Tekir Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Tekir Resimleri
Sokak kedisi olarak da bilinen Tekir kediler melez tür olarak ortaya çıkmıştır. Genellikle sokaktaki besinlerle beslenmelerini karşılayan Tekirler, evcil hayvan olarak da sahiplenilmektedir. Tekir kediler, doğaları gereği başlarının çaresine bakabilmek için asi olsalar da, ilgiyle yaklaşıldığında son derece uysallardır. Her saat oyun oynayabilme enerjisine sahiptirler. Genellikle tek renk olmazlar ve orta boyutlara sahip oldukları görünür. Kafa boyutları, diğer kedi türlerine göre daha ufak ve sivri bir görünüme sahiptir.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Karakter bakımından diğer kedilere oranla daha çok hırçınlaşabilir ve savunma mekanizması olarak diğer kedilerle kavga edebilirler. Doğaları gereği daha asi olan bu kediler, bağımsızlıkları konusunda bütün kedi familyasıyla çatışabilirler. Hatta kendi türündekilere bile zaman zaman üstünlük kurmaya çalışarak onlarla kavga ederler. Fakat bunlar yaşandıktan on saniye sonra aynı kediyi oturmuş sizi izlerken bulabilirsiniz. Oldukça oyun canlısı olabilirler ama tehlikeli bir durum hissettiklerinde sessizleşirler. Tekir kedilerin kendine has hareketlerine kimi zaman anlam vermek mümkün olmayabilir. Sokak kedisi olarak bilinseler de ev ortamına uyum sağlayabilmeleri oldukça kolaydır. Diğer türdeki kedilere göre daha az eğitilebilir olsalar da aslında yavru döneminden itibaren ilgilenildiğinde kurallara çabuk alışırlar.

Tekir kedilerin dış dünya koşullarına rahatlıkla uyum sağladığı bilinmektedir. Araştırmalara göre Tekir kedilerde, dişi olanlar erkeklerle, erkek olanların da dişi sahiplerle daha uyumlu oldukları görülmüştür. İnsani özellikleri diğer kedilere nazaran daha kuvvetli olduğu araştırmalarda belirlenmiştir.

Eve ilk geldiği anda her tarafı gezip karıştırarak sizi çıldırtsa da aslında tek yaptığı evdeki her şeyin yerini öğrenip benimsemeye çalışmasıdır. Evi benimseyen Tekir, her şeyin yerini kolaylıkla öğrenir. Evin her köşesinde ne olduğunu bilir. Fakat evi benimsemesi özgür ruhunu geride bıraktığı anlamına da gelmez. Evden kaçma durumları sıklıkla görülebilir. Eve geri döndüğünde ise alıştığı düzene hiçbir şey yokmuş gibi devam edebilir. Gezme isteklerine ve meraklı hallerine alışmak gerekir. Meraklı ve hareketli yapıları sebebiyle pencerelerden veya balkondan atlayabilir ve zarar görebilirler. Bu gibi durumların önüne geçmek için muhakkak gereken önlemlerin alınması gerekir.

Zekâ bakımından işlevsel bir zekâya sahiptirler. İşlerine yarayan şeyleri benimser, huzurlarını kaçıracak durumları kabul etmezler. Kedilerin hassas burun yapısı olduğu herkes tarafından bilinir. Fakat Tekir kedilerde bu durum biraz daha farklıdır. Eğer dışarıda başka bir kediyi sevip geldiyseniz kediniz size günlerce küs davranabilir ya da hırçınlaşabilir. Her Tekir’in zekâ türü ve seviyesi farklıdır, kolaylıkla tuvalet eğitimi, yeme eğitimini öğrenen bir kedi başka konuda inat edebilir.

Tekir, her daim oyun oynamaya hazır, yaramazlık peşinde bir canlıdır. Çok yorgun olsa dahi sizin oyun teklifinizi asla geri çevirmez. Daha çok bebekler ve çocuklarla benzerlik gösteren Tekirler, küçük bir çocuk gibi onunla uzun süre ilgilenmediğinizde değişik hareketler sergileyebilir. Bu sebeple yoğun bir iş hayatına sahip olanların ya da günlük telaşları fazla olanların Tekir sahiplenmesi önerilmez.

Saklanma konusunda üstün yetenekleri ile bilinirler. Öyle ki bir Tekir kedisini deterjan kabının içinde bulabildiğiniz, dolabın çekmecesinin küçük yerinde görebildiğiniz zamanlar olabilir. Oyuncu kimlikleri asil duruşları gibi hiçbir zaman değişmez. Her kedi gibi sudan hoşlanmasalar da aslında patilerini suya sokmaktan keyif alırlar. Avcı içgüdüleri sebebiyle hareket eden bir nesne veya hayvan gördüklerinde yakalamak üzerine hamleler yaparlar.

Tarih

Sokak kedisi olarak ifade edilen Tekir kediler, Antik çağlardan itibaren tarih kitaplarında yer almaktadır. Afrika Vahşi Kedisi ve Avrupa Vahşi Kedisinin çiftleşmesinden türediği düşünülmektedir. Bütün bu bulgular Antik çağlara kadar uzansa da kesin bir bilgi hiçbir zaman bulunamamıştır. Vahşi yaşamdan türediği iddia edilen Tekir, kedi ırkının soylu üyesi aslan ve kaplanlara benzerliği ile de dikkat çeker. Özellikle vaşak türüyle de çoğu zaman karıştırılmış olan Tekir için resmi kayıtlarda net bir bilgi bulunmasa da asi yapısı bunları doğrular niteliktedir. İlk başta Afrika kökeninde daha mat renklere sahip olduğu bilinse de gitgide melezleşen bu ırkın tüylerinin parlaklaştığı bilgisi kesindir. Özellikle kıtadan kıtaya hatta bölgeden bölgeye bile tüy uzunlukları ve renkleri değişim göstermektedir.

Bu melez hikâyesi; geçmiş çağlara bakıldığında Tekirlerin, Yakın Doğu civarında Bereketli Hilal olarak adlandırılan bölgede evcilleştirildiği düşünülmektedir. Çin’deki fosil tarihine bakıldığında da bundan tam 5000 yıl öncesi gömülerde de kedilerin insanlarla birlikte gömüldüğü bulunmuştur. Özellikle o zamanki şartlara bakıldığında tahıl ambarlarını kemirgenlerden korumak için, pragmatist bir amaçla kedi beslenildiği düşünülmektedir. Kedilerin insanlarla olan kuvvetli bağları çok uzun yıllara dayanır. Yapılan kazılarda, araştırmalarda bu bulgulara rastlandığı sıklıkla görülür. Duvar yazılarında ve resimlerde ise sıklıkla kullanılan motiflerin başında gelmektedir. Antik çağda ise uğurlu kabul edildiği bilinen kediler, kendine has tavırlarıyla her dönem yaşamın bir parçası olmuştur.

Din tarihinde de Tekir kedinin namından bahsedilir. Hangi renk ve desende olursa olsun Tekir’in alnında ‘M’ harfi oluşumu görülür. Bu harfin iki semavi dinde de farklı bir yeri vardır. İslam dinine göre Hz. Muhammed’in bir kediyi sevdiği ve alnını okşadığı için M harfi olduğu düşünülmektedir. Diğer yandan Hristiyanlıkta ise Hz. İsa bebekken çok üşüdüğü için Tekir bir kedinin onu ısıttığı Hz. Meryem’in kediyi okşamasıyla da bu harfin oluştuğu düşünülür. Bu inanışların haricinde bilimsel veride bunun nedeni bilinmez.

Tekir kedi genomları ve kromozomları yıllarca araştırılmış ve ulaşılan bilgi sadece melez bir ırk olduğuyla kalmıştır. Tekir olarak isimlendirmesi kürk deseni olarak kaplana benzediği için kaplanın köken ismi olan tigrisin dönüşümünden gelmektedir. Türk topraklarında Tekir’den bahsedilen ilk kaynağın Ahmet Vefik Paşa’nın Lugat-ı Osmani eseri olduğu görülmektedir. Bu eser 1876 yılında yazıldığı düşünülse de Tekirlerin Türk toplumunda bundan daha eski bir süreçte yaşamaya başladığı anlaşılmaktadır.

Tekir kediler hakkında en net bilgiler tarih kitaplarında pek bulunmasa da davranış özellikleri bakımından incelemeler neticesinde varsayımlarda bulunulmaktadır. Tekirlerin sıcağı çok sevmesinin nedeninin Afrika soyuna, asi ve umursamaz tavırlarının ise daha çok melez kabul edilen Avrupa’dan geldiği söylenmektedir. Bütün bu bilgiler varsayım dâhilinde oluşturulsa da Tekirlerin atalarının büyük kedi soyu olduğu en net bilinen gerçektir. Fiziksel benzerlikler de bu durumu kanıtlar niteliktedir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Tekir kedilerin tüy yapısına bakıldığında uzun ya da kısa olabildiği görülmektedir. Desenlerin türlerine göre isimlendirme yapılmaktadır. Bu isimlendirmeler Uskumru, Benekli, Alacalı, Klasik, Sarman şeklindedir. Tekir kedilerin türü 50’yi geçkin sayıdadır. Vücutları esnektir. Ağırlıkları 2 ila 8 kg arasında değişiklik gösterir. Esnek ve dayanıklı bir vücut yapısına sahiptirler. Ön patilerinde 5’er, arka patilerinde ise 4’er tane olmak üzere toplamda 18 tane parmağı vardır.

Kafa

Tekir kedilerin kafa yapısı her türünde bire bir aynı olsa da dişi ve erkek olarak değişiklik gösterir. Dişilerin kafa yapısı daha küçükken erkek Tekir kedinin kafa yapısı daha büyüktür. Orantısal olarak yüz bölgesi küçük yapıda ve burunları da diğer türlere göre daha küçüktür.

Kulaklar

Her bir Tekir türünün kulakları farklı olsa da aslında benzer görünüme sahiptir. Kavisli v şeklinde olan kulaklar kıkırdaksız bir yapıya sahipken oldukça keskin duyma gücü vardır.

Gözler

Göz renkleri farklı şekillerde olsa da genellikle bal rengi ve yeşil gözlü Tekirlerin varlığı daha çoktur. Uzak mesafeli görüş açıları ile dikkat çekerler.

Bacaklar ve Ayaklar

Zıplama yetenekleri üst seviyede olan Tekirlerin kemik yapısı gelişkin ve daha sistemseldir. Esnek ve dayanıklı bacak yapısına sahiptirler. Arka ve ön patilerinden terledikleri bilinmektedir.

Kuyruk

Kuyrukları orta uzunlukta olan Tekirler, sevilmek istediklerinde kuyruklarıyla bacaklara dokunmayı severler. Gövdeye göre daha tüylü olan kuyruk yapısı da türlerine göre değişiklik gösterebilir.

Tüy

Daha sıcak iklimlerde daha az ve daha kısa tüyleri olduğu görülürken, daha soğuk iklimlerde uzun ve kalın tüylere sahip oldukları tespit edilmiştir. Bir nevi kamuflaj olan tüylerin işlevsel yöne göre çeşitlendiği düşünülmektedir.

Renk

Alacalı bir renk yapısına sahip olan tekir kediler kürk renk ve desenlerine göre isimlendirilir. Genellikle siyah, beyaz ve gri renkte oldukları görülür.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Evde başka evcil hayvan bulunmuyorsa, Tekir kedinin eğitilmesi daha kolaydır diyebiliriz. Çünkü sahiplenme duyguları daha fazla olduğu için Tekirler kıskanç mizaca sahiptirler. Kediler avcılık içgüdülerinin sayesinde tuvalet eğitimine doğuştan sahiptirler. Bu içgüdünün temelinin doğadaki rakiplerine iz bırakmamak ve dolayısıyla hayatta kalma güdüsünden geldiği bilinmektedir. Fakat bazı kedilere özel tuvalet eğitimi gerekebilir. Kumu dışında tuvaletini yapan kediler için düzenli olarak kuma alıştırma çalışmaları yapılması gerekir. Tuvaletini kumuna yapan kediye ödül maması verilebilir. Bu ödüller eğitimi kalıcı hale getirecektir.

Tekir kediler 15 ile 20 yıl arasında yaşayabilirler. Sağlık koşullarına dikkat edildiği sürece uzun yıllar herhangi bir sağlık problemi yaşamazlar. Tekir kedileri fazla yavru doğurmasıyla bilinir bu sebeple gelişen komplikasyonlar nedeniyle doğumda sıkıntılardan kaynaklı yaşam süreleri kısalabilir.

Güçlü ve sağlıklı bir kedi olan Tekir kedisinin kanıtlanmış herhangi bir genetik hastalığı yoktur. Ancak eğer melezlendiği bir kedinin kalıtsal bir hastalığı varsa o hastalığı taşıması da mümkündür. Yani Tekir kedisinin sağlık durumunda soy ağacı önemlidir. Her ne kadar kalıtsal hastalıkları olmasa da uzun ömürleri boyunca bazı hastalıklara yakalanabilirler. Tekir kedisinde yaygın görülen hastalıklar; obezite, böbrek yetmezliği, ağız ve diş enfeksiyonudur. Uygun yaşam şartlarında ve sağlıklı beslenmeyle Tekir kedisi 30 yıla kadar yaşayabilir.

Tekir kediler, kendi türlerinde veya faklı türlerde kedilerle çiftleşebilirler. Cinsel olgunluğa 6 ila 12 ay arasında ulaşma durumu Tekir kedilerde de geçerlidir. Bu olgunluk süreci iklim koşullarına, yedikleri şeylere göre değişiklik gösterebilir. Buna bağlı olarak zamanda da değişiklik görülür.

Melez bir ırk olan Tekir kedisinin kızgınlık ve çiftleşme dönemleri ile ilgili net bir bilgi vermek mümkün değildir. Kimi Tekir kedileri 6 aylıkken kızgınlık dönemine girerken, kimileri için bu süreç 1 yaşını bulabilir. Ancak ne kadar erken kızgınlık dönemine girerlerse girsinler tam yetişkinlik dönemine girmeden çiftleştirilmemelidir. Gebelik süresi ortalama olarak 65 gündür. Cinsin yavru sayısı da değişiklik göstermekle birlikte sayıları 2 – 5 arasında değişiklik gösterir. Kimi doğumlarda ise yavru sayısı daha fazla olabilir.

Farklı boyutlarda olmakla birlikte Tekir kedilerinin geneli orta boyludur. Bazıları daha iri cüsseli bazıları ise ince ve uzun bir yapıya sahiptir. Sokakta karşımıza çıkan farklı boyutlardaki Tekir kedilerinden boyut olarak ne kadar geniş bir aralığa sahip olduğunu anlayabiliriz. Genel olarak erkek Tekir kedileri dişi Tekir kedilerinden büyük ve ağırdır. Erkek kedilerin vücut ağırlığı 4 – 6 kg arasında değişirken; dişi Tekir kedilerin ağırlığı ortalama 2 – 4 kg ağırlığındadır. Boyutları ise 20 – 25 cm arasında değişir.

Tekir kedisi et türevlerini yediği gibi kuru mamayla da beslenebilir. Özellikle çiğ balık seven Tekirlerin kuru mamayla beslenilmesi önerilir. Kuru mama ev ortamında uyum sağlaması açısından önem arz eder. Kısırlaştırılmış kediler için özel mama ve ilaçlar kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.

Tekir kedisi yemeğe düşkünlüğüyle bilinen bir kedidir. Ancak genetik çeşitliliğinden dolayı beslenme düzeninin nasıl olması gerektiğiyle ilgili net bir bilgi vermek mümkün değildir. Sadece obeziteye karşı önlem almak için veteriner denetiminde bir diyet programı uygulanması iyi olacaktır. Her kedi gibi Tekir kedisinin beslenmesinde de kuru mamaların önemi büyüktür. Gelişim dönemlerine uygun, yeterli vitamin ve mineral oranına sahip mamalar tercih edilmeli, evde pişirilen ve bizlerin tükettiği yemekler verilmemelidir.

Tekir kedilerin bakımı aslında oldukça kolaydır. Karakteristik özellikleri bakımından uyum sağlaması için uğraşılırken birkaç sorun yaşansa da aslında oldukça sevimlidir. Sevgi gösterildiği sürece bakım konusunda sorun yaşanmaz.

Çok çeşitli tüy yapısına sahip olabilen Tekir kedilerinin tüy dökme eğilimleri de farklıdır. Kısa tüylü olanlar daha az tüy dökerken, uzun tüylü Tekir kedileri daha çok tüy döker. Kısa tüylü olanları haftada 1 kez taramak yeterlidir. Uzun tüylü olan ve daha çok tüy döken kedilerin tüyleri ise daha sık taranmalıdır. Beslenme ve sağlık durumları da tüy dökme miktarını ekiler.

Tekir kedi yavrusu fiyatları 200 ila 1.500 TL civarında değişiklik gösterir. Genellikle dış görünüşünün ve tüy renginin farklılığına göre fiyatlar değişir. Fakat sokak kedilerinin sahiplenilme oranları düşünüldüğünde genellikle ücretsiz olarak sahiplenmeler oldukça fazladır. Sahiplenme hakkında ipuçları ilginizi çekebilir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Ece Gürsoy
Nis 17, 2023 / 19:49

Bence çok faydalı bilgiler paylaşmışsınız teşekkür ederim. Benim bir kedim var tekir ve uzun tüylü çöpten aldım yavruyken. Şuan 6-7 aylık ve uzun bir gövdesi var, çok yükseğe zıplayabiliyor, uçan kedi diyebiliriz. Haşlanmış tavuğa bayılıyor, kuru mama dışında yalnızca ara ara haşlanmış tavuk veriyorum. Çok yaramaz sürekli bir şeyleri kırıyor, tuvaletten su içerken yakaladım defalarca, peçeteleri parçalıyor, oyuncaklarını saklıyor her yere ben bulamıyorum zaman zaman o çıkarıp getiriyor. Gerçekten asi ve hırçın fakat bir o kadarda sevgi dolu. Geceleri yanıma geliyor boynumda uyumayı seviyor hatta bazen kucağıma alıyorum sarılıyoruz. Çok oyuncu, zaman zaman kendini sevdiriyor gelip kucağıma yatıyor. Tüylü ponponları çok seviyor hep ağzında taşıyor onları. Bakımı kolay ben sadece mama ve suyunu koyup iki günde bir kumunu temizliyorum. Kedi sahipleneceklere tavsiyem lütfen satın almayın petibomun dediği gibi, sokaktan, barınaktan veya sahiplendiren kişilerden alın. Ve pişman olmayacaksınız ben aldığımda biraz korkuyordum ya bakamazsam ya veteriner masraflarını mamasını karşılayamazsam diye ama o artık sizin çocuğunuz, arkadaşınız, dostunuz gibi oluyor. Böyle güzel bir duyguyu yaşamak için biraz fedakarlık yapabiliriz kendimizden. Teşekkür ederim.


Baki
Oca 1, 2024 / 16:09

Mainecoin kedim var akıl küpü çok sevecen oyuncu verdiğiniz bilgilerden dolayı size teşekkür ederim