Yavru kedi nasıl sevilir? Sevilmeye nasıl alıştırılır?

4 Haziran 2021
3546
Yavru kedi nasıl sevilir? Sevilmeye nasıl alıştırılır?

Yavru kediler nasıl sevilir? Yavru kediler genellikle eğlenceli, sevgi dolu ve oyuncu canlılardır. Yavru bir kediyi sevmek hem kedi sahibi hem de minik kedi için rahatlatıcı bir eylemdir. Ayrıca stres atmak için harika bir yöntemdir.

İlk defa yeni bir yavru kedi sahiplenen biri, kedisini sosyalleştirmen çok önemli bir adım olduğunu bilmelidir. Böylece yavru kedi, insanların etrafında olmasına, ona dokunulmasına ve sevilmeye alışır ve dokunmanın zevkli, güvenli ve mutluluk verici bir şey olduğunu öğrenir.

Sadece bu da değil, tam olarak sosyalleşmiş bir kedinin tırnaklarını kesmek, dişlerini fırçalamak, onu taramak ve gerektiğinde ona ilaç vermek çok daha zahmetsizdir. Ayrıca sosyalleşmiş bir kediyi kucağa almak, okşamak ve istediğinde dokunmak, sosyalleşmemiş kedilere nazaran çok daha kolay olabilir.

Gelin, yavru kedi nasıl sevilir ve sevilmeye nasıl alıştırılır hep birlikte görelim!

Yavru kedi nasıl sevilir?

Kedinizi oturarak sevin

Yavru kedinizi, kendinize alıştırmaya çalışırken onunla iletişime geçmek istediğiniz zaman ilk yapmanız gereken şey kedinizin seviyesine inmek, yani oturmaktır. Vahşi doğada kedilerin en büyük düşmanlarından biri yırtıcı kuşlardır.

Bu nedenle kediler, kendilerinden yüksekte bir anda beliren her şeyden içgüdüsel olarak korkarlar. Kedinizle oynamak ve onu sevmek istediğinizde, tehditkâr görünmemek için bir sandalyeye, koltuğa veya yere oturmalısınız. Hatta yapabiliyorsanız, yere bile uzanabilirsiniz.

İlgisini çekmek için ipler veya oyuncaklar kullanabilirsiniz; fakat her şeyden önce kedinizin size gelmesini beklemeniz gerekli. Kediniz ilgi istediğinde ya da sizinle etkileşime girmeye hazır olduğunda bunu çeşitli hareketlerle belli edecektir.

yavru kedi sevmek

Yavru kedinin elinizi koklamasına izin verin

Özellikle utangaç, yabani, huysuz ya da sosyal olmayan bir kediniz varsa, ona dokunmadan önce elinizi koklamasına izin verin. Kediniz size yaklaştıktan sonra elinizi ona doğru uzatın ve koklamasına izin verin.

Kediniz artık sakinleşmişse ve sizden korkmuyorsa yavaş ve nazikçe ona doğru uzanıp, sevmeye başlayın. Kediler özellikle bazı noktalarının okşanmasından aşırı hoşlanır. Bunun için kedinizin çenesinin altını, kulaklarını, kuyruğunu ve yanaklarını okşayarak onu sevmeye başlayabilirsiniz.

Çenesinin altını okşayın

Kediniz size alışınca, onu sevmenize ve kucaklamanıza daha çok izin verecek ve size sevilmekten en çok hoşlandığı yerlerini belli edecektir. Ancak kedilerin çoğu, çenesinin altının sevilmesine ve okşanmasına bayılır. Bu çoğu kedi için geçerlidir.

Kediniz size yaklaşıp elinizi kokladıktan sonra elinizi yavaşça çenesinin altına doğru götürün ve parmaklarınızla çenesinin altını ve kafatasıyla çenesinin birleştiği kısmı masaj yaparak hafifçe kaşıyın. Buna bayılacağından emin olabilirsiniz.

Yanaklarını kaşıyın

Yavru kedinizin çenesini kaşıdıktan sonra elinizi yavaşça, yukarı doğru hareket ettirin ve bıyıklarının tam arkasını, yanaklarını okşamaya ve nazikçe kaşımaya başlayın. Eğer kediniz kafasını döndürerek yüzünü elinize doğru sürtüyorsa bu hoşuna gittiği anlamına gelir. Ki çoğu zaman da hoşuna gider…

yavru kediler nasıl sevilir

Kulaklarının etrafını okşayın

Bazı kediler kulaklarının etrafına dokunulmasından hoşlanmazken birçok kedi, kulaklarının alt kısmının, kulaklarının arkasının ve gözlerle kulaklar arasına denk gelen noktaların sevilmesinden ve okşanmasından hoşlanır. Elinizi kedinizin çenesinden yanaklarına ve sonrasında da kulaklarına doğru hareket ettirerek yüzünü nazikçe kaşıyarak sevebilirsiniz.

Kuyruğunun başladığı noktayı sevin

Popo kısımları çoğu kedinin sevilmekten en çok hoşlandığı bölgedir. Dolayısıyla kedinizin hoşlanması için kuyruğunun başladığı kısmı nazikçe okşayabilirsiniz. Ön bacakları üzerinde kendini aşağı doğru eğip, poposunu havaya kaldırırsa, bu hoşuna gittiği anlamına gelir!

Sırtını okşayın

Elinizi yavaşça yavru kedinizin kafasına koyun ve kuyruğuna doğru okşayıp, sıvazlayın. Bazı kediler tam tersi yönde (kuyruktan kafaya doğru) okşanmaktan da hoşlanabilir ama bir kısmı hiç hoşlanmaz. Bu nedenle ilk olarak kafasından kuyruğa doğru severek başlayın.

Kediniz sevilmeye alıştıktan sonra çenesini, yanaklarını ve kulaklarının etrafını okşayıp ardından kafasından başlayarak kuyruğuna doğru okşayabilir ve popo kısmını sevebilirsiniz.

yavru kedi sevgisi

Nazik olmaya çalışın

Kediler narin hayvanlardır ve çok sert davranıldığında ya da düşürüldüklerinde kolayca incinebilirler. Hiçbir zaman kedinizi sıkıp mıncıklamayın, onu sıkacak bir şekilde tutmayın ve asla kuyruğunu ya da kulaklarını çekmeyin.

Kedinizi kucağınıza aldığınızda bir elinizi ön bacaklarının arkasına koyun ve diğer elinizi sırt kısmını tutmak için kullanın. Varsa çocuklarınıza, yavru kedilere nazik davranmalarını ve kediyi nasıl tutmaları gerektiğini öğretin. Ve kedilerin asla enselerinden tutmaması gerektiğini de belirtin.

Çocuklarının 5 yaşından küçükse, kedinizi tutmasına izin vermemelisiniz. Zira istemeden de olsa kedinize sert davranıp, mıncıklayıp ve sıkıp onu incitebilirler. Dolayısıyla 5 yaşından küçük çocukların kedileri tutmalarına izin verilmemeli; çünkü sert ve nazik davranmak arasındaki farkı anlayamazlar.

Kedinizin rahatsız olduğunu hissederseniz sevmeyi bırakın

Yavru ve yetişkin kediler rahatsız olduklarını, korktuklarını ve endişeli olduklarını pek çok şekilde gösterirler. Yavru kedi aşağıda belirtilen işaretlerden herhangi birini gösteriyorsa onu sevmeyi bırakıp, sakinleşmesi için kendi haline bırakmalısınız. Yavru kedinizde gözlemleyebileceğiniz korku ve öfke belirtileri şunlardır:

  • Tıslama, hırlama ve tükürme
  • Kulakların, dik ve düz olarak, arkaya veya yana yatırılması
  • Sırtını yukarı doğru kavisli olarak kaldırması
  • Tüylerinin diken diken olması

Bir kedi sevilmeye nasıl alıştırılır?

Kedinizi her gün, belirli periyotlarla sevin

Kediniz beş günlük olduğundan itibaren sevilmeye ve ona dokunulmasına alışması için kedinize her gün nazik davranmalı ve onu sevmelisin. Böylece sizinle bir bağ kurmaya başlar ve insan kokusuna alışmış olur.

Yavru kedilerin ilk yedi haftası (ilk bir iki haftayı dahil etmezsek), sosyalleşme ve dokunulmaya alışma için oldukça önemli ve kritik bir dönemdir.

Minik yavru kedi

Diğer insanların da kedinizi sevmesine müsaade edin (Nazik oldukları sürece)

Kibar ve nazik olacağına güvendiğiniz insanların, kedinizi sevmelerine izin verebilirsiniz. Bu sayede kedinizin olabildiğince çok insana uyum sağlayıp, alışmasını sağlayabilirsiniz. Kedinizin bu şekilde sosyalleşmesi, ileriki süreçte de sevgi dolu ve insan canlısı yetişkin bir kedi olmasına vesile olacaktır.

Patilerine dokunulmasına alışmasını sağlayın

Birçok kedi patilerine dokunulmasından hoşlanmaz. Fakat yavru kediler buna alıştırılabilir. Yavru kedinizi, patilerine dokunup, sevmeye alıştırabilirseniz, pek çok konuda rahat edebilirsiniz. Bunların başında tırnak kesme işlemi geliyor! Patilerine dokunulmasına alışmış bir kedinin tırnaklarını kesmek, diğerlerine göre oldukça kolaydır.

Yavru kedinizi, ön bacaklarının arasında kalan göğsünü okşamakla başlayın ve patilerinden birine dokunana kadar elinizi aşağı doğru hareket ettirin. Elinizi tekrar göğsüne getirin ve diğer patisini de aynı şekilde sevmeye çalışın.

Kediniz patilerine dokunulmasına alışana kadar patilerine dokunarak daha fazla zaman geçirin. Sonrasında ise kedinizi mutlaka ödül maması ile ödüllendirin.

Kedinizi kulaklarına dokunulmasına alıştırın

Kedinizi kulaklarına dokunulmasına alıştırmak için kafasının arkasını ve kulaklarının etrafını kaşıyarak başlayın. Sonra bir parmağınızla kulaklarından birini nazikçe okşayıp kafasını kaşımaya devam edin. Diğer kulağı da aynı şekilde okşayın ve ardından kedinizi ödül maması ile ödüllendirin.

Bunu her yapışınızda kedinizin kulaklarına gittikçe daha fazla dokunun ve kediniz buna alışana dek devam edin. Kedinizi buna alıştırırken onu sık sık ödül mamasıyla ödüllendirmeyi unutmayın.

Yavru kedinizi tarayın

Kedinizi haftada bir tarayın

Küçük bir fırça veya kediler için üretilmiş tarakları kullanarak kedinizi haftada en az bir kez taramalısınız. Kedinizin tüylerinin çıkış yönünde (kafasından kuyruğuna doğru) birkaç dakika boyunca haftada bir kere tarayın.

Böylece kediniz hem ona farklı şekillerde dokunulmasına alışacak hem de tüy dökme sorunu büyük ölçüde azalacaktır. Ayrıca kediniz fazla tüylü bir yapıya sahipse, onu sık sık tarayarak, vücudunda tüy yumakları olma olasılığını da azaltabilirsiniz.

Önemli!

Çoğu kedi karınlarına dokunulmasından hoşlanmaz; çünkü bu, vücutlarının en hassas bir bölgesidir (tüm hayati organların olduğu bölge). Kediniz size güvenmeye başlamadan önce karnını sevmeye çalışırsanız, size tırmalayarak ya da ısırarak tepki verebilir. Aslında çoğu kedi karınlarının sevilmesini asla istemez ve buna alıştırılamaz.

Yavru kedi nasıl sevilir ve sevilmeye nasıl alıştırılır, tüm detaylarıyla öğrendik! Lakin daha fazlasını öğrenmek istiyorum diyorsanız, mutlaka okuyun:

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Mustafa
Şub 9, 2024 / 20:24

Çok teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgiler için 🤲