Yavru kedi dişleri bakımı ve diş sağlığı: Evde bakım!

12 Mayıs 2021
2837
Yavru kedi dişleri bakımı ve diş sağlığı: Evde bakım!

Yeni bir yavru kedi sahiplenmek heyecan verici olabilir; fakat aynı zamanda büyük bir sorumluluğu beraberinde getirir. Çoğu insan yavru kedilerin, yeme, içme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını nasıl karşılaması gerektiğini bilir, ancak dikkate alınması gereken daha pek çok şey vardır.

Bu nedenle, eve bir yavru kedi getirmeye karar vermeden önce, onlara sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeleri için en iyisini sağlamak adına neyin gerekli olduğunu bilmeniz gerekir.

Rutin sağlık kontrolleri, aşılar, iç & dış parazit taraması ve kısırlaştırma gibi faktörler bir evcil hayvanın genel sağlığı için hayati önem taşır. Peki, yavru kedinizin diş sağlığının da aynı derecede önemli olduğunu biliyor muydunuz?

Üç yaşın üzerindeki kedilerin yarısından fazlası diş hastalığından mustariptir. Kediler, köpeklerle aynı diş sorunlarına sahiptir, ancak kedi diş bakımı muhtemelen en az bilinen şeylerden biridir.

Yavru kedi dişleri bakımı ve diş sağlığı hakkında en detaylı ve en doğru bilgileri aktarmaya çalıştığım bu makalede; yavru kedinin ağız boşluğunun normal yapısı, yaygın bir diş rahatsızlığı ve nasıl tedavi edildiği, sahiplerinin evde yavru kedilerin dişlerine nasıl bakabilecekleri gibi pek çok soru cevaplanıyor.

Yavru kedi dişleri ve diş çıkarma

İnsanlar gibi kedilerde de yaşamları boyunca iki temel diş yapısı bulunur. Bunlar, süt dişleri ve daha sonra kalıcı yetişkin dişleri olarak iki farklı şekilde gelişir. Doğal olarak dişleri olmadan doğan yavru kediler, doğduktan yaklaşık üç hafta kadar sonra ilk dişlerini çıkarmaya başlarlar.

Dört aylık olduklarında 26 adet süt dişinin tamamının görünür olması gerekir. Yavru kediler altı ila yedi aylık olduklarında ise 30 kalıcı dişinin tamamı çıkmış olmalıdır. Yetişkinlik dişleri, diş etlerinden çıkmadan önce üst ve alt çenelerde bulunan diş tomurcuklarından gelişmeye başlarlar.

Yetişkin dişler geliştikçe süt dişlerinin köklerine baskı yapmaya başladıktan sonra işler biraz karmaşık bir hal alabilir. Diş çıkarma süreci genellikle 11 ila 12 haftalıkken başlar. Bu süre zarfında yavru kediler salya akıtabilir, yemek yemede güçlük çekebilir ve biraz asabi olabilirler.

Çoğu kedi bu süreçte bir şeyleri çiğneme dürtüsüne sahip olacaktır. Buna eliniz ve parmaklarınız da dahil! Bununla birlikte karakteristik bir nefes kokusu da diş çıkarma sürecinde sıkça karşılaşılabilen bir durumdur. Bu koku oldukça normaldir ve diş çıkarma işlemi bittikten sonra geçecektir. Eğer geçmemişse veterinerinize başvurmanız gerekebilir.

Aklınızda bulunsun!

Yavru kediniz diş çıkarırken çiğneme dürtüsünü giderebilmek için onu çiğneme oyuncakları gibi zararsız nesnelere yönlendirmeye çalışın. Dişlerine zarar verebilecek şeyleri çiğnemelerine izin vermeyin.

yavru kedilerin süt dişleri

Süt dişlerinin düşmesi

Yavru kedi yaklaşık altı ila yedi aylık olduğunda, yetişkin dişlerinin artık gelişmeye başlaması gerekir. Yetişkin dişlerin gelişmesi için ise süt dişlerinin kendiliğinden düşmesi gerekmektedir. Bazen süt dişi düşmez ve yetişkin (kalıcı) dişin çıkması gereken boşluğu kaplamaya devam eder.

Süt dişleri, kalıcı dişlere yer açmak için düşmediğinde, bunlara tutunmuş süt dişleri denir ve her biri cerrahi müdahale ile çekilmelidir. Süt dişi ve kalıcı dişler aynı yeri kaplamaya çalışırken, bu çift sıra dişler ağzı aşırı doldurur ve yiyecekler dişlerin arasına hapsolur.

Kapana kısılmış yiyecek parçaları, diş etinde oluşan bir periodontal hastalığa neden olabilirler. Ek olarak, çift dişlerin var olması, çift kök olacağı anlamına da gelir.

Bu, diş yuvasının normal gelişimini önleyecek ve sonunda yetişkin dişin etrafındaki diş eti desteğini aşındıracaktır. Tutunan süt dişleri, ileri düzeyde bir diş problemine sebebiyet vermemesi için cerrahi olarak çekilmelidir.

Evde yavru kedi diş bakımı ve olası diş sorunlarını önleme

Kedi diş fırçası

Diş macunu ve diş fırçası

Yavru kedinizin dişlerini erken yaşta fırçalamaya başlarsanız, yetişkinlik dönemlerinde de rutin diş bakımını daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Tabi ki öncelikle kediler için uygun bir diş macunu ve diş fırçası almanız gerekiyor.

Dolayısıyla kendi diş macununuzu kedinizde de kullanamazsınız. Diş macunu, tavuk ve ton balığı dahil olmak üzere kedilerin ilgisini çekebilecek çeşitli tatlarda üretilir.

Yavru kedinizin sevdiği aromaya sahip bir diş macunu bularak, haftada en az üç kez dişlerini fırçalamaya çalışın. Eğer izin veriyorlarsa diş fırçalama işlemini daha sık gerçekleştirebilirsiniz.

Diş mendilleri ve diş pedleri

Yavru kediler büyümeye başladıklarında diş fırçası ile diş bakımına tahammül edemeyebilirler. Bazı kediler, özellikle yumuşak diş etleri olanlar, fırçalamaya tolerans göstermezler; ancak diş mendilleri veya pedleri ile dişlerini dezenfekte etmeye daha yatkındırlar.

Diş mendilleri ve pedleri diş yüzeyindeki plak birikintilerini silmek için birebirdir. Yiyecek parçacıklarını sakız yuvasından çıkarmaya yardımcı olmazlar, ancak kediniz dişlerini fırçalamanıza izin vermiyorsa en iyi yöntem bu olacaktır.

Bu ürünler günlük olarak kullanılabilen, adı üstünde kullan – at ürünlerdir. Dolayısıyla bir diş mendilini veya pedini kedinizin dişlerini temizlemek için yalnızca bir kez kullanın ve atın.

Diğer diş bakımı yöntemleri ve tedavileri

Diğer tedaviler, diş fırçalamanın yerine geçmez; ancak kalıcı dişleri çıkan yavru kediler, her gün uygun bir çiğneme çubuğundan yararlanabilirler. Çiğneme çubukları, köpekler için çiğneme kemikleri, dişlerde plak ve tartar oluşumunu %69‘a kadar önemli ölçüde azaltabilirler.

Yavru kedinizle evde diş bakımına erken başlamak, kediniz büyüdüğünde karşılaşabileceği periodontal hastalıkların önüne geçebilmenizi sağlayacaktır.

Kedinizi yıl içerisinde profesyonel bir diş temizliği ve bakımı için veterinerinize götürebilirsiniz. Lakin günlük programınıza yavru kediniz için bir diş bakımı rutini dahil ederseniz, diş bakımı ve temizliği için veterinere gitmenize hiç gerek kalmayacaktır.

Soru ve cevaplarla yavru kedi dişleri ve bakımı

yavru kedi dişi

Yavru kedi dişleri ne zaman çıkar?

Yavru kedi, doğduktan yaklaşık üç hafta kadar sonra ilk dişlerini çıkarmaya başlar.

Yavru kediler diş çıkarırken ateşlenir mi?

Yavru kediler diş çıkarırken veya diş değişimi yaşarken (geçici dişler düşüp yerine kalıcı dişler çıması), ateş, iştahsızlık ve ağız kokusu gibi problemler yaşayabilir. Bazen kimi yavru kedilerde diş çıkarma döneminde hafif kanamalar da zuhur edebilir.

Yavru kedilerin dişleri kaşınır mı?

Yavru kedilerin dişleri kaşınır. Bu normal bir durumdur. Zira yavru kedilerin, diş çıkarırken ya da diş değişimi dönemindeyken (geçici dişler düşüp yerine kalıcı dişler çıması), dişleri kaşınabilir.

Yavru kedi diş kaşıntısı ne zaman geçer?

Yavru kedilerde diş kaşıntısı durumu, 8 ay ila 1 yaş aralığına kadar devam edebilir. En geç 1 yaşına giren yavru kedilerin, kalıcı dişleri yani yetişkin dişleri çıktıktan sonra diş kaşıntısı bitecektir.

Yavru kedilerin dişleri dökülür mü?

Yavru kedilerin dişleri, diş değişim döneminde dökülür. Bu dönemde ilk dişler yani süt dişleri dökülüp, yerine kalıcı dişler çıkar. Yavru kedilerin kalıcı ve aynı zamanda kesici dişleri, doğumdan 12 ila 16 hafta sonra çıkmış olacaktır.

Yavru kediler kaç aylıkken diş döker?

Yavru kediler, 3 ila 4 aylıkken diş dökmeye başlar.

Yavru kedilerde diş temizliği yapılmalı mı?

Kedilerde diş bakım rutinine ne kadar erken başlarsanız, sonraki süreçte o kadar rahat edersiniz. Dolayısıyla yavru kedilerin dişlerini, kediler özel için üretilen diş macunu ve diş fırçası yardımıyla belirli aralıklarla fırçalayabilirsiniz.

Diş kaşıyıcı oyuncağı almalı mıyım?

Yavru kediniz diş çıkarırken, diş kaşıntısı derdiyle pek çok cismi ağzına götürüp, çiğneyecektir. Kimi cisimler yavru kedinizin ağzına zarar verebileceği gibi kimisini ise yutabilir. Bunun önüne geçebilmek için diş kaşıyıcı oyuncaklardan alabilir, yavru kedinizle daha kolay ve rahat bir diş çıkarma süreci geçirebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.