Anne kedi ve yeni doğan yavru kedinin bakımı: Önemli detaylar!

11 Mayıs 2021
3798
Anne kedi ve yeni doğan yavru kedinin bakımı: Önemli detaylar!

Kediniz hamileyken ona azami özeni göstermişsinizdir. Aynı şekilde doğumdan sonra da hem anne kedinin hem de yavru kedinin bakımı özenli ve titiz bir şekilde yapılmalıdır. Ve bu dönemde anne kedi ve yavru kedi bakımı için önemli bir takım noktaları bilmeniz gerekir. Oldukça hassas bir dönem olarak, bu süreçte gözlem becerilerinizi kullanmanız çok önemlidir.

Anne kedi ve yavrularının bakımını nasıl yapacağınızın yanı sıra sağlık sorunları ve yavru kedi gelişiminin kilometre taşlarına ilişkin bazı önemli noktaları öğrenmeniz gerekir. Tüm bunları öğrenebilmeniz için anne kedi ve yavru kedi bakımı kılavuzu karşınızda!

İlk adım: Veteriner kontrolü

Doğum yapmış olan kedinizi ve yavrularını henüz bir veterinere götürmediyseniz, doğumdan yaklaşık bir hafta sonra anne kediyi ve yavru kedileri iyi bir kontrol ve muayene için mutlaka kliniğe götürmelisiniz.

Ayrıca anne kediye aşı yapılmadıysa, hemen orada aşısını yaptırabilirsiniz. Akabinde yavru kedilerin sağlık kontrollerini ve anne kedinin bakımını yaptırıp, eğer gerek duyulursa tedavilerini başlatabilirsiniz.

Yeni doğmuş yavru kedi ve anne kedi bakımı

Anne kedi ve yeni doğmuş yavru kedileri için ilk iki ila üç hafta en önemli zaman dilimidir. Bu dönemde yavru kediler hızla gelişmeye başlayacaktır. Yine bu dönemde, anne kedilerde doğum sonrası gelişen bir takım sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Dolayısıyla bu dönemde anne kedi ve yavrularına özellikle dikkat edilmelidir.

Ayrıca kediniz size alışkınsa, bu süreçte, zaman zaman yanına gidip, ona sevgi gösterebilir ve onunla ilgilenebilirsiniz. Fakat anne kedi size alışkın değilse veya bir sokak kedisi ise ona yaklaşmanıza izin vermeyecek, sizi bir tehdit olarak görecektir. Eğer durum böyleyse anne kediye bir süre yaklaşmamanızda fayda var.

Buna ek olarak yavru kedilerin bu dönemde, sık sık süt emmeleri ve yavaş yavaş kendilerini toplamaya başlamaları gerekmektedir. Gözlemlemeye özen gösterin. Anne kediyi ve yavru kedileri, evin sessiz bir odasında tutmaya dikkat edin. Kediler sadece birkaç günlük olduklarında vücut sıcaklıklarını ayarlayamazlar ve bu da onlar için tehlike arz eder.

Hatta bazı yavru kediler, yeni doğduklarında yeterince ısıtılamadıklarında maalesef ölürler. Anne kedi yavrularını ısıtmak için elinden geleni yapar; lakin bazen mama yemek ya da tuvaletini yapabilmek için yavruların yanından ayrılması gerekir. Dolayısıyla böyle anlar için odanın yeterince sıcak olduğundan emin olun.

Yapabiliyorsanız, bir battaniye, ısıtıcı veya sıcak su torbası alarak yavruların yakınına koyun. Böylece ısındıklarından emin olabilirsiniz. Anne kediyi ve yavru kedileri rahat edebilecekleri büyük bir kutunun içinde muhafaza edebilirsiniz. Kutunun içine birkaç örtü koymanızda fayda var. Zira yavru kediler bu örtülerin üzerine dışkılayacaktır.

Kirlenen örtü veya bezleri alıp, atabilir veya yıkayıp yeniden kullanabilirsiniz. Ayrıca anne kedinin mama ve su kapları ile kum kabını (tuvaletini), kutunun yakınında tutun. Bu süreçte anne kediye, bol takviyeli yüksek kaliteli bir kedi maması vermeye dikkat edin.

Anne kediler için özel olarak formüle edilmiş mamalar, ziyadesiyle işinizi görecektir. Zira bu mamalar, doğum sonrası emziren anne kedinin ihtiyaç duyduğu besinleri almasını sağlayacaktır.

yavru kedi bakımı

Yavru kedilerin gelişim aşamaları

Yeni doğmuş bir yavru kedinin, doğumdan üç gün sonra, gözleri açılmaya başlar ve bununla birlikte göbek bağı da düşer. Sinir sistemleri tam olarak gelişmemiş olduğu için yavru kedilerin uyku sırasında seğirdiklerini fark edebilirsiniz. Bu seğirme tamamen normaldir ve sinir sistemi ile kaslarının geliştiğini gösterir.

Yaklaşık iki hafta sonra yavru kediler, yavaş yavaş ayakta durmaya çalışıp, etrafta gezinmeye başlayacaklardır. Ayrıca bu süre zarfında dişleri çıkmaya başlayacak. Bunu anlamak için parmağınızı yavru kedinin ağzına yavaşça sokabilir, minik diş yumrularını hissedebilirsiniz.

İlk üç hafta boyunca, anne kedi, dışkılayan yavrularını temizlenmeye alıştırmak adına onları emzirdikten sonra her birinin karın ve anal bölgesinin çevresini yalayacaktır. Anne kedinin yokluğunda, bunu siz yapmalısınız. Bunun için ılık ve nemli bir bez kullanabilirsiniz.

Üç haftaya kadar, yavru kedilerin etrafta dolaşması ve aktif olarak oyunlar oynamaya başlaması gerekmektedir. Bu süreçte onları kedi maması ve suyla tanıştırabilirsiniz. Fakat süt emmeye devam ettiklerinden emin olmalısınız.

Aynı zaman içerisinde yavru kedileri kum kabına da alıştırabilirsiniz. Kedi kumu seçimi açısından birinci sınıf bir kum almanızı öneririm. Yavru kedilerin ilk altı haftadaki gelişim serüvenini öğrenmek ve tüm detayları bir arada görmek için kesinlikle okuyun: Yavru kedilerin ilk altı haftası! Hem eğlenceli hem eğitici!

Yeni doğan yavru kedilerde oluşabilecek sağlık sorunları

Yeni doğan yavru kedilerde en sık görülen sağlık sorunlardan biri bağırsak parazitleridir. Yavru kedilerde oluşabilecek diğer sağlık sorunları ise solunum yolu enfeksiyonları gibi bulaşıcı hastalıklar ve doğuştan gelen hastalıklardır. Fading kitten syndrome (Soluk kedi sendromu, solan kedi sendromu), yavru kedi yeterince gelişemediğinde ortaya çıkan bir durumdur.

Yavru kedilerden birinin genellikle daha uyuşuk olduğunu ve kardeşlerine göre çok daha fazla uyuduğunu fark ederseniz, bu sendromun bir işareti olabilir. Eğer böyle bir durum gözünüze çarpıyorsa yavru kediyi, hemen bir veterinere götürmenizde fayda var.

Doğum sonrası anne kedilerde oluşabilecek sağlık sorunları

kedilerde meme iltihabı

Hamilelik, doğum ve doğumdan sonraki dönem, yeni bir anne kedi için hem fiziki hem de psikolojik açıdan stresli bir dönemdir. Yeni doğum yapmış bir anne kedide adeta bir hormon seli yaşanır, süt üretimi başlar ve doğumdan sonraki iyileşme tüm hızıyla devam eder. Fakat bu iyileşme sürecinde, anne kedide dikkat etmeniz gereken birkaç ciddi nokta vardır.

Mastitis (meme iltihabı)

Mastitis, anne kedilerin memesinde süt kanallarında gelişen bakteriyel bir enfeksiyondur. Süt üretimi iltihaplı meme bezleri tarafından engellendiğinde ortaya çıkmaktadır. Mastitis sorunundan mustarip olan anne kedilerin meme uçları şişer, ısınır ve belirgin bir şekilde morarır. Bu nedenle anne kedi, yavru kedilerinin emzirmesine izin vermeyi reddedebilir.

Mastitis, veterinere gösterilmesi gereken oldukça acil bir durumdur. Kedinin enfeksiyonla savaşabilmesi ve iyileşebilmesi için genellikle antibiyotiklere ihtiyacı vardır. Tedavi sürecindeyken, anne kedi iyileşene kadar, yavru kedileri ellerinizle beslemeniz gerekebilir.

Hipokalsemi (kalsiyum bozuklukları – süt humması)

“Süt humması” olarak da bilinen Hipokalsemi, kedilerde nadir görülen bir durumdur. Ancak görülmesi halinde hemen veteriner hekimin müdahale etmesi gerekir. Bu durum hamilelik ve emzirme dönemindeki kalsiyum eksikliğinden kaynaklı olarak ortaya çıkabilir.

Hipokalsemi semptomları arasında nöbetler, sendeleme, kas titremesi, huzursuzluk ve aşırı nefes nefese kalma gibi sorunlar yer alır. Hipokalsemi sorunu yaşayan anne kedi tedavisi bitene dek yavrularını emziremez. Dolayısıyla iş yine size düşüyor. Zira yavru kedilerin elle beslenmesi gerekecektir.

Rahim Metritisi (rahim iltihaplanması)

Metritis, rahimde oluşan ciddi bir enfeksiyondur ve hemen bir veterinere gidilmelidir. Anne kedilerde, yavrularını doğurduktan sonra normal addedilebilecek vajinal yıpranmalar olabilir. Ancak, kötü kokulu bir akıntı fark ederseniz, bu acil bir durum olduğunun göstergesidir.

Rahim metritisinin diğer semptomları arasında uyuşukluk, ateş ve süt üretememe gibi sorunlar yer alır. Bu soruna maruz kalan anne kedilerin tedavi için hastaneye yatırılması ve acil olarak kısırlaştırılması gerekebilir.

Tedavi sürecinde, anne kedi, yavrularını emziremeyeceği için yavru kediler elle beslenmelidir. Bu bağlamda yavru kedileri bir süre sizin beslemeniz gerekecek.

Editörün tavsiyesi:

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Nursima
Eyl 14, 2023 / 18:30

merhaba ben Nursima benim kedim yavruları doğurdu ve sürmüyoruz öldürecek diye korkuyoruz lütfen cevap verirmisiniz gerçekten öldürüp yiyolar mı


Veteriner Hekim
Eyl 21, 2023 / 14:03

Merhaba kedilerde bu durum görğlebilse de nadir görülen bir durumdur. Bu süreçte annenin strese girmemesi yavruları ile bir arada ve huzurlu bir ortam sağlanması öneririz.


Ela
Şub 6, 2024 / 13:11

Merhaba kedim doğumdan sonra idrarını tutamadı veya yavrular olduğu için kalkmak istemedi bı sorunu olabilirmi


Veteriner Hekim
Şub 13, 2024 / 09:51

Merhaba hayır ilk doğum sonrası bu durum normaldir. Ancak sonrasında devam ederse mutlaka bir veteriner hekim tarafından muayene edilmeli.