Scottish Fold Kedi Özellikleri ve Bakımı

Scottish Fold Resimleri
İskoç kırması bu tatlı kediler, İskoçya’daki çiftlik kedilerinin kendiliğinden bir mutasyon sonucu ortaya çıkmış bir cinstir. En belirgin özellikleri kulaklarının katlı olmasıdır. Bu özelliğiyle farklı ve dayanıklı bir görünüme sahip olan Scottish Fold’lar aynı zamanda arkadaş canlısı ve yüksek zekâ seviyesine sahip türde birer cins kedidirler.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Scottish Fold cinsi kediler tipik olarak zeki ve uysaldırlar. Sahiplerine karşı bağlılıklarıyla bilinirler. Kişilik özellikleri onları yeni insanlara ve durumlara kolayca adapte olmaya yardımcı olur. Çocuklarla olan dostluklarının da yüksek olması Scottish Fold’ları tam bir ev kedisi yapmaktadır. Son derece sadık bir cinstirler ve yaşadığı evdeki kişilerle sıkı bağlar kurma eğilimindedir. Genellikle başkalarının onları kucağına alıp sevgi göstermesine izin verseler de, kendi seçtikleri insanlara karşı daha bir açıklardır. Kime, ne kadar yakınlık göstereceklerini yalnızca kendilerine gösterilen ilgi ve sevgi sonucunda karar verirler. Sahiplerine olan bağlılıklarına rağmen aşırı talepkar davranmazlar. Ev içerisinde sahiplerini takip edip ayaklarına bağ olmazlar. Kucağa alınmaktan erinmeseler de, genellikle kucakta olmaktansa sahiplerine yakın olmayı tercih ederler. Arada bir sahipleriyle oynayacakları oyunun tadını çıkarır, mamalarını yer ve evin bir köşesine kıvrılıp yatarlar.

Scottish Fold cinsi kediler katlı kulakları ile farklı bir görünüme sahiptirler. Bu farklılıkları onları diğer kedi ırklarından ayrıştırır. Katlı kulaklar, yuvarlak kafaları ve geniş gözleriyle birleştiğinde tıpkı bir baykuşa benzerler. Scottish’ler her ne kadar katlı kulaklara sahip olsalar da, müthiş bir ses hassasiyetleri vardır. Örneğin evin içerisinde bir “çıt” sesi gelse hemen sese kulak kabartır ve katlı olan kulaklarını bir anda dikleştirirler.

Scottish Fold’lar 4 ila 6 kg ağırlığındadır ve çok yoğun kürkte uzun veya kısa bir tüy yapısına sahip olabilirler. Fold’lar, yuvarlak bir gövdeye ve kafa yapısına, kısa bir boyuna, orta ile kısa bacaklara sahiptirler. Neredeyse oyuncak bir kedi izlenimi verirler. Tüy renkleri düz beyaz ve gri, iki renkli veya desenli olabilmektedir.

Scottish Fold’lar sahiplerine karşı son derece bağlıdırlar. Bununla birlikte bulunduğu ortamdaki çocuklar ve diğer evcil hayvanlarla da iyi geçinme eğilimindedirler. Kulak tırmalamayan yumuşak bir sesleri vardır. Bu özellikleri Scottish cinsi kedileri tam bir ev kedisi yapmaktadır. Sahiplerine karşı olan sevgileri ve yüksek zekâ seviyeleri sayesinde verilen eğitimleri de kolayca öğrenirler. Scottish’ler çok kişili evlerde yaşayan bireylere ve yalnız yaşayan bekârlara ev içerisinde iyi bir dost olabilir.

Tarih

Scottish Fold cinsi kedilerin kökenleri 1961 yılında İskoçya’nın Coupar Angus kentinde bulunan beyaz renkte bir ahır kedisi olan “Susie” ye kadar uzanmaktadır. Susie’nin kafa yapısı ve katlı kulakları burada yaşayan William Ross adındaki yerel bir çiftçinin ve bölgedeki kedi meraklılarının dikkatini çekmiştir. Ross, Susie’nin yavru kedilerinden birini aldı ve bir genetik uzmanı ile birlikte kafa kafaya vererek bugünkü Scottish Fold’u üretmek için British Shorthair cinsi kedileriyle melezlemeye başladı. İlk başta, bazı kedi yetiştiricileri ve kedi meraklıları bu yeni ve farklı cins için bir hayli hevesliydiler, ancak kısa bir süre sonra ortaya çıkabilecek potansiyel sağlık sorunları hakkında endişelenmeye başlamışlardı. Ortaya çıkan bu yeni melez kedilerdeki olası sağırlık, kulak enfeksiyonları ve kulak akarları ile ilgili endişeler, bu türün İngiltere’de popüler olmasını engelledi.

1970’lere gelindiğinde ise Scottish’ler Amerika’da başarılı bir şekilde yetiştirilmeye başlanmış ve cinsin kişisel özelliklerinin de oturmasıyla o yıllardan bu güne dünya çapında popüler bir tür haline gelmiştir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Scottish Fold cinsi kedilerin yuvarlak gövdeleri ve tıknaz görünmelerine neden olan kalın kürkleri vardır. En belirgin özellikleri, kulaklarının katlı ve başa yapışık olmasıdır. Bu özellikleri onları tıpkı bir baykuşa benzetir. Gözleri geniş ve yuvarlaktır. Genel görünümü, orta boy, tıknaz ve çok yönlü bir kedinin görünümüdür.

Kafa

Yuvarlak ve geniş gövdelerine oranla nispeten küçük sayılabilecek yuvarlak bir kafa yapıları vardır. Boyun kısmı kısa ancak kalın ve yoğun tüylüdür.

Kulaklar

Scottish Fold cinsi kedileri diğer kedi ırklarından ayıran en belirgin özelliği kulaklarıdır. Bu cins kedilerin kulakları öne veya arkaya katlıdır. Küçük kulakları uçlara doğru sivrilir.

Gözler

Uysal mizaçları ve sevecen görünümlerine uyumlu renkli gözleri vardır. Gözler, Scottish’lere ayrı bir tatlılık katar. Göz yapıları geniştir. Yuvarlak kafaları ve katlanmış kulaklarıyla birleştiğinde ortaya baykuş benzeri bir görünüm çıkar. Scottish’lerin göz renkleri genellikle parlak altın rengidir ancak yeşil veya mavi de olabilir.

Bacaklar ve Ayaklar

Scottish’lerin kısa ve kalın bacakları vardır. Ayak parmakları gayet düzgün ve çok yönlüdür. Önde patiler beş, arka patiler dört parmaktır.

Kuyruk

Scottish Fold cinsi kedilerin kuyrukları orta ila uzun olabiliyor. Ancak vücutlarına orantılıdır. Kuyrukları, tabanda yuvarlak ve uçlara doğru incelip sivrilmektedir.

Tüy

Tüyleri orta ve uzun olabiliyor. Kürkleri yoğun tüylü, yumuşak dokuludur. Tüylerinin yoğunluğu nedeniyle sahiplerinin birlikte yatmaları önerilmez. Tüylerinin rengi bölgesel ve mevsimsel olarak değişiklik gösterir.

Renk

Scottish’ler genellikle beyaz, krem, gümüş, kahverengi ve siyah renklerde olurlar. Desenleri ise düz, iki renkli, benekli veya gölgeli olabilir. Göz renkleri kedinin baskın rengine uygun olacak şekilde değişiklik gösterir.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Scottish Fold cinsi kediler her ne kadar aktivite seviyesi düşük olsalar da kendi başlarına oyuncaklarıyla oynamak veya sahipleriyle vakit geçirmekten büyük keyif alırlar. Yüksek zekâ seviyeleri onları, özellikle eğitim konusunda diğer kedi ırklarından bir adım öne çıkarmaktadır. Ancak hassas bir yapıya sahip olmaları nedeniyle eksik edilmemiş bir sevgi ile Scottish’leri eğitmek mümkün olacaktır.

Henüz yavruyken Scottish’leri eğitmek daha kolay ve daha çabuk sonuca ulaştıracaktır. Doğal bir tuvalet eğilimine sahip olan Scottish cinsi kediniz için evde ona özel tuvalet kabı içeren bir alan oluşturmanız tuvalet eğitimi için yeterli olacaktır.

Tırnak kesimi için ise öncelikle kucağınızda uzun süreler kalmasına alıştırmalısınız. Zaten kucakta sevilmekten hoşlanan Scottish cinsi kedileri tırnak kesimine alıştırmak için ise başını okşayabilir, patilerini çok fazla sıkmadan yavaşça kesime başlayabilirsiniz.

Scottish Fold’lar uysal bir mizaca sahiptirler. Ayrıca sahiplerine karşı bağlılıklarıyla da bilinen kedilerdir. Bu nedenle eğitim esnasında sahiplerinden gelen komutlara oldukça uyum sağlarlar ve bu sayede süreci hiç olmadığı kadar kolaylaştırırlar.

Sağlıklı bir Scottish Fold cinsi kedinin ömrü 12 ila 15 yıldır. Bazen 17-18 yıla kadar yaşadıkları da görülür. Ancak her kedi gibi Scottish’lerin de genetik sağlık sorunlarının olduğunu unutmamalısınız. İyi bakılan, düzenli beslenen ve tüm sağlık kontrolleri yapılan Scottish Fold kedisi ortalama sürelerde yaşam sürebilirler.

Scottish Fold kedisi genel olarak sağlıklı bir kedidir. Ancak güçlü yapısına rağmen sahip olduğu scottish fold bazı genetik hastalıklar vardır. Scottish Fold kedilerinde en çok rastlanılan hastalık kıvrık kulaklarından kaynaklanan kulak enfeksiyonu, kulak uyuzu ve mantar gibi hastalıklardır. Kulaklarının kıvrık olmasının nedeni de kıkırdak ve kemik problemlerine yatkın olmasından kaynaklanır.

Scottish Fold kedisinde böbrek hastalıklarına da sıklıkla rastlanır. Böbreklerde oluşan sıvı dolu kistler zamanla böbrek yetmezliğine neden olur. Kalp yetmezliğine neden olan hipertrofik kardiyomiyopati de Scottish Fold kedisinin mustarip olduğu hastalıklardan biridir.

Scottish Fold’ların bu kırık kulak durumunun asıl sebebi genetik bir problemden kaynaklanan Osteokondrodisplazi hastalığıdır.

Kendi kedinize osteokondrodisplazik üremeler olup olmadığını merak mı ediyorsunuz? Kedinize belirli periyotlarda yapılacak radyolojik muayene sonucunda bu üremelerin varlığı tespit edilebilir.

Peki ya tedavisi? diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. 🙂 

  • Maalesef bu acı ve ağrı veren hastalık tamamen genetik olduğu için kesin bir tedavisi yok.

6 aylıktan itibaren bazı heterozigot bireylerde önemli hastalığın ortaya çıktığı gösterilmiştir. Hastalık ilerleyici ve tedavi edilemez ve bu nedenle etkilenen kediler, yaşamları boyunca hastalıktan muzdarip olacaklardır.

Diğer tüm kedi ırklarında olduğu gibi Scottish Fold cinsi kedilerde de çiftleşme dönemi, gelişimlerinin tamamlandığı dönem olan 1,5 ila 2 yaş aralığıdır. Ancak henüz 8 aylıkken kızışma dönemine giren kediler 2-3 haftada bir bu dönemi periyodik olarak yaşarlar.

Scottish Fold kedisi cinsel olgunluğa erken erişen bir kedi ırkıdır. Genel olarak 6. ayda bazen de 4. ayda kızgınlık dönemi başlayabilir. Ancak tam olgunluğa erişmesi 1 yaşını bulduğu için erken kızgınlık dönemine girse de çiftleşmesine izin verilmemelidir. Yumurtalık ve rahim gelişimin tamamlandığı 18 ay ve sonrası ise hamile kalması için en uygun zamandır. Sağlıklı bir Scottish Fold kedisi 60 – 65 gün süren hamilelik sürecinden sonra ortalama 5 yavru dünyaya getirir. Bu sayı dişi kedinin yaşına ve sağlık durumuna göre daha az veya çok olabilir.

Scottish Fold kedisi kısa boyuyla vücuduna yapışık gibi görünen kafasıyla olduğundan daha kilolu görünür. Kiloları az olsa da cüsselerinin küçük ve boylarının kısa olmasından dolayı, zayıflıkları görünmez. Peluş kürkü de kilolu görünmesinin nedenlerinden biridir. Ağırlıkları ortalama 2,5 ila 7 kilo arasında değişirken dişi kediler her zaman erkek kedilerden daha küçük ve daha hafiftir.

Scottish Fold’lar bakım gereksinimi yüksek kedilerdir. Diğer tüm ırklarda olduğu gibi çeşitli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilmektedirler. Düzenli olarak kaliteli mamalarla beslenecek olmaları onların daha sağlıklı ve uzun bir ömür yaşamalarına olumlu katkısı olur. Ancak içeriği zayıf, değişken mama tercihleri ve bir program dâhilinde olmayıp farklı porsiyonlarda verilen mamalar neticesinde Scottish’ler fiziksel hassasiyetlerine bağlı olarak çeşitli hastalıklara yakalanabilirler.

Scottish fold ne yer yazımıza göz atabilirsiniz.

Cilt ve sindirim hassasiyeti olan Scottish Fold cinsi kediler için su tüketimi oldukça önemlidir. Bu nedenle tercih edilecek kuru mamalar buna göre seçilmelidir. Yani protein bakımından fazla zengin olmayan, sağlıklı tahıllar ile içeriği hafifletilen mamalar olmalıdır. Hills, Proplan, N&D, Felicia ve Royal gibi markaların Scottish Fold cinsi kedilere uygun mamalarından tercih edebilir.

Hills, Pro Plan, Royal canin, Acana, ND, Purina  gibi yavru kedi mamaları kedinize keyifle yiyebileceği mamalardır.

Minik cant dostlarımıza  kuru mama & yaş konserve mama dışında verebileceğin yemek listesi kediler ne yer ve scottish fold mama tavsiyesi yazımızda açıkladık detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Scottish Fold cinsi kedilerin yoğun kürkü, diğer çoğu kediden biraz daha fazla bakım gerektirir. Bu nedenle onları haftada birkaç kez fırçalamak gerekir. Çünkü ihmal edilmiş bir Scottish Fold’un kürkü bir süre sonra ciltte tahrişlere neden olacak, tüy yumakları oluşacak ve ev içerisinde neredeyse her yerde dökülmüş tüylerin oluşmasına sebebiyet verecektir. Özellikle İlkbahar ve Sonbahar gibi daha fazla tüy dökümünün yaşanabileceği mevsimlerde düzenli bakım şarttır.

Tırnak kırılmalarının önüne geçmek için genellikle haftalık olarak tırnaklarının da kesilmesi gerekir. Henüz yavruyken tırnak kesiminin yapılması hem sahibinin hem de kedinin işini kolaylaştıracaktır.

Yukarıda açıkladığımız diğer sağlık sorunlarının dışında kızarıklık, kötü koku ve bazen akıntı şeklinde ortaya çıkabilecek enfeksiyonlar için haftada bir kulakları kontrol edilmelidir.

Son olarak diğer tüm kedilerde olduğu gibi, Scottish Fold cinsi kedilerin dişlerinde tartar oluşumunu ve diş eti hastalığını önlemek için düzenli olarak dişlerinin de sık sık fırçalanması gerekmektedir.

Orta boylu tüylere sahip olan Scottish Fold kedisi orta derecede tüy dökme eğilimine sahiptir. Tüyleri kolay kolay birbirine karışmadığı için haftada 2 veya 3 kez taramak yeterli olacaktır. Düzenli fırçalayarak hem ölü tüylerden hem de ölü derilerden kedinizi kurtarabilir, hem sağlıklı bir cilde sahip olmasını sağlayabilir hem de tüylerinin etrafa saçılmasını önleyebilirsiniz. Daha az tüy dökmelerini sağlamak için kaliteli mamalarla beslenmelerine de özen göstermelisiniz.

Scottish Fold, nadir görülen bir kedi cinsidir. Dolayısıyla fiyatları; renklerine, kilolarına ve yaşlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak tipik 2 ila 5 aylık bir Scottish Fold kedi yavrusunun fiyatı 1.000 ila 6.000 TL arası değişiklik gösterir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

  • Scottish Fold cinsinin kulakları oldukça küçük ve öne doğru kıvrıktır. Yeni doğmuşlarda kulaklar normaldir ancak 3 ay sonra kulaklar kıvrılmaya başlar. Bazı durumlarda daha erken bir sürede de kıvrılabilir.
  • Ağızları kıvrımlıdır ve hafif öne çıkıktır.
  • Yuvarlak ve geniş bir kafa yapısına sahiptir.
  • Burun kısadır, yanaklar çıkıntılı bir yapıdadır.
  • Göz rengi bakır ya da altın sarısıdır. Tüy rengine göre göz rengi değişir.
  • Güçlü ve kaslı bir yapıya sahiptirler. Patileri yuvarlak hatlara sahiptir.
  • Bacakları vücutlarına göre kısa ve güçlüdür.
  • Kürkü kadifemsidir. Tüyler kısa, sık ve yumuşaktır. Uzun tüylü olanları da vardır bunlara longhair adı verilir.

Kesinlikle dişi Kızgınlık döneminde erkek kediler sağa sola işiyor koku bırakmak için, Ama şu da varki erkek kediler daha kolay kısırlaştırılabiliyor. 2-3 saatte alabiliyorsunuz ve ucuzdur. Ama dişilerin kısırlaştırılması bildiğiniz ameliyattır ve 2 günde çıkar ayrıca pahalıdır.

  • Erkek kediler huysuz olur ama disiler cok akillidir

Doğduklarında kulakları düz olur, üçüncü haftadan itibaren kıvrılmaya başlar.

Göz renkleri, tüy yapısı ve rengi tam olarak bir yaşındayken belli olur.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Selin Çelik
Eyl 26, 2021 / 14:19

Merhaba bu kediyi alsam hangi mamayı kullanmalıyım? Petshop sitelerine sorduğumda Royal Canin, Pro Plan, ND, Açana, Reflex vb. mamaları öneriyorlar. Doğal olarak satıcılar ve hepsini önermeleri normal. Birde şey öğrendim; veterinerler de anlaşmalı olduğu kedi mamalarını öneriyor? Hatta ucuz mamalar bile önerebiliyorlarmış. Can dostlarımızın sağlığı ticaretin içine düşmüş sanki.


Kenan Devran
Eyl 30, 2021 / 15:32

British Shorthair ile karakteri dahil her özelliği aynıdır. Bir tek kulakları öne doğru kıvrıktır ki bu da bu türü kediden çok köpeğe benzetmeme sebep oluyor. Bacakları kısa ve kafası kocamandır. British Shorthair’den başka tüy dökmeyen tek kedi türüdür petshop’cuların iddialarına göre. Türkiye’de hatta bütün dünyada nadir bulunduğu için fiyatı İran kedisi ve Chinchilla gibi türlere göre biraz yüksektir. Ama insan bir kedi alıp 10 sene besleyecekse, çok hareketli olmayan, uğraştırmayan, şirin ve orijinal bir kedi istiyorsa kesinlikle bu türden edinmelidir.


Servet Duman
Eyl 30, 2021 / 15:33

Uğruna alerjim olmasına rağmen inatla aldığım, inada inat besleyeceğim ve alerjimi yeneceğim kedidir. Hayır, her şey bi yana, surata sürünme huyu olan bi hayvandır. İlla üstüme tırmanıp kafamın etrafında gezinme huyu var ki, ateşle oynuyor farkında değil. 🙂


selin yaylalı
Eki 10, 2021 / 21:07

Arkadaşlar , Scottish fold oturma şekilleri değişik sizde farkettinizmi? evde otururken bazen dikkatimi çekiyor ön bacaklarını kaldırıp popoları üzerinde oturması, arka ayakları üzerinde durması, ayakları bir kurbağanınki gibi açık bir şekilde yerde dümdüz yatması sanki üstünden silindir geçmiş gibi 🙂 ve hızlı hareket etmek istediklerinde tavşanlar gibi zıplaması enteresan ve çok sevimliler hımbıl minik can dostum 🙂 harika bir kedi sahiplenmek isteyenler yalnız pet shoplardan ücretli değil ücretsiz sahiplensinler araştırırsanız bulursunuz.


gürkan şen
Kas 4, 2021 / 13:45

scottish fold besleyenler arkadaşlar selamlar birşey sormak istiyorum size yardımlarınıza biraz ihtiyacım var mamasını sürekli aynı zamandamı vermeliyim ? ve her gün taramalıyım? analizlerime göre en iyi ama nd mama sizin önerdiğiniz başka bir kuru mama varmıdır?


Ece Mila
Kas 15, 2021 / 00:24

Merhaba Gürkan

Nd, Acana , Pro plan mamalarını öneririm.


katil koyun
Ara 19, 2021 / 00:20

evde yalniz kalmayi sever ama sen gelince de deliler gibi oyun oynamak ister, sevimlidir, komiktir, laftan anlar, cok yemek yer, inanilmaz baglanma gudusu var, sabahlari alarm gibi hep ayni saatte ustunde gezinip oynamak isteyecek kadar oyun delisidir. daha bircok ozellikleri var ama su anda kendisi kolumu cekistirmekle mesgul. bazen gecenin bir saati size kahkahalarla gulecek kadar sebeleklikler yapar daha ne diyim petibom 🙂


muhafazekar deli
Oca 30, 2022 / 14:55

British ve Scottish farkı neler?

  • British İngiliz bir kedi iken, Scottish ise İskoç kedidir.
  • British cinsi kediler boyut olarak daha büyüktür.
  • Scottish kedi cinsinin eğitimi daha kolaydır.
  • British kedilerin boyunları daha kısa ve kıvrımlıdır.
  • Scottish küçük çocuklu aileler için daha uygundur, çünkü çok uyumludur.
  • Scottish kediler daha sakin bir yapıda davranırlar. British kedilerin misafirlere saldırdığı, hatta büyüdüğü zaman sahibine de saldırdığı durumlar olabilir.
  • Scottish kedilerin kulakları yukarı doğru konumlanırken, British cinsi kedilerde yana bakar konumda kalır.
  • British kedilerde kulaklar dik dururken, Scottish kedilerde kırık durur.
  • Karakter ve özellikleri arasında pek fark yoktur, iki cinste birbirine benzer.

    Bildiğim kadarıyla bu iki cins için tüm özellikleri ve birbirleri arasındaki farkları yazmaya çalıştım. Ben kedi sahipleneceğim zaman çocuklar, misafirler ve yabancılarla çok fazla uyumlu olmasını istediğim için Scottish Fold kedi cinsini tercih ederdim doğrusu. Sevgiler.
    Scottish cinsi kedilerde burun uzunluğu, gözlerin yerleşimi ve burun genişliği aynı uyumdadır. Birbirleri ile bağlantılıdır. Bu yüzden yüz olarak doğru orantılıdır.


  • Elminur
    Şub 9, 2022 / 20:54

    Scottish kedilerde en çok hangi kaka kumları kulanılmalıdır


    serpil ciyangir
    Şub 13, 2022 / 17:18

    Nazik ve sakin karakterleri sayesinde, scotish fold minik dostlarımız her türlü ev için idealdir. Çocuklarla iyi anlaştıkları için tek kişilik evlere veya aile ortamına iyi uyum sağlayabilirler. Ayrıca diğer evcil hayvanlarla iyi bir şekilde birlikte yaşarlar ancak yeni bir evcil hayvan eve getirecekseniz önerim yaval yavaş hassas bir şekilde tanıtmalısınız


    Faruk Karaburç
    Mar 6, 2022 / 11:21

    Nazik ve sakin doğaları sayesinde, scottish foldlar her türlü ev için idealdir. Çocuklarla iyi anlaştıkları için tek kişilik evlere veya aile ortamına iyi uyum sağlayabilirler. Ayrıca diğer evcil hayvanlarla iyi bir şekilde birlikte uyumlu yaşayabilirler ancak her zaman yeni diğer evcil hayvanlar ile yavaş ve hassas bir şekilde tanıtmalısınız.

    Kendisinin pet bakım hizmetlerini esirgemeyin zaman zaman kedi traşı yaptırın bunun için pet kuaförüne arada getirmeniz onu bakımlı tutmanız önemli onlarında bakıma ihtiyacı var 🙂


    ceyda alyazmali
    Mar 10, 2022 / 00:04

    Arkadaşlar scottishh fold kedi ırkları yasaklanma lımı ?

    Bence yasaklanmalı bu sevimli bakışların ve mahsumluğun altında hastalık yatiyor lütfen araştırın https://blog.petibom.com/scottish-fold-hastaliklari-belirtileri-ve-tedavi-yontemleri/


    Mehmet Ali
    Ağu 23, 2023 / 03:11

    Bilgilendirme işin çok teşekkür ederim.