Kedilerde kulak uyuzu nedir? Nasıl geçer?

19 Haziran 2021
3161
Kedilerde kulak uyuzu nedir? Nasıl geçer?

Kedilerde kulak uyuzu nedir? Nasıl tedavi edilir? Köpeğinizin veya kedinizin sık sık kulaklarını kaşıdığını ve başını salladığını görürseniz, kulak uyuzu olma ihtimalleri yüksektir. Bu parazitler daha çok yavru kedilerde görülür, yetişkin kediler direnç geliştirdiği için çoğunlukla semptom göstermeden bu hastalığa sahip olabilir. Oldukça bulaşıcı olan bu parazit evdeki bir kedinizde görülürse diğer kedilerinizin de tedavi edilmesi gerektiği anlamına gelmektedir. Ancak endişe etmenize gerek yok; çünkü bu parazitler genellikle insanları etkilemezler.

Kulak uyuzu, genellikle hayati tehlike oluşturmaz. Fakat evcil hayvanınızın hayat kalitesini büyük oranda düşürür ve hatta onları tabiri caizse perişan ederler. Kulak uyuzu, bir hayvanın kulak kanalının tıkanmasına neden olabilir ve evcil hayvanınızın kaşınmasına yol açar.

Hayvan kulaklarını o kadar çok kaşır ki kimi zaman kulaktaki kan damarlarında operasyon gerektirebilecek yırtıklar oluşur. Dolayısıyla çok dikkatli olmak gerekir. Peki, kedilerde kulak uyuzu ile nasıl baş edilir? Tedavisi nedir, önüne nasıl geçilir? Gelin, her birlikte görelim;

Kedilerde kulak uyuzu nedir?

Kulak uyuzu, yaşam döngülerini çoğunlukla kulak kanalının içinde yaşayarak geçiren küçük parazitlerdir. Oldukça yaygın olmakla birlikte; kulaklarda ciddi tahrişe ve kaşıntıya neden olabilirler. Bazen kedilerin kulak kanallarını tam anlamıyla istila edebilirler. Kulak uyuzu öncelikle deri döküntüleriyle beslendikleri kulak kanalında yaşarlar.

Varlıkları iltihaplanmaya neden olur ve ayrıca ikincil kulak enfeksiyonlarına yol açabilirler. Parazitler üremeye başlar ve yumurtalar kulağa bırakılır. Parazitlerin yumurtadan çıkıp çoğalabilen yetişkin parazitlere dönüşmesi yaklaşık üç hafta sürer. Kulak uyuzları yani parazitleri, genellikle kulaklarda bulunurken, vücutta da dolaşarak ciltte tahrişe ve kaşıntıya neden olabilirler.

Kedilerde kulak uyuzu

Kedilerde kulak uyuzu belirtileri nelerdir? 

Kedinizde kulak uyuzu olup olmadığını, davranışlarına ve görünümündeki değişikliklere bakarak kolayca anlayabilirsiniz. Fakat kulak uyuzu yani parazitleri, genellikle çıplak gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Dolayısıyla bazı belirtileri takip etmekte fayda var. Kediler arasındaki en yaygın kulak uyuzu belirtileri şunlardır:

  • Sık sık kafa sallamak (kafadaki bir şeyden kurtulmak istiyormuş gibi)
  • Aşırı derecede kulakları kaşımak
  • Kulaklardan koyu mumsu ve kokulu akıntı (kahve telvesine de benzetilebilir)
  • Alışılmadık miktarda kaşınmayla ortaya çıkan vücudun diğer bölümlerine de yayılabilen sekonder enfeksiyonlar ve tahrişler.

Kulak uyuzu kedilere nasıl bulaşır?

Kediler, çoğunlukla hastalığa sahip başka bir hayvanla doğrudan temas yoluyla bu paraziti kaparlar. Özellikle genç kedilerde kulak uyuzu daha sık görülür. Dolayısıyla kedinizin, kulak uyuzundan mustarip başka bir hayvanla temas etmesi bu hastalığı kolayca kapabileceği anlamına geliyor.

Parazitler, sadece kedinizin kulaklarına düşmekle kalmaz, ara sıra dolaşıp kedinin derisinin başka yerlerinde kaşıntıya neden olabilirler. Kedinizi sık sık dışarı çıkarıyorsanız, diğer hayvanlarla temas etme olasılığına karşı oldukça dikkatli davranmalısınız.

Kulak uyuzu nasıl teşhis edilir?

Öncelikle kedilerden kulak akıntısı örneği alınır. Bu akıntı örneği mikroskop altında incelemek için laboratuvara götürülür. Örnekte parazitler bulunursa kulak uyuzunun teşhisi doğrulanır. Parazitler, bazen, kulağı incelemek için büyüteçle bakıldığında kulakta hareket eden küçük beyaz lekeler olarak bile görülebilirler.

Kulak uyuzunu diğer kulak enfeksiyonlarından ayırt etmek için kulaktaki parazitlerin varlığını doğrulamak gerekir. Bu nedenle evde teşhis koyup, tedaviye başlamaya çalışmak büyük bir hata olur. Herhangi bir tedaviye başlamadan önce daima bir veteriner hekimine danışılmalıdır.

Kulak uyuzu tedavisi ve alınabilecek önlemler

Kulak uyuzunu tedavi etmenin birkaç alternatif yolu vardır. Veterineriniz evcil hayvanınız için bir tedavi protokolü önerecektir. Reçetesiz satılan ilaçlar, kulak uyuzunun tedavisinde genellikle daha az etkilidir veya veterineriniz tarafından reçete edilen ilaçlara kıyasla daha uzun tedavi süreleri gerektirir.

Aslında, bazı yeni ilaçların etkili olması için yalnızca tek bir uygulama yeterlidir. İlk olarak, kulakların iyice temizlenmesi gerekir. Bu, kulaklardaki irritasyonun rahatlamasına ve bazı parazitleri gidermeye yardımcı olabilir. Sonrasında ise şu adımlar tedavi için başarılı olabilir:

  • Kulağa uygulanan tek seferlik ilaç tedavileri başarılı olabilir.
  • Deriye enseden uygulanan tek seferlik tedaviler tipik olarak aylık parazit kontrol ilaçları olarak kullanılır; tek bir doz genellikle bir kulak uyuzu enfeksiyonu ile ilgilenir. Ancak yeniden enfeksiyonu kapma ihtimalini önlemek ve diğer enfeksiyonların oluşma riskini kontrol altında tutmak için bu ilaçları aylık olarak kullanmayı düşünebilirsiniz.
  • Kulağa uygulanan tekrarlayan ilaç tedavileri gerekebilir. (bu tedavi yöntemi uzun süreli kullanımı gerektirir)
  • Enjekte edilebilir Ivermectin de kullanılabilir; bu, kulak uyuzu için kedilerde etiket dışı bir kullanımdır.

Kulak uyuzunun başarılı tedavisi için veterinerinizin tavsiye ettiği dozaj programını kesinlikle takip etmeniz önemlidir.

Uygulaması daha fazla zaman alsa da, iltihabı sakinleştirebilen ve ikincil bakteriyel veya maya enfeksiyonlarını tedavi edebilen bazı ilaçlar da vardır. Evinizde başka evcil hayvanlarınız varsa semptom göstermeseler bile her türlü ihtimale karşı aynı anda tedavi edilmelidirler.

Kulak uyuzu insanlara bulaşır mı?

Kulak uyuzu hayvanlar arasında bulaşıcıdır, neyse ki insanlara bulaşmazlar (nadiren görülen örnekler dışında). Kulak uyuzu insanlarda uzun süre yaşamazlar, bu nedenle insanlarda uzun süreli enfeksiyonlara da yol açamazlar. Bununla birlikte, kulak parazitleri, çok nadiren ve geçici olarak insanlarda – kollarda veya ekstremitelerde – yaşayabilir ve geçici bir döküntü oluşturabilirler.

Kedinizin hasta olduğundan şüpheleniyorsanız hemen veteriner hekiminizi arayın. Sağlıkla ilgili sorular için, evcil hayvanınızı sık sık muayene edip, sağlık geçmişini bildikleri ve evcil hayvanınız için en iyi önerileri yapabilecekleri için her zaman veteriner hekiminize danışmanız gerekir.

Kulak uyuzu

Kulak uyuzu evde tedavi edilebilir mi? Homeopatik yöntemler (alternatif tıp)

İnternette bulunabilecek bazı bütünsel evde tedavi yöntemleri, yani Homeopatik yöntemler mevcuttur. Ancak mutfak dolabınızda bulunan ve kulak parazitlerini öldürmesi beklenen hindistancevizi yağı, zeytinyağı ve badem yağı gibi maddeler oldukça etkisizdir. Kedinize yardımcı olmak için hızlı bir çözüm gibi görünebilir, ancak bu yağların uygulanması kulak uyuzunu daha da kötü hale getirebilir.

Bununla birlikte kulaktaki hava ceplerinde yaşayabilen tüm kulak parazitlerini de öldüremeyebilirler. Hayatta kalan tek bir dişi kulak paraziti bile yumurtasıyla tüm istilayı yeniden başlatabilir. Dolayısıyla bu tip doğal yağları kullanmak sadece kedinizin acısını uzatacaktır.

Kulak uyuzunun yeniden oluşma ihtimali var mıdır?

Kedinin kürkünde kulak parazitlerinin yaşamadığından emin olmak için, veterineriniz bir dahaki sefere parazit ve pireleri uzak tutmaya yardımcı olacak bir parazit önleyici verebilir. Bu önleyici sayesinde kulak parazitlerinin yeniden kedinizin vücudunda çoğalmasının önüne geçilebilecektir.

Veterineriniz kedinizin özel tedavi planını hazırladıktan sonra, tüm enfeksiyon riskinin tamamen ortadan kalktığından emin olmak için kedinizi, bir veya iki hafta içinde kontrol için tekrar görmek isteyebilir.

Sıkça sorulan sorular

Kedilerde kulak uyuzu tedavi edilmezse ne olur?

Kulak uyuzu tedavi edilmediği sürece bütün vücuda yayılabilir. Bu nedenle teşhis edildiği ilk andan itibaren mutlaka tedavi edilmelidir. Hızla tüm vücuda yayılabilen bu enfeksiyon, kısa sürede kedilerin tüylerinin büyük bir bölümünün dökülmesine sebep olabilir.

Uyuz hastalığı kediden geçer mi?

Uyuz, genel anlamda, bit, pire ve kene gibi bir dış parazit türüdür. İnsanlara geçebilen türleri de vardır; ancak kedilerden insanlara bulaşma ihtimalleri oldukça düşüktür.

Kedi kulak uyuzu insanlara bulaşır mı?

Kedi kulak uyuzunun insanlara bulaşma ihtimali oldukça düşüktür.

Kedi kulak uyuzu nasıl tedavi edilir?

Kedi kulak uyuzu tedavisi için veteriner hekiminden yardım alınmalıdır. Tek başınıza evde tedavi yöntemi uygulamak yanlıştır ve kedinizde farklı sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Daha fazlasını öğrenmek için mutlaka okuyun:

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.