Kedilerde En Sık Görülen Cilt ve Deri Hastalıkları Hangileridir?

16 Ağustos 2021
8490
Kedilerde En Sık Görülen Cilt ve Deri Hastalıkları Hangileridir?

Kedilerin kendilerini kaşımaları normal bir durumdur ancak bunu sürekli olarak yapmaları gözünüze çarpmaya başladıysa bir deri problemi yaşıyor olabilir. Aşırı kaşınma, tımar etme ve tüy dökülmesi gibi durumlar deri sorunları olduğuna işaret ederken, kedinizin yaşam standartlarında bir düşüse sebep olabilmektedir. Bu durum bir aciliyet yaratmasa dahi, yönetilebilene dek kedinizin günlük hayatını kısıtlayabilir.

Kediler köpeklere kıyasla daha tüy ve derisi için daha az bakıma ihtiyacı vardır. Bu sebeple kedilerdeki deri sorunları köpeklere oranla daha az görülür. Kedinizi haftada bir tarayarak onun tüy ve derisinde meydana gelen tüm her şeye hakim olabilirsiniz. Böylelikle kedinizin derisinde olan değişimleri erken teşhis edebilir ve tedavisi için harekete geçebilirsiniz.

Kedi Derisindeki Durumları Tanımak

Kedinizin derisinde ortaya çıkan sorunları anlamanızı sağlayacak belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Tüy dökülmesi- Kelleşme ve olması gerekenden fazla tüy dökülmesi
  • Kedinizin kendini sürekli tımar etmesi- Bu kedinizin aşırı kaşndığı anlamına gelir.
  • Kedinizi taradığınız zaman derisinde kırmızılık, pullanma, uyuz gibi noktalar gözünüze çarpabilir.
  • Kene, pire ve deride görülebilecek diğer parazitler.

Kedi Derisindeki Yaygın Sorunlar

Kene ve Pireler

Kedinizin deri sağlığı için kene ve pirelere karşı koruyuculuk sağlayacak tedavilerin güncel tutulması gerekmektedir. Kene ve pirelerin engellenmesi adına yapılan tedavi ile kedinizin kan sisteminde dolaşan ilacı emen parazitler ölürler. Yoğun kene ve pire durumları tedavi edilmezse ciddi alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir.

Ek olarak parazitlerin kedinizin vücuduna girmesi veya onu ısırması sonucunda deride kızarıklık, yara ve tüy dökülmesi meydana gelecektir. Kedinizin aşırı kaşınması alerjik reaksiyonun bir neticesidir. Kedinizin derisinde küçük yara kabukları görürseniz bu durumdan kaynaklandığını rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Kedinizde tespit edeceğiniz parazitlerin yaşadığı ortamda daha fazla olabileceğini unutmayın. Bulunduğu noktaları iyice temizlediğinizden emin olun. Dış parazitlerin kedinize bulaşması, potansiyel enfeksiyona sebebiyet verebilir. Deriye yapışan parazitler kedinizin derisinde bir yumru ya da bölgesel şişme meydana getirir. Bu kedinin vücudunun kene ve pireye karşı verdiği tepkidir.

Kulak Akarları

Kulak akarları her yaş grubundaki kedilerde görülmesi muhtemel bir hastalıktır. Kulak akarı olan kediler uzun saatler boyunca kulaklarını kaşırlar ve belirtiler hafifletmek için başlarını sallarlar. Kulakta yangıya sebep olan akarlar tedavi edilmez ise durum ilerleyerek ikincil enfeksiyonlar ile sonuçlanabilir. Bunun da tedavisi yapılmazsa işitme kaybına kadar ilerleyebilmektedir.

Kedilerde kulak uyuzu nedir? Nasıl geçer?

Gıda Alerjisi

Gıda alerjisi, kedilerde boyun, baş ve sırt kaşıntılarına sebep olabilir. Kedinizin mamasının içerisindeki protein ve karbonhidrat türleri alerjiyi tetikler. Bunu tespit etmek için eliminasyon diyeti uygulayabilirsiniz. Ancak kediler özel protein gereksinimleri olan hayvanlar olduğundan yanlış bir beslenmede ciddi hastalıkları beraberinde getirebilir. Bu sebeple oldukça dikkatli olunmalı ve bir veteriner hekim gözetimi altında yapılmalıdır.

Çevresel Alerjiler

Aynı insanlarda olduğu gibi kediler de çevrede temas ettikleri herhangi bir şeye karşı alerjik reaksiyon geliştirebilirler. Bunlar toz, çimen ya da polen olabilirken evde kullanılan temizlik malzemesi, çamaşır deterjanı gibi ürünler de olabilir. Bir kedi alerjisi olması durumunda aşırı kaşınma gibi bir belirtiyle kendini gösterebilir. Kaşınma ile oluşan aşırı tahrişi hafifletmek amacıyla kaşınan yerlerini çiğnerler. Kedinizi yakından gözlemleyin. Çünkü temas ettikleri nesneleri tespit ederek nelere karşı alerji geliştirdiklerini tahmin edebilirsiniz. Bu bilgiler doğrultusunda veteriner hekiminize doğru aktarım yapabilirsiniz.

Kedi Aknesi

Kedinizin çene ve dudak altında çıkan siyah noktalar, şişip kırmızılaşabilir. Akneler, çevresel alerjiler ve ikincil bakteriyel enfeksiyon kapması ile tetiklenebilir, ve bazen çok kaşıntılı seyredebilir.

Uyuz

Kedilerde görülen uyuz çeşitleri insan gözü ile görülemediği için mikroskop gerektiren bir deri hastalığıdır. Kedinizin deri ve kıl köklerinde yaşadıklarından yüz, göz kapakları, sırt ve boyun bölgelerinde; kaşınma, şişme, tüy dökülmesi meydana gelir. Kedinizin sürekli kaşınma durumu ile beraber kabuklanma ve kızarıklığa yol açabilir. Topikal tedavi yöntemleri ile hızlı şekilde giderilebilir. Veteriner hekiminizin reçete ettiği ilaçları kullanarak kolaylıkla tedavi edilir. Kedinizin kullandığı malzemeleri temizleyin ve bu süreç geçene dek diğer hayvanlar ile temas etmesini engelleyin.

Cilt Kanseri

İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de kanser, onlar için hayati bir tehlike oluşturmaktadır. Kedinizin cildinde yeni ya da değişen cilt lekeleri gözünüze çarparsa, zaman kaybetmeden veteriner hekiminize başvurun.

Stres Kaynaklı Alopesi

Kediniz stresli olduğu zaman bu durum davranışlarına da yansır. Buna bağlı olarak kendilerini sürekli olarak tımar ederler, uyurlar ve keyifsiz zaman geçirirler. Çevresinde meydana gelen en ufak bir değişim kedinizin stres olmasına neden olabilir. Bu tarz durumlarda tüylerini sıkça yalamaya ve kendilerini temizlemeye yönelebilirler. Yalanmaların ve kaşıntıların en sık olduğu yerler sırt ve boyun noktaları olduğu için bu bölgelerdeki tüylerde incelme meydana gelir. Stres yönetimi için veteriner hekiminiz ile iletişime geçmeniz en doğrusu olacaktır.

Apseler

Kedilerin kavga etmesi sonucunda vücutlarında kesik, ısırık veya sıyrıklar meydana gelebilir. Bu bölgeler temizlenmezse bakterilerin üremesi için uygun bir  ortam oluşturacaktır. Dolayısıyla bu da kedilerde apse gibi deri sorunları yaşamasına neden olabilmektedir. Kedinizin herhangi bir yerinde şişkin irin dolu bir apse görürseniz, bölgeye dokunmayın temiz olmasını sağlayın ve veterinerinizin önerdiği ilaçları uygulayın. Apsesi olan kedilerde halsizlik, sakinlik ve iştahsızlık görülebilir.

Mantar Enfeksiyonları

Kedilerde görülen mantar enfeksiyonları kediden kediye bulaşabileceği gibi bağışıklık sistemi düşük insanlara ve küçük çocuklara da bulaşabilmektedir. Bu sebeple semptomlardan birini farkederseniz vakit kaybetmeden veteriner hekiminize randevu alın. Mantar, kedinizin derisini kabuklu, kırmızı ve kabartan neticeler meydana getirir. Ek olarak kedinizin tüylerinde dökülme meydana getirebilir. Mantarlar 1 ay boyunca hareketsiz şekilde kalacağından evinizi daima temizleyin.

Endokrin Dermatoz

Kedinizin derisinde kepek, kaşıntı, kuru tüy ve tüy dökülmesi, hormonal dengesizliğin sebep olduğu deri problemlerinden biridir. Veteriner hekiminiz yapacağı testler sonucunda neyin sebep olduğunu tespit etmek üzere semptomları inceleyecektir.

Damızlık Kuyruk(Yağlı Kuyruk)

Aşırı yağ, kedinizin kuyruğunun üst kısmında kötü kokuya sahip ve mumsu bir yapıya sahip maddenin oluşmasına  neden olur. Bu noktalarda kedi aknesi görülebilirken, tüyleri de yağlı hale gelebilir.

Kedi Derisi Sorunlarını Teşhis Etme

Kedinizin deri problemlerini tespit etmek için pek çok yöntem mevcuttur; en sık yapılan yöntem deri ya da kulaktan alınan örneklerin mikroskop altında incelenmesidir. Tanı konulması için akar, maya ve bakteri gibi belirli bir hücre aranır. Mantar enfeksiyonu, mantar kültürü testi ile tespit edilebilir. Bir diğer yöntem ise deri biyopsileridir. Lokal anestezi yapılarak bölgeden bir parça alınır.

Kedilerdeki Deri Hastalıklarına Yönelik Tedaviler

Tanı koymak işin en önemli adımıdır. Eğer pire gibi parazitler ile uğraşıyorsanız, veterinerinizin verdiği ilaçlar kontrol altına almanızı sağlar. Gıda alerjileri için kedinizin mamasını değiştirmeniz yeterli olacaktır. Kedinizin kaşıntılarını gidermek için engelleyici ilaçlara başvurabilirsiniz. Herhangi bir mantar durumu için mantar önleyici ilaçlar yazılacaktır. İlaçların bazılarının veteriner hekiminiz tarafından kedinize uygulanması gerekir. Fakat diğer ilaçları siz evde kendiniz de uygulayabilirsiniz.

Bu Makale İlginizi Çekiyor Olabilir;

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Derya yılmaz
Mar 28, 2022 / 05:09

Aylardır tedavi edemiyorum çalışmıyorum zaten stuit taşı idarar yolu enfeksiyonu oldu eşyalarımi sattim tedavi ettirdim 2binliira gitti özel vet mama kullanıyorum ama bu yaralar düzelmiyor çok çaresizim aci çekiyor


Afet
Ağu 9, 2023 / 15:07

Kedimde büyük bir yara oluştu veteriner ameliyat etti iltihap oluşmuş neden iltihap oluşur yara


Veteriner Hekim
Ağu 9, 2023 / 18:37

Kediniz yara bölgesini yalarsa veye yara bölgesi yeterince temiz tutulmazsa orada kolaylıkla bakteriler ürer ve iltihap şekillenir. Kedinizi veteriner hekiminize götürmenizi ve onun önereveği antibiyotik ve pansuman tedavisine uymanızı tavsiye ederiz. Geçmiş olsun.


Sevgi
Kas 29, 2023 / 21:08

Merhaba kedimin dil ve patisinin uzanamayacagi sırt kısmında derisi bir parça soyulmuş ve kabuğu kalmış durumda ve diğer tarafta aynı şekilde deri incelmiş ve kırmızı nokta olmuş nedir acaba bu ne yapmalıyım


Veteriner Hekim
Ara 2, 2023 / 13:20

Merhaba bahsettiğiniz lezyon bir çok deri hastalığında görülebilir. Bu sebeple kedinizi veteriner hekime götürerek muayene olması ve gerekli testler yapıldıktan sonra yazacağı reçeteyi kullanmanız gerekmektedir. Geçmiş olsun.