Kedinizin diyeti deri sağlığını nasıl etkiler?

16 Haziran 2021
722
Kedinizin diyeti deri sağlığını nasıl etkiler?

Kedinizin derisinin sağlıklı kalarak işlevini yerine getirebilmesi için gerekli olan doğru besinleri tüketmesi gerekir. Besinlerin evcil hayvanınızın deri ve tüy sağlığına hangi ölçüde katkıda bulunduğunu öğrenmek için yazının devamını okumalısınız. Tüm canlılarda olduğu üzere kedinizin derisi vücudundaki en büyük organ olup yaşamı idame ettiren fonksiyonlardan birkaç tanesini yerine getirmektedir. Bunlardan bazıları; çevredeki etkenlere karşı koruması, kendini yalıtması konusunda başrol oynaması ve su kaybının yaşanmasını önlemektir.  Hal böyleyken kedinizin derisinin sağlıklı olması genel sağlığı da beraberinde getirir. Kedi derisi yaş, cins, ırk ve genetik yapısı olmak üzere çeşitli etkenlerden etkilenir. Kedinizin kişisel temizliği, evde ve dışarıda uğradığı koşullar da bu etkenlere ek olarak sayılabilir. Ancak bunlardan biri var ki o da uyguladığınız diyettir. Dengeli bir beslenme düzeni her ne kadar sağlık ve işlevsel yönden etkiliyse, yanlış beslenme de bir o kadar zararlıdır.

Kedinizin Sağlıklı Bir Deriye Sahip Olması İçin Neye İhtiyacı Vardır?

Kedilerin derisi üç katmandan meydana geliyor olup bunun yanı sıra birbirinden önemli işlevlere sahip olan ve hepsi için de farklı besinlerin ihtiyaç duyulduğu üç çeşit kıl türü mevcuttur. Kedinize protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineral yönünden dengeli bir mama verirseniz deri sağlığı için gerekli olan tüm besini sağlayarak deri ve kıl sağlığını olumlu yönde etkilemiş olursunuz.

Kedinizin Deri Sağlığı ve Proteinler

Deri hücrelerinin yenilenebilmesi ve gür kıllar çıkması için keratin denen proteinler önemli bir rol oynamaktadır. Devamlı olarak hücrelerin çoğalması ve yenilenmesi esnasında deri yoğun olarak protein kullanımı gerçekleştirir. Eğer beslenmesi içinde doğru ölçüde protein bulunmazsa, kılların oldukça ince ve kırılgan yapıda olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Bu durum kılların koruyucu özelliğini en aza indirgeyebilir.

Esansiyel Yağ Asitleri ve Kedi Derisi

Proteinden sonra gelen bir diğer önemli madde de esansiyel yağ asitleridir. Bunlar arasında; omega 3, omega 6 EPA ve DHA bulunmaktadır. Kediler kendi vücutlarında esansiyel yağ aistlerini sentezleyemedikleri için besin yolu ile almak durumundadırlar. Bu maddelerin eksiklikleri olduğu takdirde kedinizin kıllarında keçeleşme ve renk değişimi meydana gelebilirken deride pullanma ve deri yolu ile su kaybetme gibi olumsuzluklar da yaşanabilir. Esansiyel yağ asitlerinin sadece deri sağlığında değil vücudun metabolik birçok sürecinde gereklilikleri vardır. Bu yüzden kedinizi esansiyel yağ asitlerinden zengin bir mamayla beslemeniz çok önemlidir.

Vitaminlerin Kedinizin Derisine Olan Etkisi

Deri ve tüylerin fonksiyonları yerine getirebilmesi için birtakım vitamin komplekslerine ihtiyaç vardır. A vitamini kedinizin hücrelerinin düzenli biçimde büyümesine katkı sağlarken, B vitamin grubu, yağları, proteinleri ve karbonhidratları metabolize etme üzerine işler. E vitamini kedinizin derisinde yer alan bağışıklık sistemine destek veren doğal antioksidan iken biyotin ise deri bütünlüğünü desteklemeye yönelik bir görev üstlenmektedir. Kediniz bahsi geçen bu vitaminleri almazsa, tüy dökülmesi, kalitesizlik, deride pullanma ve keratin üretimi konularında ciddi problemler baş gösterebilir.

Kedinizin Derisi ve Mineraller

Kedinizin deri ve kıllarının sağlıklı olması için önem arz eden iki mineral mevcuttur. Kedinin vücudunda yer alan tüm hücre mekanizmasına etki eden çinko bunlardan ilki olup, bir diğeri ise kıl oluşumu ve pigmentasyonunda işe yarayan bakırdır. Beslenme içindeki çinko ve bakır eksikliği kılların kalitesinde düşüş ve renginde bozulma yaratarak, uzamasında da yavaşlamasına neden olacaktır.

Hidrasyonun Rolü

Tüm vücudun sağlığında büyük bir öneme sahip olduğu gibi deri sağlığında da suyun önemi büyüktür. Kedinizin cilt sağlığı ve elastikiyet kabiliyetini artırmak için ona her daim temiz ve taze su vermeye özen gösterin. Eğer kedinizin yeteri kadar su tüketmediğini düşünüyorsanız kuru mamanın yanında içerisinde bol miktarda su bulunan yaş mamalar ile diyetini zenginleştirmelisiniz.

Kıl Durumundaki Değişiklikler

Deri ve kıllarındaki gözle görülür değişimler meydana geldiğinde ilk aşamada bunun diyetten kaynaklanabileceği düşünülür. Buna ek olarak tabi ki mevsim ve yaşam faktörleri de etki etmektedir. Soğuk havaların yaklaşmasıyla birlikte kedilerde sıcaklığı içeride soğukluğu ise dışarıda tutmaya yardım edecek kalın bir kıl yapısı oluşur. Bu kalın kıllar havaların ısınmaya başlaması ile dökülmeye başlayarak seyrelirler. Yavru kedilerin kılları daha kabarık ve yumuşakken yaşın ilerlemesi ile beraber daha kalın kıl oluşumu meydana gelir. Aynı zamanda hamile ve emziren kedilerin kıl değişimleri yaşaması ve dökülmelerin meydana gelmesi normaldir.

Beslenme Değişikliği

kuru ve ıslak mama

Kedinizin biyolojik durumuna uygun olan bir beslenme şekline geçiş yapmak onun için atabileceğiniz en iyi adımdır. Zira kedinin çevreye karşı doğal direncini artırmak ve vücuduna zerk eden alerjenleri azaltmaya son derece yardımcı olur. Eğer hassasiyet durumu mevcut ise içerisinde kalitesiz dolgu maddeleri olmayan, et yan ürünlerin bulunmadığı, yalnızca %96 et, et suyu, deniz ürünleri ve organlardan oluşan bir mama ile beslemeniz çok yararlı olacaktır. Her ne kadar karmaşık bir konu gibi dursa da bir evcil hayvanı beslemenin oldukça basit bir işlem olduğunu belirtmem gerekiyor. Kedinize vereceğiniz kuru, ıslak ya da her ikisinin karışımı farketmeksizin, kalite oranı yüksek olan bir mama ile beslerseniz düzenli olarak tarama, pire tedavisi, kedi derisi ve kıl sağlığı için yeterli ve bir o kadar yararlı olur. Kediniz kaliteli mamalarla beslenmesine rağmen deri ve kıl sağlığında zayıflama var ise deri ve kıl sağlığını destekleyici ürünler kullanarak bu sorunu çözebilirsiniz. Bu ürünler için veteriner hekiminiz ile iletişime geçmenizde fayda var.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedi Maması Tüyleri Etkiler Mi?

Kediler köpeklere kıyasla çok daha fazla protein alımına gereksinim duyar. Vücut ve kıl sağlığı için de karışık karbonhidrat ve sağlıklı yağa ihtiyaç duyarlar. Bu nedenledir ki kedinizin mamasında bu gerekli maddelerin yer alması oldukça etkilidir.

Hangi Yiyecekler Kuru Ciltli Kedilere Yardımcı Olur?

Kedinizin deri ve tüylerinin daha sağlıklı olabilmesinin yolu kepekleri azaltmaktan geçer. Bu da ancak balık yağı ve omega-3 yağ asitlerini içerisinde barındıran yiyeceklerle yapılabilir. Ancak bu maddeleri kendiniz de alarak mamanın içerisinde koyabilirsiniz. Somon, morina karaciğeri ya da sardalya gibi vahşi balık yağlarını arasanız daha iyi olur. Bunun yanında veteriner hekiminizin önereceği omega 3-balık yağı takviye ürünlerini de düşünmelisiniz. Bu ürünler kedilerin kullanabilmesi için özel üretilmiştir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.