Hamile kedinizin bakımı ve beslenmesi ipuçları

3 Haziran 2021
3073
Hamile kedinizin bakımı ve beslenmesi ipuçları

Kedinizin hamile olması bir evcil hayvan sahibi olarak yaşayabileceğiniz en iyi duygulardan biridir. Bu süreç içerisinde kedinizin sağlıklı yavrular doğurabilmesi için gerekli olan tüm besin ihtiyaçlarını doğru ve düzenli şekilde verilmelisiniz. Bu evrede her şeyin plana uygun olarak ilelemelisi; anne karnındaki yavruların gelişmesi, anne kedinin sağlıklı doğum yapması ve yavruları emzirmek için yeterli güce sahip olması için büyük bir adımdır.

Hamile kediniz için yetişkin bir kedi maması vermeniz gayet uygundur fakat destekleyici olarak alması gereken besinleri bu mamadan alamayacaktır. Kedinizi ve dolaylı olarak yavru kedileri memnun edecek mama ve beslenme şeklini tercih etmelisiniz. Hamile bir kedinin mama içinde yer alan yüksek miktarda protein ve kaloriyi alması gerekir. Bu nedenle de iyi kalitedeki bir yavru kedi maması, kediniz için tüm besin değerlerini karşılar. Eğer kedinizin midesinde bir hassasiyet durumu söz konusu ise mamasını da buna göre seçmelisiniz.

Herhangi bir sağlık problemi nedeniyle kedinizi diyet programına tabi tutuyorsanız, bir farklılık yapmadan önce veteriner hekiminiz ile istişare edin. Kedinize mama vermeden önce onların isteklerine kulak asın. Bir porsiyon kuru kedi maması, yavru kedi yaş mamaya kıyasla daha fazla kalori içerdiğinden dolayı yalnızca yaş kedi maması ile beslenen kedinin daha fazla kalori alabilmesi için öğünlerini çoğaltabilir veya porsiyonlarını büyütebilirsiniz. Bir diğer seçenek ise her iki mama türünü karıştırarak vermek olacaktır.

Kedinizi hamilelik ve emzirme dönemlerinde doğru ve düzenli besmek oldukça özen arz eden bir konudur. Yeteri kadar beslenmeyen kedi bir dizi sağlık problemi ile karşı karşıya kalabilir. Hem anneyi hemde yavru kediyi doğru şekilde beslemek için makalemizde verdiğimiz ipuçlarından yararlanabilirsiniz.

Hamileliği Sırasında Kedimi Nasıl Beslemeliyim?

british shorthair kedi

Hamileliğin ortalarına doğru kedinizi yaş yavru kedi maması ile besleyin. Bu mama türünün içeriği yetişkin kedi mamasına kıyasla yüksek seviyede besin ve vitamin içerir. Bir kedi hamileliği sırasında normal halinden farklı olarak % 50 daha fazla yiyecek tüketecektir. 58 ila 70 gün süren hamilelik döneminin 35. gününde yavru kedi mamasına geçiş yapabilirsiniz.

Proteini kedinizin mamasına karıştırarak verin. Hamilelik sürecinin ilk ve orta evlerinde normal rutinlerinde beslenmeye devam ederken, yavruların büyümesine yardımcı olmak adına ek protein kaynağı sağlamanız gerekiyor. Tavuk, balık, yumurta ya da sığır etini küçük parçalar halinde pişirerek kedinizin yaş veya kuru mamasına ekleyebilirsiniz. Kedilerin genel olarak seçici olduğunu unutmayın. Hatta hamile kediler daha fazla seçici davranabilirler. Bu yüzden kedinizin sevdiği proteini bulana dek denemeye devam edin.

Kediniz her daim mamaya ulaşabilir olmalıdır. Bilhassa hamilelik süreci ilerlediği zamanlarda yavru kediler anne karnında büyüdükçe, kediniz az ama sık beslenmek isteyecektir. Bu sebeple kedi acıktığı her an yemek yiyebilmelidir. Konserve mamayı güvenli bir şekilde dışarıda bırakabilirsiniz. Ancak yaş mamalar uzun süre dışarıda bırakılırsa bozulur. Çözüm olarak az miktardaki yaş mamayı koyarak kedinizin tüketmesini beklemek ve akabinde tekrar koymak en sağlıklısı olacaktır.

Hamileliği Sırasında Kediler İçin Zararlı Besinler

Hamilelik durumu olsun veya olmasın farketmeksizin bir kedinin yememesi gereken bazı toksit besinler mevcuttur. Bu meraklı canlılar, evdeki yemekleri keşfetmeyi severler. Çoğu zaman sofradaki yiyeceklerimizi büyük bir istek ile paylaşıyoruz veya onlar gelip kendilerini sevdirerek kapmayı başarıyorlar. Ancak iyi niyetle yapılan bu hareket küçük dostunuzun hayatını büyük ölçüde riske atabilir. Soğan – sarımsak, üzüm – kuru üzüm, ksilitol, kafein, çikolata, alkol, avokado, süt, çiğ yumurta, mantar, çiğ balık, tatlandırıcı, yeşil domates ve yeşil çiğ patates bu besinlerden bazılarıdır. Konuyla alakalı daha detaylı bilgi almak için Kedinizi zehirleyecek 12 insan gıdası! makalemizi okuyabilirsiniz.

Hamile Bir Kedi Günde Ne Kadar Yemeli?

Aslında hamile bir kediyi beslemek oldukça kolaydır. Hamile kedinizin mama ihtiyacı çiftleşmesinden doğum yapana dek belirli ölçülerde artacaktır. Yeteri kadar vereceğiniz mamayı yer ve fazlasına gerek duymazlar. Yani durmaları gereken noktayı bilirler. Yavru kedilerin erken gelişimleri esnasında fazladan beslenmeye ihtiyaçları vardır. Bu yüzden hamileliğin dördüncü haftasından itibaren yavru kedi maması ile beslemeye başlamalısınız.

Kedinize mama verirken kesinlikle onun ihtiyaçlarını gözetlemelisiniz. Eğer yaş mama yemeyi seviyorsa, ona yaş mama verin. Ancak unutmayın ki kuru mama gerekli olan fazla kaloriyi barındırdığı için mamasının içerisine bir miktar eklemelisiniz. Kediler su içme eğilimine sahip canlılar olmadığı için susuz kalmadıklarından emin olun. Her daim içebileceği temiz bir su bulundurmaya dikkat edin.

Eğer kedinize farklı bir diyet uygulamayı düşünüyorsanız, bu süreci daha kolay hale getirmek adına yaklaşık 10 gün boyunca yeni mamasının içine eski mamadan ekleyerek alışmasını sağlayabilirsiniz. Eski mamanın miktarını azaltarak yeni mamaya tamamen adapte edebilirsiniz. Kedinizin hamilelik sebebiyle enerjisinde düşüş yaşanması olasıdır. Bu enerjiyi yüksek tutmak için gün içerisinde sık sık ancak azar azar yemek verin.

Kediniz dokuzuncu haftayı geride bırakırken büyük bir gelişme kaydettiği için bu dönemde daha fazla mama verilmeye başlanmalı ve yavru kedileri emzirmeye başlayana kadar belirli ölçülerde artırılmalıdır. Bu artışlar neticesinde kedinizin kilosunda bir değişim görebilirsiniz. Bu kilonun belirli bir bölümü yavru kedileri emzirdiği sırada beslemeye yardımcı olmak için bırakacağı yağlardır. Dolayısıyla emziren bir kedi 3 ila 4 hafta içerisinde aldığı fazla kiloları verecektir.

Hamileliğin son dönemlerine yaklaşıldığından kedinizin iştahı kesilebilir. Bu bir nevi kısa zaman içerisinde olacak olanın habercisidir. Kediniz tam tersi bir davranış göstererek hızlı yemek yiyorsa veya ikram bekliyorsa her zaman maması ve suyu hazır olmalıdır. Beslenme, değil hamilelikte yaşam için önemli bir husus olduğundan kedinizde bir iştah azalması ya da kilo kaybı gibi belirtiler farkederseniz vakit kaybetmeden veteriner hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz.

Hamile Kedime Süt Vermeli Miyim?

British shorthair ve scotish fold , iran kedisi, British Longhair, Scottish straight gibi cins kediler için süt içmek doğru gözükse de, inek sütü kediniz için herhangi bir yarar sağlamaz. Bir faydası olmadığı gibi sindirim sistemi problemlerine de yol açabilir. Bunun nedeni, pek çok sütten kesilen kedinin laktoza karşı intoleranslı olmalarıdır. Dolayısı ile sütün içerisindeki şekeri sindiremezler. İshal ve benzeri sindirim sorunları baş gösterir. Kedinizin yüksek kalitede bir yavru kedi maması yemesi ve temiz su içmesi sağlıklı bir yaşam sürmesi için yeterli olacaktır. Sütüm tek başına bir değeri olmadığından mamasına veya suyuna da katılmamalıdır. Aksi durum besin yönünden yetersiz kalmaların sebep olur.

Hamile Kedim İçin Ne Yapmalıyım?

Hamile Kediler İçin Veteriner Bakımı

Kedinizde hamilelik belirtileri farkettiyseniz yapacağınız ilk şey veteriner hekiminize kontrole götürmek olsun. İlk üç haftada kedinizi fiziki muayene ederek bir doğrulama yapabilir. Fakat kedi obez veya geniş meshaneye sahipse bu durumu zorlaştırabilir. Teyit etmek için ultrason ile muayene etmek gerekir. Kedinizin hamileliğinin erken ve orta evresinde kısırlaştırma veya hamileliğe son verme ile ilgili size bir öneride bulunabilirler.

Bu öneriyi kedinizin sağlığı veya fazla nüfusu en aza indirgemek için yapar. Bu durumda karar sizin olacaktır. Eğer kedinizin yavrulamasına izin verirseniz, bu süreçte ve doğrum sonrasında yavrulara uygulamanız gereken bakım ipuçlarından bahsedecektir. Hamileliğin 55. gününde, yavru sayısını öğrenmek için veterineriniz radyografi çeker. Böylelikle doğum sırasında kaç yavru çıkacağını bilerek hareket edebilirsiniz.

İlaç ve Aşılardan Kaçının

Aşılar anne kedide bulunması için hamilelikten önce yapılır ki, emen yavru kedilere geçerek koruyuculuk sağlasın. Aynı durum kurt ve solucanlar içinde geçerlidir. Hatta öyleki bu durum çiftleşme döneminden önce olmalıdır. Böylelikle yavru kedilerin süt yolu ile enfekte olma olasılığı olmaz. Kurt tedavisi hamilelik öncesinde yapılmadıysa, en hızlı şekilde hamilelik esnasında yapılmalıdır. Veteriner hekiminize sormadan kedinizi herhangi bir ilaç ile tedavi etmemelisiniz. Yapılacak en doğru şey hamilelik sırasında kullanabileceği ilaçların tavsiyesini almaktır.

Sizinle Yakınlık Kurmasına İzin Verin

Doğum yaklaştıkça kediniz daha çok yakınlık kurma isteyecektir. Bilhassa genç yaştaki kediler ilk hamileliklerinde daha çok endişe duyarlar. Bu tip durumlarda onları yalnız bırakmamalısınız. Her ne kadar doğaları gereği bu işin üstesinden kendileri gelebilselerde kedinize zaman ayırıp ilgi gösterin. Doğum sırasında size ihtiyaç duymayacaktır ancak ters giden bir durumda yanlarında olacağınızı önceden hissettirebilirsiniz.

Hamile Kedinizin Ortamı

Bir kedi doğum yaklaştıkça kendine güvenli bir özel alan arayışına girer. Bu olay sık olarak doğumdan 1 ila 2 gün öncesinde görülür. Onun için bir karton kutusuna veya çamaşır sepetine battaniyeler döşeyerek evin sessiz bir noktasına yerleştirin. Bu evi kullanıp kullanmamak kedinize kalmış bir durumdur. Zira bilindiği üzere kediler kafalarına göre hareket eden canlılardır. Bir bakmışsınız hiç olmayacak bir yerde doğum yapmayı terch etmiş.

Bu duruma karşı eğer doğum yapmasını istemediğiniz bir alan varsa, doğumun yaklaşmasına yakın bu alanları kapalı tutun. Buna ek olarak yalnız kalmak adına kaçıp kendine yuva yapmaya çalışabilir. Dışarı çıkamayacağından emin olmalısınız. Doğumun yaklaşması ile beraber huzursuz davranışlar sergilemeleri normaldir. Bir dönem boyunca onu rahat ettirmek için tüm çabayı göstermelisiniz.

Kediniz Doğuma Hazır Olduğu Zaman

Kediniz doğum yapacağı alanı belirledikten sonra yalnız kalmasını sağlayın. Belirli bir noktadan onu gözlemleyebilirsiniz. Kediler doğum sırasında sizin müdahale etmenize çok az ölçüde ihtiyaç duyarlar. Eğer bir problem olduğuna kanaat getirirseniz yardımcı olmanız yararlı olacaktır. Her yavru kedi arasındaki süreyi takip etmeniz gerekir. Buna bağlı olarak kedinizin kaç yavru doğuracağını bilmeniz önemlidir.

Kedinizde 1 saat boyu süren kasılmalar mevcutsa ancak bir yavrulama görülmüyorsa ya da bir sonraki yavru doğumunun gerçekleşmesi üzerine 2 saat geçtiyse veteriner hekiminize başvurmalısınız. Doğrum sonrasındaki ilk günler yavru kedi ile anneyi birbirinden ayırmayın. Yavrularını beslemek için anne kediye ihtiyacı olan mamayı vermelisiniz. Yavruları 6 haftalık olduklarında veteriner kontrolüne getirin. Yavru kedileri sütten kestikten hemen sonra kısırlaştırma işlemi yaptırmanız önerilir. Elbette ki aksi bir düşüncede değilseniz.

Emziren Anne Kedi Ne Yemeli?

emziren anne kedi

Emziren bir anne kedinin diğer kediler ile arasında herhangi bir farklılığı yoktur. Yalnızca birkaç özel muamleye ihtiyaç duyarlar. En birincil kaygıları yeteri kadar yiyecek ve güvenli bir ortamda kalmaktır. Anne kediler yavrularını emzirdikleri için kilo kaybı yaşamaktadırlar. Bu sebeple kedinizin kilo almasını sağlayacak kedi mamaları ile kadar besleyin.

Yeni doğum yapmış bir kediyi büyük miktarlarda porsiyonlar ile beslemeniz gerekiyor. Eğer iki taneden fazla yavru kedi varsa  normal düzeyden 2 ila 2,5 kat daha fazla kalori almaya ihtiyaç duyarlar. Yani 10 kiloluk 4 yavruya sahip emziren bir kedi gün içinde 603 kalori, 15 kiloluk  4 yavruya sahip emziren bir kedi ise gün içinde 851 kalori almalıdır.

Her mama aynı içeriğe sahip değildir bu nedenle süt veren bir kediye uygun mama vermeye özen gösterin. Dolayısıyla emziren kediniz için destek sağlayacak ya da hayatlarının tüm dönemlerine özel olarak tasarlanmış olan mamayı bulmalısınız. Mamanın kalitesinden emin olmak için Amerikan Yem Kontrol Yetkilileri Birliği’nce onaylanmış olanları seçin.

Kedinize alması gereken protein odaklı bir beslenme şekli uygulayın. Zira hem kendi sağlığı hemde yavru kedilerin beslenmesi için protein oldukça büyük bir kaynaktır. Hali hazırda seçtiğiniz kaliteli bir kedi maması yeterli gelecektir. Eğer yavru kediler hareketli ve gürültücüyseler bu durum anne kedinin alması gereken proteini alamadığı anlamına gelebilir. Yapmanız gereken şey ona kalori, kalsiyum ve protein yönünden oldukça zengin olan yavru kedi maması vermektir.

Emziren bir kedinin aynı zamanda yüksek miktarda kalsiyum içeren bir mamaya ihtiyacı vardır. Kalsiyum, anne kedinin süt üretimini artıracak ve yavru kedilerin kemiklerinin büyümesini sağlayacaktır. Konserve kedi mamasının etiketini okuyarak rahatlıkla bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra veteriner hekiminizin kontrolü altında kalsiyum takviyesinde bulunabilirsiniz.

Emziren Bir Anne Kediyi Ne Sıklıkla Beslemelisiniz?

Yavru kediler ilk sekiz hafta boyunca yalnızca anne sütü ile beslendikleri için anne kediye kaliteli bir diyet uygulamak önemli bir husustur. Enerji seviyesini koruyabilmek için hamilelik önesinde ne kadar yiyorsa onun çok daha fazlasını tüketecektir. Kedinizin yüksek kalorideki besinleri yemesine ihtiyaç vardır. Porsiyonların aynı ölçüde olmasına özen gösterin fakat öte yandan da öğün miktarlarını artırın.

Su içmelerine yardımcı olmak için mamalarının içerisinde biraz eklemeniz yararlıdır. Anne kedinin 6-8 hafta sonra sütü azalmaya başlayacaktır. Hamilelik öncesi hallerine dönmeye başlayan kediniz için mama miktarını azaltmalısınız. Yavaşça yetişkin gıdasına geçiş yapın. Kedinizde kilo alma veya verme gibi bir sorun gözünüze çarparsa veterinerinize başvurun.

Yeni Doğmuş Bir Yavru Kedinin Fiziksel Gelişimi

gri yavru kedi

Bir yavru kedinin dünyaya geldikten sonraki geçen ilk haftası gelişimleri ve büyümeleri için hayli önemlidir. Yavru kedileri sağlıklı bir yaşama hazırlamak için yeterli bilgi ve birikime sahip olmanız gerekir. Bunu sizler için hazırladık;

Yeni Doğan Yavru Kedinin Fiziksel Gelişimi

Yavru ana rahminden çıktığında avuç içine sığacak büyüklükte olmalıdır. Tüyleri, dört bacağı, iki kulağı gibi vücutlarının tüm parçaları aynı anne kedide olduğu gibi tam ve yerinde olması gerekir. Ancak unutmayın ki, görüntüde her ne kadar minyatür bir kedi gibi görünsede vücunun çalışması sistemi henüz yetişkin bir kedi gibi işlev görmez. Yeni doğanın sahip olması gereken kilo 99.22 gramdır.

İlk haftanın sonunda bu ağırlık iki katına çıkmalıdır. Eğer tam tersi bir durum gözlenirse, bir sorundan şüphe etseniz iyi olur. 2 ila 3 gün içerisinde göbek bağı kuruyup düşer ancak kulakları bir müddet daha kapalı kalır. Bu esnada yavru kediler görmesi gereken sıcaklığı, alması gereken besini ve temizliği için annesine veya sahiplerine bağlıdırlar. Acıktığı zaman ağlar, uyur, annesi yalayarak uyardığı zaman ise idrar ve dışkısını yaparlar. Yavru kedinizin ilk 3 ay ile 6 ay gelişimini buradan kontrol edebilirsiniz.

Yeni Doğan Yavru Kedilerin Davranış Değişiklikleri

Yeni doğan bir kedi ile 1 haftalık bir kedi arasında gözle görülür bir fark yoktur. Fakat günler geçtikçe hareketlerinde artma olacaktır. Henüz oyun oynamaya başlamaları beklenemez. Bu nedenle yapabilecekleri tek aktivite emmek için meme ucu kavgası yapmaktır.

Yeni Doğan Yavru Kedi Sağlığı ve Bakımı

  • Henüz doğmuş kedi önündeki birkaç hafta boyunca annesine tamamen bağlı olacağı için eğer yavru kedinizin bir annesi yoksa, bunun yerine siz geçmelisiniz. Yavru kediler ilk günlerinde vücut ısılarını düzenleyemezler. Bu durumu iyi bir seviyeye getirmek için battaniye, ısı lambası, ısıtma pedi gibi envantenler kullanılabilir. Aksi durumda çok üşüyen bir kedinin sağlığı tehlikede olabilir.
  • Kilo alıp verme hususunda yavru kediyi gözlemlemelisiniz. Yeteri kadar yemediğini farkederseniz, durumu ciddiye almanızda fayda var.
  • Yavrunun burnunda herhangi bir kabarcık veya sıvı olup olmadığına bakın. Bu gibi durumlar genellikle aspirasyon ya da ağzın çatısında bir delik olduğu anlamına gelebilir.
  • Karnında bir şişkin olup olmadığına dikkat edin. İdrar ya da dışkı yapamadıkları için meydana gelebilir.
  • Anne kediler yavrularının idrar ve dışkı yapmaları için yalamaları gerekir. Bunu yapıp yapmadıklarına dikkat edin.
  • Yavru kedinizin diş etleri ve dil renklerinin pembe olup olmadığnı belirli aralıklarla kontrol edin.
  • Yavru kedilerin uyuma ve emzirme gereksinimleri için hareket ettiklerini gözlemleyin. Doğası gereği bir kedi yavrusu annenin meme ucunu bulmak için karnı üzerinde emeklerler.
  • Annenin süt ürettiğine emin olmalısınız. Bunun için meme uçlarını kontrol etmelisiniz. Nazik şekilde sıkarsanız sütün dışarı sızmasına neden olacaktır. Böylelikle kolayca anlayabilirsiniz.
  • Yavru kedilerin emmesi için zaman tanıdıklarına dikkat edin. Zira beslemek için biberona ihtiyaç duyulabilir. Bazı kedilerin yavrularını emzirmedikleri bilinen bir gerçek.
  • Yavru Kedi Bakımı Hakkında bilgi ve ipuçları için sayfamızdan daha farklı bilgiler elde edebilirsiniz.

Yeni Doğan Yavru Kedi için Mama ve Beslenme İpuçları

Yeni doğan bir kedinin dişleri yoktur. Dolayısıyla bütün besin ihtiyaçlarını anne sütünden alırlar. Doğumun ardından ilk birkaç gün anne kedi kolostrum adındaki özel sütü üretir. Sütün yararları arasında bağışıklık sistemleri işlevlerini sağlıklı şekilde yerine getirmeye başlayana dek hastalıklara karşı koruyuculuk sağlar. Anne sütüyle beraber yavru kediye geçen antikorların kolostrumdan emdiklerine emin olmak için yavru kedileri doğumdan hemen sonra emzirmeye başlaması önemli bir adımdır. Eğer yetim bir yavruysa biberon ile beslenmesi gerekir. Vereceğiniz bu sütün özel olarak formüle edilmiş olması gerekir. Belki ev yapımı bir süt yeterli gelebilir. Yeni doğmuş olan kedinin gün içerisinde 7 çay kaşığı kadar süt içmesi yeterlidir. Her iki saatte bir az ölçüde tüketirler.

Yeni Doğan Yavru Kedilerin Eğitimi

Açıkcası yavru bir kediye verebileceğiniz herhangi bir eğitim yoktur. İdrara çıkmaları ise doğası gereği gelişen bir davranış biçimidir. Bu da, anne kedinin onu idrar ve dışkı adına uyarmak için yalamayı bıraktığında kendiliğinden gelişir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kediler kaç hafta emzirir?

Bir anne kedi 12 hafta boyunca süt üretebilir ve yavru kediler bu zaman zarfı içinde emebilirler. Doğduktan sonra ilk 3 hafta, yavruları devamlı olarak emzirirler. 4. ve 5. haftaya girdiklerinde ise dişleri büyüyüp keskinleşen yavru kedileri emzirme süresini kademeli şekilde azaltır ve böylelikle yavaşça sütten kesilmesini sağlar.

Kedim neden yavru kedilerine agresif davranıyor?

Bunun pek çok nedeni vardır. Yapılan araştırmalar sonucunda, bazı genlerin kedilerdeki belirli davranışları kontrol ettiği kanısına varılmıştır. Bunun haricinde bazı anne kedilerde yavrularını emzirmek için yeterli içgüdü yoktur. Hormonal değişimler bu davranışlarda etkili olabilir. Aynı zamanda stresli zamanlarda da yavrularına sırt çevirip, agrasif davranışlar sergileyebilirler. Özelikle ilk kez doğum yapan kedilerde bu tarz eğilimler gözlemlenebilmektedir.

Emziren anne kediye verilecek en iyi yiyecekler hangisidir?

Protein ve kalsiyum yönünden zengin bir mama vermeniz anne kedi ve dolayısıyla yavru kediler için hayli yararlıdır. Yetişkin bir kedi mamasının yeterli geleceği gibi bu içeriklere ziyadesiyle sahip olan yavru kedi maması da iyi bir seçenek olacaktır.

Emziren bir anne kediyi ne sıklıkla beslemeliyim?

Yavrularını süt ile besledikleri için normal yedikleri miktarın iki kadar yemek yemeye eğilimlidirler. Porsiyonlar aynı ölçüde olmalıyken, öğün miktarları da artırılmalıdır.

Kediler hangi sıvıları içebilir?

Bir kedinin içebileceği en sağlıklı sıvı kuşkusuz sudur. Vücutlarının suya ihtiyacı olan kediler, genellikle çok fazla su tüketmezler. Bu konuyla ilgili daha önce hazırlamış olduğumuz makalemizi ziyaret ederek en detaylı ve doğru bilgiyi edinebilirsiniz.

Kediler hamileyken hala çiftleşir mi?

Hamile kediler çiftleşmez ya da kızgınlığa girmezler. Eğer böyle bir durum yaşanıyorsa kediniz düşük yapmış veya yalancı gebelik yaşıyor olabilir.

Hamile bir kedi yemeden ne kadar dayanabilir?

Kediler yemeden ortalama bir hafta, su içmeden ise yalnızca üç gün hayatta kalabilirler. Geçen bir haftanın sonunda yemek yemeyen kediler tehlikeli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilecekleri gibi bu durum karşısında yaşamlarını yitirebilirler.

Bir kedinin yavrularını nasıl sevmeliyim?

Yavru kedilere yaklaşımınızda yavaş hareket etmelisiniz. Alışmaları için onlara biraz zaman tanıyın. Bu süre günleri veya haftaları alabilir. Yavru kediler genel olarak sevgi dolu, oyun sever ve eğlenceli canlılar olduğu için onları sevmek adeta bir rahatlama yoludur diyebiliriz. Yeni doğmuş olan kediyi sosyalleştirmek; kedinizin insanlara yakın olması, temas kurması, sevilmeye alışması gibi konularda oldukça önem arz eder. Bir yavru kediyi oturarak, elinizi koklamasına izin vererek, çenesini- sırtını- yanaklarını- kulaklarının etrafını- kuyruğunun baş kısmını okşayarak ve oldukça nazik bir şekilde sevmelisiniz.

Süt hamile kediler için iyi midir?

Süt, kediler için iyi bir besin maddesi olmadığı gibi birçoğunun laktoza karşı intoleransı vardır. Süt içmeleri halinde sindirim sisteminde ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalınabilir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.