İlk üç ay ile altı ay arasında yavru kedi gelişimi: Önemli!

26 Mayıs 2021
4507
İlk üç ay ile altı ay arasında yavru kedi gelişimi: Önemli!

İlk üç ay ile altı ay arasında british shorthair, scotish fold, iran kedisi, Chinchilla, gibi benzer cins kediler ve sokak kedilerinde yavru kedi gelişimi diğer tüm dönemlere nazaran çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşir. Üç ile altı ay arasında, mucizevi bir şekilde yavru kedinin gelişimine anbean şahit olursunuz.

Her şeyin başında minik bir yavru kedi doğar, sonrasında gözleri ve kulakları açılır, bir süre sonra dişleri çıkmaya başlar ve süt emmeyi bırakıp, katı kedi maması yemeye başlar. Bunlar gibi pek çok değişim, bir yavru kedinin hayatının sadece ilk birkaç ayında gerçekleşir.

Bu beraberinde bir sorumluluğu da getirir. Yavru kedinin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi oldukça önemlidir. Zira yavru kediye ilk birkaç ay ne kadar iyi bakılırsa, ileriki süreçte o denli sağlıklı bir kedi olarak yaşamına devam edecektir.

Hem sizin hem de yavru kediniz için müthiş değişiklikler ve yepyeni deneyimlerle dolu birkaç ay sizi bekliyor! İlk üç ay ile altı ay arasında yavru kedi gelişimi ile sizleri neler beklediğini öğrenmek için okumaya devam edin;

Fiziksel gelişim

Yavru kedilerin fiziksel gelişimi

Dişler

Üç aylık bir yavru kedi, tüm süt dişlerini geliştirmeye ve hatta diş dökmeye başlayacaktır. Yavru kedi yaklaşık altı aylıkken süt dişleri hala düşmemişse, dişler veterinerler tarafından çekilmelidir. Dökülmeyen bebek dişleri ‘tutunmuş süt dişleri’ olarak adlandırılır ve zamanla dökülmezse ya da çekilmezse, yetişkin dişlerin gelişiminde sorunlara neden olabilirler.

Tipik bir kedinin 26 süt dişi ve 30 yetişkin dişi olacaktır. Bu sebeple birkaç ay boyunca yavru kedide çok fazla diş çıkarma ve diş düşürme meydana gelir. Dolayısıyla evin içinde, halının veya koltuğun üstünde, düşmüş bebek dişleri görme olasılığınız mevcut.

Ancak belirtmekte fayda var ki; yavru kediler dökülen süt dişlerini çoğu zaman yutarlar. Yavru kedilerin diş bakımı ve diş gelişimi hakkında daha detaylı bilgi almak için okuyabilirsiniz: Yavru kedi dişleri bakımı ve diş sağlığı: Evde bakım!

Gözler

Yavru kedi üç aylık olduğunda gözleri de tamamen gelişmiş ve rengini almış olacaktır. Bilindiği üzere kedilerin gözleri doğumdan bir süre sonra açılır. Açıldıklarında ise gözlerin renginin mavi olduğu görülür. Fakat bu yanıltıcıdır.

Yavru kedinin kalıcı olarak mavi gözlere sahip olması için bu gene sahip olması gerekir. Dolayısıyla yavru kedi eğer bu genlere sahip değilse, bebek mavisi gözleri zaman içerisinde kalıcı bir yetişkin göz rengine dönüşecektir.

Fiziksel yapı

Üç ila altı ay arasında, yavru kedilerin vücut hatları belirgin olarak dolmaya başlayacaktır. Bu, yavru kedinin daha kaslı bir yapıya sahip olmaya başlayacağı ve yuvarlak göbekli bir bebekken, zayıf ve genç bir yetişkine dönüşeceği anlamına gelir.

Davranış değişiklikleri

uyuyan yavru kediler

Uyku düzeni

Yavru kediler doğumlarından hemen sonraki süreçte sık sık ve çok uyurlar. Lakin büyümeye başladıkça uykuya ayırdıkları zamanı azaltmaya ve uyumak yerine oyun oynayıp, keşif yapmaya başlarlar.

Sosyalleşme

Bir yavru kedi, üç ila altı aylıkken, fiziksel sınırlarını test etmeye de başlar. Örneğin ağzına farklı şeyler alıp ne olduğunu anlamaya çalışır ve varsa evdeki diğer evcil hayvanlara yaklaşacak kadar cesur davranır. Bu süreçte yavru kedinin kişiliğinin de geliştiğini görmeye başlayacaksınız.

Doğumdan sonra kardeşleri ve annesiyle sosyalleşip ilk birkaç ayını geride bırakan bir yavru kedi, sonraki üç ay boyunca bu sosyalleşmenin karşılığını alacaktır. Uygun bir sosyalleşme süreci geçirmeyen yavru kediler ileriki süreçte oyuncaklara veya bu gibi başka nesnelere saldırganlık sorunları geliştirmeye başlayabilirler.

Dolayısıyla doğumdan sonra birkaç ay yavru kedinin annesiyle ve kardeşleriyle birlikte kalması hem sağlığı hem de karakter gelişimi açısından önemlidir. ”Yavru kedilerle bağ kurmanın yolları! Yavru kedimi kendime nasıl alıştırırım?” başlıklı içerik de konuyla ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Çiğneme, ısırma ve tırmalama

Bu aylarda yavru kedilerin diş çıkarmaya başlamaları fazlasıyla normal ve hatta gereklidir. Bir süre sonra bebek dişleri, yani süt dişlerini döküp, yerine kalıcı dişlerini çıkarmaya başlayan bir yavru kedi, evdeki mobilyaları, oyuncakları ve hatta bir yavru kedinin çiğnememesi gereken bazı cisimleri çiğneyecektir.

Kediler bunu süt dişlerinin dökülmesi ve kalıcı dişlerinin rahatça çıkmasını sağlamak için yaparlar. Dolayısıyla bu davranışa izin verilmeli; ancak kedinin ne çiğnediğine dikkat edilmeli ve buna uygun oyuncaklarla sınırlandırılmalıdır.

Zira elektrik kabloları gibi tehlikeli şeyleri bile çiğneyebilirler. Kedinize dişlerini rahatlatmak için çiğneyebileceği oyuncaklar almanız halinde, onun eşyalarınıza, mobilyalarınıza ve bunlar gibi pek çok şeye dişleriyle veya tırnaklarıyla küçük de olsa zarar vermesinin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca bakın: Kedi ısırması nasıl önlenir? Nasıl tedavi edilir?

Cinsel olgunlaşma

Yavru kedilerin pek çoğu yaklaşık altı aylık olduklarında cinsel olarak olgunlaşırlar. Cinsel olgunluk, kediden kediye değişen bir süreçte gelişir; bu süreç bazı cinslerde daha yavaş ilerlerken, bazı cinslerde daha hızlı gelişebilir.

Bir kedi cinsel olgunluğa ulaştığında, vücudunda dolaşan yeni hormonlar nedeniyle farklı davranışlar sergilemeye başlayabilir. Ki büyük olasılıkla başlayacaktır. Dişi yavru kediler, bu dönemde, bir ısı döngüsüne girebilir, buna da kızgınlık denir.

Kızgınlığa giren dişi kediler, ağlar gibi mırlama, rahatsız edici sesler çıkarma ve kuyruklarını havada tutma gibi davranışlar sergilerler. Bu genelde birkaç gün boyunca devam eder ve iki – üç haftada bir döngü halinde tekrar eder (ta ki kedi kısırlaştırılana veya çiftleştirilene kadar).

Erkek yavru kediler, bu dönemler daha agresif hale gelebilirler. Yavru kediler, cinsel olgunluğa eriştiklerinde – ki bu dişiler için 7 ila 8 ay, erkek kediler için ise 5 ila 6 aya tekabül eder – kısırlaştırma ameliyatı olabilirler.

Bu işlem sayesinde, kedinin vücudunda dolaşan hormonların neden olduğu istenmeyen davranışlar ortadan kalkacağı gibi; kısırlaştırma işlemi, kedinin sağlığı için de fazlasıyla faydalı olacaktır. Bu konuyla ilgili daha kapsamlı bilgi almak için mutlaka okuyun: Yavru kediler kaçıncı ayda kısırlaştırılır? Kedi kısırlaştırma kılavuzu

Sağlık ve bakım

Sağlık ve bakım

Aşılar

Bir yavru kedi, üç ve altı ay arasındaki süreçte, ilk veteriner hekim ziyaretini yapmış ve ilk parazit aşısını yaklaşık iki aylıkken almış olmalıdır. Fakat büyüyen ve günden güne gelişen bir yavru kedinin ihtiyaç duyacağı tek şey bu değildir.

İlk aşılamadan üç ila dört hafta sonra veya yaklaşık üç aylıkken ikinci parazit aşısı da yapılmalıdır. Yaklaşık bir ay sonra, kuduz aşısı ile birlikte karma aşıları da yapılır. Bu üç ay boyunca, veterineriniz yavru kedinizin yaşam tarzına ve maruz kalma risklerine bağlı olarak sizinle diğer aşı seçeneklerini de görüşebilir.

Aşıların yapıldığı ilk yıl, etkili olabilmeleri için ekstra güçlendirici almaları gereken tek yıldır. Bu aşılar, yavru kedinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için inanılmaz derecede önemlidir ve kuduz aşısı, sadece evde beslenen ve hiç dışarı çıkmayan kediler için bile kanunen zorunludur. Ayrıca bakın: Yavru kedilere hangi aşılar yapılır? Yavru kedi aşı takvimi

Kısırlaştırma

Kısırlaştırma, oldukça yaygın bir cerrahi prosedürdür. Yaklaşık 6 – 7 aylık olan çoğu yavru kediye kısırlaştırma işlemi yapılmalıdır. Dişi ve erkek kedilerde gerçekleştirilen bu ameliyat ile yavru kedideki üreme organları çıkartılır. Bu organlar çıkarıldığında, cinsel hormonlar çok daha az üretilir.

İşlem sonrasında, yavru kedi bir dişiyse üreyemez ve kedinin yakalanabileceği birçok olası kanser türü riski ortadan kaldırılmış veya büyük ölçüde azaltılmış olur. Veteriner hekiminiz, yavru kedinizi kısırlaştırmak için en iyi zamanı söyleyip, ameliyat öncesi kan tahlili gibi işlemler yaptırmak isteyecektir.

Kan tahlili veya taraması, yavru kedinizin anestezi için yeterince sağlıklı olup olmadığını göstermekle kalmayacak, aynı zamanda yavru kedinizin temelde sahip olması gereken normal değerleri de belirleyecektir. Bu temel değerler, kediniz yaş aldıkça, gelecekteki kan değerlerini karşılaştırmak adına da faydalı olacaktır. Daha detaylı bilgi için Kedilerin erken kısırlaştırılmasının önemi ve faydaları

Parazitler

Parazit önleyici ilaçlar, yavru kedilerde, yeterince büyüdüklerinde takviye olarak alınmalıdır. Bunu iç – dış parazit aşıları olarak da düşünebilirsiniz. Esasen iç parazit genellikle aşı, yani iğne ile enjekte edilirken, dış parazit, damla şeklindedir ve kedilerin ensesine damlatılır.

İlk veteriner ziyaretinizde; bağırsak parazitleri, pireler, keneler ve kurtlar için parazit önleme seçenekleri hakkında veterinerinizle konuşmanızda fayda var. Bu ilaçlar yavru kedilere, genellikle aylık olarak verilir. Kimlerine ise daha az ihtiyaç duyulur.

Gıda ve beslenme

Üç ila altı aylık yavru kediler, tüm beslenme gereksinimlerini karşılayabilmek için AAFCO onaylı, yavru kediler için özel formüle edilmiş bir kedi maması yemelidir. Yaklaşık dokuz ila on iki aylık olana kadar bu mamayı yemeye devam etmelidirler.

Yavru kedi altı aylıkken, olması gerektiğinden daha fazla kilo almaya başladıysa onu ne kadar besleyeceğinizi ve kalori miktarını düzenlemeniz gerekir. Her yavru kedi mamasının bir fincan miktarı için farklı kalori oranı vardır.

Dolayısıyla yavru kedinizin mama ve kalori ihtiyacının ne kadar olduğunu belirlemek için mama ambalajının üzerinde yazan kurallara uymanız gerekir. Eğer bu yeterli olmadıysa veterinerinizle görüşerek ne yapmanız gerektiği hususunda destek alabilir, birlikte uygun bir diyet programı düzenleyebilirsiniz.

Şunu da belirtmek de fayda var ki; ortalama bir yavru kedi, genellikle, günde yaklaşık 1/2 fincan kuru kedi mamasına ihtiyaç duyar. Daha fazla bilgi için: Yavru kediler nasıl beslenir? İlk 12 ay için bir rehber

Eğitim

yavru kedi eğitimi

Üç ila altı aylık dönem, bir yavru kediyi, evin neresine girip giremeyeceği, nelerle oynayıp oynayamayacağı gibi çeşitli konularda eğitmek ve hatta adını öğretmek için en önemli dönemdir. İyi davranışları pekiştirmek için ödül maması verilip, sözlü övgü, kucaklama ve okşama gibi kedinin hoşuna gidebilecek şeyler yapılmalıdır.

Kum tuvaleti eğitimi, yavru kedilerde doğal olarak gelişen bir durumdur. Ancak yine de emin olmak istiyorsanız, kedinize kum kabının yerini gösterip, onu içine koyun. Bu da yeterli gelmezse yavru kedileri çekmek için tasarlanmış özel kedi kumlarından satın alabilirsiniz.

Bunun yanı sıra yavru kedinizin kum kabına rahatça girip çıkabildiğinden ve evdeki tüm kum kaplarını nerede bulacağını bildiğinden emin olun. Eğer eviniz iki üç katlıysa, evin her katına bir kum kabı yerleştirmenizde fayda var. Zira bir kedi için en az iki kum kabı evde bulundurulmalıdır.

Ayrıca bakın: Yavru kedilere tuvalet eğitimi nasıl verilir? Tüm aşamalar! İlk üç ay ile altı ay arasında yavru kedi bakımı ve gelişimi nasılmış görmüş olduk… İlginizi çekebileceğini düşündüğüm birkaç içerik daha var, kesinlik okumalısınız:

İlginizi Çekebilir

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.