Yavru kedilerle bağ kurmanın yolları! Yavru kedimi kendime nasıl alıştırırım?

18 Mayıs 2021
8878
Yavru kedilerle bağ kurmanın yolları! Yavru kedimi kendime nasıl alıştırırım?

Evinize yeni bir yavru kedi getirdiniz ve onun ailenizin sevgi dolu, mutlu bir üyesi olmasını istiyorsunuz. Fakat bunu nasıl gerçekleştirebileceğinizi bilmiyorsunuz. Karamsarlığa kapılmayın; zira yavru kedinizle nasıl bağ kurabileceğiniz pek çok uzman tarafından açıklanmış…

Yavru kedimi kendime nasıl alıştırırım, kendimi yavru kedime nasıl sevdiririm, diye merak edenler için yavru kedilerle bağ kurmanın yolları ve ilgili soruların yanıtları hemen aşağıda!

Yavru kedime ne zaman dokunmalıyım?

yavru kedilere dokunma

Temel kural, yavru kedinin hayatta kalmasına izin vermek için onu, doğumundan sonraki ilk üç gün boyunca olabildiğince az tutmak ve ona olabildiğince az dokunmaktır (taşımak, kaldırmak için vs.). ilk üç gün atlatıldıktan sonra, yavru kediyi günde bir iki kez tutabilir, ona dokunabilirsiniz. Yavru kedilerin insan kokusu ile bağ kurması ve insanlarla etkileşime girmesi özellikle 3 ila 7. haftalarda çok önemlidir.

Yavru kedisiyle sosyalleşmek ve ona çeşitli alışkanlıklar kazandırmak isteyen sahipler için bu zaman aralığı en ideal dönem olacaktır. Dolayısıyla yavru kedinizi kucağa alıştırmak ve ona sık sık dokunmak için bu zaman aralığı idealdir. Kedileri dönemlere ayırırsak, birinci dönem 7 haftaya kadar, ikinci dönem 12 haftaya kadar ve üçüncü dönem ise 6 aya kadardır.

Birinci, ikinci veya üçüncü dönemlerde yavru kedi öğrenme ve alışkanlık kazanma açısından oldukça açıktır. Dolayısıyla kedi sahipleri bu dönemlerde kedilerine, istedikleri tüm alışkanlıkları kazandırmaya çalışmalıdır. Mesela kedinizi kucağa alıştırmak için bu dönem idealdir. Evinize çok fazla misafir kabul ediyorsanız, yavru kedinizi yine bu dönemlerde buna alıştırın.

Bu sayede ilerde insanlardan korkup, strese girmeyecek ve herhangi bir sorun yaşamayacaktır. Sık sık seyahat ediyorsanız, yine bu dönemlerde kedinizi arabaya ve yolculuğa alıştırmalısınız. Böylelikle onunla dilediğiniz gibi seyahat edebilirsiniz.

Zira kediniz araba ile seyahat etmeye alışkın olduğu için korkup, gerilmeyecektir. Birinci, ikinci ve üçüncü dönem olarak periyotlara ayrılan bu dönemler, kedinizin hayatının ilerleyen dönemlerinde rahat etmesini istediğiniz her şey için geçerlidir ve bu kedi sahipleri için inanılmaz bir fırsattır.

Yavru kedilerle çocuklarımı ne zaman bir araya getirmeliyim?

Yavru kediler ve çocuklar

Çocuklar denetlenmedikleri takdirde bazen gerekenden daha sert olma eğilimindedirler. Çoğu zaman yavru kedilerle oynamaya çalışırken onları düşürebilir ve yaralanmalarına sebep olabilirler. Dolayısıyla kedinizin önce size alışması daha iyi olacaktır. İlerleyen dönemlerde, yavru kedinizi çocuklarla tanıştırabilirsiniz.

Lakin yavru kediyi çocuklarınızı kedinizle tanıştırmadan evvel onlarla yavru kediye nasıl davranmaları gerektiği konusunda konuşmalısınız. Ve yavru kediye hassas davranmaları gerektiğini anladıklarından emin olmalısınız.

Çocuklarla tanışma faslını kademeli bir şekilde de yürütebilirsiniz. Yavru kedinize yavaş yavaş ve sakin bir şekilde yaklaşmalarını sağlayabilir. Bunu haftada bir iki kez tekrarlayabilirsiniz.

Bir yavru kedi kaç yaşındayken sahiplenilmelidir?

Bir yavru kediyi sahiplenmek için en ideal yaş, sekiz haftadır. Dolayısıyla en doğrusu ve en ideali sekiz haftalık bir yavru kedi sahiplenmektir. Tabi ki bu dönemin artıları ve eksileri var. Yavru kedi bilinçli bir kişinin elinde, doğru bir şekilde sosyalleştirildiyse endişe edecek bir şey yoktur.

Ancak yavru kediler yedi haftalık olduğunda bu kritik sosyalleşmeyi yaşamazsa, ileride bu durum sıkıntılı bir hal alacaktır. Yavru kediler yedi haftadan sonra da sosyalleştirilebilir, ancak bu sosyalleşme yedinci haftada olduğu gibi sağlam ve hızlı bir şekilde olmayacaktır.

Dolayısıyla yavru bir kedi sahiplenmeden önce, yavru kedinin bu konuda yeterince eğilip, eğitilmediğini öğrenmeye çalışın. Yavru kedilerin ilk haftalık ile ilgili daha detaylı bilgi almak için mutlaka okuyun: Yavru kedilerin ilk altı haftası! Hem eğlenceli hem eğitici!

İki yavru kedi sahiplensem, birbirilerine bağlanıp, beni görmezden gelirler mi?  

iki yavru kedi

Bir değil; iki yavru kedi sahiplenmek uzmanlar tarafında da tavsiye edilen bir şeydir. Evet, başlangıçta sizden çok birbirlerine odaklanabilirler. Ancak aynı zamanda enerjilerini -ısırmak, kaşınmak, kavga etmek- birbirleriyle oynayarak atmaları daha faydalı olacaktır.

Yavru kedilerin atmaları gereken çok fazla enerjileri vardır. Enerjilerini atmaları için onlarla siz ilgilenmezseniz, yavrular mutlaka yapacak bir şeyler bulacak ve enerjilerini atacaklardır.

İki yavru kedi sahiplenirseniz, günün belirli aralıklarında onları ayrı odalara koyabilir, ikisiyle de ayrı ayrı ilgilenebilirsiniz. Böylelikle ikisiyle bir bağ kurabilirsiniz.

Yavru kedimi bir süre sessiz bir odada tutmalı mıyım?

Evinize yavru kedinizi getirdiğinizde, başlangıçta onu bir odaya koymanız daha doğru bir davranış olacaktır. Yavru kedinizi koyacağınız odaya, mama ve su kabını, tırmalama tahtasını, yatağını ve mümkünse kum kabını koyun ve bir süre bulunduğu ortama alışması için ona izin verin.

Sonra yavru kedinize evin diğer alanlarını ve ileriki hayatının bir parçası olacak her şeyi tanıtmaya başlayın. Fakat tüm bunları yaparken yavru kedinizin davranışlarını iyice gözlemlemeye çalışın.

Yavru kedinizi yeni tanıştığı bir şeye karşı korkulu ve stresli davranıyorsa geri çekilip, yavaşlayın. Ancak dostça ve rahat davranıyorlarsa, devam edebilirsiniz.

Yavru kedimi insanlardan uzak tutmalı mıyım?

Evinize gelen farklı insanların, yavru kediyi tutması ve onunla ilgilenmesi iyidir; ancak tüm etkileşimlerin nazik ve yavaşça olması gerekir. Aksi halde bu durum yavru kediyi korkutabilir, onu strese sokabilir.

Bu nedenle insanlardan korkup, uzaklaşabilir. Dolayısıyla evinize gelen kişilerin yavru kedinizle etkileşime girerken yavaş, sakin ve nazik olmaları fazlasıyla önemlidir.

Yavru kediyi diğer evcil hayvanlarımla ne zaman ve nasıl tanıştırmalıyım?

yavru kediler ve köpek

Yavru kediyi diğer evcil hayvanlarla tanıştırmak için en iyi zaman 3 ila 7 hafta arasıdır. Lakin bu vakit geçmiş olsa bile yine de yapılabilir. İnsanların yaptığı en büyük hatalardan biri, köpeğin ön kapıda yeni yavru kediyle buluşmasına hemen izin vermektir.

Bu, kediye ve köpeğe yapılacak en korkunç şeylerden biridir. Ön kapı, köpeğin mülkünü savunduğu ana noktadır. Bunun yerine, her ikisinin de rahatlamasını beklemelisiniz. Bir süre sonra köpeğinizin tasmasını takın ve yavru kedinin ona yaklaşmasına ve onu koklamasına izin verin.

Burada olması beklenen şey koku transferidir. Bunu yaparken köpeğinize ödül maması vermelisiniz. Böylelikle köpeğiniz, yavru kedi etrafta olduğunda iyi şeyler olacağını düşünecek ve kediyi gördüğüne sevinecektir.

Bunun yanı sıra köpeğinizin, yavru kediyi kovalamasına izin vermeyin. Bu insanların yaptığı hatalardan biridir. Siz, köpeğiniz kediyi kovaladığı takdirde, hemen duruma müdahale edin. Zira bu durum, kedi için çok streslidir ve köpekle iyi bir ilişki kurmasını fazlasıyla zorlaştırır.

Evde bir kedi daha besliyorsanız, yeni bir yavru kedi ile onu tanıştırmak, köpeklere nazaran biraz daha zor olabilir. Kedileri farklı yerlerde besleyerek başlamanızı öneririm. Yavru kedi etraftayken, yetişkin kedinize ödül mamaları verebilirsiniz.

Bu sayede kediniz, yeni yavru kedi etrafta olduğunda iyi şeylerin olacağını düşünecek ve tıpkı köpekte olduğu gibi yavru kediyi gördüğüne sevinecektir. Kediniz tıslamaya başladıysa ve hırıltı çıkarıyorsa, ikisini de şimdilik birbirinden uzaklaştırın.

Ortamdaki gerginlik sona erdiğinde onları tekrar bir araya getirin ve bunu sık sık deneyin. Kedilerinizi bir araya getirdiğinizde, küçük parçalar halinde hindi, tavuk, sosis veya neyi seviyorlarsa ondan verin ve rahatça beslenmelerini sağlayın.

Yavru kedim ısırıyor ve tırmalıyor! Onu durdurmak için ne yapabilirim?

kedi ısırması

Yavru kediniz sizi ısırıyor ve tırmalıyorsa, bunu yapmasına izin verin ve elinizi çekmeyin. Bir süre sonra bunu yapmayı bırakacaktır. Ona ısırması ve çiğnemesi için oyuncaklar verin. Evcil hayvan ürünleri satan mağazalarda ve alışveriş sitelerinde kedilerin ısırmaları ve çiğnemeleri için üretilen pek çok oyuncak bulunuyor.

Bu oyuncaklarla kedinizi oyalayabilir, elinizin yerine oyuncağı ısırmasını sağlayabilirsiniz. Tırmalama sorunu için tırmalama tahtası alabilirsiniz. Kediniz bir şeyler tırmalamak istediğinde tahtasını tercih edecektir.

Bunlara ek olarak yavru kediniz sizi çok sert ısırdığında ona incindiğinizi belli ederek, oynamayı bırakırsanız, ısırma ve tırmalamalarını kontrol etmesi gerektiğini öğrenecektir. Zira eğer sizi ısırmaz ve tırmalamazsa, onunla oynamaya devam edeceğinizi anlayacaktır.

Yavru kedilerde saldırganlık ve agresiflik daha belirginse ayrıntılı bilgi almak için Yavru kedilerde saldırganlık nasıl önlenir? başlıklı yazımızı kesinlikle okumanızı öneririm.

Yavru kedimi ne zaman veterinere götürmeliyim?

Yavru kedilerin veteriner kontrollerine yaklaşık sekiz haftalıkken başlamaları gerekir. Ve bu noktada onları taşıma kabına alıştırmanızda fayda var. Bu yüzden, kedinizi taşıma kabına alıştırmak için onu kabına koyup, öncesinde farklı yerlere götürün (kısa bir sahil yürüyüşü gibi).

Bunu kedinize ödül maması vererek pekiştirin ve hoş bir deneyim haline getirin. Dolayısıyla veterinere gitmeden evvel onu kolayca taşıma kabına bindirebilirsiniz. Zamanda taşıma kabının veterinere gitme vakti olduğunu anlamaması için kısa yürüyüşleri tekrarlayabilirsiniz.

Oyun, yavru kedimi sosyalleştirmem için önemli mi?

yavru kediler ve oyun

Oyun, yavru kedinizin sosyalleşmesi için oldukça önemli bir olgudur. Kedilere oynamak için fare, kuş, kertenkele, tavşan ve böcek gibi hayvanlara benzer oyuncaklar alabilirsiniz. Mesela kuşa benzeyen bir şey satın alın ve kuşmuş gibi yapın.

Bir lazer işaretçisi alın ve bir böcekmiş gibi yapın. Oynarken hayvanları taklit etmeye çalışmanız fazlasıyla önemlidir. Çoğu kişi bunu bilmediği için oyun oynarken hayvanların hareketlerini taklit etmezler ve yalnızca oynarlar.

Eğer kuşları veya fareleri bir şekilde taklit ederek kedinizi oynatırsanız, onun ne kadar mutlu olacağını göreceksiniz. Ve oyun oynarken bazen kedinizin kazanmasına izin verin. Sürekli kaybetmek onun için hiç de eğlenceli olmayacaktır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Mi
Tem 30, 2022 / 10:11

Teşekkürler


Zsuatoo
Tem 30, 2022 / 22:24

Kedimi köyden yeni getirdim korkak kedi hemen kanepenin altına saklanıyor ortaya çıkmıyor elimle alıyorum orda oynatmaya çalışınca hemen kaçıyor aynı yere. elimi ısırıyor oynatınca nasıl kendime alıştıra bilirim?


Veteriner Hekim
Tem 31, 2022 / 12:12

Kedilerde ortam değişikliklerine alışmak biraz zama alabilir. Bu süreçte ona sevdiği yiyeceklerden teklif etmeyi ve sevdiği oyunları oynatmayı deneyebilirsiniz.


NicholeSkani
Tem 6, 2023 / 12:11

It’s actually a great and helpful piece of information. I am glad that you simply shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.


LeotahiC
Tem 31, 2023 / 14:08

I think the admin of this web page is actually working hard for his web site, as here every stuff is quality based material.