Kedi kumu ve kabı ile ilgili her şey | Önemli noktalar!

1 Haziran 2021
2226
Kedi kumu ve kabı ile ilgili her şey | Önemli noktalar!

Kedi kumu ve tuvaleti tüm ev kedileri için bir zorunluluktur. Zira evde bakılan bir kedinin temel ihtiyaçlarından birini giderebilmesi için kedi kumuna ve kum kabına veya tuvaletine ihtiyacı vardır. Kum kabı yani kedi tuvaleti bir ev kedisinin sadece idrara çıkması ve dışkılaması için kapalı bir yer sağlamakla kalmaz, aynı zamanda evcil hayvan sahibinin dışkıyı kolayca temizlemesine de yardımcı olur.

Bunların yanı sıra kedi kumu ve kabı, bir kedinin hem zihinsel sağlığı hem de genel sağlığı için oldukça önemlidir. Dolayısıyla kedi sahipleri, kum kapları ile ilgili birkaç temel kuralı dikkate alarak kedilerindeki bazı sorunların ortaya çıkma ihtimalini ortadan kaldırabilirler.

Kedi kumları ana malzeme olarak pek çok çeşide sahiptir. Aynı durum kum kabı yani başka bir deyişle kedi tuvaleti için de geçerlidir. Kedi kumu ve kabı ile ilgili her şey ve en önemli noktalar için hazırsanız hemen başlayalım;

Doğru kum kabı seçimi

Kedi tuvaleti

Kum kabı, öncelikle bir kedinin tuvaletini rahatça yapabileceği yeterli alan sağlayacak kadar büyük olmalıdır. Pek çok evcil hayvan ürünleri satan pet shop mağazasında  seçim yapabileceğiniz bir dizi kedi kumu kabı boyutu olacaktır. Ya da sitemizde gezinerek kediniz için ideal boy kum kabını rahatça bulup, makul fiyatlarla satın alabilirsiniz.

Kum kabını seçerken kedinizin boyunu ve büyüklüğünü göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin, yavru kediler için küçük bir kum kabı yeterli olacaktır. Ancak yetişkin Maine Coon gibi çok büyük bir kedi türünün, çok daha büyük bir kum kabına ihtiyacı olacaktır.

Zira kedinize oranla daha küçük bir kum kabı, kedinizin rahatça tuvaletini yapabilmesinin önüne geçip, sıçratmasına neden olacaktır. Bunların yanı sıra kedinizin kum kabına girip çıkarken rahat olması gerekir. Bazı kum kapları, daha yaşlı, artritik kedilerin tırmanmakta zorlandığı çok yüksek kenarlara sahiptir.

Dolayısıyla hareket sorunları olan yaşlı bir kediniz varsa, onun rahatça girebileceği yükseklikte bir kum kabı almalısınız. Son olarak, üstü kapalı kum kabı, ev kedilerinin kullanımı için pek önerilmemektedir. Çünkü kapalı kum kabının içi de karanlık olacaktır.

Bunun yanı sıra kokuları içinde hapsedecek ve kediniz için çok da davetkar olmayacaktır. Bu özelliklere sahip olan bir kum kabı, kedinizin onu kullanma olasılığını azaltır ve bunun yerine dışkısını dışarıya yapmasına sebep olabilir. Dolayısıyla kediniz için en uygun kum kabını aldığınızdan emin olun.

Doğru kum seçimi

Kedi kumu seçimi

Kediniz için en ideal kumu arıyorsanız, her şeyden önce kedi kumunun kokusuz ve düşük tozlu olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Kokulu ve tozlu kumlar, kediler için rahatsız edici olabilir. Eğer kediniz kumdan rahatsız olursa, tuvaletini kuma yapmayı reddederek, dışkısını dışarıya bırakabilir. Ayrıca kedi kumunda bulunan söz konusu toz ve koku, kedinizde çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkma ihtimalini de arttırabilir.

Bunun yanı sıra temizlenmesi kolay bir kedi kumu seçmek sizin için en iyisi olacaktır. Çoğu kedi sahibi, atıkları atmayı kolaylaştıran topaklaşan kumları ve kokuları hapsetmeye yardımcı olan emici kumları tercih eder. Bunları da aklınızda bulundurabilirsiniz. Ayrıca kedi kumu seçerken, fiyatını, içerdiği doğal maddeleri, ağırlık ve diğer faktörlerini de göz önünde bulundurabilirsiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken tek husus, kedi kumunu çok fazla değiştirmemenizdir. Bir kumda karar kıldıysanız, aynı kumla devam etmeniz ve kediniz için sürekli aynı kumu almanız en mantıklısı olacaktır. Kum çeşitlerini yakından görmek için kesinlikle okuyun: Kedi kumu çeşitleri | 8 farklı kedi kumu çeşidi!

İşinize yarayabilecek kum kabı malzemeleri

kedi kabı malzemeleri

Kedi kumunun ve kum kabının yanı sıra, bir kum küreği de satın almalısınız. Aksi takdirde dışkıları elinizde temizlemek istemezsiniz. Bazı kedi sahipleri, dışkı ve idrar kokusunu gidermeye yardımcı olması için kumun içine karbonat serperler. Dilerseniz siz de bu yöntemi deneyebilirsiniz.

Bunun yanı sıra kum toplama paspası, diğer bir deyişle kedi tuvalet paspası da işinize yarayacak bir yardımcı elemandır. Bu paspas kedilerin tuvaletini bitirdikten sonra patilerini temizlemesini ve kum tanelerini etrafa sıçratmasının önüne geçecektir.

Kum kabının yeri ve kumun miktarı

Bir kedinin kaç adet kum kabı olduğu ve kum kaplarının nerede bulunduğu gibi hususlar, dikkate alınması gereken önemli hususlardır. Eğer 2 – 3 katlı bir evde yaşıyorsanız, uzmanlar, evinizin her katında kedinizin erişebileceği en az bir kum kabının olmasını öneriyor. Ve kediniz için evde en az iki adet kum kabı bulundurmanızı tavsiye ediyor.

Eğer bir kediniz varsa, en az iki kum kabına sahip olmanız ve iki katlı bir eviniz varsa, her katta bir kum kabı bulundurmanız anlamına geliyor. Birden fazla kediniz varsa, evinizin her katında en az bir kutu bulunmalı ve mümkünse birbirlerinden uzak yerlere konulmalıdır. Kumun miktarı ve kum kabının evinizin hangi noktasında bulunduğu, kediniz için kritik öneme sahip olabilir.

Kedi kumunu ve kum kabını her daim temiz tutun!

Kedi kumu temizleme küreği

Kum kapları, her gün toplanarak temiz tutulmalıdır. Kedinizin dışkısını ve idrarını kumun içerisinden kürek yardımı ile kolayca toplayabilirsiniz. Kumda idrarın emilmesi için yeterli kum derinliğinin bulunduğuna emin olmalısınız. Bunun yanı sıra kedinizin kazmasını kolaylaştırmak için tuvaletin içine yaklaşık iki ila üç santim dolacak şekilde kum eklemeniz gerekmektedir.

Ayrıca kedi kumunun azaldığını fark ettiğiniz an üstüne ekleyerek yenilemelisiniz. Çünkü düzenli olarak temizlenen bir kedi tuvaleti, kedinizin mutlu ve sağlıklı bir ev kedisi olmasını sağlamak adına oldukça önemlidir.

Daha fazlası için mutlaka okuyun: Kedi kum kabı kullanımı: Kum kabı nereye konulmalı?

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Zeynep koca
Kas 29, 2022 / 22:36

Güzel her bilgiyi bulabiliyorum