Maine Coon Özellikleri ve Bakımı

Maine Coon Resimleri
Yoğun ve kaslı kemik yapıları sayesinde sağlam bir vücuda sahip olan Maine Coon’lar her halükarda sert iklimlere karşı fazlasıyla dayanıklı birer kedidirler. Maine Coon’ları diğer kedi türlerinden ayıran en ayırt edici özellikleri pürüzsüz tüylü kürkleridir. Uzun ve yoğun tüyleri onları sert geçen kış mevsimlerinde bile iyi bir şekilde korur. Bu cins kedilerin vücutları iyi bir orantıya sahiptir. Bununla birlikte dengeli görünümleri ve diğer hayvanlarla olan dostlukları onları değişken ortamlara bile uyum sağlamasına yardımcı olur.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Hiçbir kedi türünün sevgi ve şefkat üzerinde tekeli yoktur, ancak gelin görün ki Maine Coon’lar belki de diğer kedi türlerine kıyasla sevgi ve şefkati biraz daha fazla hak ediyor gibiler. Bizce çok geçerli bir nedeni var. O da, Maine Coon’ların neredeyse yok olmak üzere olan bir ırk olmasıydı. Bir zamanlar bu ırkın son temsilcilerinin de ölmesine ramak kala tekrar üremeye başlatılmış olması onlar için önemli bir şanstı. O şans da, bugün Maine Coon’ların Amerika’nın ikinci en popüler ırkı olması ve ünlerinin Amerika dışına çıkıp dünyanın en ilgi duyulan kedileri haline gelmesidir. Maine Coon’ların başta Amerika’da olmak üzere dünya çapında popülaritesinin artmasındaki en önemli nedenleri arasında yüksek zekâ seviyeleri, sık ve uzun tüyleri, dayanıklı ve dengeli vücut yapıları ile sahiplerine karşı olan bağlılıkları yer alır.

Uzun tüyleri ile tıpkı bir kostümü üzerlerinde taşıyormuş izlenimi veren Maine Coon’lar yavru dönemlerinden yaşlılıklarına kadar hareketli, oyun sever ve sevgi dolulardır. Evdeki diğer aile üyeleriyle hemen kaynaşabilirler. Ancak eve ziyarete gelen ve aşina olmadıkları insanlara biraz mesafeli yaklaşırlar. Fakat bu mesafe de çok kısa bir süre sonra yerini onlarla yakınlaşmaya bırakır. Dolayısıyla hem aile üyeleri, hem çocuklar, hem de eve ziyarete gelen yabancılar ve alıştırıldıkları takdirde diğer evcil hayvanlarla gayet uyumlu bir şekilde bir araya gelebilirler. Alıştırıldıkları takdirde diyoruz, çünkü Maine Coon’lar bu ilk uyum sürecinde aslında karar verme aşamasındadırlar. Bu aşamada, aşina olmadığı diğer insanların kendilerine bir güven verip vermediğini ve diğer evcil hayvanların da saldırgan olup olmadığının kararını vermektedirler. Eğer verdikleri karar olumluysa tüm ev halkıyla, eve gelen yeni insanlarla ve diğer evcil hayvanlarla çok yakın bir bağ kurar, sevgi dolu ve özverili olurlar.

Çoğu Maine Coon’lar sahiplerine karşı yakın olurlar. Ancak bu demek değildir ki yapış yapış bir yakınlık. Çok fazla kucak kedisi değildirler. Rutinlerine bağlıdırlar ve günün çoğu zamanını bir kanepe rahatlığında kendine bulduğu yerde geçirirler. Rahatlarına düşkündürler ama hantal değildirler. Sahiplerini bir odadan diğerine takip etmekten geri kalmazlar. Bununla birlikte evin tüm aile üyelerinin rutinlerine de eşlik ederler.

Maine Coon’lar sudan nefret ederler ve dolayısıyla da çok etkilenirler. Bunun nedeni elbette kalın, sık ve uzun tüylerinin su tutuyor olmasıyla alakalıdır. Çünkü bu tüy yapısı aşırı bir su tutmaktadır ve bu da onlarda ağırlığa ve rahatsızlığa yol açmaktadır. Ancak bazı zamanlar sahiplerinin duş anlarına kısa süreliğine de olsa eşlik ederler ya da en azından duştan sonra ıslak zeminde dolaşırlar. Meraklı yapıları nedeniyle durgun veya akan suya da zaman zaman pençe atabiliyorlar.

Maine Coon cinsi kediler yukarıda kısa da olsa değindiğimiz gibi çok arkadaş canlısıdırlar. Diğer yandan oldukça meraklıdırlar ve sahiplerinin yaptığı hemen her şeyle çoğu zaman ilgilenirler. Uzun tüy yapıları onları diğer kedi türlerinden farklılaştırır ve bu farklılık onlara özgü bir sevecenlik katar. Bu farklılıkları elbette onları diğer evcil hayvanlardan da uzak tutmaz. Hemen hemen her evcil hayvanla iyi geçinirler. Çok seslidirler ve zaman zaman yüksek sesle mırıldanabilirler. Ancak, endişelenmeyin. Maine Coon kedileri sık sık miyavlamaz ve rahatsızlık vermezler.

Maine Coon cinsi kedi sahiplenmeyi düşünen kişilerin hoşuna gidebileceğini düşündüğümüz bir diğer bilgi de bu cinsin saldırgan olmayışıdır. Maine Coon’lar son derece nazik kedilerdir. Siz ne yaparsanız yapın veya bir çocuğunuz varsa ve o ne yaparsa yapsın Maine Coon her zaman nazik davranacaktır. Ne bir insana ne de bir hayvana zarar vermek istemezler, tek istedikleri sevmek ve sevgi görmektir.

Son olarak aktiviteye bağlı oyunlar oynamaktan keyif alırlar. Sahipleriyle de oyunlara katılırlar. Pençelerini çok kullanırlar ve tüylü fare, yılan, top gibi nesnelere karşı çok ilgili ve dikkatlidirler. Oyun esnasında bu ve benzeri nesneleri her zaman gözleri ile tarar, pençeleriyle dikkatlice tanımlamaya çalışırlar. Bununla beraber yüksek zekâ seviyeleri onların çok çabuk öğrenmelerini de sağlar.

Tarih

Maine Coon’lar tıpkı Amerikan Shorthair’lar gibi Kuzey Amerika’nın en eski doğal ve yerli kedisidir. Amerika Birleşik Devletleri’nin kuzeydoğusundaki New England bölgesindeki Maine eyaletine özgü olan Maine Coon’lar bu bölgede o kadar çok sevilirler ki; “Maine Kedisi” olarak da bilinirler. Ayrıca “nazik devler” ve “kedi dünyasının köpekleri” olmak üzere çok sayıda takma ad ile anılırlar. Oyuncu kimlikleri, sevecen mizaçları ve son derece yüksek zekâ seviyeleri, onları sahip olunması en çok arzu edilen kedilerden biri yapmaktadır. Mizaç yapıları hakkında bir üst kısımda detaylı bilgiler verdiğimiz Maine Coon’ların gelin hep birlikte kökenlerini bir inceleyelim…

Maine Coon’lar Amerika Birleşik Devletleri’ne özgü tek uzun tüylü cins kedi olarak kabul edilirler. Cinsin kökeni hakkında birçok hikâye vardır. İlki, onların muhtemelen New England bölgesine gelen denizciler tarafından getirildiği yönündedir. Gemilerle gelen kedilerin ya kalıcı olarak ya da yalnızca küçük bir çevre gezintisi için bırakıldıkları ve daha sonra mevcut yerli kedilerle çiftleşerek kendi cinslerini oluşturdukları öne sürülmektedir. Bir başka anekdot ise, Main Coon’ların kulak ve ayak parmaklarının bir vaşağı andırması ve onlar tarafından üredikleri bilgisidir.

Ancak ilk bilginin en azından bir gerçeklik payı bulunmaktadır. Gemilerde yiyecekleri zararlı kemirgenlerden korumak için kedileri kullanan denizciler, muhtemelen yanlarında bazı uzun tüylü kedileri getirmişlerdi. Kıyıya yanaşan gemiden çıkan kediler yerli kedilerle çiftleşti, çiftliklerde ve ahırlarda fare avlayıcısı olarak kullanıldılar. Amerika’nın kuzeyi Maine’in sert iklimi göz önüne alındığında, kedilerin ilk yılları bir hayli zorlu geçmiş olmalıydı. Bu süreçte de türün en güçlü ve dayanıklı olanları hayatta kalmıştı. Ardından doğal seçilim yoluyla Maine Coon’lar, dayanıklı yapısı ile görece büyük ve sağlam bir kediye dönüşmüşlerdi.

Maine Coon’lar hakkında ileri sürülen hikâyelere bakılmaksızın, 19. yüzyılın sonlarına doğru Kedi Meraklıları Derneği (CFA) tarafından tanınan ilk ırklardan biriydi. Bununla birlikte, 1900’lü yılların başında, Amerika’ya İran kedileri, Ankara kedileri ve diğer farklı ırklar getirildikçe Maine Coon’lar gözden düşmüştü. 1950’li yıllara gelindiğinde ise, cins neredeyse tamamen ortadan kalkmış ve neslinin tükendiği ilan edilmek üzereydi. Neyse ki, Maine Coon’ların neslinin tükendiğinin duyurusu büyük ölçüde bir abartıydı ve üreme programı başlatılarak tekrar sayılarının artması sağlanmıştı. Bugün ise başta Amerika olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde popüler ve sahiplenilmek üzere tercih edilen kedi türlerinden biridir.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Kaslı ve geniş göğüslü bir vücut yapıları bulunan Maine Coon’lar genellikle orta ile büyük boy bir cins kedidirler. Vücutları, diğer kedi türlerine kıyasla görece büyük ve dengeli bir yapıdadır. Tüm uzuvları orantılı bir görünümdedir. Uzun tüyleri vücutlarını kapatsa da tıknaz değildirler. Zayıf bir tür de olmayan Maine Coon’lar tam erişkinliklerinde 12 kilograma kadar çıkabilmektedir. Dişi bir Maine Coon ise ortalama 3,5 ila 6 kg arasındadır. Cinsin ağırlığı, cinsiyete, genetiğe ve safkan olup olmadığına bağlıdır.

Kafa

Maine Coon’lar, vücutlarının uzunluğu ve ağırlığına orantılı olacak şekilde orta genişlikte bir kafa yapısına sahiptirler. Yüz hatları nispeten uzundur. Elmacık kemikleri yüksektir. Ön cepheden bakıldığında gözle görülür bir kare şeklindedir. Yüzün uzunluğu ve genişliği başın geri kalanıyla orantılıdır ve hoş, dengeli bir görünüm sunar. Çeneleri son derece güçlü ve sıkı olup, üst dudakları ve burunları ile aynı hizadadır. Profilden bakıldığında kafa hafif bir çukurumsu izlenimi verir.

Kulaklar

Kulaklar tabanda geniş ve uçlara doğru hafifçe sivrilir. Maine Coon’ların kulakları vücutlarının geri kalan kısmındaki uzun tüylerden nasibini almıştır ve bu nedenle kulaklarda da tüylenme bariz bir şekilde görülür.

Gözler

Gözler yeterince açık, oval şekilli, nispeten büyük ve etkileyicidir. Göz renkleri yeşil, altın, yeşil-altın veya bakır tonlarında görülebilir. Beyaz veya iki renkte desene sahip Maine Coon’larda mavi göz rengi de görülebilmektedir.

Bacaklar ve Ayaklar

Maine Coon’ların kaslı vücutları bacaklarının da son derece sağlam olmasında önemli rol oynar. Bacaklar geniş, orta uzunlukta ve vücutlarıyla orantılıdır. Ön ve arka bacaklar düz, pençeler büyük, yuvarlak ve tüylüdür. Önde beş, arkada ise dört parmakları vardır.

Kuyruk

Kuyrukları vücut uzunluğuna orantılı bir şekilde ne kısa ne de çok uzundur. Tabanda geniş olan kuyruk uçlara doğru yavaşça sivrilir. Kürkünün uzunluğu kuyrukta da görülür ve tüyler bu kısımda da yoğun ve sıktır.

Tüy

Maine Coon’ları diğer kedilerden ayıran en belirgin özellik kürk yapılarıdır. Bu cinsin tüyleri çok yoğun, sık ve uzundur. Omuzlarda hafif daha kısa olsa da gövdeleri tamamıyla uzun tüylerden oluşur. Yumuşak ve ipeksi bir yapıya sahip olan tüyleri düzenli olarak taranmaya ihtiyaç duyar. Tüylenme bacaklarda, kuyrukta ve hatta kulaklarda da görülür.

Renk

Maine Coon’lar çeşitli renk ve desenlere sahiptirler. Çoğunlukla düz beyaz, krem, turuncu, gümüş-mavi ve siyah renkler olsa da Tekir, iki renkli, kaplumbağa kabuğu, duman ve gölgeli renklerde de görülebilmektedirler. Melez Maine Coon’larda çikolata, lavanta ve Himalaya renklerine rastlanır.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Maine Coon cinsi kediler sahiplerine karşı sevgi ve bağlıkları yüksek seviyede olan kedilerdir. Bununla birlikte aktivite seviyesi fazla ve oyun oynamaktan da son derece keyif alırlar. Bu özellikleri onları eğitme konusunda diğer kedi türlerine karşı bir adım öne çıkarır ve evcil kedi arayışında olan kişilerin tercih etmesinde işlerini kolaylaştırır.

Maine Coon’lar uysal bir mizaç yapısında sahiptirler. Bu uysal karakterleri yüksek zekâ seviyeleriyle de birleşince sahiplerinden gelen komutları dikkatli bir şekilde sabırla öğrenip büyük bir hevesle uygulamaya koyulurlar. Onları ödül mamaları ile oyuna teşvik ederek komutların yerine getirilmesinde işleri daha da kolay hale getirebilirsiniz.

Ayrıca tuvalet eğitimi, tüy bakımı, tırnak kesimi ve diş bakımı gibi özen gerektiren süreçleri de sorunsuz atlatmak için Maine Coon’lara henüz yavruyken bu rutin bakımları alıştırmak gerekir.

Oldukça sevecen ve uysal bir mizaç yapıları bulunan Maine Coon’lar sağlıklı da birer kedi türüdürler. Sahiplerine karşı olan sevgi ve bağlılıkları, yüksek zekâ seviyeleri ve kolay eğitilebilir olmaları onları tam bir evcil kedi yapmaktadır. Bu özellikleri ile kedi sahiplenmek isteyen kişiler tarafından ilgi duyulan ve tercih edilen Maine Coon’lar kaliteli mamalarla beslenip, ilgilenildiğinde, sevgi ve şefkat gösterildiğinde 9 ila 15 yıl arası yaşamaktadırlar.

Maine Coon cinsi kedilerde yaygın olarak görülen üç kalıtsal hastalık; hipertrofik kardiyomiyopati, kalça displazisi ve spinal müsküler atrofi adı verilen bir kalp hastalığı türüdür. Safkan ve melez cinslerde de bu üç hastalık görülebilmektedir. Çoğunlukla erkek yaşlı kedilerde ortaya çıksa da daha genç erkek Maine Coon kedilerinde de görülmektedir.

Amerika’nın en popüler kedi ırklarından biri olan Maine Coon’lar, sevecen mizaç yapıları, sahiplerine karşı olan bağlılıkları ve uzun tüylerinin verdiği tatlı görünümleri ile pek çok kedi meraklısının radarında olan bir türdür. Amerika’da çok yoğun bir piyasası olan Maine Coon’ların popülaritesi Avrupa’ya sıçramış oradan da ülkemize kadar gelmiştir. Bu popülarite ile birlikte Maine Coon’lara karşı ilgili olan kedi yetiştiricilerinin ve sahiplenmek isteyen kişilerin akıllarına çiftleştirme konuları da ister istemez gelmektedir.

Diğer tüm kedi türlerinde olduğu gibi Maine Coon’larda da kızgınlık dönemi 6 ila 12 ay arası başlamaktadır. Bu süreçte erkek ve dişi kediler davranış bakımından bazı farklılıklar gösterebilmektedir. Sağlıklı bir dişi Maine Coon kedisi ilk doğumda 2 yavru verirken, yetişkin yaşlarında 4-5 yavru verebildiği görülebilmektedir. Çiftleşen Maine Coon cinsi dişi kediler yaklaşık 60 gün süren bir gebelik sürecinden sonra doğumu gerçekleştirmektedirler.

Sağlıklı bir Maine Coon dişisi 4 veya 5 yavru kedi doğurabilmektedir. Nadiren altıdan fazla yavruladığı da görülmektedir. Yavru sayısı anne kedinin olgunluğu ve sağlıklı olmasıyla alakalı bir durumdur.

Sağlıklı bir dişi ve erkek Maine Coon kedisi ortalama 50 ila 75 cm arası büyümekte olup, 5 ila 8 kg arasında da bir ağırlığa erişmektedir.

Maine Coon’lar gelişimlerini ve yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için uygun miktarda protein ve zengin içerikli besin almalıdırlar. Genellikle protein oranı yüksek, karbonhidrat oranı düşük kaliteli yaş ve kuru mamalar tercih edilebilir. Düzenli ve dengeli bir şekilde beslenmesi gereken Maine Coon’lar yaklaşık 100 gram civarında yiyeceğe ihtiyaç duyarlar. Obeziteye karşı meyilli olan Maine Coon’ları beslerken yediklerinin içeriği ve verilen yiyeceğin gramajı konusunda dikkatli olunmalıdır.

Yemek sonrası su ihtiyacını karşılamaları için mama kabının yanına temiz su içeren bir kap daha koyulabilir. Bununla birlikte yemek sonrası egzersize dayalı aktivitelere teşvik etmek sağlıklarını korumaları adına oldukça önemlidir.

Et ve et türevi besinleri hariç tutmadan afiyetle yiyen Main Coon kedileri vahşi doğada küçük kemirgenler, küçük kuşlar, küçük sürüngenler, haşarat ve küçük memeliler yerken, ev ortamında ise tahıl içermeyen yüksek proteinli bisküvilerle beslenebilir.

Maine Coon’ların bakımı görece kolaydır. Uzun tüyleri olmasına rağmen haftada en az 1 defa tımarlama yapılarak tüylerinin bakımı kontrol altına alınabilir, tüy yumaklarının önüne geçilerek sağlıklı bir deri yapısına sahip olunabilir. Uysal mizaçları nedeniyle bakım esnasında sahiplerine zorluk çıkarmayacak olan Maine Coon’lar, düzenli rutin bakımlarının yapılmasıyla kendini iyi hisseder ve sahipleriyle uyumlu bir şekilde yaşamlarını sürdürürler.

Diğer tüm kedilerde olduğu gibi Maine Coon’lar da tüy bakımı, tırnak kesimi, göz iltihaplanmalarına karşı göz temizliği ve diş eti iltihaplanmalarına karşı diş fırçalanmasına ihtiyaç duyarlar. Bu rutin bakımlar onlardan alınacak sadakati, eğitimlere ve aktivitelere olan katkısını da büyük ölçüde arttıracaktır.

Main Coon cinsi kediler de tıpkı diğer ırka mensup kediler gibi tüy dökmektedirler. Söz konusu tüy dökülmeleri yılın belirli zamanlarıyla sınırlı olmakla birlikte, tüy bakımı yapılmadığı takdirde dökülmelerde artış görülebilir. Tüylerinin yoğun ve uzun olması nedeniyle çok fazla tüy dökülmesi beklense de, düzenli taranmayla bunun önüne geçilebilir, sorun devam ettiği takdirde veterinere götürülerek kontrol edilebilir.

Son yıllarda dünyada gittikçe popülerleşen kedi türlerinden biri olan Maine Coon’lar sahiplerine karşı olan bağlılıkları ve uysal mizaçları ile evcil kedi sahiplenmek isteyenler tarafından tercih edilmektedir. Sağlıklı bir gen yapısına da sahip olan Maine Coon’lar ortalama 9 ila 15 yıl arası bir yaşam sürmektedirler. Maine Coon ortalama yavru kedi fiyatları 1.000 TL’den başlayıp ve 3.000 TL’a kadar çıkıyor. Rakamlar kedinin yaşı, rengi, deseni, boyu ve kilosu nedeniyle farklılık gösterir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

serpil dindar
Kas 6, 2021 / 14:46

Maine Coons, muhtemelen uzun tüyleri sayesinde, soğuk hava koşullarına dayanıklı uzun ve yoğun tüyleri nedeniyle yüzmeyi seven nadir kedilerden biridir arkadaşlar 🙂


Hüseyin Civelek
Mar 17, 2022 / 12:58

Katiliyorum serpil hanım.

Maine Coons, sosyal yapıları nedeniyle “nazik büyük ırklar” olarak adlandırılır. Ortalamanın üzerinde bir zekaya sahiptirler ve eğitilmesi kolaydır. Kediler yabancılara karşı temkinlidir ancak ailelerine sadıktır.


sertac durmaz
Nis 2, 2022 / 19:10

gelişimi tamamlandığında boyutları ortalama bir spanish cocker cinsi köpek kadar olan, koca kafalı, oldukça akıllı ve çok oyun sever hayvanlardır, kafaları kocaman, tüyleri oldukça uzun ve çok çok yumuşaktır; insanda kaşmir kazak seviyor hissi uyandırabilir, lakin safkan ırklarının memleketimizdeki fiyatı 3000 doları bulabilmektedir..