Manks Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Manks Kedisi Resimleri
Sert bakışlı, yuvarlak ağızlı ve belirgin yanaklarının olduğu yuvarlak bir kafa yapısına sahip Manks kedileri; geniş gövdeleri ve kısa bacakları ile görece tıknaz görünümde olan bir kedi türüdürler. “Kuyruksuz kedi” olarak da bilinen Manks’lar, genetik bir rahatsızlık sonucu gelişmemiş kuyruk yapısına sahiptirler. Neredeyse tamamen kuyruksuz diyebileceğimiz Manks kedileri, hareketli yapıları, cana yakın olmaları ve özellikle de suyu sevmeleriyle bilinirler.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Manks’lar belki de bir evcil hayvanda aranılan kişilik özelliklerinden en önemli dördüne sahip oldukları için ilgi duyulan ırklardan biri haline gelmiştir. Oyuncu kimliği, sahiplerine karşı sevgi dolu halleri, çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla kurduğu dostlukları Manks kedilerini öne çıkaran önemli kişilik özellikleridir. Bir de fiziksel özelliği var ki, Manks’ları diğer pek çok kediden ayrı tutar. Manks kedilerinin kuyrukları… Genetik bir rahatsızlık sonucu gelişememiş olan kuyrukları Manks kedilerini özel ve farklı kılar. Neredeyse tamamen kuyruksuz diyebileceğimiz Manks kedileri, fiziksel zorluklarına rağmen bu açıklarını kişilik özellikleriyle dengeleyerek kendilerine dünya çapında müthiş bir takipçi kitlesi kazanmışlardır.

Manks kedileri mükemmel birer arkadaş, harika bir yoldaştırlar. Çocuklardan yaşlılara varıncaya kadar her yaştan insanla gayet iyi bir şekilde anlaşabilirler. Özellikle sürekli kendisine ilgi duyan, ilgilenen ve besleyen sahipleriyle çok içli dışlıdırlar ve onlara fazlasıyla bağlıdırlar. Çok fazla yağış yapış değillerdir fakat sevgilerini ve bağlılıklarını da her fırsatta göstermeye heveslidirler.

Onlar kuyrukları olmadan da kendilerini çok iyi bir biçimde ifade edebilen kedilerdir. Bu becerilerini elbette yüksek zekâlarına borçludurlar. Eğlenceyi çok ama çok seven Manks kedileri oyun esnasında zekâlarını kullanarak kendilerine taktik geliştirebilir ve sahiplerini bu bakımdan şaşırtabilirler. Özellikle sahiplerine karşı besledikleri sevgi ve güçlü bağlılıkları ile tanınan Manks kedileri, onlarla kaliteli vakit geçirmekten de keyif alırlar. Ancak sahipleri tarafından fırlatılan bir nesnenin de peşinden koşmayı ihmal etmezler.

Manks kedileri, güçlü arka bacakları sayesinde olağanüstü bir koşucudurlar. Kendilerini yeterince iyi hissettikleri takdirde giremeyecekleri dolap, açamayacakları çekmece yoktur. Zıplamayı da seven Manks’lar için belki de yüksek yerlere ev eşyası koymamayı düşünebilirsiniz.

Özellikle diğer ırktan kedilerle ve doğru bir şekilde tanıştırıldıkları takdirde iyi huylu köpeklerle oldukça iyi geçinirler. Hatta yalnız başlarına kaldıklarında bile sessiz sedasız vakit geçirir, oyunlarını oynarlar. Zira Manks’lar oyuncu mizaçları nedeniyle oldukça naziktirler ve karşısındaki diğer nazik evcil hayvanlarla hiç sorun yaşamazlar. Oyuncu ama nazik mizaç yapıları diğer evcil hayvanlarla olduğu kadar çocuklarla da iyi anlaşabilmesine imkân tanır. Bu bakımdan Manks’lar çocuklu aileler için de ideal birer evcil kedilerdir.

Sudan çekinmeyen aksine suya bayılan Manks kedileri, kolayca banyo edilebilir. Ancak kalkıp da onu su dolu bir küvetin içine daldırırsanız size olan sevgisini de çabucak kaybedebilir.

Tarih

Manks kedileri, İngiltere ve İrlanda arasındaki İrlanda Denizi’nde yer alan Man Adası’nda dünyaya gözlerini açtı. Irkın yüzyıllardır var olduğu tahmin ediliyor. Ancak nasıl ortaya çıktıkları hakkında net bir bilgi yok. Zira Manks kedilerinin adada çiftleşebileceği başka herhangi bir yerli kedi türü yoktu ve bu nedenle de ne zaman ortaya çıktıkları hep bir bakıma belirsizdir kalmıştır.

Tabi Manks’lar hakkında bazı hikâyeler de yok değil… Bir hikâyeye göre, Manks kedileri 1588 yılında Man Adası’na gelen İspanyol Armadası’na ait bir gemideydi. Tam bir fare avcısı olan Manks’ların gemide yiyecekleri kemirgenlerden korumak için getirildiği iddia edilir. Başka bir hikâyeye göre, Fenikeli tüccarlar tarafından Japonya’dan Man Adası’na geldikleridir. Bir başka hikâye ise, kedilerin Man Adası’na Viking yerleşimcileri tarafından getirildiğidir.

Manks’ların adaya nasıl geldikleri bir yana, muhtemelen bugünkü kuyruk yapılarıyla ortaya çıkmış olmalarıdır. Genetik bilimciler, Manks kedilerinin kuyruklarının gelişmemiş olmasını doğal bir sonuçtan ibaret olduğuna dayandırmaktadır. Zira Manks ve diğer kısa kuyruklu evcil kediler birbirinden tamamıyla farklıdırlar. Manks kedilerinin kuyrukları baskın bir gen tarafından oluşurken, Japon Bobtail gibi kısa kuyruğa sahip ırkların çoğu, çekinik genler tarafından meydana gelmiştir. Adanın kara bağlantısının olmayışı ve Manks’ların küçük gen havuzu göz önünde bulundurulduğunda, baskın bir genin bir nesilden diğerine kolayca geçtiği kabul edilebilir.

Man Adası sakinleri ise bu bilimsel açıklamalardan sıkılmış olacaklar ki, Manks’ların ortaya çıkmalarını sıra dışı nedenlere dayandırmışlardır. Kimiler Manks’ların bir tavşan ile çiftleştiğini ve kuyruklarının bu nedenle kısa kaldığını iddia ederken, kimileri de İrlandalı istilacıların, kedilerin kuyruklarını kasklarına kullanmak üzere kestiklerini iddia etmektedir. Daha da ilginci, iki Manks kedisinin Nuh’un gemisinde olduğunu, ancak gemiye en son binen onlar olduğu için Nuh’un kapıyı kapatması sonucu kuyruklarının da kapı arasında kalmasıyla kısa kaldığını iddia etmektedirler.

Manks kedilerinin tarihi, pek çok ilginçliklere dolu olsa da, modern tarihine baktığımızda kayıtlarda kendilerine rastlarız. İlk Manks kulübünün 1901 yılında İngilizler tarafından kurulduğu bilinir. En eski Amerika kedi kayıtlarında ise 1880’lerde Amerika’ya geldiği yazılıdır. Bugün ise tüm büyük kedi dernekleri tarafından tanınan ve kabul edilen Manks kedileri nadir olmaları nedeniyle oldukça fazla talep gören kedi türleri arasında yer almaktadır.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Manks’lar; orta büyüklükte, dengeli, sağlam kemik yapılı ve sağlam kaslı olmak üzere ne çok zayıf ne de çok tıknaz görünümde kedilerdir. Geniş göğüsleri nedeniyle ilk bakışta şişman izlenimi verebilir. Sırt uzunlukları diğer tüm kedilerle orantılıdır, arka bacaklar ön bacaklara göre hafif daha uzundur.

Kafa

Yuvarlak görünümlü bir kafa yapıları bulunur. Yanaklar belirgin derecede çıkıktır. Karşıdan bakıldığında kafa hafif uzundur ve alından buruna doğru hafif bir eğim vardır. Çeneleri yeterince sağlam ve güçlüdür. Boyunları ise kısa ve kalındır.

Kulaklar

Tabanda geniş olan kulaklar kademeli olarak uçlara doğru hafifçe sivrilir. Kafayla orantılı orta büyüklükte olan kulaklar, geniş aralıklı ve hafif dışa doğru eğimlidir. Kulak içerisinde tüylenme yoğun olarak görülür.

Gözler

Manks kedilerinin gözleri büyük ve yuvarlak bir şekle sahiptir. Göz kenarlarında kulaklara doğru hafif bir sivrilme görülür. Göz renkleri ise kürk renklerine uygun olacak şekilde değişiklik gösterir. Gözleri genellikle tek gözlü, bakır, mavi, yeşil ve ela rengindedir.

Bacaklar ve Ayaklar

Bacaklar son derece kaslı ve kemiklidir. Ön bacaklar arka bacaklara kıyasla daha kısa ve daha geniştir. Bununla beraber arka bacaklar ön bacaklara göre biraz daha uzundur. Pençeler ise yuvarlaktır. Önde beş, arkada ise dört parmakları bulunur.

Kuyruk

Manks kedilerini diğer pek çok kediden ayıran en önemli farklılığı kuyruklarıdır. Manks’ların kuyrukları gelişmemiştir ve tıpkı Japon Bobtail kedilerininki gibi bir kısadır.

Tüy

Sık, yoğun ve pelüş hissi veren parlak bir tüy yapısına sahiptirler. Kürkleri yaz aylarında daha ince olabilir. Bakımı kolaydır ve haftada yalnızca iki defa tımarlamak yeterli olacaktır.

Renk

Manks kedileri neredeyse tüm renk ve desenlerde görülebilir. Melez Manks kedileri ise çikolata, lavanta, Himalaya deseni veya beyaz renkte görülebilmektedir. Burun derileri ve patilerinin renkleri kürk renklerini her zaman tamamlar.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Manks’lar sakin ve tatlı kedilerdir. Sevgi dolu bir arkadaştırlar ve insanlarla birlikte olmayı severler. Özellikle sahipleri ile oyunlar oynamaktan büyük keyif alırlar. Sahip oldukları yüksek zekâsını da kullanarak oyunlara dair hileler ve taktikler geliştirebilirler. Tut-getir tarzı oyunlar oynamaktan hoşnut olurlar, eğer keyifleri yerindeyse etrafa zarar vermeden hoplayıp zıplarlar.

Manks kedileri, hemen her eğitimi öğrenebilecek bir yapıya sahiptir. Onları eğitmek pek de zor değildir. Yalnızca biraz sabır ve ilgiyle zorlu eğitimler bile kendisine verilebilir. Eğitim esnasında verilen komutları yerine getiren Manks’lara ödül mamaları verilebilir ve bu sayede eğitime teşvik edilebilir. Hoşlarına gideceği kedi nanesi içeren oyuncaklar ile eğitime olan katılımları sağlanabilir.

Manks kedileri ortalama 12 ila 16 yıl arası bir ömre sahiptirler.

Manks kedilerinin kuyruk eksikliği ne yazık ki bazılarında iyi huylu olmayabiliyor. Bazılarında, dışkılama veya idrar yapma gibi nörolojik belirtilerle sonuçlanan omurilik sorunlar ortaya çıkabiliyor. Eklemlerinde iltihaplanmaya bağlı artrit sorunuyla da karşı karşıya kalabilme ihtimalleri vardır. Ayrıca çoğunlukla yaşlı Manks kedilerinde megakolon sorunu da görülebilmektedir.

Manks kedileri yaklaşık 10-12 ay aralığında kızgınlık dönemine girer ve dileyen bu süre zarfında kedilerini çiftleştirebilirler. Ancak sağlıklı bir gebelik için dişi Manks kedilerinin 12 aydan sonra çiftleştirilmesi önerilmektedir.

Dişi Manks kedileri kısa kuyruklarına rağmen doğumda herhangi bir problem yaşamamaktadır. Yeteri erişkinliğe ulaşmış sağlıklı bir dişi Manks kedisi ilk doğumunda 3 yavru kedi doğurabilirken, 2 ve 3 yaşındaki gebeliğinde ise 6 yavruya kadar doğum yapabilmektedir.

Manks kedileri orta büyüklükte bir vücut yapısına sahiptirler. Tamamen büyümüş sağlıklı bir Manks kedisi 3,5 ila 6 kilo ağırlığında veya birkaç kilo daha fazla olabilir. Bununla birlikte tamamen büyümüş yetişkin dişi ve erkek Manks kedisi 25 ila 35 santim arası boya kadar erişmektedirler.

Çoğu kedi gibi, Manks kedileri de protein, vitamin ve mineral içeren yüksek kaliteli mamalara ihtiyaç duyar. Kaliteli mamalar onların tüyleri ve kondisyonları için gereklidir. Manks kediniz için et içeren mamalardan tercih edebilirsiniz. Soğuk yiyecekleri sevmedikleri için, ıslak mama vermeden önce ısıtmayı düşünebilirsiniz.

Minik dostlarımıza hazır ıslak ve kuru ticari mamalar dışında onlar için yararlı olabilecek başka yiyecekler de verebiliriz. Protein açısından zengin olan yumurtayı pişmiş olarak Manks kedinizle paylaşabilirsiniz. Bununla birlikte kedilerin en sevdiği besinler arasında bulunan balık da verebilirsiniz. Yalnız kedinize balık verirken kılçıklarından ayıklamayı unutmayınız. Pişmiş makarna, patates ve yüksek besin değerine sahip ciğer de Manks kedilerinin mama dışında yiyebileceği yiyecekler arasında yer almaktadır.

Manks kedileri hem uzun tüylü hem de kısa tüylü olabilmektedir. Ancak her ikisi de yoğun ve sık tüylere sahiptir. Kısa tüylü Manks kedilerin tüyleri biraz serttir ve uzun tüylü Manks kedilerin tüyleri orta uzunlukta ve ipeksi bir yumuşaklıktadır. Fakat her iki tüy yapısına sahip Manks kedileri için tüy bakımı pek de zor değildir. Haftada yalnızda 2-3 defa tımarlamak tüylerinin sağlıklı olması için yeterli olacaktır.

Göz ve kulak temizliği, diş fırçalama ve tırnak kesimini içeren bakımları ise henüz onlara yavruyken alıştırmak işleri kolaylaştıracaktır.

Her kedi gibi Manks kedileri de mevsim geçişlerinde, ilgisiz kalıp strese girdiklerinde ve düzensiz beslendiklerinde tüy dökülmeleri yaşayabilmektedirler. Özellikle tüylerinin karışmaması için düzenli olarak tımarlanmalı ve beslenmesine dikkat edilmelidir.

Manks yavru kedi fiyatları 2.500 – 6.000 TL arası değişmektedir. Oldukça nadir bir cins olan Manks’lar çoğunlukla Amerika ve Avrupa’da bulunur. Bu nedenle ithal olmuş bir Manks kedisi daha pahalı olma eğilimindedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.