Scottish Straight Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Scottish Straight Resimleri
Scottish Straight, kuzeni Scottish Fold ile birlikte İskoç ırk grubunu oluşturan kedi ırklarından biridir. Scottish Straight cinsi kediler de tıpkı Scottish Fold’lar gibi meraklılığı, sahiplerine karşı olan sadakatleri ve yüksek zekâ seviyeleriyle bilinirler. Scottish Straight ırkı kediler tipik olarak utangaç değil, aksine son derece özgüvenli ve girişken birer kedilerdir. Sahiplerini ev içerisinde bir odadan diğerine takip etmeye bayılırlar.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Sevecen ve uysal kişilikleri ile bilinen Scottish Straight kediler, farklı ev ortamlarına sağladıkları uyum nedeniyle her türlü aile için uygundurlar. İster yalnız yaşayan bekâr, ister kalabalık bir aile olun, Scottish Straight’lar sessizliğe ve kalabalık ev ortamlarına karşı son derece uyumlu canlılardır.

Sahiplerine karşı sadık olan Scottish Straight’lar, ilgiden hoşlanırlar ve kucağa gelmekten de hiç geri durmazlar. Bu bakımdan onlarla vakit geçirmesi oldukça keyifli ve huzur doludur. Eğer bir şey dikkatlerini çekerse de, bu defa neler olup bittiğini tam olarak anlayabilmeleri için kulaklarını dikerler ve sese odaklanırlar. Gözleriyle de dikkatini çeken nesneleri tarar ve takip ederler. Saldırgan ve aşırı enerjik bir yapıları olmasalar da fiziksel aktiviteye bağlı oyunlar oynamaktan hoşlanırlar. Sahipleri ile tut-getir oyunlarını oynamaya ise bayılırlar.

Scottish Straight’lar bir köşeye sinip uyumaktan da çok keyif alırlar. Bununla birlikte eğlenceli karakterlerdir. Hem ev içerisinde çocuklarla hem de uygun bir şekilde tanıştırıldıkları takdirde diğer evcil hayvanlarla da son derece iyi bir şekilde anlaşır ve geçinirler. Sosyal karaktere sahiptirler. Dolayısıyla ev ortamına da kolayca adapte olan Scottish Straight’lar iyi birer evcil kedi olabilirler.

Sahiplerine karşı sadakati ve yüksek zekâ seviyeleriyle bilinen Scottish Straight kediler meraklılığı, özgüvenleri ve girişkenliğiyle de ön plana çıkarlar. Utangaç bir mizaca sahip olmayan Scottish Straight’lar ev içerisinde dolaşmayı, dikkatini çeken nesneleri gözleriyle taramayı ve sahiplerini bir odadan diğer odaya takip etmeyi sürdürürler.

Scottish Fold ile aynı kökene sahip olan Scottish Straight kedileri onlardan ayıran tek fark kulaklarıdır. Fold cinsi kedilerin kulakları başlarına doğru uzanırken, Scottish Straight’ların kulakları orta büyüklükte ve daha dik bir yapıya sahiptir. Bu da onlara daha asil bir görünüm kazandırır.

Tipik olarak 3 ila 6 kilogram arasında olan Scottish Straight kediler fazla yoğun olmayan bir kemik kütlesine sahip olup orta boy kedidirler. Genellikle yuvarlak bir gövdeye ve yuvarlak bir yüze sahiptirler. Yuvarlak ve geniş aralıklı gözleri, yuvarlak kafa ve düz dik kulakları ile birleştiğinde ortaya harikulade sevimli bir görünüm çıkmaktadır. Bacakları kısa ve kürk desenleri çoğunlukla Tekir benzeridir.

Tarih

Scottish Straight kediler Scottish Fold’lar ile aynı ırk grubuna aittirler. Her iki cinsin de tüyleri uzun ve kısa olmak üzere farklılık gösterir. Bununla beraber renk ve kürk desenleri de birbirinden farklıdır. Bir diğer fark kulakları olup, Scottish Straight’ların kulakları Fold cinsi kedilere kıyasla daha düz ve daha diktir.

Bu farklılıkların altında elbette bir neden yatıyor olmalıydı. Scottish Straight cinsi kedileri, aynı ırk grubuna mensup olan Scottish Fold’ların izine rastlanıldığı bir ahır kedisi olan Susie’ye kadar takip etmek doğru olur. İskoç çoban William Ross, 1961 yılında Susie’yi bir çiftlikte görmüş ve katlı kulakları ile bir hayli ilgisini çekmişti. Ross bunun üzerine çiftlik sahibine Susie’nin yavru kedilerinden birine sahip olup olamayacağını sordu. Çiftlik sahibi ise Ross’un bu teklifini geri çevirmeyip ona yavru bir dişi kedi vermişti.

Ross daha sonra kulağı katlı bu sevimli kediyi Tekir ile birlikte yetiştirip daha sonra beyaz bir British Shorthair ile çiftleştirdi. Bu çiftleşme, Scottish Fold’ların da temelini oluşturan katlanmış kulaklı beş kedinin doğumuyla sonuçlandı. Diğer birkaç kedi ise normal kulaklarla doğdular ve böylece Scottish Fold’lardan ayrışarak yeni bir kedi cinsi olan Scottish Straigt ile tanımlandılar.

Scottish Straight cinsi kedilerin devamlılığını sağlamak ve genetik çeşitliliği teşvik etmek için kulakları katlanmamış olan Amerikan veya British kedileri ile çiftleştirmek doğru olacaktı. Ancak yakın senelerde, Scottish Fold cinsi kediler de çiftleşme için kabul edilmiş ve Scottish Straight kedilerin üremesinde artışa geçilmişti. Söz konusu çiftleşmelerden doğan yavruların yarısı katlanmış kulaklara (Scottish Fold) ve yarısı düz kulaklara (Scottish Straight) sahipti.

Takvimler 1970’li yılları gösterdiğinde Scottish Straight’lar Amerika Birleşik Devletleri’ne geldiler ve burada Kedi Meraklıları Derneği (CFA) ve Uluslararası Kedi Derneği (TICA) gibi büyük dernekler tarafından tanındılar.

Ardından artan çiftleşme ve beraberinde doğum ile birlikte doğan her yeni Scottish Straight cinsi kediler sevimli birer evcil hayvana dönüşmüş ve pek çok kedi meraklılarının da ilgisini çekmeyi başarmıştı.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Scottish Straight cinsi kediler genel olarak yuvarlak bir görünüme sahiptirler. Sağlıklı bir Scottish Straight kedisi tipik olarak 3 ila 6 kilogram ağırlığında olabilir. Aşırı yoğun bir kemik kütlesine ve iskelet yapısına sahip değillerdir. Genel olarak Tekir ile benzer bir vücut görünümü olup, tüyleri kısa-uzun, renkleri ve kürk desenleri ise değişkenlik gösterir.

Kafa

Orta büyüklükte ve çok da fazla yoğun olmayan kemik yapılarıyla genellikle yuvarlak bir gövde yapısına sahip olan Scottish Straight’ların kafaları da aynı oranda yuvarlaktır ve bu da onları gerçekten çok fazla sevimli kılar. Bu sevimli görünümlerinin ortaya çıkmasında, kafa yapılarıyla müthiş bir uyum içerisinde olan yuvarlak gözleri ve düz kulaklarının da payı oldukça fazladır.

Kulaklar

Scottish Straight’ları aynı ırktan olan Scottish Fold cinsi kedilerden ayıran en belirgin fark kulaklarıdır. Scottish Straight’ların kulakları Fold’lara kıyasla daha düz ve daha diktir. Fold’ların kulakları ise başlarına doğru öne eğik ve katlı bir görünüm ile Scottish Straight’lardan keskin bir şekilde ayrılırlar. Scottish Straight cinsi kedilerin düz ve dik olan kulakları onlara mükemmel bir ses hassasiyeti katar. Ev içerisinde neler olup bittiğini anlamak için her daim kulakları seslere karşı dik konumdadır.

Gözler

Yuvarlak yapıdaki gözleri onları bir hayli sevimli kılar. Scottish Straight’ların gözleri yuvarlak ve kafalarıyla uyumlu bir yapıdadır. Bu muhteşem uyum onlara hoş bir görünüm kazandırır. Göz renkleri yaygın olarak bakır renkte olmasına rağmen her göz renginde de görülebilirler.

Bacaklar ve Ayaklar

Diğer tüm kediler gibi orta boy ve çok fazla kalın olmayan bacak yapısına sahiptirler. Tüy yoğunluğu bacaklarda da görülür. Renk ve desenler gövde ile uyumludur ve desenler ön ve arka bacakta görülebilir. Patileri yuvarlak, önde 5 arkada 4 parmaklara sahiptirler.

Kuyruk

Scottish Straight’ların kuyrukları orta boy gövdelerine oranla ne kısa ne de uzundur. Tabanda geniş ve kalın olan kuyrukları uçlara doğru hafifçe incelerek sivrilir. Tüy ve desen yoğunluğu gövdeyi takip ederek kuyruk sonuna kadar devam eder. Kuyruk formları çoğunlukla yatay ve diktir.

Tüy

Scottish Straight’lar da tıpkı Scottish Fold cinsi kediler gibi uzun veya kısa tüylü olabilirler. Tüy yoğunluğu fazladır ve haftalık düzenli olarak bakıma ihtiyaç duyarlar. Tüy renkleri sarı, beyaz, gümüş gri ve tekir renklerde görülebilir. Kürk desenleri de tüm gövdede olduğu gibi kafa ve bacaklarda da yoğun olarak görülür.

Renk

Scottish Straight cinsi kediler çeşitli renk ve desende doğabilirler. Genellikle Tekir, iki renkli, beyaz ve griye çalan tonlarda görülürler.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Scottish Straight cinsi kediler mizaç olarak uysal bir kişiliğe sahiptirler. Bu uysal mizaçlarının yanında sahip oldukları yüksek zekâ seviyeleri onları tam bir evcil kedi yapmaktadır. Bununla beraber sahiplerine olan sadakatleri onları eğitim konusunda da cazip kılmaktadır. Yüksek zekâları ve girişken yapıları nedeniyle sahiplerinden aldıkları her komutu zorlanmadan yerine getirirler. Özellikle tut-getir türü oyunlara bayılırlar ve buna benzer oyunları birkaç denemeden sonra kolayca öğrenirler.

Bu kişilik özellikleri Scottish Straight cinsi kedi sahibi olan kişilerin işlerini bir hayli kolaylaştırır. Özellikle tuvalet eğitimi gibi süreçlerde fazla stres yaşanmadan onlara öğretebilmek mümkündür. Eğer henüz yavruyken sahip olduğunuz Scottish Straight kedinizin tırnak ve dış bakımlarının yapılmasına da bu sürelerde başlarsanız ileriki yaşlarda size zorluk çıkarmazlar.

Kedilerde ortalama yaşam süreleri değişiklik gösterir. Ortalama 8 ila 15 yıl bir ömre sahip olan kediler yaşadıkları ortam, yedikleri yemek, egzersiz, bakım, sağlık kontrolleri gibi değişkenlere bağlı olarak daha az veya daha fazla da yaşayabilmektedirler. Scottish Straight cinsi kedilerin ortalama yaşam süreleri 13 ila 15 yıllık bir süreyi kapsamaktadır. Bu süreler, onun nasıl bakıldığına, sağlık kontrollerinin aksatılmayıp, düzenli ve kaliteli mamalarla beslenildiğine bakılarak değişiklik gösterir.

Scottish Straight kedisi tüm kedilerin yakalanabileceği hastalıklara yakalanabilir. Bazı genetik hastalıklara yatkınlığı olan bu kedilerin sağlık durumu hakkında net bir bilgi vermek mümkün değildir. Kimi Scottish Straight kedisi hiç bir hastalığa yakalanmadan sağlıklı bir yaşam sürerken kimisi de yaşamı boyunca birçok hastalık geçirebilir. Genetik olarak yatkın olduğu hastalıklar arasında polikistik böbrek hastalıkları, göz hastalıkları, bağırsak hastalıkları yer alır. Yemek yemeyi çok seven bu kedilerin obeziteye yakalanma riskleri de yüksektir.

Dişi ve erkek kedilerde farklılık gösteren kızgınlık dönemleri onların çiftleşmeye hazır olduklarını gösteren bir süreçtir. 8 aylığı geçen yetişkin erkek kediler yılın her zamanı çiftleşme hazırdırlar. Dişi kedilerde ise bu süre farklılık gösterir. Çıkardıkları garip sesler, aşırı miyavlamalar ve saldırgan eğilimindeki davranışlar dişi kedilerin kızgınlık dönemlerine girdiğinin habercisidir. Bu süre zarfında Scottish Straight cinsi dişi kedinizi çiftleştirebilirsiniz. Çiftleşme sonrası geçen 2 haftalık sürenin sonunda dişi kedinizin memelerinin şiştiğini görürseniz hamile olduğuna kanaat getirebilirsiniz.

Scottish Straight cinsi dişi kedinizi çiftleştirmeyi düşünüyorsanız onu aynı cins erkek kedi ile çiftleştirmeniz daha doğru olacaktır. Aksi takdirde farklı cinsten bir erkek kedi ile çiftleşen Scottish Straight dişi kedinin yavruları ileride eklem sorunları ile karşı karşıya kalabilir.

Scottish Straight kedisi geç olgunlaşan kedi cinsleri arasındadır. Kızgınlık dönemine yaklaşık 1 yaşında olduklarında girerler ancak hamile kalmaları için en doğru zaman 18 – 24 aylık oldukları dönemdir. Hamilelik süresi ise ortalama 65 gündür. Eğer 70 güne kadar doğum gerçekleşmezse mutlaka bir veterinerden yardım alınmalıdır. Sağlıklı bir Scottish Straight kedisi bir doğumda ortalama 5 yavru dünyaya getirir. Yavru sayısı kedinin yaşına, sağlık durumuna göre artar veya azalır.

Scottish Straight cinsi kediler her ne kadar uysal bir mizaca sahip olsalar da, sahipleriyle oyunlar oynamaya bayılırlar. Özellikle tut-getir türü oyunlar oynamaktan keyif alırlar. Bu enerjilerini oyun esnasında tam olarak yansıtabilmek ve özellikle de sağlıklı bir yaşam sürmeleri için kaliteli beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Diğer tüm kedilerde olduğu gibi Scottish Straight cinsi kediler de kaliteli olduğu kadar bu besinleri her gün düzenli bir programda yemeye ihtiyaç duyar. Zira obez olmaya meyilli vücut yapıları düzensiz bir beslenme programı ile aşırı kilolara neden olacak ve aktiviteye bağlı oyunlardan da ne yazık ki geri kalacaktır. Bu da ileride eklem sorunlarının ortaya çıkmasının yanı sıra çeşitli sağlık sorunlarına da davetiye çıkaracaktır. Bu nedenle, Scottish Straight cinsi kedileri beslerken onları günlük düzenli öğün ve porsiyonlarla beslemek doğru olacaktır. Scottish Straight cinsi kedileri beslemek için protein bakımından zengin içeriğe sahip yaş ve kuru mama tercihinde bulunabilirsiniz. Ayrıca kedinizin yaşına göre de uygun mamayı tercih etmeyi unutmamalısınız.

Scottish Straight kedisi tüm kedilerde olduğu gibi gereksinimleri doğrultusunda beslenmelidir. Yavruluk dönemi ve yetişkinlik dönemine uygun mama seçimi yapılmalı, mama miktarı veteriner kontrolünde belirlenmelidir. Tüylerinin sağlığının korunması için mama içeriğinde yeterli düzeyde vitamin ve mineraller olmasına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda genetik yatkınlığı olan hastalıklar da göz önünde bulundurulmalıdır. Her ne kadar zaman zaman evcil kedilere evde hazırlanan yiyecekler verilse de bu durum kedinin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Dolayısıyla Scottish Straight kedisine kuru mama, yaş mama ve su dışında bir şey vermekten kaçınılmalıdır.

Orta büyüklükte bir kedi olan Scottish Straight kedisi yuvarlak kafasının görünümüyle ilk bakışta olduğundan daha ağır görünür. Şişman görünmesinin bir diğer nedeni de boyunun kısa olmasıdır. Yetişkinliğe erişmiş bir Scottish Straight kedisinin ortalama ağırlığı 2,5 – 6,5 kg arasında, boyu ise 30 – 35 cm civarındadır. Dişi kediler en fazla 5 kg olabilirken; erkek kediler 7 kg ağırlığına ulaşabilmektedir. Obeziteye yatkınlığı olan bu kedilerin beslenmelerine dikkat edilmezse daha yüksek ağırlıklara da ulaşabilmektedir.

Scottish Straight cinsi kediler uzun ve kısa olmak üzere iki farklı tüy yapısına sahiptirler. Bu nedenle tüy bakımlarının sıklığı büyük ölçüde tüylerinin kısa ve uzunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Uzun tüylü bir Scottish Straight cinsi kediye sahipseniz daha sık ve haftanın belirli günlerinde düzenli olarak tımarlamanız gerekir. Bu düzenli periyodik tüy bakımı minik dostunuzun ölü tüylerinin temizlenmesine yarayacak, karışıklık ve tüy yumağının da önüne geçecektir. Tüy bakımı kedilerde deriye bağlı hastalıkların da büyük ölçüde önüne geçer.

Bununla beraber göz iltihaplarının önüne geçmek için haftada birkaç defa düzenli olarak gözler temizlenmeli, dişe bağlı iltihaplanmaların ortaya çıkmaması için düzenli diş fırçalaması da yapılmalıdır. Ayrıca henüz yavruyken tırnak kesimine alıştırmak ilerleyen yaşlarda kedinizin tırnaklarının bakımını da bir hayli kolaylaştıracaktır. Kulak temizliğinin yapılıyor olması da onları daha iyi duymalarına ve aynı zamanda kendilerini iyi hissetmesine yardımcı olacaktır.

Scottish Straight kedisi uzun veya kısa tüylü olabilir. Uzun tüylü kediler genellikle daha çok tüy dökerler. Parlak, yumuşak ve peluş görünümündeki tüylerinin sağlıklı görünmesi için tüy bakımına dikkat edilmelidir. Normal zamanda tüylerini haftada iki veya üç kez taramak yeterliyken tüy dökme mevsiminde bu sayı artırılmalıdır. Kullanılan mamalar, kedinin sağlık durumu, depresyonda olup olmaması kedinin tüy dökme eğilimini etkileyecektir.

Sahiplerine karşı olan sadakatleri, sevecen ve uysal mizaçları ile tam bir evcil kedi olan Scottish Straight cinsi kediler çocuklu aileler için oldukça uygundurlar. Bir İskoç kedisi olan Scottish Straight’lar parlak renkleri, kürk desenleri, yuvarlak kafa ve gözleriyle de oldukça sevimlidirler. Bu dış görünüş ve uysal mizaçları onları özellikle evcil kedi seçiminde tercih edilir kılmaktadır. 2022 yılı itibariyle Scottish Straight yavru kedi fiyatı ortalama 1.000 ila 5.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.