Sfenks Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Sfenks Resimleri
Kedi türleri arasında tüysüz olan tek kedi cinsi Mısır kedisi Sfenks kedisi. Sahiplerine oldukça bağlı olan ve fazlasıyla yakınlık gösteren Sfenks kedileri ilk olarak Kanada ve civarında ortaya çıkmışlardır. Bu nedenle onlara Kanada Sfenks’i de denilebilmektedir. Adını Yunan mitolojisinden alan bu tüysüz kedi cinsi büyük gözler ve ince bir kuyruğa sahiptir. Görünümleri açısından çoğu kişi tarafından korkutucu görünseler de oldukça sıcakkanlı ve sahiplerine düşkün birer kedidirler.
Oyun Kabiliyeti
Fiziksel Aktivite
Bakım İhtiyacı
Diğer Evcil Hayvanlarla Dostluk
Çocuklarla Dostluk
Dikkat Gereksinimi
Miyavlama
Sahiplerine Karşı Sevgi
Uysallık
Zeka Seviyesi
Bağımsızlık
Saldırganlık
Kişilik & Karakter Özellikleri

Kedigiller arasında tüylere sahip olmayan tek kedi cinsi olan Sfenks kedileri, karakteristik özellikleri bakımından oldukça sadık ve uyumlu bir kedi türüdür. Diğer kedi cinslerine kıyasla şefkat dolu olan bu kediler eve gelen misafirlere de oldukça yakın ve samimi davranırlar. Arkadaş canlısı Sfenksler sadece insanlara karşı değil kendi türü ve diğer hayvanlar ile de iyi anlaşmaktadırlar. Diğer hayvanlarla olan iletişimleri onlara ev ortamında neşe saçmayı tetikleyen bir davranış biçimidir. Ve bunu sıklıkla gösteren nadide kedilerden biridir. Oldukça narin bir tür olan Sfenksler samimi oldukları kadar seviyeli de davranırlar. Bu özellikleri bakımından diğer hayvanlar ile anlaşmaları hem kolay olmakta hem de karşı türe incitmeden uyumlu ve mesafeli davranmaktadırlar. Sfenksler genellikle kendilerine ait bir kafes ya da yuva olmasını isteseler de sahiplerinin yanında vakit geçirmeyi ve uyumayı da tercih ederler.

Sfenksler atletik bir yapıya sahip ve oldukça oyuncu bir kedi türüdür. Enerjik aynı zamanda meraklı bir yapıları olan bu kediler, yeteri kadar ilgi görmediklerinde ev içerisinde yüksek yerlere tırmanmaya ve hızlı bir şekilde hareket etmeye başlarlar. İlgisiz kaldıklarında bu davranışı göstermeye meyillidirler. Bu davranışta bulunarak ev halkının dikkatini çekmeye çalışırlar ve onlardan ilgi beklerler. İlgi delisi olan Sfenksler, çocuklarla da oldukça iyi anlaşılır hatta çocukları sever ve onlarla sosyalleşmekten de zevk alırlar.

Oldukça zeki bir kedi cinsi olan Sfenks kedileri, eğitilebilirlik seviyesi en yüksek kedi türlerinden biridir. Hem zeki hem de tüm canlılar ile ilişkileri iyi olması açısından bulundukları her ortamda dikkatleri üzerine çekmeyi başarmaktadırlar. İnsanlarla iyi anlaşmaları Sfenksleri bilimsel araştırmalara da sürüklemiş ve yapılan araştırmalarda Sfenks cinsi kedilerin psikolojik problemler ile uğraşan insanların terapilerinde kullanılmış ve bu insanları olumlu olarak etkilediği gözlemlenmiştir. Sfenksler bu özellikleri bakımından psikologlar tarafından önerilen kedi türleri arasında yer almaktadır.

Tüm kedilerde olduğu gibi Sfenks cinsi kedilerde de denge kurma konusunda oldukça başarılı bir yanları vardır. Dengeleri kolay bir şekilde kuran ve koruyan bu kediler kapı üstleri ve rafların üzerinde ya da dar alanlarda rahat bir şekilde yürüyebilmektedir. Eğer bir Sfenks’i dar alanlarda ya da rafların üzerinde gördüğünüzde paniğe kapılmadan mükemmel bir dengeleri olduğunu hatırlayarak hayatınıza devam edebilirsiniz. Mükemmel dengelerinin yanında çok da iyi bir tırmanıcı olan Sfenks kedileri herhangi bir yere tırmanmayı oldukça fazla severler. Mırlama ve tırmalama huyları olmayan Sfenksler neyse ki ev eşyalarına da zarar vermemektedir.

Sahiplerine karşı oldukça bağlı olan bu kediler, her şeyi onlarla paylaşmak ister ve günün büyük bir kısmında birlikte vakit geçirmekten yana olurlar. Bu nedenle Sfenks cinsi kediler yoğun bir iş temposuna sahip kişiler için uygun kedilerden değildir. Sfenksler daha çok evden çalışan, normal bir iş temposu olan ve kalabalık bir aileye sahip olan kişiler tarafından bakılması tavsiye edilmektedir.

Tarih

Sfenksler ilk olarak Kanada’nın Toronto şehrinde tesadüf eseri ortaya çıkmış olan bir kedi türüdür. Sfenkslerde genetik bir mutasyona rastlanmamış aksine doğal yollar ile mutasyona uğrayarak ortaya çıkmış bir türdür. Siyah bir kediden doğduğuna yönelik iddialar yer almaktadır. Tüysüz ve farklı bir vücut yapısı ile doğan Sfenksler, kedi meraklıları tarafından zaman içerisinde çiftleştirilerek çoğaltma çalışmalarına girişilmiş ve bu süreçte bilim insanlarından yardım dahi alınmıştır. Böylece Sfenksler sadece Kanada’nın eyaletlerinde değil ABD’nin Minnesota eyaleti başta olmak üzere diğer tüm eyaletlerde görülmeye başlanmıştır. Vücudunda çok az tüy bulunan Sfenks kedisinin yetiştirilmesi ve çoğaltılması ile tüysüz farklı kedi türleri de oluşmaya başlamıştır.

Çekinik gen olan tüysüzlük özelliğine sahip Sfenks cinsi kedilerin genetik yapıları incelenmiştir. Böylece çiftleşme dönemlerinde çekinik bu genin baskın olacak şekilde kodlanıp bu türün devamlılığı sağlanmıştır. Sfenksler “Kedi Meraklıları Derneği” ve “Uluslararası Kedi Derneği” tarafından kabul edilmiş özel bir cins kedidir. Sfenks kedileri ortak kedi ırkları grubuna giren eşsiz bir kedi türüdür.

Sfenks cinsi kediler Afrika kıtası ve diğer bazı ülkelerde “Mısır kedisi” olarak da anılmaktadır. Bu coğrafyada Sfenkslere “Firavun kedisi” de denilmektedir. Sfenksler bu adı sert bir mizaca ve tüysüz bir vücuda sahip olmalarından dolayı almışlardır. Görünümlerinin aksine oldukça uysal ve sahiplerine karşı da düşkün olan bu kediler soğuğa karşı ise oldukça kırılganlardır. Bu nedenle bakımları konusunda oldukça hassa canlılardır. Dolayısıyla Sfenksler iyi bakılması gereken birer kedi türüdür.

Fiziksel Nitelikler
Vücut

Sfenksler normal kediler gibi orta uzunluğa sahip kedidirler. Onlardan tek farkı tüylerinin olmamasıdır. Kaslı bir vücuda sahip olan Sfenks kedileri sert bir deri dokusuna da sahiptirler. Geniş ve yuvarlak göğüsleri ve yuvarlak bir karını bulunmaktadır. Arka kuyruk kısımları yuvarlak ve kaslı bir yapıya sahiptir. Sırt çizgileri belirgin, kürek kemikleri ise bacaklar ile uyumlu ve yüksektir.

Kafa

Sfenksler kafa yapısı olarak belirgin yüz hatlarına sahip kedilerden biridir. Boyunları orta uzunlukta olup kaslı ve kemerli bir yapıya sahiptir. Belirgin elmacık kemiklerine sahip olan Sfenksler belirgin bıyıklara sahiptirler. Kare gibi gözüken bir bıyık yapısı bulunmaktadır. Kafaları, kulakları ön kısmından düz gelip yuvarlatılmış bir kafaya sahiptirler. Burunları düz ve hafif kemerli gibidir.

Kulaklar

Sfenkslerin kulakları diğer kedi cinslerinden farklı olarak büyüktür. Büyük kulaklara sahip olan Sfenks kedilerinin kulakları önden bakıldığında kepçe kulak denilebilecek türdedir. Tabanda geniş olan kulakları açık ve diktir. Hemen hemen göz hizasından başlayan kulakları, suratlarına oranla oldukça geniş ve büyüktürler. Kulak içleri açık ve tüysüz oldukları için tüylü bir yapıda değildir.

Gözler

Sfenks kedilerinin gözleri suratlarına oranla iri denilebilecek türdendir. Limon şeklini andıran bir göz yapıları bulunmaktadır. Ortası geniş olan gözleri yana doğru uzamaktadır. Kulağın dış tabanı ile aynı hizada olan gözler yukarıya doğru açılanmıştır. Gözler birbirinden bir göz mesafesi uzak olacak şekilde konumlanmıştır.

Bacaklar ve Ayaklar

Sfenks cinsi kedilerin bacakları vücutları ile orantılı ve orta boydalardır. Sağlam bir görünüme sahip olan bacak ve ayaklar kaslı bir yapıya sahiptir. Sfenkslerin arka bacakları ön bacaklarına oranla daha uzundur. Ayakları yani patileri boğumlu bir yapıda ve ovaldir. Patilerinin altı kalın olan Sfenksler yürürken adeta bir minder üzerinde yürüyormuş gibi gözükmektedirler.

Kuyruk

Sfenksle tüysüz bir kedi türü olması açısından vücudundaki tüm uzuvları oldukça uzun gözükmektedir. Vücut uzunluğu ile orantılı olan kuyrukları da uzundur. İnce ve esnek olan kuyruk yapıları dengelerini sağlamaları için oldukça önemlidir. Kuyrukları bir kırbaca benzemektedir. İnce olan kuyruklarının uçları kırbacın ucu gibi sivrilmektedir.

Tüy

Sfenksler diğer kedi cinsleri arasında tüye sahip olmayan tek kedi türüdür. Tüysüz bir gövdeye sahip olan bu kedilerin kulaklarının dış kısımlarında, kuyrukta kısa ve ince olan minik tüyler bulunmaktadır. Vücudun geri kalan kısımları ise tamamen tüysüzdür. Tamamıyla tüysüz olan bu kedilerin bıyıkları da yoktur. Bıyıkları olan Sfenksler ise kısa ve seyrek bıyıklara sahiptir.

Renk

Sfenks cinsi kedilerin tüyleri yoktur. Fakat her ne kadar tüyleri olmasa da deri renkleri farklılık gösterebilmektedir. Hatta desenli Sfenksler de bulunmaktadır. Ten rengi, gri ya da toprak tonları gibi renklere sahip olabilmektedirler. Genellikle çift renklidirler.

Not: Burada yer alan bilgiler çoğunlukla bu cinsi temsil etse de kediler, kişilikleri ve görünüşleri farklı olan canlılardır. Belirli bir evcil hayvanla ilgili ayrıntılı bilgi için veteriner hekime danışınız.

Sıkça sorulan sorular

Sfenks kedilerinin eğitilmesi diğer kedilerin eğitilmesinden daha kolaydır. Oldukça zeki olan bu kedi türü yapılması söylenilen tüm komutları kolay bir şekilde algılayabilmektedir. Sfenkslerin eğitimleri yavruluk döneminden başlanmalıdır. Kendinizden emin ve sert olmayan bir ses tonu ile komutlar verilmeli ve doğru yapması halinde ödül maması verilmelidir. Tüm bunları yaparken odanın içinde açık televizyon ya da dikkatini dağıtacak sesli herhangi bir eşyanın olmadığına dikkat edilmelidir. Kedi eğitim sırasında tamamen size odaklanmalı ve dikkati dağılmamalıdır.

Sahiplerine karşı oldukça bağlı olan bu kediler insanlar ve hayvanlarla da oldukça uyumlu ve iyi anlaşmaktadırlar. Bu nedenle oldukça iyi birer ev arkadaşıdırlar. Her ne kadar sert bir görünüme sahip olsalar da cana yakın özellikleri ile kendilerini sevdirmeyi başarırlar. Bu nedenle de sahipleri yanlarından hiç ayrılmasını istemezler. Fakat her canlının olduğu gibi Sfenks cinsi kedilerin de belirli bir ömürleri vardır. Sfenkslerin ortalama ömürleri 9 ila 10 yıldır. İyi bakıldığı durumlarda ise bu süre 14 ila 15 yıla kadar çıkmaktadır.

Görünüş itibariyle narin bir kediye benzese de Sfenks kedisi sağlıklı ve dayanıklı bir kedidir. Kalıtsal herhangi bir hastalığa karşı yatkınlığı olmasa da tüysüz olması nedeniyle cilt hastalıklarına yakalanma oranlar yüksektir. Güneşe ve soğuğa karşı alınan önlemlerle cilt hastalıklarının önüne geçebilmek mümkündür. Birçok kedide görülen bazı hastalıklar bu kedilerde de görülebilir. Kalıtsal miyopati olarak adlandırılan hastalıklar bu kedilere atalarından miras kalan hastalıklardır. Deride kabuklanmaya neden olan bir cilt hastalığı olan ürtikerya pigmentosa tüysüz derileri nedeniyle Sfenks kedisinde sıklıkla görülür.

Sfenks kedileri de tıpkı diğer kediler gibi kızgınlık dönemi yaşamaktadır. Yılın her dönemi çiftleşmeye hazır olan bu kediler özellikle 2 ayda bir tam kızışma yaşamaktadırlar. Bu dönemlerde kediler aşırı derecede miyavlamaya başlarlar ve kafaları ile fazla sürtünürler. Bu gibi durumlar gözlenmeye başladığında kediniz çiftleşmek istiyor demektir. Kızışma dönemlerinde evden kaçma eğilimin gösterebilirler. Bu nedenle gerekli önlemler alınmalı evden kaçmaya çalışmasının önüne geçilmelidir. Sfenks cinsi kedileri aynı cins kediler ile çiftleştirmeye önem verilmelidir. Bununla beraber kediler bir odaya kapatılarak çiftleştirilmelidir.

Sfenks kedisinin tam olgunluğa erişmesi 2 yaşına kadar sürmektedir. Kızgınlık dönemine daha erken girse de çiftleştirilmek için fiziksel gelişimini tamamlanması beklenmelidir. Ortalama 63 gün süren gebelik süresinin ardından her doğumda ortalama 4 yavru dünyaya getirir. Kedinin sağlık durumuna, yaşına, kaçıncı doğumunu gerçekleştirdiğine göre ve erkek kedinin genetik yatkınlığına göre yavru sayısı değişiklik gösterir.

Tüysüz ve sarkık vücudu nedeniyle zayıf görünen Sfenks kedisi görüntü itibariyle sizi şaşırtabilir. Vücutları yoğun kaslı, kemikleri iridir. Çevik hareketli ve atletik olan bu kediler orta uzunlukta, sert ve güçlü bir vücuda sahiptir. Görünüşüne oranla ağır bir vücuda sahip olan Sfenks kedisinin vücut ağırlığı ortalama 2,5 – 6 kg, uzunlukları ise 30 – 40 cm’dir. Bazı Sfenks kedilerinin ağırlığı 8 kg’a kadar çıkabilir.

Sfenksler oldukça hassas kedi türlerinden biridir. Bu nedenle nasıl beslendiklerine özellikle dikkat edilmelidir. Yüksek proteinli, içeriğinde tahıl olmayan kedi mamaları tercih edilmelidir. Daha çok kuru mama tüketimine özen gösterilmelidir. Ara ara yaş mama verilmesi kedilerin besin değerlerinin çeşitliliği açısından fayda sağlamaktadır. Düzenli olarak tükettiği belirli bir marka olmalıdır. Her zaman farklı bir mama tüketmesi sindirim sorunları yaşamasına neden olabilmektedir. Ev yemeği verilmemesine dikkat edilmelidir.

Üzerini örtecek bir örtüsü bulunmayan Sfenks kedisi, kendini ısıtmak için ekstra enerji harcar. Bu nedenle de yüksek enerji içeren mamalara ihtiyaç duyar. Bol vitaminli, antioksidan içerikli ve yüksek kaliteli proteinler içeren besinler beslenme programını oluşturmalıdır. Yüksek enerji ihtiyacından dolayı çok fazla yemek yemeyi seven bu kedilerin kilo kontrolü sağlanmalıdır. Porsiyonları mümkün olduğunca az tutulmalıdır. Sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için kendileri için özel olarak üretilen kuru mamalar verilmeli, ev yemekleri vermekten kaçınılmalıdır.

Sfenks kedileri tüysüz bir kedi olmalarına rağmen bakımı zorlayıcı olabilmektedir. Her ne kadar tüyleri olmasa da Sfenksler de taranma ihtiyacı duyarlar. Bu yüzden belli aralıklarla taranmaları gerekmektedir. Derileri tüketmiş oldukları mamaya bağlı olarak yağlanabilmektedir. Bu da eşyalar üzerinde leke bırakmaya neden olmaktadır. O yüzden Sfenksler fazla yağlı olduğunu düşündüğünüz durumlarda haftada bir kez yıkanmalıdır. Banyo yaptırmak kimi zaman derilerini kurutabilmektedir. Bunun önüne geçmek için de banyodan sonra doğal nemlendiriciler ile derileri nemlendirilmelidir. Dişleri fırçalanmalıdır. Böylece gingivit rahatsızlıkları oluşmayacaktır.

Genetik özellikleri gereği tüysüz bir cilde sahip olan Sfenks kedisinin tüy dökme sorunu yoktur. Yumuşak bir fırça yardımıyla vücut yağlarının vücuduna dengeli yayılması amacıyla derileri uygun bir fırça yardımıyla fırçalanmalıdır. Cilt hastalıklarına yakalanmamaları adına ciltleri temiz tutulmalı, haftada bir kez banyo yaptırılmalıdır.

Firavun kedisi olarak da adlandırılan Sfenks cinsi kediler, tüysüz kediler arasında en çok bilinen kedi türüdür. Görünüşleri bakımından korkutucu ve sert görünseler de aslında oldukça arkadaş canlısı ve sıcakkanlı kedilerdir. Özellikle sahiplerine olan bağlılıkları ile dikkatleri üzerlerine çekmektedir. Yavruluğundan itibaren bakılan Sfenksler eğitime oldukça açıklardır. Aynı zamanda diğer tüm kedi ırkları arasında en zeki kedilerden bir tanesidir. Sfenks yavruları piyasada ortalama 3.000 ila 5.000 TL arasında fiyatlara satılmaktadır.

Not: Petibom olarak bizler; bir kedi satın almaktansa sahiplenmenin daha değerli olduğu düşüncesindeyiz. Okurlarımızın barınaklardan ya da gönüllü sahiplendirme sitelerinden kedi almalarını ve sıcak yuvalarını onlara açmalarını diliyoruz. Özellikle de barınaklarda yardıma ve sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyan birçok kedi bulunuyor. Satın almak yerine sahiplenerek sizler de onları mutlu edebilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Can
Kas 22, 2023 / 07:58

Sfenks kedisine haslama yumurta yedireyimmi kıyafet giydirdim diyelim bu tuvalet yaparken kıyafeti kirlenmezmi nasil yapacam ve derisi yaglaninca peceteyle silecemmi sonramı krem surcem bide kızgınlık döneminde ciflestirmek istemiyorsam ne yapacam kız almayı düşünüyorum ve duştan sonra fönle de kurutsam olurmu


Veteriner Hekim
Kas 22, 2023 / 13:18

Merhaba kedilerde alerjik olmadıkları sürece haşlanmış yumurta beyazından ara sıra verebilirsiniz. Kedinize sürekli kıyafet giydirmeniz gerekmiyor. Oda sıcaklığında üşümeden durabilir ancak soğuk havalarda üşümemesi için kıyafet giydirebilirsiniz. Uygun kıyafet ile birlikte rahatlıkla tuvaletini yapabilir. Onu silmenize gerek yok zaten kendisini temizleyecektir. Hayvanları çiftleştirmeniz hem bulaşıcı hastalıklar açısından hem ileride meme kanseri riski açısından risklidir. En iyisi uygun yaşa geldiğinde kedinizi kısırlaştırmanız olacaktır.