Kediler neden yeri yalar?

9 Eylül 2021
3569
Kediler neden yeri yalar?

Kediler titiz yiyiciler olmalarına rağmen arada bir yenmeyen şeyleri de yalayıp yeme eğiliminde olurlar. Plastik poşet, beton veya toprak yalayan bu kedilerin yeri de yaladığını biliyor muydunuz? Peki kediler neden yeri yalar? Kedilerin yeri yani zemini yalamasının en yaygın nedenleri arasında diyet eksikliği ya da hafif bir pika vakası yer alıyor. Genel olarak kedilerin yiyeceklerini ve tüylerini yaladığını fark ederiz ki bu davranışların hepsi normaldir. Hatta kediler diğer evcil hayvanları ve refakatçi kedileri yalar ki bu da bir tür sosyal bağdır. Aynı zamanda kediler sahiplerini bir sevgi işareti ve bölgeyi işaretleme yolu olarak yalama eğiliminde olurlar. Ancak beton duvarlar, plastik poşetler ve toprak gibi yenmeyen şeyleri yalamaları çok başka bir durumdur.

Kedilerin Yerleri Yalama Nedenleri

Diyet Eksikliği Yaşadığında

Kediler mamalarında vitamin ve mineraller gibi besin maddelerinin eksikliğinden dolayı yalama eğiliminde olurlar. Bu nedenle kedinizin dengeli beslendiğinden emin olmalısınız. Ayrıca beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için kedinize hangi mamayı vereceğiniz konusunda kararsızsanız veteriner hekiminizden yardım alabilirsiniz.

Hafif Pika Vakasından Kaynaklandığında

Pika, plastik, kumaş, karton, kağıt ve toprak gibi yenmeyen şeyleri tüketmeye yönelik davranışsal bir dürtüdür. Kısacası yeme bozukluğudur. Hafif pika vakası yaşayan kediler, çoğunlukla zemin ya da duvar gibi yenmeyen şeyleri yalarlar. Ciddi durumlarda bağırsak tıkanıklığı ve toksisite gibi büyük hasara neden olabilecek nesneleri tamamen tüketirler ancak hafif vakalarda tamamen tüketmezler.

Kedilerde pikanın yaygın nedenleri:

  • Hipertiroidizm, diyabet, beyin tümörü ve lösemi gibi kedi hastalıkları
  • Stres, kaygı ya da can sıkıntısı gibi davranışsal bozukluklar
  • Vitamin, mineral ya da lif eksikliği gibi diyet yetersizlikleri
  • Genetik yatkınlık ya da belirli bir kedi ırkına dayalı olmak
  • Bir yavru kediyi çok erken sütten kesmek
  • Kökeni bilinmeyen bir hastalık

Kedilerde yaygın pika belirtileri:

Pika için bazı tedavi seçenekleri:

  • Etkileşimli oyuncaklar ve yapılandırılmış oyun süresi sağlayarak kedinizi meşgul ve aktif tutun.
  • Yenmeyen şeyleri kedinizden uzaklaştırdığınız zaman onları yeme isteği ortadan kaybolur.
  • Kedinizin beslenme ihtiyaçlarını karşılayın.
  • Veteriner hekimine danışın.

Yeni Tatları ve Dokuları Keşfetmeyi Sevdiğinde

Bazen kedilerin yeri yalama isteği, onun doğuştan gelen davranışının bir parçası olduğu içindir. Kediler etrafındaki şeylere karşı meraklı ve gözlemci olma eğilimindedir ve aynı zamanda bir kaşiftirler. Eğer kediniz yeri yalıyorsa, dokusunu ve lezzetini merak ettiği için bunu yapıyor olabilir.

Kedinizin Yeri Yalamasını Nasıl Engellersiniz?

Zenginleştirici Bir Ortam Sağlayın

Kedinizin meşgul ve aktif kalması için ilgi çekici ve değerli aktiviteler ile onu sürekli olarak meşgul edin. Bir kedi ağacı kurun, tırmalama direği yerleştirin, kedi lazeri ve tüy oyuncaklar gibi etkileşimli oyuncaklar kullanarak ona değerli oyun vakti hazırlayın.

Topraktan ve Kirden Uzak Tutun

Kedinizi topraktan ve kirden uzak tutmaya çalışın. Bu şekilde onları yalama ya da yeme isteği ortadan kalkacaktır. Kedinizi içeride tutun ve saksıdaki iç mekan bitkilerini kedinizin kolayca ulaşabileceği yerlerden uzaklaştırın.

Çekici Gelmeyen Toprak ve Kir Yapın

Toprağa ya da kire, narenciye ya da sirke gibi kedilerin nefret ettiği kokulardan sürün. Bununla birlikte kedinizi yerden veya topraktan uzak tutmak için caydırıcı bir sprey de kullanabilirsiniz.

Kedi Davranış Uzmanına Danışın

Kedinizin yalama davranışı daha da kötüye giderse, durumunu değerlendirmek ve söz konusu davranışını değiştirmeye ve tedavi etmeye yardımcı olması için bir kedi davranış uzmanına danışabilirsiniz.

Çözüm;

Kediler bazı zamanlarda tuhaf davranır, tuhaf şeyler yapar ve yenmeyen nesneleri yerler. Öte yandan kedinizde küçük bir pika vakası veya diyet eksiklikleri varsa, genellikle toprağı yalama eğiliminde olurlar. Ancak çoğu zaman da kediler yalnızca yeni dokular ve tatlar keşfetmekten ibarettir.

Sıkça Sorulan Sorular

Kedim yeri ne zaman yalamaya başladı?

Kedinizin bu her zaman yaptığı bir şey mi yoksa yeni bir davranışı mı? Yeniyse son zamanlarda neler değişti? Öncelikle olarak bu soruların cevabını bulmaya çalışın. Öte yandan kedinizin bu yeni bir davranışı ise, son zamanlardaki herhangi bir değişikliğin strese neden olduğunu gösterebilir.

Kediniz ne tür bir döşemeyi yalıyor?

Kedinizde beslenme eksikliği varsa, yaladığı malzeme diyetinde hangi minerallerin bulunmadığını ortaya çıkarabilir.

Kediniz günün hangi saatinde yeri yalıyor?

Yer yalamanın gerçekleştiği zaman, davranış ile ilgili sorunları tespit etmeye yardımcı olabilir. Kediniz bu zaman aralıklarında sıkılabilir, aç veya susuz olabilir. Bir saat belirlemek, davranış döngüsünü kırmanıza yardımcı olacaktır.

Kedim yeri ne sıklıkla yalıyor?

Kediniz yeri arada sırada yalıyorsa bu normal bir kedi davranışı olarak değerlendirilebilir. Ancak kediniz için bu bir alışkanlıksa ve sürekli yeri yalıyorsa, bu davranışsal bir sorunun işaretidir.

Kediler neden beton yalar?

Çoğunlukla beton ya da çimento yalama, anemi, kalsiyum eksikliği ya da diğer beslenme eksikliklerinden kaynaklanan pika ile ilişkilendirilir. Diğer durumlarda ise kediler betonun dokusunu, sıcaklığını ve tadını sevdikleri için betonu yalama eğilimindedirler.

Kediler neden pürüzlü yüzeyleri yalıyor?

Kediler bazı zamanlar tahriş olmuş cildi ya da ağrılı bir noktayı yatıştırmak için kendilerini yalar. Örneğin artrit nedeniyle ağrıyan bir kesiği, aşınmayı ya da eklemleri yalayabilirler. Aşırı yalama durumu daha da kötüleştireceği için acı veren yerleri yalamak mantıksız olabilir.

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.