Kedilerin bitki yemesi nasıl önlenir?

2 Eylül 2021
4621
Kedilerin bitki yemesi nasıl önlenir?

Birçok kedi bitkileri yiyecek ve eğlence kaynağı olurken görürken, birçok kedi de kum kabı olarak görür. Bu davranışların hepsi, özellikle evdeki kediler için, gayet normaldir. Ancak bu davranışlar sizi rahatsız edebileceği gibi bitkilerinizi de mahvedebilir. Kedilerinizi caydırmak ve dikkatlerini dağıtmak, bitkilerinizi minik dostlarınızdan koruyabilir. Peki daha detaylı bahsedecek olursak, bitkileri kedilerden nasıl korursunuz? ot yerse ne olur? Okumaya devam edin ve öğrenin!

1. Yöntem

Kedinizi Bitkilerden Uzak Tutmak

Saksıyı deviren kedi

-Bitkilerinizi güvende tutmanın en rahat ve en güvenilir yolu onları daha güvenli bir yere taşımaktır. Örneğin bitkilerinizi yatak odası gibi kedinizin ulaşamayacağı ve erişemeyeceği yerlerde tutabilirsiniz. Eğer kediniz çok zıplayan bir yapıdaysa, bitkileri oldukça yüksek raflara da koyabilirsiniz. Ayriyeten bitkileri kedinizin erişemeyeceği balkona, terasa ya da söylediğimiz gibi bir odaya yerleştirebilirsiniz. Kedinizi koyduğunuz bu bölgelerden uzakta tutmak için ise kapıları kapatabilirsiniz.

-Bitkilerinizi her ne kadar yüksek raflara ya da kapalı odalara koysanız da, meraklı kedinizi caydıramayabilirsiniz. Kediniz hala bitkileri rahatsız etmeye devam ederse, onları tavana doğru asın. Bunun için düşme tehlikesi olmayan asılı saksılar kullanabilirsiniz. Bu şekilde bitkilerinizi kedinizin patilerinden ve ağzından koruyabileceksiniz. Öte yandan bitkinin yaprakları kedinizi cezbetmemesi için, uzakta yer alan ve güneş alan bir pencerenin yanına asılı saksılar kurun. Eğer bu şekilde asmak istemiyorsanız, uzun ve dar bitki standları kullanabilirsiniz. Ancak standın atletik bir kedinin inmesi için yeterli bir alana sahip olmadığından emin olun.

-Çoğu kedi bir şey avladığını düşündüğü ve fazladan bir kum kabı olduğunu sandığı için bir bitkinin toprağını kazmayı sever. Kedinizin toprağı kazmasını engellemek için, toprağın üzerini taşlar ile dizin. Bu şekilde bitkiyi hem kedinizin patilerinden korumuş hem de rahatça sulamış olacaksınız. Taşları ise bahçenizden ya da kumsaldan toplayabilirsiniz. Boyutuna siz karar verin ancak küçük taşlar yerine büyük taşları tercih etmeniz daha işinize yarayabilir. Çünkü kedinizin küçük taşları çekebilme olasılığı vardır. Eğer dekoratif bir şeyler istiyorsanız, kaya yerine deniz kabukları da kullanabilirsiniz. Ayrıca kokusu ve hissiyatı ile kedinizi bitkilerden uzak tutabilecek çam kozalıklarını da kullanabilirsiniz. Taşlarınızı ya da deniz kabuklarınızı saksıdaki toprağa yerleştirin ve kedinizin toprağı kazmasını engellemek için kayanın keskin kenarlarını yukarı bakacak şekilde dizmeyi deneyin.

-Toprağı taşlar ile kapatmak yerine, plastik ya da tel bir elek ile de kapatmayı deneyebilirsiniz. Kedinizin toprağı kazmasını önlemek için kumaş bölme, iğne oyası ya da tel örgü gibi alternatifleri kullanabilirsiniz. Bunlardan birini seçin ve toprağa yerleştirin. Hem kedinizi engellemek hem de bu eleği tutmak için toprağın üstünü küçük taşlar ile kaplayabilirsiniz.

-Çam ya da limon gibi bazı kokular kedilerin hoşuna gitmez. Hem kediniz hem de bitkileriniz için güvenli olan bu tarzda kokulara sahip spreyler alabilirsiniz. Hatta dilerseniz bu karışımı kendiniz de yapabilirsiniz. Aldığınız veya kendi yaptığınız spreyi bitki yapraklarına ya da saksının çevresine uygulayın. Büyük bir perakendeciden ya da evcil hayvan mağazasından kediniz için güvenli olan caydırıcılardan satın aldığınızda, kullanım talimatlarını okuyun ve spreyi bitkilerinize sıkın. Bu caydırıcıların kokusu genellikle kedilerin sevmediği koku ve tatlarda olur. Eğer kendiniz yapmak istiyorsanız, limon, lavanta ya da okaliptüs yağını su ile karıştırın ve bir sprey şişesine koyun. Birkaç hafta boyunca her gün bitkinin yapraklarına ya da saksının çevresine püskürtün. Bu koku ve tat, kedinizi bitkilerden uzaklaştıracaktır.

-Tüm bu çabalara rağmen, kediniz hala bitkilere erişim sağlıyor olabilir. Bazı kedi sahipleri, bu tür istenmeyen davranışlar için kedilerini fiziksel olarak cezalandırmayı tercih eder. Ne yazık ki bu tür cezalandırmaların kedilerin üzerinde çok az etkisi vardır ve üstelik kedilerin sahiplerinden korkmasına neden olur. Bunun için sert bir ”Hayır” demek yerine, kedinize onaylanmayan bir bakış atmak işinize daha çok yarayabilir ve kedinizi bitkilerden uzak tutabilir. Ayrıca azarlamalarınızda tutarlı olursanız, kendinizin bir zaman sonra hayıra da alışmasını sağlarsınız.

2. Yöntem

Kedinizin Dikkatini Yönlendirmek

Saksı ve kedi

-Kediler evcileşmeden önce sindirilmiş yeşillikler içeren etleri yedikleri için, ara sıra bitkileri kemirmek istemeleri normaldir. Eğer kedinize kemirmesi için güvenli bir bitki verirseniz, diğer bitkilerinizin yok olmasını engelleyebilirsiniz. Peki kediler hangi bitki türlerini yiyebilir?

-Bazı bitki türleri kedileri çekmeyebilir. Kedileri çekmeyen bitkiler ile diğer süslemeyi düşündüğünüz bitkileri bir arada toplayabilirsiniz. Peki kedileri çekmeyen bitkiler hangileridir?

  • Aloe Vera
  • Bambu palmiye
  • Kurdele çiçeği
  • Yılan bitkisi ya da kayınvalide dili
  • Boston eğreltiotu

-Kediler oynamayı sevdikleri için bitkinizin yaprakları ile oynamaktan hoşlanabilirler. Özellikle canları sıkıldığında bitkilere vurabilirler. Bunun için kedinizin yeterli oyuncağı olup olmadığını kontrol edin ve dikkatini çekecek başka türlü yeşillikler vermeye çalışın.

  • Kedi nanesi ile dolu oyuncaklar
  • Gıcırdayan ya da cıvıldayan doldurulmuş oyuncaklar
  • Plastik ya da kağıt toplar
  • Halat
  • Tuvalet kağıdı ya da kağıt havlulardan karton boru
  • Şarap mantarları

-Oyuncaklar ile kedinizin dikkatini dağıtabilirsiniz. Ancak bazı oyuncakların kedinize zarar verebilecek parçaları olabilir. Bunun için kedinizin yutabileceği küçük parçaları çıkarın.

  • Ataçlar ve lastik bantlar
  • Tüyler
  • Pimler ve iğneler
  • Simler
  • Kurdeleler
  • Altın paralar ve diğer küçük süslemeler

Sıkça Sorulan Sorular

Kedi bitki yer mi?

Kedinizin evde çiçek, ot ve benzeri bir bitki yemesi sıra dışı bir durum değildir. Kediler bazı zamanlar sindirim sistemi ihtiyaçlarını gidermek için lifli gıdalara ihtiyaç duyarlar. Eğer kediniz günlük lif ihtiyacını yeterince karşılayamazsa, bunu bazen bitkilerden karşılamaya çalışır.

Kedim neden bitkilerimi yiyor?

Kediniz bitkilerin tadını ya da kokusunu seviyor olabilir, bitkilerin dokusunu seviyor olabilir, sıkılıyor ve evinizi dağıtmanın yollarını arıyor olabilir. Ayrıca kediniz saksıdaki toprağı yiyorsa, bu hayati besinleri kaçırdığının bir işareti olabileceği için mutlaka onu veterinere götürmelisiniz.

Hangi bitkiler kedilere zehirlidir?

Gün zambakları, laleler, sümbül, ökseotu, birçok yılbaşı ağacı çeşidi, nergis, ormangülü, zakkum, sarmaşık ve potos gibi bitkiler kedilere zehirlidir.

Bahçeye kedi gelmesin diye ne yapılır?

Bahçenin etrafına naftalin topları yerleştirebilirsiniz. Naftalin, kedilerin pek hoşlanmadığı bir kokudur. Ancak bu kokunun başka bitki ve canlılara zarar verebileceğini göz ardı etmeyin! Ayrıca kediler naftalin dışında karabiber kokusunu da sevmezler.

Kedi hangi bitkiye gelmez?

Kadife çiçeği, petunya, sardunya, yaprak güzeli ve lavanta çiçeği gibi bitkilerden kediler uzak durur.

Kediler zehirli bitki ya da çiçek yerse ne olur?

Bu durum kusma, salya akıntısı ve yutkunamama gibi belirtilere yol açabilir.

Bu Makale Sizi İlgilendiriyor Olabilir!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Fırat
Eki 9, 2021 / 14:19

Aloe vera larımdan uzak tutmak için çare ararken yazınızı buldum. Evcil değil bahçeme gelen kedilerden biri aloe veralarımı kemirmeye bayılıyor. Lavanta,limon,nane… bir çare olmadı. Karabiberden umutluyum. 🙂