Evcil hayvanlar için zehirli ev bitkileri – 7 zararlı ev bitkisi

15 Mayıs 2021
1904
Evcil hayvanlar için zehirli ev bitkileri – 7 zararlı ev bitkisi

Süs bitkileri, evleri renklendirmek için tercih edilebilecek en keyif verici objelerin başında geliyor. Süs bitkilerinin büyük çoğunluğu zararsız olsa da evcil hayvanlar için zehirli ev bitkileri, evcil hayvanlarda ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Kediler ne yazık ki hangi bitkinin zararsız ve hangi bitkinin zararlı olduğunu bilemezler. Bu yüzden kediniz için hangi bitkilerin zararlı olduğunu bildiğinizden emin olun.

Evcil hayvanlar için zehirli ev bitkileri

Zehirli ev bitkileri bazı durumlarda evcil hayvanlarda basit semptomların ortaya çıkmasına neden olabilirken, bazı durumlarda ise ölümlere kadar giden ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Eğer evinizde bitki yetiştirmeyi düşünüyorsanız evcil hayvanlar için zararlı ev bitkileri hakkında bilgi edinmek sizin için çok önemli bir nokta olmalıdır.

Poinsettia bitkisi (Atatürk çiçeği)

poinsettia

Evde yetişen çiçeklerden Atatürk çiçeği, evcil hayvanlar için zehirli bitkiler arasında ilk akla gelenlerden biridir. Evlerde yetiştirilen oldukça popüler bitkilerden biri olan poinsettia bitkisi, geçmişte çok zehirli olduğu düşünülse de günümüzde zehir miktarının çok fazla olmadığı anlaşılmıştır.

Eğer bitkiye böcek ilacı sıkıldıysa zehirlilik etkisi daha fazla olabilir. Atatürk çiçeğinin ürettiği özsu, ağzı ve midenin tahriş olmasına neden olur ancak daha öteye gitmez ve ölümcül bir özelliğe sahip değildir. Tabi buna rağmen meraklı kedinizin bu bitkiden uzak durması mantıklı olacaktır.

Evinizde bu  bitkiden bulundurmamanızı tavsiye ederiz fakat bitkinizden de kedinizden de vazgeçemiyorsanız, kedinizin bu bitkiyle oynarken zehirlenmiş olduğunu nasıl anlarsınız? Kediniz bu bitkinin zehrinden etkilendiyse kusabilir, ishal olabilir, ağzından her zamankinden fazla salya gelebilir, derisinde yangı, kızarıklık  oluşturabilir. Veya bu saydığımız belirtilerin birkaçını aynı anda görebilirsiniz.

Ökseotu

ökseotu

Evcil hayvanlar için potansiyel bir toksik olabilen ökseotunun pek çok türü bulunuyor. Bu türlerin bir kısmı zehirlidir ve özellikle Avrupa menşeli olan türlerinde zehir olabilmektedir. Bir kedi ya da köpek bu bitkinin meyvelerinden bir miktar yerse salya akması, kusma, ishal ve karın ağrısı gibi özellikle sindirim yollarıyla ilgili sorunlar görülebilir. Daha fazla yutmaları durumunda belirtiler daha şiddetli kendini gösterebilmekte ve hatta ölüme kadar gidebilmektedir.

Çobanpüskülü

çobanpüskülü

Şirin kırmızı meyvelere ve sivri yapraklara sahip çobanpüskülü de evcil hayvanlar için zehirli çiçekler arasında bulunuyor ve belki de bu bitkiler arasında en ünlüsü olabilir. Sahip olduğu dikenli yaprakları ve bitkiden ortama salınan maddeler ile çobanpüskülü de toksik özellik taşımaktadır.

Evcil hayvanlar tarafından yenmeye çalışıldığı taktirde dikenleri nedeniyle özellikle ağız ve dudak bölgesinde yaralanmalara ve kızarıklıklara neden olmaktadır. Bu bitkiyle muhatap olan evcil hayvanlarda çoğunlukla kusma ve ishal gibi mide ile ilgili belirtiler görülmektedir. Çok fazla yutulması halinde boğulmaya neden olabilmektedir.

Noel kaktüsü

noel kaktüsü

Noel kaktüsü esasen Brezilya’nın kıyı kısımlarında bulunan ancak dünyanın pek çok noktasında ev bitkisi olarak yetiştirilen bir türdür. Sahip olduğu toksik özellikler nedeniyle evcil hayvanlar için zararlı ev bitkileri arasında bulunuyor. Özellikle köpeklerde kusma, ishal, iştahta azalma ve depresyon belirtileri görülür. Kedilerde de çoğunlukla ataksi şeklinde belirtiler görülmektedir.

Yonca

yonca

Yoncanın tadı oldukça acıdır ve bu nedenle kedi ve köpekler tarafından çok fazla miktarlarda yenmez. Tabi yeterince fazla yendiği taktirde köpeklerde ve kedilerde zehirlenmeler meydana gelebilir. Yoncada bulunan kalsiyum oksalatlar, vücudun kalsiyumuna bağlanarak hayvanlarda ani kalsiyum düşüşüne neden olabilir. Bitkinin yutulmasıyla birlikte hayvanlarda kusma, ishal, uyuşukluk, salya akması, kanlı idrar, susuzluk ve idrara çıkma belirtileri görülür.

Hedera helix (İngiliz sarmaşığı)

hedera helix

Amerikan sarmaşığı olarak da bilinen bu sarmaşık türü, oldukça ilgi çekici, tırmanıcı bir türdür. Yaprakları koyu yeşildir ancak zamanla açık yeşile ve sarıya dönebilir. Çiçekleri küçüktür ve mavi – siyah renklerinde meyveler üretmektedir.

Zehirlilik oranı düşük olduğundan semptomların ortaya çıkması için fazla miktarlarda yenmesi gerekir. En büyük sonucu salgısının eşlik etmiş olduğu kontakt dermatit ya da deri iltihaplanmasıdır. Evcil hayvanlar tarafından yenmesi durumunda sindirim sisteminde yanma, nefes almada zorluk, mide problemleri, halüsinasyon, nöbet geçirme gibi semptomlar ortaya çıkabilir.

Paskalya zambağı

paskalya zambağı

Paskalya zambağı kediler için hayli toksik bir ev bitkisidir. Bitkinin sadece çiçeği değil, bütün yerleri kediler için zehirlidir. Zambağın yaprak kısmı ise bitkinin en toksik yeri olarak bilinmektedir.

Paskalya zambağı kediler için zehirli çiçekler arasında en tehlikeli olanlardan biridir ve çok az bir miktarı dahi eğer tedavi edilmezse evcil hayvanın ölümü ile sonuçlanabilir. Zehirlenmenin klinik belirtileri ilk olarak sindirimle alakalıdır ancak daha sonra kedilerde böbrek yetmezliğine, sinir sisteminde sıkıntılara ve nöbetlere sebebiyet vermektedir.

Evcil kedi sahipleri için sadece paskalya zambağı değil, şu zambak türleri de oldukça tehlikelidir ve evcil hayvanlardan uzak tutulmalıdır:

  • Asya zambağı
  • Lilyum çiçeği
  • Barış zambağı
  • Japon zambağı
  • Rubrum zambağı
  • Hayalci zambak
  • Kaplan zambak
  • Wood lily

Bu yazımız da faydalı olabilir: Kedilerde zambak zehirlenmesi

Evcil hayvanlar için güvenli ev bitkileri

evcil hayvanlar için güvenli ev bitkileri

Başta zambak olmak üzere evcil hayvanlar için zararlı bitkilere alternatif ev bitkileri elbette var. Öyleyse aşağıdaki ev bitkisi alternatiflerini değerlendirebilirsiniz:

  • Mavi papatya
  • Kadife çiçeği
  • Bardak menekşesi
  • Ay çiçeği
  • Kamelya
  • Latin çiçeği
  • Gül
  • Aslanağzı
  • Menekşe
  • Kana çiçeği
  • Jerbera
  • Petunya
  • Yıldız çiçekli yasemin
  • Zinnia

En önemlisi evcil hayvanınızın güvenliği

Bu bitkiler size cazip gelmediyse, canlısını aratmayan muhteşem sahte çiçekleri kullanarak da evinizi dekore edebilirsiniz. Tercihinizi illa ki canlı çiçeklerden yana kullanmak isteyebilirsiniz. Öyleyse bu bitkilerin, kedinizin ve diğer evcil hayvanlarınızın ulaşamayacağı bir yerde olduğundan emin olun. Herhangi bir zehirlenme belirtisinde ise mutlaka hemen veterinerinize ulaşın.

Bu Yazılarda İlginizi Çekebilir

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.