Kediler neden ot yer?

10 Ekim 2021
2701
Kediler neden ot yer?

Kedilerin sergilediği farklı davranışlardan biri de her zaman olmasada ot yemeleridir. Neyse ki, bu alışkanlıklarının herhangi bir zararı bulunmadığı gibi yararı bile bulunuyor. Kedinizin neden ot yediğini merak ediyorsanız, bilmeniz gereken birkaç nedeni bu makalemiz içerisinde açıklıyoruz!

Kediler Neden Ot Yiyor ?

Bu konu hakkında birden fazla varsayım mevcut:

  • Besin Alımı: Çim de aynı diğer yeşilliklerde olduğu gibi belirli bir besin değerine sahiptir. Emziren bir anne kedinin sütünde yüksek miktarda yer alan ve kan dolaşımındaki oksijen salımına destek olan folik asit vitaminini barındırır. Kediniz folik asit eksiliğinin farkında olup olmadığı bilinmesede, bu onlar için yalnızca keyfi bir davranış olabilir.
  • Sindirim Desteği Arıyorlar: Kedinizin ot yemesi, sindirim sistemine iki farklı şekilde fayda sağlar. Bunlardan biri kusturmak diğeri ise bağırsak hareketlerini hızlandırmaktır. Sebebi ise vücudunun bu besini parçalayabilmesi için ihtiyacı olan enzimlere sahip olmamasıdır.
  • Sadece Keyfi Olarak Yiyorlar: Bilimsel açıklamalar şöyle dursun, oldukça basit bir nedenden de kaynaklanabilir. Tadını ve kokusunu sevmeleri gibi. Bildiğiniz üzere kedi otu ve kedi nanesi kediler için olan çim çeşitlerindendir. Durum böyle olunca sadece keyif için yemeleri de oldukça olası bir durumdur.

Kedilerinizin Ot Yemesini Nasıl Durdurursunuz?

Kedinizin ot yemesini önlemeniz şart değildir. Fakat herhangi bir zararı olması durumuna karşı, bu alışkanlığı kontrol altına almak sizin sorumluluğunuzda olan bir meseledir.

  • Kimyasal maddelerin olmadığı alanlarda ot yemelerine izin verin: Böcek ilaçları ve diğer kimyasal maddelerinin olmadığı çim alanlarını tercih edin.
  • Sağlıklı bir kapalı kedi bahçesi dikin: Eğer kediniz devamlı olarak kapalı alanlarda vakit geçiriyorsa, bazen çim veya diğer yeşil alanlar üzerine keyif yapmasına izin verebilirsiniz. Evinizde kediniz için zehirli olmayacak bitkilerin olduğuna emin olmalı ve kedi nanesi, arpa otu, buğday otu ya da yulaf otu gibi yiyebilecekleri çimenli yiyeceklerin bulunduğu bir alan yaratabilirsiniz.
  • Kedinizin tepkilerini inceleyin: Kedinizin ot yediği zaman kusuyor ya da ishal oluyorsa bir şeylerin yanlış gittiğini yorumlayabilirsiniz. Böyle bir durumda kedinizi çimden uzak tutarak, veteriner hekiminize muayene ettirmek üzere randevu almalısınız.

Kedilerin Yiyebileceği Bitki Türleri

Ot yemeyi seven bir kediniz varsa, onlara sağlıkla yiyebilecekleri bitki çeşitlerini sunabilirsiniz. Eğer evinize kapalı kitty noshing istasyonu kurarak kediniz için bitki yetiştirmek istiyorsanız, aşağıda sıraladığımız listeden faydalanabilirsiniz:

  • Kedi nanesi
  • Meyan kökü
  • Kedi otu
  • Yonca
  • Maydanoz
  • Yulaf otu
  • Buğday otu
  • Arpa otu
  • Limon otu

Sıkça Sorulan Sorular

Kedilerin ot yemesi, ölçülü olduğu takdirde herhangi bir soruna yol açmaz. Fakat üzerine bir tür kimyasal ürün sıkılmış ise durum farklılık gösterir. Çok fazla yendiği zaman burun boşluklarına sıkışacağı için sürekli olarak hapşırmasına neden olabilir.

Her ot yiyen kedi kusmaz. Pek çoğu otu bütün şekilde yutar ve yedikten sonra kusarlar. Bu durum midenin tahriş olmasına gösterdiği bir reaksiyondur.

 

Kedi otu, kedinin diyetinde bulunması gereken özel bir besin değildir. Eğer eksiksiz bir diyet uygulanıyorsa, keyfi olarak yemeği tercih ederler. Bihassa ev kedileri için bir tür çeşitlilik kaynağıdır. A ve D vitaminleri gibi bazı mikri besin alımı sağlayabilmektedir.

Araştırmacıların söylediğine göre, atalarının da yaptığı üzere bağırsak parazitlerini dışarı atmak için ot yerler. Otu yedikten sonra sindirim sistemindeki kaslarda, midedeki istenmeyen içeriklerin dışarı atılmasına destek olacak eylemde bir artış görülmektedir.

Limon otu, yulaf otu ve buğday otu çim yerine verilebilecek alternatiflerdir. Sindirim sorunu yaşayan bir kedi için harika seçenek olacaktır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.