Kediler için zehirli bahçe bitkileri -12 zehirli bahçe bitkisi

19 Mayıs 2021
2154
Kediler için zehirli bahçe bitkileri -12 zehirli bahçe bitkisi

Bahçe düzenlemelerinde yaygın olarak kullanılan bazı bahçe bitkileri kediler için zehirlidir. Evcil kediler kimi zaman sadece meraktan bahçedeki bitkileri yiyebilir. Kedilerin zehirlenmesi için genellikle bitkilerden çok miktarda yemesi gerekse de evcil kedi sahiplerinin kediler için zehirli bahçe bitkileri hakkında bilgi sahibi olması önemlidir.

Kediler için zehirli bitkiler çoğunlukla bazı ufak tefek semptomlarla kendini gösterir ve kısa bir süre sonra belirtiler ortadan kalkar. Tabi nadir de olsa bazı vakaların ölümle sonuçlandığı da bilinmektedir.

Hazırladığımız listemizde ana hatlarıyla kedilere zarar verebilecek bazı popüler bitkilere yer verdik. Yazımızda ele aldığımız çiçekler evlerin bahçe düzenlemelerinde en çok karşılaşılan bitkilerdir. Eğer kedinizin bu bitkilerden birini yediğini düşünürseniz hemen veterinerinize başvurmanız çok önemlidir.

Kediler için zehirli bahçe bitkileri hangileridir?

Doğası gereği meraklı bir canlı olan kediler, kimi zaman kendileri için zararlı olabilecek bitkileri seçemez ve bu bitkileri yalama, koklama, bitkilere sürtünme gibi davranışlarda bulunabilir. Kedi zehirli bitkileri yerse sonucu ölüme kadar gidebilen önemli semptomların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Bu nedenle evcil hayvan sahiplerinin kediler için zararlı bitkiler hakkında bilgi sahibi olması, kedilerini koruyabilmeleri için çok önemlidir.

Açelya

açelya

Rhododendron ailesinin bir üyesi olan açelya, bahçelerde sıklıkla tercih edilen bitkilerden biridir. Bu ailenin bütün bitkileri kedilerde orta derecede zehirlenme semptomları göstermektedir. Bitkinin kedilerdeki klinik zehirlenme belirtileri arasında kusma, ishal, halsizlik veya kalp yetmezliği gibi belirtiler bulunmaktadır.

Krizantem

krizantem

Bu bitki kasımpatı olarak da adlandırılıyor. Oldukça güzel sonbahar renkleri nedeniyle bahçelerde kendine devamlı yer bulmaktadır. Uzun ömürlü bir bitkidir. Hem yaprakları hem de gövdeleri kediler için hafif düzeyde zehirlidir. Bahçelerde en çok görülen krizantem türü papatyalardır. Bitkiyi yutan kedilerde kusma, iştahsızlık ve ishal en fazla görülen belirtilerdir. Bazı kedilerde depresyon belirtileri de görülebilmektedir.

Nergis

nergis

Nergisler, lalelerle birlikte baharın en belirgin habercilerinden biridir. Çok güzel olmasına karşın sapları ve yaprakları kediniz için oldukça zehirli olabilmektedir. Soğanlı bitkiler içinde kediler için zehirli çiçekler içinde en tehlikelilerden biridir. Kediler tarafından tüketildiğinde kusma, ishal, kasılma, titreme, düşük tansiyon, ve kalp ritim bozukları en fazla görülen belirtilerdir. Eğer bahçenizde nergis yetiştiriyorsanız kedinizin özellikle soğan kısmına ulaşmasını engelleyecek tedbirler almanız gerekiyor.

Ortanca

ortanca

Güzellikleri ve etkileyici renkleri ile her bahçe sahibinin bahçesinde görmek isteyeceği çiçeklerin başında ortancalar gelmektedir. Oldukça popüler olan bu bahçe bitkileri kediler için düşük düzeyde toksisite özelliği taşımaktadır. Çiçekleri kediler tarafından yendiği taktirde mide ağrısı, kusma ve halsizlik en çok görülen belirtilerdir. Bu nedenle çiçeklerini hem canlıyken hem de kuruturken kedinizden korumanız faydalı olacaktır.

Sarmaşık

sarmaşık

Sarmaşıklar, özellikle bahçe çitlerini ve çardakların üstlerini kapamak için bahçelerde sıklıkla kendine yer buluyor. Başta Amerikan sarmaşığı olmak üzere bahçelerde kullanılan pek çok sarmaşık türü, kediler için orta derecede zehirli bitkilerdir. Sarmaşıkların meyveleri kediler için tehlikeli olmasa da yaprakları kedilerde mide ve bağırsak semptomları ve ağızda yanma ve tahrişe neden olmaktadır. Daha ciddi durumlarda nefes almada zorluk, koma ve hatta ölüm gibi sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.

Zambak

zambak

Pek çok türü olan zambaklar da kediler için zararlı bitkiler arasında bulunuyor. Zambak türleri ne yazık ki kediler için en zehirli bitkiler kategorisinde yer alıyor. Özellikle lilium veya hemerocallis cinsi zambaklar kediler için hayli tehlikeli olabilmektedir. Ölümcül sonuçların ortaya çıkması için kedinizin sadece birkaç yaprak yemesi yeterli olabilir. Bitkinin bulunduğu suyun içilmesi bile kedinizde bazı semptomların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Kedilerin bu bitkilerle olan münasebeti sonucu kedilerde böbrek yetmezliği hafif bir semptom olarak kabul edilir ve birçok ölümlü vaka ile karşılaşılmıştır. Zambak nedeniyle orta çıkan zehirlenmelerde çoğunlukla kusturma ve intravenöz sıvı tedavisi uygulanmaktadır. Kedinizi güvende tutmak için zambak ailesinden olan bitkileri bahçenizde bulundurmamak en garanti çözüm yolu olacaktır.

Ayrıca okumanızı öneriyoruz: Kedilerde zambak zehirlenmesi

Kadife çiçeği

kadife çiçeği

Kadife çiçekleri canlılığı, sağlamlığı ve çok kolay bir şekilde yetişmesi nedeniyle tercih edilmektedir. Keskin bir aromaya sahiptir. Yaprakları ve sapları yendiği zaman hafif ağız tahrişi, salya, karın ağrısı veya ishal sıklıkla görülen belirtilerdendir. Kediniz bitki özsuyu ile temas ettiği taktirde cildinde tahriş de meydana gelebilir.

Visterya

visterya

Asma türünden bir bitki olan visterya, bahçelere muhteşem bir derinlik katması nedeniyle tercih edilmektedir. Çiçekleri de oldukça canlı veya insanı rahatlatan renklere sahiptir. Tohum ve bakla kısmı kediler için zehirli olmaktadır. Kediler tarafından yendiği taktirde dehidrasyon ve kanlı kusma en çok görülen belirtilerdir.

Lale

lale

Nergisler gibi soğanlı bir tür olan laleler de kediler için zehirli çiçekler kategorisinde yer almaktadır. En zehirli kısmı ise soğan kısmıdır ancak bitkinin herhangi bir kısmının kediler tarafından yenmesi de hafif belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Yendiği zaman kusma, ishal ve depresyon belirtileri ortaya çıkaran alerjenler içermektedir.

Siklamen

siklamen

Kediler için zehirli ev bitkileri arasında bulunan siklamen, kimi zaman evinizin bahçesinde sizin ekmenizle ya da kendiliğinden yetişebilmektedir. Özellikle Akdeniz bölgesindeki yerleşim yerlerinde sıklıkla görülür. En çok ciltle temas ettiğinde tahriş belirtisi görülür. Yutulduğu zaman çoğunlukla ishal ve kalp yetmezliği sorunlarına yol açmaktadır.

Yüksek otu çiçeği

yüksek otu

Trompete benzeyen çiçeklerle bahçeleri bambaşka bir güzelliğe büründürse de yüksek otu çiçeği ne yazık ki kediler ve köpekler için zehirli bitkiler içinde bulunmaktadır. İnsanlar için de toksik özelliği bulunan yüksek otu, evcil dostlarımız için oldukça tehlikeli olabilmektedir ve kalbi etkileyen zehirler içermektedir.

Çiğdem

çiğdem

Çiğdem çiçeğinin ilkbahar veya sonbaharda yetişen türleri bulunmaktadır ve her ikisi de kediler için zehirlidir. İlkbaharda yetişen çiğdem türü daha az zehirlidir ve kusma, ishal gibi mide ile ilgili belirtiler görülür. Sonbahar çiğdeminin ise bütün kısımları çok zehirlidir ve kusma, kanlı ishal, mide kanaması, karaciğer ve böbrekte tahribat, solunum yetersizliği, nöbet geçirme gibi sonuçlar doğurmaktadır. Bazı vakalarda ise ölümler ortaya çıkmaktadır. Zehirlenme belirtileri hemen ortaya çıkabileceği gibi günler sonra da kendini gösterebilir.

Kediler için güvenli bahçe bitkileri

Kediler için zehirli olmayan bitkiler mi arıyorsunuz? Sizin için bahçenizde kedinize zarar vermeden yetiştirebileceğiniz bazı bitki seçeneklerini derledik. Bu bitkilerin bir kısmı kedinizin bahçenizde kalmasını teşvik ederek, dış mekanda kedinizle daha keyifli zamanlar geçirmenize de katkı sağlayacaktır:

  • Buddleja: Çiçekleri dikenlidir ve yaz boyunca bahçede renkli görüntüler oluşturur.
  • Canterbury çanları: Çok yıllık bir bitkidir ve yaz ayların çiçek açar. Çeşitli renkleri ile arıların ilgi odağıdır.
  • Kız gözü: Sarı ve turuncu tonlarında çiçek açar. Çoğu toprakta yetişmesi ve kısa sürede büyümesi nedeniyle tercih edilebilir.
  • Ebegümeci: Bahçelerin ve kış bahçelerinin vazgeçilmezidir. Çalı formunda büyümektedir.
  • Gerbera papatyası: Papatya benzeri çiçeklere sahip olan bu bitkiler, çoğunlukla salon bitkisi olarak değerlendirilse de Akdeniz gibi sıcak iklime sahip bölgelerde bahçelerde de yetiştirilmektedir.
  • Gülhatmi: Uzun ömürlü bir bitkidir ve renkli çiçekleri ile dikkat çekicidir.
  • Nasturtium: Her yıl kendi tohumundan yetişir. Favori bir bahçe bitkisi olan nasturtium, geniş bir renk skalasına sahiptir ve insanlar tarafından yenebilmektedir.
  • Petunya: Ev içinde de yetiştirilen petunyalar, genellikle saksıların içinde bulunur. Her yıl yeniden yetiştirilmesi gerekir ve geniş bir renk skalasına sahiptir.
  • Gül: Çok yıllık bir bitkidir ve otantik bahçelerin vazgeçilmez aktörlerinden biridir. Oldukça güzel bir koku yayar. Birçok farklı türü bulunur ve çok geniş bir renk seçeneği bulunur.
  • Ayçiçeği: Birkaç hafta içinde, çok bir şekilde büyüdüğünden çok popülerdir. Olgunlaştığında devasa, turuncu ve sarı renkteki meyveleri ile muhteşem bir görüntü sunar.
  • Zinnia: Çok farklı renklerde yetişir ve arılar için tam bir cazibe merkezidir.

Kedileri zehirli bahçe bitkilerinden korumak için neler yapılabilir?

Kediler meraklı canlılar olduklarından bitkilerdeki çıkıntılar onların çok ilgisini çekebilir. Bu nedenle bitkilerinizdeki fazlalık dalları düzenli olarak temizlemek onların bitkilerinize merak salmasının önüne geçebilir.

Kediler aynı zamanda ot ya da bitkileri kemirmeyi severler ve bu durum çoğu kedi için bir ihtiyaçtır. Kedinizin bu ihtiyacını gidermek, bahçenizdeki bitkilere dokunmasının önüne geçebilir. Bunun için nane, kekik gibi kedilere zararı olmayan otçul bitkileri bahçenizde yetiştirerek kedi dostlarınızın diğer bahçe bitkilerine dokunmasının önüne geçebilirsiniz.

Kedinizi zehirli bitkilerden korumak için son çare bu bitkileri evinizde ve bahçenizde yetiştirmemeyi düşünebilirsiniz. Kedinizi çoğunlukla ev içinde tutmayı ve bahçeye çıkacağı zaman mutlaka yanında bulunmayı da ihmal etmeyin.

Kediler için zehirli bahçe bitkileri kimi zaman kedinizin vücudunda kalıntı bırakabilir. Kediniz bu bitkilerden birini dokunup onu yemeye çalıştıysa hemen kedinizi inceleyin ve vücudunda bitkilerden arta kalan parçalar varsa bunları derhal temizleyin.

Eğer kedinizin bahsetmiş olduğumuz bu bitkilerden birine dokunduğunu ya da bunları yediğini düşünürseniz, semptomların ortaya çıkmasını beklemeden bitkiden örnek alarak kedinizi veterinere götürün. Yutulan bitkinin miktarı ve kedinizin yapısına göre belirtilerin değişkenlik gösterebileceğini de unutmayın!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.