Kedilerin salya akıttığını hiç fark ettiniz mi? Kedilerde salya akması, köpeklerde olduğu gibi sık görülen olağan bir durum değildir. Bundan dolayı kedi sahipleri, kedilerinin salya akıttığını görünce endişelenip, ne anlama geldiğini merak ediyor.
Gerçek şu ki, kedilerin salya akıtmasının birkaç olası nedeni vardır. Bunun nedenini belirlemek, durumu değerlendirmek için kedinizi dikkatlice gözlemlemeli ve gerektiğinde veteriner hekiminize danışmalısınız. Kedilerde salya problemi neden ortaya çıkar, olası sebepleri nelerdir?
İçindekiler
Bazı kedilerin normal düzeyde, yani arada bir mırlarken salya akıtması normal ve yaygın bir durumdur. Bu tip salyalar, genellikle yavru kedilik döneminden kalma bir rahatlama ve memnuniyet belirtisidir. Yavru kediler, süt emmek için patileriyle annelerini sıklıkla yoğururlar. Bu davranış, rahatlatıcı ve doyurucu bir süt emme seansının yanı sıra anne ile yavru kedi arasında besleyici bir bağ kurmak amacıyla yapılır.
Kediler yetişkinliğinde de memnuniyetlerini genellikle patilerini yoğurarak belli ederler ve bu da emzirmeyle olan bağlantı nedeniyle salya akıtmasını tetikler. Dolayısıyla kedilerin pek çoğu bebeklik döneminden kalan bir alışkanlık sonucu salya akıtabilirler.
Kediniz kucağınızdaysa ve mırlamaya başladıysa, bu halinden oldukça memnun olduğunun bir göstergesidir. Bu mırıltılara biraz salyanın eşlik etmesi de tamamen normaldir. Endişelenmenize gerek yoktur. Yani kedinizin salya akıtması, size sevgisini göstermesinin bir yolu bile olabilir.
Kediler, genellikle, lezzetli bir yiyecek gördüklerinde köpekler gibi salya akıtmazlar. Ancak yine de bu hiç olmayacağı anlamına gelmiyor. Kedinizin bir yiyecek karşısında salya akıttığını fark ettiyseniz, endişeye mahal yoktur. Zira yalnızca bu gibi durumlarda salya akıtması, oldukça anlaşılabilir bir durumdur.
Kedilerde bazen stres ve korku gibi duygular da salya akmasına neden olabilir. Kediler, seyahate çıkıldığında, veterinere götürüldüklerinde veya gürültülü ortamlara maruz kaldıklarında, stres düzeyleri artacak ve gergin olacaklardır. Böyle anlarda geçici suretle, salya akıtmaları normaldir.
Aşırı stres ve buna bağlı olarak ortaya çıkan salya akıntısı, kısa sürede kendiliğinden geçerse, endişelenmenize gerek kalmayacaktır. Eğer kediniz sürekli aşırı stresli bir hal söz konusu ise mutlaka veterinerinize danışmalısınız.
Kediniz sürekli salya akıtıyorsa, bu, büyük olasılıkla devam eden bir sağlık sorunu olduğunu gösterir. Salya akıntısını, kedinizin rahatlamasıyla veya yiyeceklere verdiği tepkilerle ilişkilendiremiyorsanız muhtemelen bir sorun var demektir.
Böyle durumlarda tek yapmanız gereken hemen veteriner hekiminize başvurmaktır. Esasen kedinizin rutin kontrollerini aksatmadan gerçekleştirip, onu düzenli olarak veterinere götürüyorsanız, salya gibi sorunları daha gerçekleşmeden önlemiş olacaksınız.
Dolayısıyla, kediler, her daim sağlıklı görünseler bile, rutin sağlık kontrolleri için yılda birkaç kez veteriner hekim tarafından görülmelidir. Veterinerler, kediniz belirti göstermese dahi, herhangi bir sorun varsa bunu kolayca tespit edecektir.
Rutin veteriner ziyaretleri arasında anormal salya akması meydana gelirse, hemen veterinerinize başvurmalısınız . Kedinizin muayene için görülmesi gerekebilir. Kedilerde salyaya neden olabilecek ve tıbbi müdahale gerektiren birkaç sağlık sorunu vardır.
Kediler, aşırı hastalığa veya ağrıya neden olana kadar tespit edilemeyen çeşitli ağız ve diş sorunları yaşayabilirler. Bu acı genellikle kedinin aşırı tükürük salgılamasına neden olur. Ağız ülserleri, diş yaralanmaları, diş eti hastalıkları, ülseratif lezyonlar ve enfeksiyonlar kedilerin salya akıtmasına neden olan sağlık sorunları arasında yer alır. Bu gibi sorunlarda ivedilikle veterinere başvurmak gerekir.
Veteriner hekiminiz, diş ve ağız sorunları belirtilerini incelemek için kedinizin ağzını inceleyecektir. Diş hastalığı tespit edilirse, muhtemelen olası diş çekimi ile profesyonel diş temizliği önerecektir. Bu işlem genel anestezi altında yapılan bir işlemdir. Ayrıca kedinizin diş ve ağız sorunlarını gidermek için antibiyotik gibi ilaçlar gerekli olabilir.
Tüm bunların olmaması için kedinizin dişlerini düzenli bir şekilde, kedi diş macunuyla, fırçalamanız önerilir.
Midesi bulanıp, kusan bir kedi genellikle çok fazla salya akıtır. Kedilerde bulantı ve kusmanın iç parazitler, böbrek hastalığı ve gastrointestinal rahatsızlıklar gibi pek çok nedeni olabilir. Kedinizin, midesi bulanıyor gibi görünüyor ve kusuyorsa veya iştahsızsa veteriner hekiminize başvurmanız gerekir.
Genel bir muayeneden sonra, veterineriniz, kedinizin iç organlarına, kan hücrelerine ve idrar içeriğine daha iyi bakmak için laboratuvar çalışması önerebilir. Laboratuvar sonuçları, teşhis ve tedavi seçenekleri için sonraki adımları belirleyecektir.
Kedinizin ağzına oyuncak parçaları, iplik veya plastik gibi bir cisim sıkışmışsa, salya akıtmasına neden olma olasılığı yüksektir. Eğer kedinizin ağzından sarkan bir iplik görürseniz, onu çekmeye çalışmayın.
Zira ip mide veya bağırsaklardaki bir şeyin etrafına sarılmışsa çekilmesi büyük hasara neden olabilir. Dolayısıyla hemen en yakın veterinere gidin.
Tüm bunların haricinde sokakta yaşayan meraklı dostlarımız için tehlikeli olabilecek pisi pisi otlarının, diş etlerine veya damağa batması da ağızdan salya akmasına sebep olabilmektedir.
Kedinizin ağzında başka bir şey görürseniz, çıkarmaya çalışmadan önce dikkatli olun.
Sadece kedinize daha fazla zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda ısırılabilirsiniz! Dolayısıyla ağza sıkışmış bir yabancı cisim için veterinere gitmek her zaman en iyisidir.
Zehirli bir maddeyi yalayan, çiğneyen veya yutan kedilerde aşırı tükürük ve salya akıntısı gelişebilir. Buna zehirli bitkiler, kostik kimyasallar ve toksik yiyecekler de dahildir. Pestisitler veya pire ve kene ilaçları gibi bazı topikal ilaçlar da salyaya neden olabilir.
Kedinizin toksik bir şeye maruz kaldığından şüpheleniyorsanız, onu hemen en yakın veterinere götürmelisiniz. Ayrıca evinizde kendiniz için kullandığınız herhangi bir ilacı kesinlikle kedinizde kullanmamalısınız.
Bir başka dikkat edilmesi gereken konu ise eve alınan bitkiler… Evinizi paylaştığınız küçük bir dostunuz varsa alacağınız bitkileri ve çiçekleri kediniz için zehirli olup olmadığını araştırmadan kesinlikle satın almamalısınız.
Ağızdaki yaralanmalar, kedilerde, genellikle aşırı tükürük salgılamasına neden olabilir. Mesela elektrik kablolarını çiğneyen kediler, sarkmaya neden olan ağız yanıklarına maruz kalabilir. Araba çarpması gibi bir kaza geçiren ve bu kaza sonucu çenesi kırılan bir kedi de çokça salya akıtabilir. Yüksekten düşen bir kedinin de aşırı salya akıtması, damak yarığı olması durumunda oldukça muhtemeldir.
Buna ek olarak aynı şekilde kediler arası bir kavga sonrası oluşan çene ve ağız yaralanmaları da salyaya neden olabilir. Dışardan bakıldığında kedinizde bir yaralanma izi fark edemeyebilirsiniz. Lakin çok fazla salya akıtmaya başladıysa kedinizi hemen veterinere götürmeniz en mantıklısı olacaktır.
Zira kediler, hastalıklarını gizlemede uzmandır. Genellikle çok hasta olana kadar kedinizde bir sorun olduğunu anlamanız neredeyse imkansızdır. Dolayısıyla kedinizin hasta olabileceğine dair ufacık bir şüphe duyuyorsanız, hemen veterinerinizi arayın.
bilgilendirme amaçlı yazıyorum kedim salya akıtmaya başladı özellikle uyurken , veterinere götürdük röntgen çeki
ldi hiçbir sorun gözükmüyordu , ağızında da yara yoktu ateşini kontrol etti 39 derece çıktı ve antibiyotik aşısı yaptı sonraki günün sabahında salya akıntısı tamamen geçti enfeksiyonu varmış o yüzden, veterinere götürün geçer diye beklemeyin
Teşekkür ederim çok güzel bir yazı