Kedinizin zehirli bir şey yediğini fark ederseniz, kedinizi kusmaya ve toksini sistemlerinden atmaya zorlamanız gerekebilir. Tahmin edersiniz ki bunu yapmak çok kolay değildir. Ancak toksin iki saatten daha kısa bir süre önce yenmişse daha iyi bir sonuç elde edilebilir. Kedilerin kusmayı teşvik etme yöntemlerine karşı dirençli olduklarını ve tek güvenli yöntemin ağızdan %3 hidrojen peroksit vermek olduğunu ekleyelim. Tabii ki veteriner hekiminiz ile konuşup onayını aldıktan sonra. Eğer bu işe yaramazsa ya da kedinin toksini almasından iki saatten fazla geçtiyse, derhal veterinere gitmeniz gerekmektedir. Peki bunların dışında bir kedi nasıl kusturulur daha detaylı öğrenmek istiyorsanız, okumaya devam edin lütfen.
İçindekiler
-Kedinizin tehlikeli bir şeye bulaşıp bulaşmadığına dair işaretler arayın. Eğer kedinizin zehirli bir madde yediğinden şüpheleniyorsanız, ilk olarak kedinizi bulun ve sağlığını elinizden geldiğince kontrol edin.
-Bazı kediler zehirli madde alsalar da, bu hemen belli olmayabilir. Kedinizin hastalanması durumunda, yutmuş olabileceği olası öğeleri evinizde ya da bahçenizde arayın. Bu zehirli maddeler arasında toksik olan bitkiler de yer alır. Örneğin zambak, aloe vera, kasımpatı, yıldız çiçeği, okaliptüs ve hosta çiçeği dahil olmak üzere birçok çeşitli iç ve dış mekan bitkileri kediler için zehirli olabilir.
-Kedinizi kusturmadan önce bir veteriner hekim ile mutlaka iletişime geçin. Kedinizi kusturmamanız gereken bazı durumlar olabilir böyle bir durumda kedinizi kusturmanız daha vahim sonuçlara yol açabilmektedir. Peki bu durumlar nelerdir? Kedinizin bilinci kapalı ve kıvranıyorsa, kedinizi hemen veteriner kliniğine götürmelisiniz. Kediniz zaten kustuysa, iğne gibi keskin bir nesneyi yuttuysa (kusma nedeniyle yemek borusu ya da mide zarına sıkışmasına neden olabilir), asit, ev kimyasalları, alkali ya da petrol içeren herhangi bir ürün içmişse ve maddeyi yutalı iki saatten fazla olduysa kedinizi kusturmamalı ve direkt veterinere gitmelisiniz.
-Mideyi tahriş eden ama zarar vermeyen bir maddeyi içirerek kedilerin kusması sağlanır. Kediler bu maddeyi gönüllü olarak içmek istemeyeceklerdir ve bu nedenle dikkatli bir şekilde yutmaya zorlanmaları gerekmektedir. Bu işlemin bilir kişilerce yapılması önerilir aksi taktirde içirilmek istenen sıvı, kedinizin akciğerlerine kaçabilir ve durum daha da kötüleşebilir. Kedilerin kusturulması için kullanılan sıvılardan biri belli bir oranda sulandırılmış hidrojen peroksittir. Veteriner hekiminizin yönlendirdiği şekilde hidrojen peroksiti sulandırın ve yine hekiminizin önerdiği aralıklarla içirin. Eğer kediniz bu işlemden sonra kusmazsa kliniğe götürmeniz gerekebilir.
-Kediniz ve sizin güvenliğiniz için kedinizi zapt etmeniz çok önemlidir. Bunun için kalın bir banyo havlusu kullanmak idealdir. Havluyu açın ve bir masanın ya da bir tezgahın üzerine serin. Kedinizi alın ve havlunun tam ortasına yerleştirin. Havluyu kedinizin poposunun üzerine çekin, ardından tüm bacakların havluya sabitlendiğinden emin olun ve yanlardan katlayın. Bu işlemi kedinizin kaçış ve saklama noktaları olmayan, kapısı kapalı küçük bir odada yapmayı deneyin. Aynı zamanda yerin kusmuk ve dökülen sıvılardan kolaylıkla temizlenecek düzeyde olduğundan emin olun.
-Tüm bu işlemlerden sonra kusma solüsyonunu kedinize uygulayın. Bu ilacı vermenin en iyi yolu küçük bir şırınga kullanmaktır. Bir ölçü kaşığı da işe yarar ancak sıvının bir kısmının boşa gidebileceğini göz önünde bulundurun. Bu işlem için birinden yardım alabilirsiniz. Bir kişi kediyi güvenli bir şekilde tutarken, siz de solüsyonu ağzın dişleri arasında boşluk olan köşesine doğru uygulayın. Kedinizin yutması gereken sıvıyı yavaşça ve dikkatlice dökün. İlacı verdikten sonra kedinizi öğürmeye başlayana kadar tutun ve sonra kusması için yere bırakın.
-Son olarak veteriner hekiminize göstermek için temiz bir kap ya da kağıt havlu ile kusmuk materyalini toplayın.
Bir kedinin kusmasına neden olabilecek pek çok etken vardır. Örneğin çok hızlı yemek yemek, tüy yutmak, parazit enfeksiyonu, mide ya da bağırsak hastalığı veya sistemik bir hastalık gibi birçok sebep kusmaya neden olabilir. Kedinin kusmasına pek çok şey neden olduğu için, altta yatan problemi keşfetmek için veteriner hekime gitmeniz çok daha faydalı olacaktır.
Kediniz iki veya üç gün boyunca günde iki kez kusarsa, ciddi bir şey olduğunu düşünebilirsiniz. Kediniz yemek yemeyi bırakırsa, mide ağrısı yaşıyorsa, sürekli öğürüyorsa ve kusmuk kanla karışıyorsa tüm bunların yanında ishal de mevcutsa onu veteriner kliniğine götürmelisiniz.
Kusmak kedilerde acil bir durum değildir ancak birkaç saat içinde birçok kez kusması acil durum olabilir. Kusmanın altında yatan pek çok farklı neden vardır ve bu nedenler tedavi edilmezse dehidrasyona yol açabilir. Kusmanın miktarı ya da sıklığı konusunda endişeleriniz için veteriner hekiminiz ile konuşabilirsiniz.
Kedinizin berrak sıvı kusması, midesinin içindeki sıvıdan ya da çok fazla su içmesinden kaynaklı olabilir. Kedilerin çok fazla su içmesine ise, böbrek hastalığı ya da şeker hastalığı gibi pek çok hastalık neden olabilir.
Kahverengi kusmuk kanamanın bir göstergesi olabilir. Kediniz uzun bir süredir kronik olarak kusuyorsa, ağızda ya da yemek borusunda kan sızdıran bir durum olabilir.
Kediniz sürekli olarak kusuyorsa vakit kaybetmeden veteriner hekime gitmelisiniz. Sürekli ya da şiddetli kusma, kedinizin ciddi bir şekilde hasta olduğunun ve acil bir tedavi gerektiğinin işaretidir. Kedinizde tekrarlanan kusma, ağrı – sıkıntı, kusmukta kan, zayıflık – uyuşukluk, ateş ve dışkıda kan gibi belirtiler varsa direkt veteriner hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz.
Tüm kedilerin arada bir kusması normaldir. Ancak kediniz haftada birden fazla hatta birkaç haftada bir sürekli kusuyorsa, bu anormal bir durumdur ve veterinere gitmeniz gerekmektedir.
Kediniz köpüklü kusuyorsa, bunun nedeni gastrit olabilir. Yuttuğu ya da yediği şeylerden dolayı midesi tahriş olan kedilerin kusmuğunda kan veya beyaz köpük olabilir.
Akut kusma gibi normal durumlarda kedinize birkaç saat mama vermeyerek midesini rahatlatabilirsiniz. Ancak az miktarda sık sık su içmesini sağlamalısınız.
İlginç bir yöntem 🙂
Hiççç gerek ııvır zıvır şeylerle kustarmaya.
Normal bir erkek tarağını alın. Gözünün önüne getirin. Parmağınızı baştan sonra tırrttttt diye çekin bakın kusuyor mu kusmuyor mu:)