Kedilerin ip yutması: Kedim ip yuttu ne yapmalıyım?

31 Mayıs 2021
4828
Kedilerin ip yutması: Kedim ip yuttu ne yapmalıyım?

Kedilerin ip yutması: Kedim ip yuttu ne yapmalıyım? Kediler doğal olarak meraklı canlılardır ve buna bağlı olarak yeni eşyaları, farklı koku ve tatları araştırmaya ve ne olduklarını keşfetmeye bayılırlar. Bazen bu meraklı halleri başlarını belaya sokmalarına sebep olabilir.

Hem yavru kediler hem de yetişkin kediler ip, iplik ve benzeri şeylerle oynamayı severler. Ancak bu durum, kedinizde, ciddi komplikasyonlara yol açabilecek ipi yeme ve ip yutma riskini de beraberinde getirir.

Bir kedi sahibi olarak, ip yutmanın kediniz için ne denli tehlikeli olduğunun ve ipin hala kedinizin gastrointestinal (sindirim sistemi) yolunda bulunduğuna dair işaretlerin farkında olmanız gerekir. Kedilerin ip yutması nelere yol açabilir? Kedilerin ip yuttuğu nasıl anlaşılır?

Kediler neden ip yutar?

Kediler neden ip yutar

Kediler, çok zeki ve harika yaratıklardır. Yaşam tarzları, vahşi doğada yiyecek avlamak için gereken yırtıcılık becerilerini ve davranışlarını yansıtır. Bir kedi, diğer şeylerin yanı sıra günün çoğunu dinlenme, takip etme, kovalama, zıplama, öldürme, oynama, yemek yeme ve kendini tımar etme yani temizlemekle geçirir.

Avcılık, kedilerde doğuştan gelen içgüdüsel ve normal bir davranıştır. Bu durum tüm kediler için geçerlidir. İp ve sicim benzeri nesneler, kedilerin gözünde bir av gibidir. Avını yakalayan kedi, doğal ve içgüdüsel olarak onu yemeye çalışabilir. Bu da bazı kedilerin ip gibi nesneleri çiğnemesine ve yutmasına neden olabilir.

Ayrıca, kediler evde oyun oynarken bile avlanma döngüsünü taklit eder ve çoğu zaman bir şeyleri çiğnemek ister. Dolayısıyla bu nesneler, kediniz için güvenli olmayıp, çiğnenmesi ve yutulması halinde kedinizde çeşitli sorunların oluşmasına neden olabilir.

Kedilerin ilgisini cezbeden ip ve iplik türlerinden bazıları aşağıda sıralanmıştır. Aşağıdaki cisimleri ve benzerlerini yutma ihtimaline karşı kedinizi korumaya çalışın.

  • İplik
  • Diş ipi
  • Olta ipi
  • Kurdele
  • Lastik bantlar
  • Ayakkabı bağcıkları
  • Oyuncaklara bağlanan ipler vs.

Kediler ip yuttuğunda ne olur?

Ameliyat

Kedinizden, ipleri ve ip benzeri nesneleri uzak tutmak, her zaman en iyi ve en mantıklı olandır. Kedinizi ipli bir oyuncakla (kedi oltası gibi) oynatıyorsanız, onu yutmasını önlemek için kontrollü bir şekilde oynatmalı ve onu gözetim altında tutmalısınız.

Kediniz bir ipi yutarsa ​​meydana gelebilecek çeşitli ciddi komplikasyonlar söz konusudur. Ortaya çıkabilecek en yaygın sorun ise yabancı cisim tıkanıklığıdır. Yabancı cisim terimi, bir köpek veya kedinin sindirim sisteminde bulunan gıda dışı herhangi bir nesneyi ifade eder.

Bu uzun, ince, ip tipi bir nesne olduğunda, doğrusal bir yabancı cisim olarak adlandırılır. Doğrusal yabancı cisimlerin kedilerin vücudundan çoğu zaman kendiliğinden sorunsuzca çıktığı görülse de, bu her zaman böyle değildir.

Zira ip, dilin tabanına sarılabilir veya mideye sabitlenebilir ve bu da boğulma tehlikesi oluşturabilir. Dahası ipte bir iğne takılıysa, bu iğne kedinin midesini veya bağırsaklarını delebileceği gibi farklı sorunlara da neden olabilir.

Gastrointestinal (sindirim sistemi)  tıkanıklık, lineer yabancı cismin bir ucunun, örneğin dilin tabanında (kedilerde lineer yabancı cisimler için özellikle yaygın bir yer), midede veya bağırsakta, yabancı cismin serbest ucu gastrointestinal sistemin geri kalanını takip edecektir.

İp iç organların etrafına sarıldığı için, bağırsaklar bu lineer yabancı cismi eliminasyon için gastrointestinal kanaldan aşağı doğru hareket ettirmeye çalışacak, ancak lineer cisim hareket edemeyeceği için bu, bağırsakların toplanmasına ve daralmasına neden olacaktır.

Bu acil bir durumdur ve kedinin midesinde ağrılı şişmeye neden olur. Böyle bir durumda kedi, söz konusu cisim vücudundan çıkarılıncaya kadar yemek yiyemez. Doğrusal yabancı cisim anında tıkanmaya neden olmazsa, kedinizin iç organlarının delinmesine, çizilmesine ve zarar görmesine neden olabilir.

Organlara sürtünen bir ip düşünün, bu organların delinmesine veya çizilmesine yol açabilir. Bu ipler veya ip benzeri cisimler organların uygun şekilde çalışmasını engelleyerek iç kanamaya neden olabilir. Bu da fazlasıyla acil bir durum var demektir.

Kedimin ip yuttuğunu nasıl anlarım? İp yutma belirtileri

İp yutan kedi

Kedi sahipleri çoğu zaman kedilerinin bir ipi yuttuğunun farkında edemezler. Ancak bir takım semptomlar bunu fark etmelerini sağlayabilirler. Bu nedenle semptomları fark etmek ve her birinin ne anlama geldiğini bilmek önemlidir.

Özellikle de kedinizin kendi kendine hareket etmediğini fark ettiğinizde veterinerinizle hemen iletişime geçmeniz gerekir. Erken müdahale çok önemlidir ve kediniz için bir ölüm kalım farkı yaratabilir.

Kedinizde, ip yuttuğuna dair herhangi bir komplikasyon yoksa, ipi 10 ila 24 saat içinde dışkısıyla birlikte vücudundan atmalıdır. Sorun şu ki, kedinizin ne kadar ip yuttuğunu ve sindirim sisteminde herhangi bir kalıntı bırakıp bırakmadığını anlamanız çoğu zaman imkansızdır.

Kedinizde bu semptomlardan birini veya daha fazlasını fark ederseniz, veterinerinizle iletişime geçin. Bu semptomlar kedinizin ipi yutmasından birkaç gün sonra hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir veya daha yavaş zuhur edebilir.

Tipik olarak, semptomlar bir ila iki gün içinde ortaya çıkar. Bununla birlikte, bir kedinin haftalar önce ip yutmuş olmasına karşın sadece küçük semptomlar göstermesi de mümkündür. Kedinizde gözlemleyebileceğiniz bazı semptomlar şunlardır:

  • İştah azalması
  • Kusma veya kuru kabarcıklar kusma
  • İshal
  • Karın ağrısı (huzursuzluk, uzanma ya da rahat olamama)
  • Normalden daha fazla saklanma veya kaçma
  • Ateş
  • Depresyon / uyuşukluk
  • Dehidrasyon (Metabolik süreçlerin bozulmasına neden olan toplam bir vücut suyu noksanlığıdır. Aşırı kusma sonucu oluşabilir)

Kedim ip yuttu, ne yapmalıyım?

Kedinizin iple oynadığını ve onu çiğnediğini gözlemlediyseniz herhangi bir semptomun ortaya çıkma ihtimaline karşı kedinizi izlemeli ve veterinerinize başvurmalısınız.

Kedinizin dilinin altında (boğazdan aşağı doğru uzanan) veya anüsten çıkıntı yapan bir ip görürseniz, ipi asla çekmemelisiniz.  Bu gibi durumlarda kedinizi hemen veterinere götürmelisiniz.

Kedinin doğrusal bir yabancı cismi yuttuğunu düşünüyorsanız veya kedinizde daha ciddi semptomlardan herhangi biri geliştiyse ne yapmanız gerektiği konusunda tavsiye almak için kesinlikle veterinerinizi aramalısınız.

Kediniz dışkısı ile tüm ipi vücudundan atmış olsa bile midesinde veya bağırsaklarında sorun yaratıp yaratmadığını ve içinde bir miktar ip parçası kalıp kalmadığını anlamak için kedinizi mutlaka kliniğe götürmelisiniz.

Kedi röntgeni

Kedimin ip yemesini ve yutmasını nasıl önlerim?

Doğru yönetim ve gözlem, kedinizin ip yemesini ve yutmasını önlemenin anahtarıdır.

  • Örneğin hediye paketlemek için kurdele kullanıyorsanız, kedinizi yakından izleyin ve hediyeleri kedinizin ulaşabileceği yerlerden uzak bir yere koyun.
  • İplik ve diğer ip benzeri malzemeleri kullanmadığınız zamanlarda kedinizin erişemeyeceği yerlere kaldırın.
  • Kedinizin diş ipi veya diğer ip benzeri ürünleri yutmasını önlemeye yardımcı olmak için onları banyonuzda kapalı bir kutunun içinde tutun.
  • Kedi oltası gibi ipli oyuncaklarla oynarken kedinizi sürekli denetleyin ve kontrol edin.
  • Kedilerinize günlük olarak ilgilenip, oyunlar oynayarak, fiziksel ve zihinsel ihtiyaçlarını karşılayın. Böylece can sıkıntısı ve stres kaynaklı çiğnemeleri ve kedilerin ip yutması gibi sorunları önleyebilirsiniz.

Önemli! Kedinizin hasta olduğundan şüpheleniyorsanız hemen veterinerinizi arayın. Sağlıkla ilgili sorular için, evcil hayvanınızı inceledikleri, evcil hayvanın sağlık geçmişini bildikleri ve evcil hayvanınız için en iyi tavsiyeleri verebilecekleri için veterinerinize danışmak her zaman en iyisidir.

Daha fazlası için ayrıca bakınız: Evcil hayvanlarla acil durum hazırlığı nasıl yapılır? 

Sıkça Sorulan Sorular

Kedi kumaşın veya diğer nesnelerin parçalarını yiyorsa , sindirim sorunlarına neden olabilir

Kediniz sıkılmış, meraklı olabilir veya sadece ipleri çiğneme hissini sevebilir. Genellikle yavru kedi olduklarında başlar. Genç kediler, yeni dişler çıkarken güçlü bir çiğneme dürtüsüne sahiptir .
  1. Açıkta kalan kabloları lastik kılıflara sarın.
  2. Kedinize daha fazla kedi oyuncaği  sağlayın.
  3. Kedinizle daha çok oynayın.
  4. iplere acı elma spreyi ile koku bırakabilirsiniz.
  5. Kontrol için kedinizi veterinere götürün.

Kabloları çift taraflı bantla sarmanızda fayda var.

elektrik kabloları da dahil olmak üzere her şeyi çiğneyecektir

Yavru kediler neredeyse her şeyi çiğneyebilir Mobilyalarınızı,  çocuk oyuncaklarını ve en kötüsü, elektrik kablolarını çiğnemeleridir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.