Kedinizi Koltuk, Halı vs. Gibi Tırmalamanmasını İstemediğiniz Yerlerden Nasıl Uzak Tutarsınız?

31 Ağustos 2021
4162
Kedinizi Koltuk, Halı vs. Gibi Tırmalamanmasını İstemediğiniz Yerlerden Nasıl Uzak Tutarsınız?

Kedinizin evdeki mobilyaları ya da herhangi bir eşyayı tırmalaması sizler için her ne kadar kabul edilmesi zor bir davranış olsa da, kediler için büyük bir eğlence kaynağı olabilir. Onlar açısından patilerini iyi durumda tutmak, tırmaladığı nesne üzerinde hem görsel hem de koku işaretleri bırakmak ya da diğer evcil hayvanlara bölge sınırlarını göstermek için harika bir davranıştır. Bunun yanı sıra kaşıma, omuz, bacak ve patilerini açma-germe gibi hareketler doğaları içerisinde varolan bir davranış şeklidir. Hal böyleyken, eşyalarınızı korumak biraz ustalık gerektirse de üstesinden gelebilirsiniz.

İçindekiler

1. Yötem 

Tırmalama Davranışlarını Anla ve Yönlendir

Kedinizin kaşınması size karşı yapılan bir davranış şekli değildir. Kaşınırlar çünkü, kedinizin patisinden bacaklarına, omuzlarından sırtına kadar olan kaslar için bir tür egzersizdir. Buna ek olarak kaşıma, kedinizin pençelerini keskinleştirirken dış kısmının temizlenmesi içinde iyi bir yöntemdir. Bir kedi patisindeki koku bezleri, tırmaladığı bölgeyi işaretleyerek, insanların ayırt edemediği ancak diğer kedi ve evcil hayvanlar için bir mesaj verme niteliğindedir. Bu sebeplerden ötürü kedinizin tırmalama davranışını anlamaya çalışın!

Sabırlı ve Anlayışlı Olun

Kediniz ile aranızda paylaştığınız bağ ile onu umursadığınızı belli ediyorsanız, o da sizi anlayacak ve mutlaka aynı karşılıkla geri dönecektir. Desteklendiklerini ve övüldüklerini bilmeleri karşılığında, sizleri memnun etmek adına yapabilecekleri her şeyi yapacaklardır. Kedinize bunu devamlı hissettirseniz, zaman içerisinde mobilyalarınızı tırmalamayı bırakacaklar ve başka bir seçeneğe yöneleceklerdir.

Kediniz İçin Tırmalama Direği (Tahtası) Satın Alın

tırmalama direğini tırmalayan kedi

Tırmalama problemi için başvurabileceğiniz en iyi yöntem kuşkusuz, bir tırmalama kartonu, tırmalama duvarı , tırmalama tahtası ,tırmalama duvarı, tırmalama paspası, tırmalama kedi evleri, tırmalama kartonu, veya tırmalama evi & tırmalama ağacı satın almaktır. Fakat kedinizin bu tırmalama aparatını kullanmaya başlayıp alışması biraz zaman alabilir. Satın alırken dikkat etmeniz gereken birtakım unsurlar olacaktır. Arka ayakları üzerinde durduğunda en az kedinizin boyu kadar uzun olması gibi. Buna ek olarak sağlamlığı ve kediniz güç uyguladığında sallanmaması da önemli bir diğer ayrıntıdır. Direğin fazla uzun ve ağır olmaması gerekir. Zira kedinizin üzerinde düşme riski var.

Tırmalama tahtası, direkler ile kıyasla daha farklı boyut ve kbirkaç türünü deneyebilirsiniz. Evde birkaç noktada olması çok daha iyi olabilir. Bazı kediler halı gibi yatay yüzeyleri tırmalamayı sevdikleri için tahta kullanımı daha avantajlı olacaktır. Üstelik karton, sisal ve halı olmak üzere pek çok alternatifi de mevcut. Hangisini alırsanız alın, kabarık olmamasına özen gösterin. Doğal tırmalama elementi olan ağaç kabuğu malzemesi, kedinizin kullanımı için harika bir üründür. Ne kadar çok çizebilirlerse o kadar çok sizin eşyalarınızdan uzak dururlar.

Kazıma Direklerini Stratejik Noktalara Yerleştirin

Kedinizin mobilyalarınızı tırmaladığı noktaları tespit edin ve kedinize aldığınız tırmalama direğini odanın belirgin bir noktasında, kedinizin tırlamadığı mobilyanın yanına koyduğunuzdan emin olun. Eğer yeni bir kedi sahiplendiyseniz, direği yeni kedinizin ulaşabileceği bir noktaya yerleştirin. Aksi takdirde kediniz birden fazla alanı işaretlemek için tırmalıyorsa, bu durum her biri için fırsat olacaktır. Bilhassa eviniz birkaç kattan meydana geliyorsa, her kata bir tırlama direği bu sorunun önüne kolaylıkla geçecektir.

Eğer kedinizin sizin sürekli kullandığınız sandalyeyi tırmalıyor ise, yanına bir tırmalama direği koyabilirsiniz. Aynı zamanda kendinize ait birkaç çamaşırı bir müddet tırmalama direğinin tepesine koyabilirsiniz. Böylelikle kediniz bunu sizin sürekli kullandığınız sandalyeniz ile ilişkilendirebilir. Ancak belirtmem gerekiyor ki, bu yöntem kedinin evdeki bir kişiye fazla bağlı olduğu zaman işe yarar. Tırmalama direğini en sevdiği kanepe ya da sandalyeye yakın yerleştirmek, onu çok daha çekici kılacaktır.

Kedinizin Tırmalama Direğini Kullanması İçin Teşvik Edin

Yavru kedi veya yetişkin kedinizi tırmalama direği kullandırmak için eğitin! Kedinizin önüne geçin ve nazik bir şekilde onu yeni tırmalama direğini tırmalamasıya teşvik edin. Ona kibarca okşayarak bu davranışta bulunması için bekleyin. Eğer daha da ilgisini çekmek istiyorsanızi direğe kedi nanesi ya da kedi nanesi yağı sürün. Kediniz direği kullandığı zaman, onu övün ve okşayın.

Bazı kişiler, kedilerin ön patilerini diereğe yerleştirip patilerini aşağı yukarı olacak şekilde hareket ettirip cesaretlendirmek isterler. Fakat unutmayın ki, pek çok kedi bir davranışı yapmaya zorlanmaktan nefret eder. Bu sebeple olumsuz bir cevap ile karşılaşmanız oldukça yüksek ihtimaldir. Başka bir seçenekte, tırmalama direğinin üzerine bir oyuncak koyup dikkatini çekmektir. Bu oyun esnasında direği tırmalayacağı için bir sevinç yaşayabilir.

Tırmalama Direğinin Konumunu ve Türünü Ayarlayın

Eğer kedinizin dikkatini çekmiyorsa, direğin yerini değiştirebilirsiniz. Kediniz illa beğenecek diye bir kesinlik söz konusu olmadığından, onun beğeneceği şekle dönüştürebilirsiniz. Kediniz sinirliyken tırmalama direğini kullanmaktan hoşlanmıyorsa, sizde direği yana yatırmayı deneyebilirsiniz. Kedinizin alışma evresinde, direği daha az riskli olarak görecektir. Kedi farklı yüzeyleri tırmalamaktan hoşlanır. Sisal ipi, halı, karton ya da perde kumaşı gibi pek çok metaryel olabilir. Eğer yüzey değişikliği yapacaksanız, onlar ile alışma evresinde çalışırsanız başarılı olabilirsiniz.

2. Yöntem

Tırmalama Davranışlarını Durdurma

Bu tür kötü davranışlara engel olmak için ses tonunuzdan yararlanın. Kesin bir dilla hayır diyebilmeniz, kedinizin mobilyayı tırmalamaya gittiği zaman, ilgisini kaybetmesi için yarar sağlar. Bir kedi tırmalamamayı yalnızca siz yanınızdayken öğrenebilir. Siz ortamda bulunmadığınız zamanlarda aynı davranışa devam edebilir. Sebebi ise cezayı doğrudan sizinle ilişkilendirebilrler. Bir diğer yöntemde, çakıl ya da bozuk parayı kedinize gelmecek şekilde onun bulunduğu noktaya atmaktır.

Onları korkutmak için yapılan bu davranışta, para veya çakıl taşlarının sizden geldiğini görmemesi önemlidir. Yani bu durumun tırmalama dolayısıyla oluştuğunu zannedebilir böylelikle siz yokkende bu davranışı sergilemez ve sizin direkt olarak ceza ile bağdaştırmazlar. Akabinde onları alarak tırmanma direğinin yanına koyun. Kedinize sadece doğası gereği gerçekleştirdiği bu davranıştan ötürü kızmayın! Tırmalama direğinin yanında da asla azarlamayın. Daha sevecen olmanız, onu mutlu ve hoş olan her şey ile bağdaştırmaları kolay olur.

Kedinizin Bu Davranışını Durdurmak İçin Su Kullanın

kediye su fışkırtma

Bir şişe sprey su kullanarak kediniz her mobilyanın yanına gittiğinde fışkırtabilirsiniz. Bu hareketiniz kedinize herhangi bir zarar vermek ve kedinizin su ile mobilyayı ilişkilendirmesine olanacak sağlar. Ancak bu olayın sizin olduğunuz zaman gerçekleşeceğini bildiklerinden, siz yokken tırmalayabilirler. Kedinizin kesin bir şekilde cayması için portakal yağı, okaliptüs yağı ya da herhangi bir narenciyeden yararlanabilirsiniz. Kedilerin en nefret ettiği kokular olduğu için az miktarda karıştırarak eşyalarınız üzerine nemli bir bezle sürün. Yağ ve su kısa süre içerisinde birbirinden ayrışacağı için her kullanımdan önce çalkalamayı unutmayın.

Kedinizin Dikkatini Çekin

Bazı zamanlar kedinizin tırmalamasını engellemek için fiziki bir müdahalede bulunmaniz gerekebilir. Onları tırmaldıkları yerden alıp çıkartın ve oyalanabilecekleri başka şeyler verin. Tırmalamaktan daha çok hoşlandığı ne varsa ona sunabilirsiniz. Belki bir oyun verebilir ya da onu bir süre sevebilirsiniz.

3. Yöntem

Kedinizin Tırmalamak İstediği Eşyalara Erişimini Sınırlayın

Tırmaladıkları mobilyaların üzerini örtün. Çift taraflı bantlar yardımıyla kaplayabileceğiniz mobilyaları, yapışkanlık hissiyatını sevmeyen kediniz bir daha patisini süremeyecektir. Halı gibi eşyalar için ise yapışkan tarafı yukarı gelecek şekilde bırakabileceğiniz gibi perde gibi ürünler içinde bu tarz eşyalarda uygulayabileceğiniz tıbbi yapışkan şeritleri olan üründen satın alabilirsiniz. Eğer işe veya evden uzak bir noktaya gidiyorsanız eşyalarınızı plastik örtüler ile kaplayabilirsiniz. Gerek kokusu gerekse hissi yüzünden kedileriniz buna yaklaşmayacaktır. Aynı zamanda balonlu naylondan alırsanız, kediniz güç uyguladıkça patlayan balonlar sayesinde korkacaktır. Yeni mobilya satın alacaksanız, sıkı dokunmuş bir şönil veya mikrofiber kumaş tercih edin. Kediniz bu tür kumaşlara pençelerini geçiremezler.

Hareket Dedektörü Kullanın

Kedinizin bu davranışını engellemek ve sizinle bağdaştırmasını önlemek için sprey veya ultrasonik sese duyarlı hareket dedektöründan faydalanabilirsiniz. Zira kediniz sizlerden korkar ve tırmalama davranışını gizli şekilde devam ettirmesine sebep olursunuz.

Özel Mobilyalarınızın Bulunduğu Odaların Kapılarını Kapatın

Eğer sizin için önem arz eden bir eşya ya da monilya varsa, kedinizin giremediği bir yerde tutmayı düşünün. Evde yaşayan herkesi bu odaya kedinizin giremeyeceği konusunda uyardığınızdan emin olun. Bu oda veya odaların kapısını her daim kapalı tutun. Bu şekilde kediniz önemli ve daha az önemli olan mobilyalar arasında farkı anlamalarını beklemek yerine aile üyelerinin dikkatli davranmasını sağlayın. Kediniz gözden kaçmış ve içeri girmişse, onu hemen dışarı çıkartarak, snır dışı edildiği konusundaki algıyı anlamasını sağlayın.

4. Yöntem

Kedinizin Tırmalama Yeteneğini Sınırlayın

Tırmalamanın en büyük kaynağı uzayan tırnaklarını keskinleştirmek ve kısaltmaktır. Bu nedenle kedinizin tırnaklarını düzgün şekilde kesin ve kısa tutmaya özen gösterin. Eğer nası yapacağınıza dair bir fikriniz yoksa, kedinizi incitmemek için daha önce konuyla ilgili yazmış olduğumuz makalemize göz atabilirsiniz; Kedilerde pati bakımı ipuçları.

Kedinizin Tırnaklarını Plastik Kapaklar Kullanarak Kapatın

Kedilerin tırnaklarına takılan yumuşak kapaklar sayesinde herhangi bir yüzeye zarar vermemesini sağlayabilirsiniz. Bunları satın alarak kendiniz yapıştırabilir veya veterinerinize götürerek yaptırabilirsiniz. Bu koruyucu kapaklar 3 ila 6 hafta içerisinde kendiliğinden düşecği için tekrardan yapılması gerekecektir.

Kedinizin Dışarıda Zaman Geçirmesine İzin Verin

Eğer kediniz hali hazırda dışarı girip çıkabilecek bir pozisyondaysa, büyük bir ihtimalle kendine tırmalayabileceği bir ağaç bulmuş demektir. Bulamamışlar ise de, siz teşvik edin. Ağaca zarar vermiyorsa, onu tırmalaması kadar doğal bir davranış olamaz. Böylelikle mobilyalalara daha az ilgi duyarlar. Kedinize uygun zamanlarda dışarıda zaman geçirmeleri için olanak tanıyın.

Sıkça Sorulan Sorular

Hangi yöntem, kedilerin mobilyaları çizmesini engeller?

Bir sprey satyın alarak kedinizin mobilyalarınızı tırmalamasını engelleyebilirsiniz. Fakat, sirke, esansiyel narenciye yağları, sarımsak ve nane gibi malzemeleri kullanarak evde kendiniz de bir sprey yapabilirsiniz.

Hangi kokular kedileri mobilyaları tırmalamaktan caydırır?

Bir suya 10 damla limon veya portakal kokulu uçucu yağ koyun. Kedilerin en sevmediği narenciye kokuları sayesinde uzak durmasını istediğiniz eşyalarınıza yaklaşmazlar. Eğer kbu kokular işe yaramazsa tarçın, lavanta veya okaliptüs yağılarını deneyin.

Kedilerin sirke ile mobilyaları çizmesini nasıl önlersiniz?

Elma sirkesi spreyi ile elma sirkesini kullanmayı deneyin. Bir miktar sirkeyi su ile karıştırarak kedinizin uzak durması gereken noktalara püskürtün.

Bir kediyi mobilyaları çizmemesi için eğitebilir misin?

Kedinizin tırmalamasını tamamen yok etmek yerine, doğru yeri tırmalamasını öğretin. Ona katon, halı, ahşap, sisal ve döşemeden yapılmış olan tırmalama direkleri alın.

Kedinin tırmalamasını önlemek için halıya ne püskürtebilirim?

Kedinizin tırmalamayı sevdiği bölgeye, sprey sıkın. Bu sprey, kokusuz, ilaçsız ve kedinizin duygusallığını desteklemek için doğal sakinleştiricilerini taklit etmektedir.

Lavanta kedileri mobilyalardan uzak tutar mı?

Kediler lavanta kokusundan nefret ederler. Bu güçlü kokudan kaçınmak için mobilyalarınızdan uza duracaklardır. Esansiyel yağı eşit ölçüde su ile karıştırarak, istediğiniz bölgeye püskürtün.

Alüminyum folyo kedileri mobilyalardan uzak tutar mı?

Hem gürültülü hem de rahatsız edici hissi sebebi ile kedinizi uzak tutmaya yardımcı olur. Tezgah ya da herhangi bir yüzeye folyo şeritleri bantlamanız yeterli bir çözüm olacaktır.

Kedi tırmalamayı durdurmak için deri koltuğa ne sürülür?

Kokusunun yanı sıra deri koltuğunuzun çizilmemesi için doğal bir kovucu görevi olarak sire kullanılabilir. En iyi sonucu beyaz sirke verir. Fakat fazla güçlü kokmaması ve mobilyaya zarar vermemesi için su ile karıştırmak önemlidir.

Bir kedi ne tür bir halı çizmez?

Kediler bir derinliğin içerisinde gömülmekten hoşlanmadıkları için yün halı kullanmak iyi bir çözümdür.

Bir kedi mobilyalarıma zarar verir mi?

Kediler eşya ve nesneleri bile isteye zarar vermek için değil doğaları gereği tırmalama davranışını gerçekleştirmek için çizerler.

Kedilerin tırnaklarını kesmek mobilyaları korur mu?

Kediler uzun olan tırnaklarını keskinleştirmek ve hatta kısaltmak için tırmalama gereksinimi duyarlar. Eğer siz düzenli olarak kedinizin tırnaklarını kısaltırsanız, mobilyalarınızı nispeten korunaklı hale getirebilirsiniz.

Kediler ne tür halı tırmalamayı sever?

Kediler en çok polyesyer, naylon, friz halıları tırmalamayı sever. Bu metaryele sahip halılar diğerlerine kıyasla daha uzun süre dayanırlar.

Kediler deri mobilyalara ilgi duyuyor mu?

Kediler deriye ilgi duydukları için mobilyalarını örtmeniz faydali bit yöntem olacaktır. Heyecan veren, eğlenceli bu aktivite yüzünden patilerini diriye batırabilirler. Aynı zamanda deri kedilerin ilgisini çeken güçlü bir kokuya da sahiptir.

Bu Makale İlginizi Çekiyor Olabilir;

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Mahmut Musabay
Tem 15, 2022 / 13:01

Faydalı bir makale…Ben polyster halının kenarlarına pamukla limon sosu sürererek idare ediyorum şu an…Evden uzaklaştığımda ne olur bilemiyorum. İkinci bir tırmalama direği almam da şart oldu.