Kedilerin halılara kaka yapması nasıl durdurulur?

26 Temmuz 2021
6232
Kedilerin halılara kaka yapması nasıl durdurulur?

Kedilerin halılara kaka yapması genelde çok sık rastlanılan bir durum değildir. Zira söz konusu tuvalet olduğunda kediler oldukça titiz canlılardır. Özellikle tuvalet eğitimi almış kediler kendi kum kaplarına tuvaletlerini yaparlar. Ancak bazı durumlarda evcil kediler kakalarını halıya da yapabilmektedirler. Bu durum ise yalnızca etrafın kirlenmesine değil, çeşitli hastalıklara davetiye çıkarmasına da neden olabilmektedir.

Kediler Neden Halıya Kakalarını Kaka Yapar?

Kedilerin halıya kaka yapması sık bir hale gelmişse bu durum çeşitli sorunlara işaret edebilir. Kediler tuvalet eğitimi aldıktan sonra kum kaplarını kullanmak adına çok titizdirler ve devamlı olarak tuvaletleri geldiğinde kum kaplarını kullanırlar. Eğer belli aralıklarla tuvaletlerini birkaç kez olmak kaydıyla halıya ya da zemine yapıyorlarsa da bu durum istisna olarak görülebilir. Fakat düzenli olarak kum kabının dışına kaka yapan bir kedide kuvvetle muhtemel çeşitli sorunların baş göstermesi kaçınılmazdır. Bknz: Kedinizin tuvalet kabı dışına kaka yapmasını nasıl engellersiniz?

Kedilerin Halıya Kaka Yapmasındaki Tıbbi Nedenler

Kedilerin kakasını halıya yapıyor olmasında ilk etmen tıbbi rahatsızlıklar olabilir. Kedilerde üriner sistem rahatsızlığının ya da ishalin olması kum kabına kaka yapmaktansa bulundukları yere kaka yapmalarına neden olabilmektedir. Söz konusu durumda ani şekilde kakası gelen kedinizin kum kabına yetişecek zamanı olamayabilir. İshalin yanında kabızlık da aynı şekilde bu duruma neden olabilecek rahatsızlıklar arasında değerlendirilmelidir. Çünkü bir anda bastıran rahatlama isteği kedinin kum kabına gitmesini engelleyecek ve kedi bulunduğu yere kakasını yapacaktır.

Bu türden sorunlar, kedinizin, kakasını kum kabının dışına yapmasına neden oluyorsa öncelikle veteriner kontrolü yapılarak gerekli hastalığın teşhisinin yapılması gerekir. Veteriner kontrolü sonrasında üriner sistem, ishal ya da kabızlık gibi sorunlar olup olmadığı teşhis edildiğinde kedinizin bu rahatsızlığı geçinceye kadar kum kabı dışına kakasını yapabileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Söz konusu hastalıklar geçinceye kadar ev içerisine ilave kum kapları koymak bu sorunu atlatmada yararlı olacaktır.

Kediler Neden Halıya Kaka Yaparlar

Yaşlı Kedilerin Halıya Kaka Yapmasında Olası Sebepler

Yaşlı kedilerin halıya kaka yapması yaşlarına bağlı olarak görülen fiziksel durumlarından kaynaklanmaktadır. Yaşlı kediler özellikle bahçe varsa bahçeye çıkmak konusunda isteksizdirler. Bunun yanında vücutlarında meydana gelen eklem sertlikleri nedeniyle de adım atmak veya hareket etmek açısından güçlük yaşayabilirler. Yapısal olarak yaşlanan kedilerde kendilerine güven sorunu da ortaya çıkar ve etraflarındaki her şeyden tehdit algılamaya başlarlar. Bu durum da kedilerin daha geniş ve rahat şekilde hareket etmelerini önlemektedir.

Kedilerin yaşlılık döneminde halıya kaka yapmasını önlemek için çok rahat bir şekilde ulaşabilecekleri kum kabı kullanabilirsiniz. Özellikle yukarıda kalmayan ve genelde vakit geçirdikleri bölgeye yakın olacak şekilde kum kabı yerleştirmek halıya kaka yapmalarını önleyecektir. Bahçeli evde yaşayan kedi, tuvaletini dışarıya yapmaya alışmışsa bu durumda da artık bahçeye çıkmaması için yine kum kabının kullanılması gerekecektir. Bknz: Kedi kum kabı kullanımı: Kum kabı nereye konulmalı?

Korku ve Kaygıdan Kaynaklı Ev İçine Kaka Yapma

Kedilerin halıya kaka yapması korku ve kaygıdan da kaynaklanabilir. Kediniz korku ve kaygı içindeyse bu durumda bulunduğu yere kakasını yapması kaçınılmazdır. Kendi yaşam alanının rahat olmamasına bağlı çeşitli riskler algılaması kaka yapmasına neden olacaktır. Bu yüzden kedinizin halıya kaka yapmasını önlemek için kaygı ve korkulardan uzak durmasına dikkat etmelisiniz. Özellikle görünürde kaygı ya da korku duyacağı hiçbir şey olmamasına karşılık yine de kum kabına gitmeyip bulunduğu yere kaka yapıyorsa bu durumda kum kabının yerini değiştirerek rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Bknz: Korkak kediler nasıl kendine güvenecek şekilde eğitilir?

Yabancıdan Duyulan Korku

Kedilerin halıya kakasını yapmasına neden olan durumlardan biri de ev içerisinde kendisini tedirgin edecek yabancıların olmasıdır. Evinize, kedinizin tanımadığı bir misafirin gelmesi durumunda kediniz rahat hareket edemeyeceği için kum kabına gitmekte zorluk yaşayacaktır. Böylesi bir durumda yaşanacak sorunları gidermek için kum kabına rahat şekilde ulaşacağı bir alanı belirleyebilirsiniz. Zamanla misafire alışacağı için tedirgin olma durumu da ortadan kalkacaktır. Bknz: Kedilerde yabancı fobisi: Kediler neden insanlardan korkar?

Misafirden Korkan Kedi

Kedinizin Halıya Kaka Yapması Nasıl Önlenir?

Kedilerin halıya kaka yapmasını önlemek için duruma göre farklı aksiyonları değerlendirebilirsiniz. Kediniz bir tür alışkanlık olarak halıya sürekli kaka yapmaya başlamışsa bu durumda kakasını yapmasına neden olan sebepleri göz önünde bulundurmalısınız.

Kaka yaptığı halı ya da zemini etkili temizlik malzemeleri ile temizlemeniz kendisi için bir uyarı olacaktır. Özellikle fayans, parke gibi çıplak alanlara kaka yapıyorsa bu durumda kaka yaptığı alanı çamaşır suyu gibi güçlü temizleyiciler ile temizlemek daha sonra aynı bölgeye kaka yapmasını engelleyecektir. Eğer paspas ya da küçük kilim gibi parçalar üzerine kaka yapmışsa bu durumda da söz konusu eşyaları atmanız ya da kaldırmanız daha sonra tekrar aynı yere gidip kaka yapmasının önüne geçecektir.

Kum Kabını Değiştirin

Kedilerin halıya kaka yapmasını engellemek için kum kabını yeniden gözden geçirmeniz gerekebilir. Kediniz kum kabında rahat edemiyorsa ve kabı kullanmayı sevmiyorsa daha çok seveceği geniş, açık kapları tercih edebilirsiniz. Eğer kapaklı kum kabı kullanıyorsanız kediniz kapalı bir alana girmeyi sevmiyor olabilir. Bu durumda açık olan kum kaplarını kullanmak daha iyi sonuçlar verecektir. Tek bir kum kabınız varsa ve ev alanı da genişse bu durumda farklı bir bölgeye kum kabı ilave etmek de daha iyi sonuçlar verecektir. Özellikle katlı evlerde evin her katında kum kabının bulunması kediniz için çok rahatlatıcı olacaktır.

Kum kabında aynı zamanda kokulu ürünleri tercih ediyorsanız artık kokusuz olanları tercih etmenin de vakti gelmiştir. Genelde kokulu olan kum ve kaplar dışkı kokularını gizlemek için tercih edilmektedir. Ancak pek çok kedi bu türden kokulardan hoşlanmaz. Bu yüzden kokulu ürünler yerine kokusuz olan ürünleri tercih etmeniz yararlı olacaktır. Bknz: Kedi kumu ve kabı ile ilgili önemli noktalar

Tuvalet Eğitimini Gözden Geçirin

Kedinizin halıya kakasını yapmasını engellemek için tuvalet eğitimini tekrar gözden geçirebilirsiniz. Özellikle kediniz henüz küçükse ve tuvalet eğitimi yakın zamanda tamamlanmışsa tam olarak bu eğitimi öğrenememiş olabilir. Bu yüzden tuvalet eğitimini gözden geçirerek gerekli olan kısımları tekrar kedinize öğretmek yararlı olacaktır. Bknz: Kedi tuvalet eğitimi nasıl verilir?

Yavru Kedi Tuvalet Eğitimi

Evinizi Kedinize Uygun Hale Getirin

Kedinizin halıya kakasını yapmasını önlemek için ev içerisini de uygun hale getirebilirsiniz. Özellikle kediniz sadece evin belirli alanlarına kakasını yapıyorsa onun bu alanlara kaka yapmasını önleyecek şekilde dekor değişikliğine gitmeniz iyi olacaktır. Kedinizin bu alanlara girmesini önlemek için çeşitli eşyalardan yardım alarak alanı kaka yapmak için elverişsiz bir hale getirebilirsiniz.

Bunun yanında kedinizin ev içinde kendisini stres, gerginlik ve kaygıda hissetmemesi için de gerekli dekor değişikliklerini yapabilirsiniz. Böyle bir yöntem için kediniz ile mümkün olduğunca çok fazla oynamaya dikkat edin. Kedinizin rahat hareket edeceği, dolaşmaktan keyif duyacağı, mümkün olduğunca zaman geçireceği alanlar kendisini mutlu hissettirecektir. Bu durum da strese bağlı olarak ani şekilde kakasını yapmasını büyük ölçüde önleyecektir.

Tüm bu süreç zaman alacağı için kedinizin halıya ya da zemine kaka yapmasını önlemek için gerekli özeni göstererek, sabırlı bir şekilde davranıp kum kabına tuvaletini yapmasını sağlayabilirsiniz.

Kedi Kakası Halıdan Nasıl Temizlenir?

Kedi kakasını temizlemede söz konusu kaka yapılan yer halı ise bu durumda bulaşık deterjanını soğuk su ile karıştırıp köpük ile kirlenen bu bölgeyi kaplayabilirsiniz. Daha sonra beyaz sirke ve su karışımı ile bölgeyi bir bez yardımı ile iyice yıkayabilirsiniz. Fayans, seramik, parke gibi alanlarda ise doğrudan çamaşır suyu kullanabilirsiniz.

Kediler hakkında sıkça sorulan sorular, tuvalet eğitimi ve yaşam ipuçları hakkında detaylı bilgileri okuyun, daha fazla bilgi alın…

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Hilal
May 22, 2022 / 22:50

kedim 12 yaşında. bir haftadır aniden koşarken dışkısını sağa sola bırakıyor dolapların üstüne çıkıyor peşinden biri kovalıyor gibi. çişini gömüyor ama diğerini nereye koşarsa oraya yapıyor. çözüm önerisi olan varsa çok sevinirim. zor durumdayım.. ☹️


Veteriner Hekim
Haz 6, 2022 / 15:57

Merhaba anlattığınız durum bir sağlık sorunundan kaynaklanıyor olabilir. Bu durum bazen kabızlık durumunda ya da nörolojik hastalıklarda görülebiliyor. Kedinizin yaşı da artık geriyatrik diyebileceğimiz bir yaşta olduğu için genel bir check up yapılmasında fayda var.


Ismet
Haz 22, 2022 / 17:37

Kedim yeni aldigim kazaga cıvık kaka yapmış,ne yaptımsa çikmiyor ne olur ysrdim edebilirmisiniz


Zeynep Kahya
Haz 24, 2022 / 20:37

Merhaba, kuru temizleme yaptırmanızı tavsiye ederiz.


Emine
Tem 5, 2022 / 18:25

Merhaba kedi mi yeni sahiplendim daha 10 haftalık tuvalet eğitimini almış ama son 2 seferdir büyük çişini evin içine ya da kendi yuvasına yapıyor neden olabilir acaba ya da ne yapabilirim


Veteriner Hekim
Tem 9, 2022 / 12:12

Merhaba kediler aslında içgüdüsel olarak kuma yapmayı tercih ederler. Kumunu sürekli temiz tutmaya çalışın. Bazı kediler aşırı titiz olduklarından ya da kum kabında üstünü örtmek için yeterince kum olmadığından başka yerlere dışkısını yapıyor olabilir.


Adem
Ağu 31, 2022 / 16:00

British shorthair 7 aylık erkek kedim 3 aydır koltukların belirli yerlerine 3-4 günde bir kakasını yapıyor.kumunu değiştirdim ,iki tane kum kabı koydum ,gene değişen bişi olması birde kedim 1 aydirda kızgınlık dönemine girdi ishal değil kabizda değil ,neden kakasını kum kabı dışına yapıyor çözemedim


Aycan
Eyl 17, 2022 / 20:18

Merhabalar, 1 yaşındaki tekir kedimiz sahiplendiğimizde çok titizdi, evdeki diğer kedinin (1 gün arayla sahiplendik)çişini kakasını bile arkasından gidip tekrar kapatırdı. Kuru fip’e yakalandı, tedavisini yaptık, veteriner hekimin muayenesi sonucu herhangi nörolojik bir hasar kalmadan kurtulduk. Ancak şu an evin her yerine çişini ve kakasını yapıyor koltuk, halı, zemin farketmeksizin. Ne yaptıysak çözemedik kum kabı artırmak, kum değiştirmek, diğer kediden izole etmek vs. Yardımcı olur musunuz? Kedim erkek ve kısır.


Veteriner Hekim
Eyl 21, 2022 / 11:03

Merhaba maalesef fip bazen beyinde kalıcı hasar bırakarak bu tarz davranış bozukluklarına yol açabiliyor. Fip için nasıl bir tedavi uygulandığını bilmediğim için yardımcı olamayacağım. Ancak veteriner hekiminizle bu durumu konuşmanızı öneririm.


Aleyna
Eki 27, 2022 / 09:56

Merhabalar,kedim 3 aylık ve sabahları çok erken saatlerde onunla oynamamı istediği için 1, 1.5 saat için hole koyuyordum uyutmadığından dolayı. Ne zaman bu durum yaşansa yolluğa çişini yapıyor. Ne yapmam lazım? Uyku uyuyamıyorum, tuvaletin önüne geçemiyorum yolluğu atacağım bu gidişle ama sanmıyorum çözümü bu olsun.Yardım ederseniz çok sevinirim.


Veteriner Hekim
Eki 28, 2022 / 18:49

Belli ki size tepki olarak yapıyor. Kum kabının yakınında başka bir odaya koymayı deneyebilirsiniz. Onu odaya kapatırken hoşuna gidecek şeyler yapabilirsiniz. Sevdiği bir oyuncakla beraber kapatmak ya da mamasını tazelemek veya yaş mama vermek gibi. Daha çok yavru olduğu için bu durum düzeltilebilir.


İpek
Ara 1, 2022 / 09:55

Merhaba kedim iki aylık british short hair tuvalet eğitimi tamamlanmıştı sahiplendiğimde eve geldiğinden beri üç gündür tuvaletini sürekli belirli bölgede halıya yapıyor gün içerisinde tuvaletine defalarca götürüp koklatıyorum halıya yaptığı yeri sirke ile temizliyorum fakat yine aynı yere yapıyor çözümü nedir yardımcı olabilir misiniz


Veteriner Hekim
Ara 2, 2022 / 11:45

Merhaba kum kutusunu özellikle kaka yaptığı bölgeye bir süreliğine koyabilirsiniz. Kum kutusuna yapmaya başladıkça yerini tekrar değiştirirsiniz. Bu etkili olmazsa bir süreliğine kedinizi daha küçük bir odada kum kabıyla beraber kapalı tutabilirsiniz. Aslında içgüdüsel olarak kum kabını tercih etmeli. Özellikle kokulu kum kullanıyorsanız kumunu değiştirmek de bir çözüm olabilir.


Nilgün Akyol Aydın
Ara 18, 2022 / 10:46

Merhaba iki kedim var biri tekir 6 yaşında biri schottish blue point 5 yaşında, normalde evde çok rahattılar bahçeli bi eve taşındık bahçeye alıştıktan sonra kum kablarını kaldırdırk. Evde de bi oda ve hol onlara ait kaldı çünkü yenş doğum yapmıştım, dışarıyla da temaslarını kesemediğimizden bi süre yan yana getirmedik bebekle ve üç keredir kedim kakasını eve yapıyor daha önceki yaptığı yerleri temizledim, birinde küçük bir halı vardı onu çöpe attık ama üçüncü kez tekrarladı bu sefer de holün halısına. Bunun sebebi me olabilir


Veteriner Hekim
Ara 28, 2022 / 11:04

Eve de kum kabı almanızı öneririz. Belki dışarıda onu güvensiz hissettirecek bir tecrübe yaşamış olabilir. Dışkılarını yaparken oldukça savunmasız olduklarından güvenli alanlarda yapmayı tercih ederler.


hatice şevval
Oca 24, 2023 / 23:52

merhaba kedim 9 aylık erkek . tuvalet alışkanlığı olmasına rağmen bugün annemin yatağına hem çişini hem kakasını yaptı . kum kabının olduğu odanın kapısı kapanmış o yüzden olabilir mi ? çok endişeliyim
annem temizlik hastası çok korkuyorum


Veteriner Hekim
Oca 27, 2023 / 10:46

Evet eğer kum kabına ulaşamadıysa başka bir yere yapmak zorunda kalması çok normal. Durumu takip edin eğer tekrarlamazsa endişelenmenize gerek yok.


bengisu gökulu
Şub 10, 2023 / 00:09

merhaba kedim 4 aylık sarman. yaş fipe yakalandı veterinerde tedavisi devam ediyor. bugün odadan tuvalet kabına gidene kadar parça parça kakasını yapmış nedeni ne olabilir bana mı tepki


Veteriner Hekim
Şub 11, 2023 / 15:14

Çok geçmiş olsun. Hastalıktan dolayı yaşadığı halsizlikten tutamamış olabilir. Bu durum devam ederse tedaviyi takip eden veteriner hekiminizle görüşebilirsiniz.


Buse
Şub 10, 2023 / 07:21

Merhaba kedim 1 yaşında tekir son 1 haftadır dışkısının bir kısmını kumun dışına paspasların üzerine bırakıyor yada poposunda kalan dışkıyı halıya sürtüyor hiç böyle bir davranışı yoktu ne yapmalıyım


Veteriner Hekim
Şub 11, 2023 / 15:12

Kedinizi veteriner kliniğine götürmenizde fayda var. Bazen kabızlık yaşayan kedilerde bu durum görülebilir. Veya anal keseleri dolduğunda dışkısının tamamını çıkartmakta zorlanabilirler. Bu yüzden kedinizi veteriner kliniğine götürüp anal keselerinin ve karnının kontrol edilmesi gerekmektedir. Bunun için gerekli görürse veteriner hekiminiz kan tahlili ve röntgen çekmek isteyebilir.


Aycan
Şub 25, 2023 / 08:02

Merhaba kedim 4 aylık dişi british hem kum kabına hem herhangi bi kapı dibine kakasını yapıyor. Çişiyle ilgili problem yok. yavru olduğu için kakasını tutamaz diye belki hepsini kolay ulaşabileceği açık tuvalet olarak kullanıyorum bu davranışı nasıl değiştirebilirim bi de tuvaletini kapatmıyor.


Veteriner Hekim
Mar 3, 2023 / 14:03

Merhaba kum kabına yaptığı ve üstünü örttüğü zamanlarda ona ödül vermeyi deneyebilirsiniz.


Enes
Şub 27, 2023 / 00:55

Merhabalar. 7 yaşında erkek kısır bir siyam kedim var. Yavruları olduktan sonra (2017) ya da kısırlaştırıldıktan sonra (2017) tuvalet kabının önüne, yanına kaka yapmaya başladı. 6 senedir ne yaptıysak düzelmedi. Bebeğimiz olacağından önceden psikolojik olarak zorlansakta tolere edebildiğimiz durum şuan daha hassas bir hal aldı. Kedimizden de vazgeçmek istemiyoruz lakin bir çıkış yoluda bulamıyoruz. Yardımcı olursanız sevinirim…


Veteriner Hekim
Mar 3, 2023 / 13:37

Bu durum uzun zamandır devam ettiğ için artık oturmuş bir davranış haline gelmiştir. Davranış uzmanı bir veteriner hekimden randevu almanızı ve daha ciddi bir şekilde gerekirse ilaçlar ile probleme yaklaşılmasını tavsiye ederiz.


Gülistan Banu
Şub 28, 2023 / 08:10

Merhabalar, 1,5 yaşında ki british kedim son 1,5 haftadır bir kaç gün arayla dışkısını paspas veya yolluğa yapıyor. Paspası kaldırdıktan sonra yolluğa yapmaya başladı. Kum kabını her gün temizlememize rağmen bi çözüm bulamadık. Eve yabancı girende olmadı hiç. Çözüm öneriniz varsa çok mutlu olurum.


Veteriner Hekim
Şub 28, 2023 / 15:26

Merhaba eğer yakın zamanda kum markasında bir değişiklik yaptıysanız bu durum sebep olmuş olabilir. Eski kumuna geri dönebilir ve evinizdeki kum kabı sayısını arttırabilirsiniz.


Veteriner Hekim
Mar 3, 2023 / 13:33

Merhabalar, kediniz de bu davranış aniden ortaya çıktığı için bir veteriner hekime muayene olmasında fayda var. Eğer sağlığı yerindeyse evinizdeki kum kabı sayısını arttırmayı, kum markanızı yakın zamanda değiştirdiyseniz eski markanıza geri dönmenizi tavsiye ederiz.


Semra
Mar 18, 2023 / 02:43

Merhaba bugün bir kedi sahiplendik.tuvalet eğitimi var dediler.kutunun içinde getirdiler ama kedi belinden aşağısı kakalı idi.tıslıyor ve yaklaştırmiyordu.biraz su dökerek temizledik.Ama bu sefer de neresi denk geliyorsa sürekli çiş ve kaka yapıyor. Çok korkuyor .yanına yaklaşınca da tıslıyor.Normal mi yoksa geri sahibine vereyim mi bilememiyorum.Ne yapmam lazım?


Veteriner Hekim
Mar 18, 2023 / 18:01

Merhaba kedinin ortama alışmasına izin vermelisiniz. Belli ki yeni ortam onu strese sokmuş durumda öncelikle bütün ev yerine kum kabı ve su ve mama kabının aynı ortamda olduğu bir odada tutmalı odaya ve sizlere biraz daha alıştıktan sonra evin kalanını keşfetmesine izin vermeyi deneyebilirsiniz. Kediler içgüdüsel olarak kuma yapmayı tercih ederler. Kedinizde ortama alıştıkça normal düzenini oluşturacaktır.


Gülhan
May 11, 2023 / 10:51

İyi günler kedim son zamanlarda tüylü halının üstüne kaka yapmaya başladı ve dikkat ediyoruz ne zaman sersek ona geri yapıyor bu durumu bebeklerine bağlamalımıyız kum kabınımı değişmem gerekiyor yoksa ayrı kum kbımı almam gerekiyor lütfen yardımcı olabilir misiniz🙏🙏😮‍💨


Veteriner Hekim
May 13, 2023 / 14:25

Merhabalar kediler için önerilen kum kabı sayısı kedi sayısının 1 fazlası olmalıdır. Yani 2 kediniz varsa 3 adet kum kabına sahip olmalısınız. Bunun dışında eğer kum kabınızın üstü kapalı ise açık bir kum kabına geçmenizi öneririz. Geçmiş olsun..


Zehra
May 15, 2023 / 22:26

2 aylık bahçede baktığım yavru kedim var annesi ve kardeşleri 1 hafta önce gittiler tek kaldığı için eve aldım normalde kuma yapıyor ama çok fazla ilgi bekliyor ben onunla ilgilenirken kakasının geldiğini farketse bile kuma gitmiyor ve etrafa sürüyor ben farkedip kuma koyup çıkmasını engelleyince kuma yapıyor yine ama normalde bizle oyun oynarken bile kuma gitmiyor buna nasıl çare bulabilirim 🥺


Veteriner Hekim
May 20, 2023 / 11:41

Daha çok küçük onu kum kabına götürerek kakasını yaptığında onu sevip ödüllendirerek bu davranışın pekişmesini sağlayabilirsiniz. Yaşı ilerledikçe kendisi kum kabına gitmeyi tercih edecektir.


YAĞMUR
Haz 3, 2023 / 11:33

KEDİM 4 AYLIK 2 GÜNE 1 HALIYA YAPIYOR. ARADAKİ HALIYI SİLDİM KALDIRDIM BU SEFER YATAK ODASINDAKİ HALIYA YAPMAYA BAŞLADI SADECE 2 GÜNDE BİR BİR DEFA YAPIYOR NE YAPABİLİRİM


Veteriner Hekim
Haz 4, 2023 / 12:27

Evinizdeki kum kabı sayısını arttırmalı ve kumlarını sürekli temiz tutmaya özen göstermelisiniz. Daha yaşı genç oldupu için zamanla bu davranış pekişecektir.


Bunyy
Ağu 9, 2023 / 21:17

Benim üçtane kedim var


Sena
Kas 14, 2023 / 22:45

Merhaba kedimi 2,5 yıl önce sahiplendim ilk defa dışkısını halıya yaptı. 1 kere top şeklinde bir kere de daha sıvı şekilde yaptı. Bir de beyaz köpük şeklinde kustu ama daha sonra kumuna gitti. Ben şehir dışındayım ablam fark etmeden tarihi geçmiş macun veriyormuş zaten bugün de macunu verdikten sonra kustu. Sizce sebebi o olabilir mi? Kedimde böbrek büyümesi vardı onunla alakası olabilir mi? Cevaplarsanız sevinirim teşekkürler


Veteriner Hekim
Kas 22, 2023 / 13:36

Merhaba bozuk macun da böbrek büyümesinin sebep olabileceği böbrek yetmezliği sonucu mide ve bağırsakların etkilenmesi durumu da kedilerde kusmaya ve ishale sebep olabilir. Kedinizi veteriner hekiminize götürmenizi ve böbrek değerlerini kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz. Geçmiş olsun.


mehmet
Şub 26, 2024 / 19:58

merhaba kedim 8 aylık ve halıya kakasını yapıyor ve bu durumu alışkanlık haline getirdi beyaz sire ve suk arışımıyla silsemde yimnede gidip aynı yere kakasını yapıyor bunun nasıl önüne geçebilirim ?


Veteriner Hekim
Şub 27, 2024 / 13:30

Merhaba kedilerde bu durum davranış bozukluğuna bağlı olabildiği gibi bazı kediler kum kaplarından veya kum tiplerinden rahatsız oldukları için de bu davranışı sergileyebilirler. Kum markanızı değiştirmenizi ve evdeki kum kabı sayısını arttırmanızı tavsiye ederiz.