Kedi kum kabı kullanımı: Kedi tuvaleti nereye konulmalı?

16 Haziran 2021
4204
Kedi kum kabı kullanımı: Kedi tuvaleti nereye konulmalı?

Kedi kum kabı kullanımı: Kum kabı nereye konulmalı? Tam anlamıyla bir kedi insanı olsanız bile, sevmeyeceğiniz ve hatta katlanamayacağınız bazı durumlar söz konusudur. Bunların başında ise kum kabı, yani diğer bir deyişiyle kedi tuvaleti geliyor.

Neyse ki, bu çirkin ve sevilmeyen evcil hayvan aksesuarını evde gizlemek ve göz önünden uzak tutmak için birçok çözüm var. Gizli bir kum kabı muhafazası ile evin etrafında istenmeyen kokuları ve dağınıklığı önleyebilir; kedinize tuvaletini yapabilmesi için özel bir yer sağlayabilirsiniz.

Kedilerimizi seviyoruz ve sizin de sevdiğinizi biliyoruz, bu yüzden birkaç orijinal kum kabı fikri ile karşınızdayız. Bu kedi alanından en iyi şekilde yararlanmak için birkaç ipucu ile kum kabı kullanımı, kum kabının nereye konulması gerektiği ve de kum kabını gizlemek hakkında tüm detayları önünüze seriyoruz!

Sınırlı alanlarda kum kabı problemi!

Küçük bir evde veya küçücük bir apartman dairesinde, bırakın kedinin kum kabını, kendi eşyalarınız için bile yer bulmak yeterince zor olabilir. Ama bunu doğru bir şekilde yapmak önemlidir. Kum kabı ve tuvalet sorunları, veterinerlere bildirilen en önemli davranışsal endişelerden biridir ve bazen insanların kedilerinden vazgeçmelerine bile neden olabilir.

Amaç, sınırlı alanı her ikiniz için de kullanılabilir kılmaktır. Bunu da kum kabını yol üstünden almak, ancak erişiminin de kediniz açısından kolay olmasını sağlayarak yapmak mümkündür. Küçük bir evde daha az alana sahip olmanın bariz dezavantajların bir diğeri de alan ne kadar küçükse, kum kabını o kadar sık ​​görmek ve kokuyu almaktır.

Bu sebeple kum kabını sürekli temiz tutmak gerekir. Bu hem kediniz hem de sizin için hijyenik açıdan önemlidir. Fakat kum kabını nereye koyacağınıza karar vermeden önce, kaç tane kum kabına ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz.

Bir kedi için kaç adet kum kabı alınmalı?

Genel bir kural olarak, her bir kedi için bir kum kabı ve artı bir ekstra kaba sahip olmalısınız. Bir kediniz varsa, kum kabını sık sık temizlemeniz koşuluyla küçük bir evde veya apartmanda bir kum kabı yeterli olabilir. Fakat temizliğe her zaman dikkat edemeyebilirim diyorsanız, mutlaka ikinci bir kedi tuvaleti almalısınız.

Bu ekstra kum kabı, ilk kum kabının kirli veya müsait olmaması gibi durumlarda (kapı kapandı, misafir vb.) kedinizin gidecek alternatif bir yeri olmasını sağlayacaktır.

Küçük bir evde birden fazla kedi ile yaşıyorsanız, uygun sayıda kum kabı için yer bulmak zor olabilir. Daha az sayıda kum kabı tercih edebilirsiniz, ancak o halde kum kabını sabah ve akşam birer kez temizlediğinizden emin olmalısınız.

Günde iki kez, kum kaplarını temizlemek uzun bir iş gibi görünüyorsa, kendi kendini temizleyen bir kum kabı satın alabilirsiniz. Otomatik kum kapları, kediler tuvaletini yapmak için kullandıktan hemen sonra kendini temizler, böylece temizlemek için kürekle zaman harcamanıza gerek kalmaz.

Artık kaç tane kum kabı almanız gerektiğini bildiğinize göre, onları nereye koymanız gerektiği konusuna geçebiliriz!

Kum kabı nasıl olmalı

Kendinizi kedinizin yerine koyarak düşünün!

Kedinizle empati kurarak, kum kabını yerleştirmek için en iyi yerin neresi olacağınız düşünün. Muhtemelen tuvaletin uygun ve yakın bir yerde olmasını istiyorsunuz – gitmeniz gerektiğinde uzun bir mesafe yürümek zorunda kalmaktan daha kötü bir şey yoktur! Ve tuvaletin, diğer insanlardan uzakta, özel bir yerde olması da bizler için önemlidir.

Son olarak, muhtemelen banyo ve tuvaletin temiz ve eski kullanıcıların kalıntılarından arınmış olmasını istiyorsunuz… Tam da bu noktada kediniz de tıpkı sizin gibi düşünüp, sizin de isteyebileceğiniz nitelikte bir kum kabına sahip olmak istiyor. Yani kediniz, kum kabının kolay ulaşabileceği, çok da göz önünde bulunmayan bir yerde olmasını ve her daim temiz, hijyenik olmasını tercih ediyor.

Kum kabını koymak için en ideal yer

Kum kabını koymak için en iyi yer, gözden uzak, yol üstünde ya da ayakaltında olmayan; buna karşın hem kediniz hem de sizin için erişimi kolay olan bir yerdir. Kediniz, tuvalet zamanı geldiğinde kum kabına rahatça ulaşabilmeli ve siz de kum kabını kolayca temizleyebilmelisiniz.

Bazı kişilerin çöp kutusunu gizleme veya gözden uzak tutma çabaları yalnızca daha fazla güçlük yaratacaktır. Kum kabını koymak için ideal bir konumda aranacak diğer özellikler hemen aşağıda!

Kum kabı

Mahremiyet! Özel alan

Kum kabını özel bir yere yerleştirin veya bir perde, kapak veya örtü vs. ile mahremiyet sağlayın. Kullanılmadığı zaman kapının açık olduğundan emin olduğunuz sürece, tuvaleti koymak için en ideal yer kendi banyonuzdur. Birçok kişi, kum kabını, tuvaletin yanına, klozet ile küvet arasına veya lavabonun altına tıkmayı tercih eder.

Alanınız için işe yarayabileceğini düşünüyorsanız, kum kabını gizlemenin birçok yolunu bulabilirsiniz. Bu noktada, diğer ev dekorları ve stilleri ile uyum sağlayabilen ve kum kabını gizlemek için dizayn edilen özel tasarım kum kapları ilginizi çekebilir.

Misafir yatak odaları veya kullanmadığınız odalar da kum kabı için uygun bir seçim noktasıdır; ancak bir stüdyo dairede veya küçük bir evde fazladan oda diye bir şey olmayabilir! Fakat bazı evlerde, bir kum kabının sığabileceği, mahremiyet sunan giriş yolu veya koridor dolapları vardır.

Bu dolapları kullanacaksınız, kapaklarının sürekli açık olması gerekir. Böylece kedinizin, kum kabına ihtiyaç duyduğu anlarda sürekli erişim imkanı olabilecektir. Bir çamaşırhaneniz varsa, bu gibi alanlar da kum kabını koymak için oldukça idealdir.

Fakat bazı durumlarda çamaşır makineleri ve kurutucular, çamaşırları devirdikleri ve sesli uyarılar verdikleri için gürültülüdür ve bildiğiniz üzere kediler gürültüden hiç hoşlanmazlar.

Kum kabını böyle alanlara yerleştirmeniz gerekiyorsa, kedinizin güvende hissetmesine yardımcı olmak için kum kabını herhangi bir mobilya parçasının içine yerleştirmeyi deneyebilirsiniz (çamaşır dolabı vs.).

Kapalı kum kabı

Sakin ve sessiz bir ortam

Kum kabını, yoğun trafik, yüksek veya ani seslerin olduğu veya köpeklerin kolayca burnunu sokabileceği yerlere yerleştirmekten kaçının. Kum kabı, kedilerin kendini güvende hissedeceği bir yere yerleştirilmelidir. Küçük alanlarda, her zaman sakin bir yer bulmak zor olabilir, bu nedenle bariz alanların ötesinde yaratıcı fikirler işinize yarayabilir.

Kum kabını yerleştirmek için halihazırda alanınızı kaplayan mobilyaları yeniden yapılandırın veya yeniden kullanın. Büfeler ve yan masalar, kum kabını ve gerekli malzemeleri barındırmak için sonradan takılan aparatlarla kullanılır hale getirilebilir. Böyle mobilyaların, yan tarafına, kedinizin geçebileceği ve içine sığabileceği boyutta bir giriş yolu hazırlayabilirsiniz.

Bunu dilerseniz kendiniz yapabilir veya küçük bir araştırmayla internet üzerinden satın alabilirsiniz. Yani bazı mobilyalarınızın altını, dolap kısmını veya yan tarafını kedinizin kullanabileceği bir kum kabına dönüştürebilirsiniz.

Kediniz yeni alanını sevdi mi? Gözlemleyin!

Küçük evinizde veya küçük dairenizde kum kabı için ideal yeri bulduğunuzda, kedinizin davranışlarına dikkat edin. Kedinizin kum kabına kolayca girip çıkabildiğinden ve bu erişimin yanlışlıkla çamaşır, ayakkabı, alışveriş poşetleri veya evinize gelen misafirlerinizin bilmeden kapıları kapatmasıyla kesintiye uğramadığından emin olun.

Kum kabının yeni konumu kediniz için tıkır tıkır işliyorsa, harika! Aksi takdirde, kum kabını daha güvenilir bir yere taşımanız gerekebilir. Bu durumda, kum kabını bir anda aniden ortadan kaldırmak yerine yavaş yavaş yeni konuma taşımak en iyisidir.

Veya geçici olarak, yeni bir noktaya bir kum kabı yerleştirebilir ve eski konumdaki kum kabını daha az çekici hale gelmesi için temizlemeyip atıkların birikmesine izin verebilirsiniz. Kediler tuvaletlerini yapabilmeleri için temiz bir yeri tercih eder. Dolayısıyla yeni ve temiz bir kum kabı onun ilk tercihi olacak ve yeni yerine kolayca uyum sağlayacaktır.

Dikkat edin!

Kum kabı kullanımı

Kum kabı mama ve su kaplarından uzak olmalı

Hijyenik nedenlerin yanı sıra, kedi kumunu su ve mama kaplarından ayrı tutarak kedinizin titiz doğasına saygı göstermelisiniz. Zira sizler de yemek yediğiniz bir alanda tuvaletinizi yapmak istemezsiniz. Kum kabı kullanımı için bu oldukça önemli bir husustur.

Diğer kedinizin tuzaklarına karşı temkinli olun

Bazı kediler diğer kedilerle zıplama, saklanma ve kovalamaca gibi oyunları oynamayı sever ve kedi kum kabını terk etmeye çalışırken onu korkutmak için pusuda beklerler. Dolayısıyla kum kabını, bu olasılığı ortadan kaldıracak bir yere koyun.

Kedinizi merdiven çıkmaya zorlamayın

Çoğu kedi merdivenlerden serbestçe inip çıkarsa da, genç yavru kediler veya çok yaşlı kediler için bu hiç uygun olmayabilir. Eğer kediniz yavru veya yaşlıysa onu tuvaleti kullanmak için merdivenleri (yukarı veya aşağı) çıkmaya zorlamamalısınız. Aksi takdirde kum kabını kullanmaktan kaçınabilirler.

Özellikle küf ve bakterilere maruz kalabilecek nemli, karanlık bodrumlardan kaçının. Birkaç kediniz varsa evinizin her katında kum kabına ihtiyacınız olabilir, sadece bir kabınız varsa, onu sık sık merdiven inip çıkmayı gerektiren bir yere koymayın.

Kapıları açık tutun

Kum kabı kullanımı için mükemmel yeri bulmuş olsanız bile, odaların kapılarını unutup kapatırsanız çabanız boşa gidecektir. Kedilerinizin kum kabına her zaman kolayca ulaşabileceğinden emin olun.

 

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.