Yavru kediler için kedi kumu: Ne tür kedi kumları tercih edilmeli?

5 Haziran 2021
2587
Yavru kediler için kedi kumu: Ne tür kedi kumları tercih edilmeli?

Yavru kediler için kedi kumu: Ne tür kedi kumları tercih edilmeli? Yeni bir yavru kedi sahiplenmek tüm aile için tarifi olmayan bir şeydir. İster yetişkin olsun isterse de çocuk olsun hiç kimse bu tatlı, şımarık ve küçük yavru kedilerin iri gözlerine, sevimli bıyıklarına ve oyuncu doğasına karşı koyamaz. Fakat yavru kedi sahiplenmek, pek çok sorumluluğu da beraberinde getirir. Mesela dikkat edilmesi gereken pek çok husus söz konusudur.

Bunlardan biri de kedi kumudur. Halihazırda kedileriniz varsa, mevcut kumunuzu kullanmaya devam etmek isteyebilirsiniz, ancak bu, dünyayı yeni anlamaya ve çevresini yeni yeni tanımaya başlayan minik yavru kediniz için akıllıca bir seçim olmayabilir.

Yavru kedinize uzun ve sağlıklı bir yaşam sağlamak istediğinizi biliyoruz, bu nedenle yavru kediniz için en iyi kedi kumunun nasıl olması gerektiğine dair pek çok ipucu sizler için hemen aşağıda yer alıyor. O halde yavru kediler için kedi kumu tercihinde, nelere dikkat etmemiz gerekiyor, hep birlikte görelim!

Yavru kedi kumu nasıl olmalıdır?

yavru kedi kumu

  • Yavru kediniz için alacağınız kedi kumunun tamamen doğal olduğundan ve kediye zarar verebilecek malzemeler içermediğinden emin olmalısınız.
  • Kum içerisinde zehirli ve zararlı kimyasallar bulunmamalıdır.
  • Kum taneleri yuvarlak şekilde olmalıdır. Bu sayede yavru kedinin halihazırda hassas olan patilerinin zarar görmesini engelleyebilirsiniz.
  • Bazı kediler kalın taneli kum tercih etse de genel olarak kabul gören ince taneli kedi kumudur. Dolayısıyla bize göre ince taneli kum almanız daha doğru olacaktır.
  • Topaklanan kum, hem temizleme açısından hem de yavru kedinizin kirlenmemesi adına daha iyi bir seçenek olsa da kimi uzmanlar tarafından önerilmez. Topaklanan kumlar yetişkin kediler için standart olsa da, yutulduğunda yavru kediler için risk oluşturur ve yavru kedi en az 2 – 3 aylık olana ve kum kabına alışana kadar verilmemelidir. Bunun yerine, genç bir yavru kedi tarafından solunması veya yutulması olasılığı daha az olan doğal, pelet bazlı bir kedi kumu tercih edebilirsiniz.
  • Yavru kediniz için almanız gereken kedi kumunun sıvıyı emebilme özelliği yüksek olmalıdır. Zira sıvıyı emen kumlar, kedinizin patilerinin kuru kalmasını sağladıkları gibi, patilerinde mantar veya bakteriyel enfeksiyon oluşma riskini de ortadan kaldırırlar.
  • Yavru kediler için kedi kumu, tozsuz bir yapıya sahip olmalıdır. Doğal kedi kumu veya silika kedi kumu fark etmeksizin hangi kumu alacak olursanız olun tozsuz bir yapıda olup olmadığına dikkat edin. Zira tozlu kedi kumu, evinizin kirlenmesine, daha da önemlisi kedinizin solunum yolu hastalıkları gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. bu durumda kedi kumu koku gidericide kullanabilirsiniz.
  • Anti bakteriyel kedi kumları, hijyen açısından oldukça iyidir ve özellikle yavru kedilerde idrar yolu enfeksiyonları gibi hastalıkların oluşma riskini azaltır.

Önemli bir detay: Topaklanan kedi kumu

Topaklanan yavru kedi kumu

Kuşkusuz, en popüler kedi kumu topaklanan kumdur. Düz kilden farklı olarak, topaklanan kumlar, kürekle kolayca alınabilen, anında topaklaşan, genişletilmiş bir kütlede bir arada kalmasına neden olan sodyum bentonit kil veya kuvars silika gibi bileşikler içerir. Bu bileşikler, kediler için güvenli kabul edilir. Yavru kediler için tehlike arz eden durum, kumu yemeye meyilli olmalıdır.

Kedi yavruları, tıpkı bebeklerin yaptığı gibi, her şeyi ağızlarına götürerek öğrenmeye ve keşfetmeye çalışırlar. Bu, zehirli veya tehlikeli bir şey yememeleri adına yavru kediler için güvenli bir kum seçmeniz gerektiği anlamına gelir. Dolayısıyla kedilere koku ve sert kimyasallar içeren kumlar verilmemelidir.

Yavru kedi kumu çeşitleri

yavru kedi kumu çeşitleri

Yavru kediler için özel üretilen birden fazla kum çeşidi vardır. Ever Clean, Sanicat, Reflex, Silika kedi kumu, bunlar arasında en çok tercih edilen kumlardan biridir. İspanya patentli Türkiye de üretilen bir kum olan Sanicat, yalnızca yavru kedilere özel kumlar hazırlamaktadır.

Sanicat Kitty Friend, yavru kedilerde, alerjik reaksiyonlara yol açmayan özellikte olup; kokusuz ve tozsuz bir yapıya sahiptir. En çok tercih edilen bir diğer kum markası da Ever Clean Fast Acting doğal kedi kumudur.

Hollanda menşeli bir kum olan Ever Clean kedi kumunun topaklanma ve sıvı emme kapasitesi oldukça yüksektir. Ever Clean Fast Acting’in en önemli özelliği tozsuz ve hipoalerjenik bir kedi kumu olmasıdır. Yavru kediniz için kum seçerken başlangıçta birkaç farklı marka kedi kumu deneyebilirsiniz.

Deneme yanılma yöntemiyle kedinizi için en doğru kumu seçip, sonraki süreçte aynı kumla devam edebilirsiniz. Zira hemen her kedi kumu paketinde tozsuz, anti bakteriyel, yüksek sıvı emiş gücü, iyi topaklanan kedi kumu gibi ibareler bulunsa bile çoğu aynı özelliklere sahip değildir.

Dolayısıyla yavru kedi için kedi kumu seçiminde, kedinize birden fazla seçenek sunmalısınız. Ve sonunda en iyisine karar verip, yavru kediniz için en uygun kedi kumunu belirleyebilirsiniz. Kedi kumları ve kum kapları hakkında daha fazla bilgi almak için mutlaka okuyun: Kedi kumu ve kabı ile ilgili her şey | Önemli noktalar! – Kedi kumu çeşitleri | 8 farklı kedi kumu çeşidi!

Ayrıca bakınız:

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.