Kedilerin tuvalet kabı dışına idrar yapması nasıl önlenir?

3 Eylül 2021
4248
Kedilerin tuvalet kabı dışına idrar yapması nasıl önlenir?

Kedilerin tuvalet kabı dışına idrarını yapması kimi zaman büyük sorunların başlayacak olmasına bir işaret olabilir. Kediler genellikle tuvalet alışkanlıklarına çok dikkat eden canlılardır ve eğitimli kediler mümkün olduğunca her zaman tuvalet kaplarına idrarlarını yaparlar. Bu nedenle, eğer bir kedi, idrarını evin içerisinde tuvalet kabı dışında farklı bir yere yapmaya başladıysa bu duruma neden olan bazı sorunların olduğu göz ardı edilmemelidir.

Kediler, idrarlarını tuvalet kabı dışında evin istenmeyen yerlerine yapmaya başlamasıyla birlikte; henüz belirlenemeyen bir rahatsızlık, odada bir yerde sıkışmışlık veya aniden korkmuş olması nedeniyle bu olağandışı durumun oluştuğu düşünebilir. Kediniz evde dışkılamaya ve idrarını yapmaya devam ediyorsa onun sağlığını pekâlâ kontrol etmeniz gerekir. Ancak sebep her ne olursa olsun onu cezalandırmak asla bir çözüm değildir. Ceza, yalnızca kediyi daha çok korkutur ve tuvalet sorununu daha da farklı boyutlara taşır. Örneğin; folyo, biber, limon kabuğu rendesi ve su fışkırtma gibi caydırıcılar, davranışı başka bir tarafa yönlendirerek daha fazla endişeye neden olur ve bu davranışın temel nedeninin araştırılmasını geciktirir. Bu yüzden kedinizi anlamanız önceliğiniz olmalıdır. Peki, ama nasıl?

Kedileri Anlamak

Bir kedinin idrarını yalnızca tuvalet kabına yapmasını sağlamak için onun bu istenmeyen davranışının nedenlerini anlamak, tuvalet kabı sorununa etkili bir çözüm bulmanın en iyi yoludur. Kedileri eğitmenin asıl amacının, onları mutlu etmek ve insanlarla ilişkilerini geliştirmektir. Bu açıdan kedilerin de stresli olabileceğini unutmamak gerekir. Kediler, düşen nesneler veya hareket eden sandalyeler konusunda korkabilen veya endişelenebilen tuhaf canlılardır. Bu, daha büyük değişikliklerin onlara zarar verebileceği anlamına gelir. Bu bakımdan stres, beklenmedik yerlerde dışkılama ve idrar yapma dürtülerine neden olabilirken fazla yalanma ve saldırganlık gibi davranışların da ortaya çıkmasına neden olur. Bknz: Kedilerde stres nasıl anlaşılır?

Kum kabını kullanmayan kediler için her şeyden önce bir sosyalleşme eğitimi verilmesi kaçınılmazdır. Sosyalleşme eğitimi verilen kedilerle daha fazla zaman geçirilmelidir. Zira kedileriniz kendilerini görmezden gelinmiş hissetmemeli ve ilgi gördüğünü her zaman anlamalıdırlar. Ayrıca besleme sürelerinin her zaman aynı olduğundan emin olunmalıdır. Bununla birlikte evde birden fazla kediniz varsa birbirleriyle iyi anlaştıklarından da emin olmalısınız. Aralarında rekabet ve kavga gibi sorunlar olmadıkça idrarlarını başka yerlere yapmazlar. Eğer ortada bir idrar püskürtme davranışı varsa da bu, genel olarak kedilerin bölgesel hâkimiyetinden kaynaklanıyor olabilir. Bknz: İdrar püskürtme nedenleri

Kedi Tuvalet Eğitimi

Kediler Neden Tuvalet Kabı Dışına İdrarını Yapar?

Bir kedinin idrara çıkma ve ishal ile ilgili rahatsızlığı, onun tuvalet kabı yerine, istenmeyen zamanlarda ve yerlerde dışkılamasına ve idrarını yapmasına neden olabilir. Kediler için en savunmasız zamanlardan biri, bağırsak rahatsızlığının olduğu andır. Bknz: Kediler neden ishal olur?

Kediler tuvalete giderken kendini tehdit altında hissederse, tuvalet kabına idrarını yapmayabilir. Bu açıdan diğer kediler ve gürültü de onları tehdit edebilir. Sonuç olarak, korku ve endişe nedeniyle tuvaletini kum kabından ayrı bir yere yapabilirler.

Aynı zamanda kedinizin tanımadığı bir misafir evinize gelirse ve kediniz idrarını yapmak için misafir odasından geçmek zorunda kalırsa, sinirlenebilir ve evin başka bir yerine idrarını yapabilir.

Ayrıca, siz evde yokken kedinize bakan bir kişi, kediniz için göz korkutucu olabilir. Evde tek başına olan bir kedi, evi korumanın kendi görevi olduğunu düşünebilir. Buna bağlı olarak, bu savunma yükümlülüklerinin bir gereği, ev sahibinin kendi yatağı da dâhil olmak üzere evin farklı bölgelerini güçlü bir kokuyla işaretleyebilirler.

Ancak sonuç itibariyle kedilerin kum kabına idrarını yapmasını sağlamak imkânsız değildir. Tabi, bazı durumlarda bu sorunu çözmek biraz uzun sürebilir. Bu nedenle sorunu kendi başınıza çözmekte ısrar etmek yerine bir veterinere danışmanız bu durumu hızlı sonuçlandırmak adına önerilir.

Kedilerin Ev İçinde İdrarını Yapması Nasıl Engellenir?

Kum kabını kullanmayan kedileri engellemek için ilk olarak onlara güvenilir bir ortam sunulmalıdır. Kum kapları kediler için güvenilir ve erişilebilir bir yerde olmalıdır. Kediniz bu alan dışına idrarını yapıyorsa, onun için rahat olan bir kum kabı edinmelisiniz. Sonrasında ise kedinizin rahat edebileceği bir yer seçmeli ve tuvaleti kabını o alana yerleştirmelisiniz. Bunun yanı sıra kabı kedinizin kolay erişebileceği ve gürültüden uzak olan bir yere koymak, onun kum kabı dışındaki yerlere dışkılamasını ve idrarını yapmasını önleyecektir. Bknz: Kedi kum kabı kullanımı

Aynı zamanda evde tek başına kalan kediler için, başka yerlerde idrar yapmayı önlemenin en iyi yolu, yatak odasının kapısını kapatmaktır.

Kedilerin Evin İçerisine İdrar Yapmasını Önlemek

Kedinizin Tuvalet Kabı Dışına İdrarını Yapmasını Durdurmak için Çözümler

Bir kedi, kazara olsun ya da olmasın, idrarını yapmaması gereken bir yere yaparken, hassas olan burnu, onu tuvalet kabıyla aynı yeri kullanmaya teşvik eder. Bu koku benzerliğine neden olan evin farklı bölgelerine idrar yapmasını önlemenin en iyi yolu ise mümkün olduğunca uzun süre boyunca minik dostunuzun bu yere gitmesini engellemektir. Bu süre zarfında kedinizin tuvalet alışkanlığının değişmesine neden olan kokular giderilmeli ve onları bu alanlardan uzak tutmak için gerekirse evdeki eşyaların da yerleri değiştirilmelidir. Temizlik için söz konusu alanları kokulu bir solüsyon veya toz deterjanla temizleyebilirsiniz. Daha sonra soğuk su ile durulayıp kurulayabilirsiniz.

Eğer bu sorunun önüne geçemeyeceğinizi düşünüyorsanız en iyi çözüm, kedinizi bir veteriner tarafından muayene ettirmektir. Veteriner tedaviyi onayladıktan ve sürece başladıktan sonra kediniz hızlıca normal tuvalet alışkanlığına dönecektir. Bu sorun çözülene kadar yapabileceğiniz tek şey, başka bir yere fazladan bir kum kabı yerleştirmek ve kedinizi de onu kullanmaya teşvik etmektir. Ekstra kum kabı diğer kum kabından daha uzak bir yerde olabilir. Böylece kedinizin beklenmedik yerlere idrarını yapmasının da önemli ölçüde önüne geçebilirsiniz.

Ödül Yöntemi

Köpeklerde yaygın olarak kullanılan ses ve ödüllere başvurmak da kedilere tuvalet eğitimi verirken tercih edilebilecek iyi bir alternatiftir. Örneğin bir alkış sesinden hemen sonra kedinize oyuncak veya yiyecek verirseniz, kediniz bu ödülü alkış sesiyle ilişkilendirecektir. Kum kabını kullanan kediniz için tuvaletini her yaptığı sırada alkış ile olumlu tepki vermek iyi olacaktır. Aynı zamanda alkış sesi ‘Aferin’ kelimesiyle de değiştirilebilir. Bunu, kedinizin tuvaletini her yaptığında tekrarlamanız önerilir. Kedilerin kısa süreli hafızası, uzun ve yoğun tuvalet eğitimlerinden ziyade birkaç dakikalık eğitimler için daha uygundur.

Ayrıca kedilerin iyi bir ruh halinde, rahat ama yeterince uyanık olduğundan emin olmanız gerekir.

Buna ek olarak bu yöntemin işe yaraması için kedilerin motive edilmesi de gerekir. Çünkü bir kedinin neler olup bittiğini tam olarak anlaması uzun zaman alabilir.

Kedi Kum Kabı Nasıl Değişir?

Kum Türünü Değiştirme

Pek çok kedi var olan kumunu sevmediği için kum kabını da kullanmak istemez. Kedilerin de bazı hassas tuvalet tercihleri ​​vardır. Bazı kediler, kumu kabının kokusunu sevmezken bazıları da kum kabının dezenfektan kokusunu sevmez. Buna dikkat ederek mümkün olduğunca kediniz için iyi bir kum tercihinde bulunurken kumun kokusuz ve düşük tozlu olduğundan emin olunuz. Ayrıca kedinizin tuvalet kabını da temiz tutmanız gerekir. Bazı kediler kirli olan kum kaplarını kullanmayı reddeder. Tuvaleti temizlerken deterjan kullanmamaya ve bol su ile temizlemeye dikkat ediniz. Kediler deterjanın kokusunu almasalar bile kendilerini mutlaka rahatsız hissedeceklerdir.

Bazı kediler ise kum kabının yerini beğenmez. Bunun iki olası nedeni vardır. Birincisi, kediler yemek yedikleri yeri temiz tutmak isterler. Normalde kediler vahşi doğada yaşayan varlıklardır. Bu nedenle mama kabı ile kum kabı arasındaki mesafe en az 20 metre olmalıdır. Çünkü kediler, bir yemek kasesine veya su kasesine çok yakın kum kaplarını kullanmak istemezler. Bu durumun ikinci nedeni ise tuvaletin çok kalabalık bir yerde olmasıdır. Bu yüzden kediler tuvalete giderken kendilerini rahat hissedemeyebilirler. Bu durumun tersi de mümkün. Kum kabı kedinin çok fazla zaman geçirdiği yerden uzakta olabilir. Örneğin, çift katlı bir dairede kedi her zaman alt katta vakit geçiriyorsa, tuvaletini yapmak için yukarı kata çıkmak istemeyebilir. Tuvalet kabını evin farklı noktalarına yerleştirerek onun en rahat edeceği yeri birkaç denemede bulabilirsiniz. Bknz: Kedi kumu ve kabı ile ilgili her şey

Kedilerin ev içerisinde tuvalet kabı dışında dışkılarını farklı yerlere yapması, kedi sahipleri için gerçekten stres verici ve fazlasıyla yorucudur. Daha önce böyle bir durumla karşı karşıya kaldınız mı? Tuvalet kabını kullanmayıp dışkısını evin farklı noktalarına yapan minik dostunuz için ne gibi önlemler aldınız ve en önemlisi onu nasıl eski alışkanlığına geri döndürdünüz? Aşağıdaki yorumlar kısmından tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Bunyy
Ağu 9, 2023 / 17:34

Benim.de kedilerim var üç tane


Nurgül
Eyl 4, 2023 / 22:11

Bizim 4tane kedimiz var veteriner bütün kontrollerini yaptı mama verdi yemesi için yemedi tuvaletini dışarıya yapiyo ne yapabilirim kum kabinida arttirdim yöne olmadı yardımcı olurmusunuz


Veteriner Hekim
Eyl 8, 2023 / 18:42

Merhaba sizin evinizde en az 5 adet kum kabı bulunması gerekiyor. Çok kedili evlerde önerilen kum ve mama kabı sayısı evdeki kedi sayısından 1 fazla olmalıdır. Eğer bu imkanları sağlayabildiyseniz. Kedilerde kullanabileceğimiz bazı feromonlar var. Bu feromonlar stresi azaltarak kedilerin geçimini kolaylaştıracaktır.


Ülker
Eyl 15, 2023 / 08:55

Merhaba. 2 yaşında kısır erkek kedimiz var. Bir de iki ay önce 3 aylık dişi bir kedi sahiplendik. Gayet güzel anlaşıyorlar. Daha çok oğlum ilgileniyor. Erkek kedim bir haftadır zaman zaman çişini oğlumun yatağına yapıyor. İki tuvalet var. Günde en az bir kez temizleniyor. Bunu neden yapıyor olabilir? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler.


Veteriner Hekim
Eyl 21, 2023 / 14:02

Merhaba kedilerde idiyopatik sistit dediğimiz bir durum var. Bu durum sıklıkla ortam değişikliği eve yeni bir üye gelmesi vb. durumlarda stres kaynaklı şekilleniyor. Kedileriniz için en az 3 adet kum ve mama su kabı bulundurmalı ve ortamlarını oyuncaklar ile zenginleştirmelisiniz. Bunun dışında bakteriyel idrar yolu enfeksiyonları gibi üriner sistem hastalıkları da kedilerde kum kabı dışında idrar yapmanın sebebi olabilir. Kedinizi veteriner hekiminize göstermenizi tavsiye ederiz.


Semra
Eyl 22, 2023 / 00:17

Benimde 2 kesim var erkek kisirlastirdik evet anlasiyorlar ama ara ara da kavga ediyorlar biri Van biri scotis fold son zamanlarda scotis de çiş problemi yaşıyorum ara ara yatak yorgan çiş yapıyor küçük kızım var biraz hırçın seviyor amaba etken olurmu çok yorucu oluyor nasıl önlem alabilirim çok üzülüyorum 😢 yardımcı olursanız sevinirim


Veteriner Hekim
Eki 4, 2023 / 10:21

Merhaba öncelikle kedinizde bir idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Eğer idrar tahlinde bir anormallik yoksa bu durum idiyopatik sistitten kaynaklanıyor olabilir. Bu durum stres ile ilişkilidir. İki kediniz varsa en az 3 adet kum kabı, mama ve su kabı bulundurmanız gerekmektedir. Geçmiş olsun.


Yudum
Eki 19, 2023 / 22:48

Merhaba,
Kedim 2 yaşında, dişi ve kısır. Kısırlastırıldıktan sonra biraz romantik davranıp, kızımı evimin bahçesine alıştırdım (bu kararımdan cok pismanım). Her gün sabah 9 oglen 3 arası dışarıda vakit geçiriyor. Önceleri idrarı geldiginde hemen eve gelirdi ama artık dısarıda yapmaya alıştı. Sadece artık kakasını evde kuma yapıyor. Son 1 aydır da, her gün evde olur olmadık her yere idrarını yapıyor. Özellikle dışarıya cikmasına izin vermedigim zamanlarda. Veterineri ultrason ve tahlil ile kontrol etti herhangi bir sorun yok çok şükür. Ancak kuma tekrar nasıl alıştıracagimı kara kara düşünüyorum. Bir de evim giriş katı oldugu icin evin etrafinda cok fazla kedi var ve diger kedilerden cok huzursuz oldugunun da farkindayim.
Teşekkürler


Veteriner Hekim
Eki 23, 2023 / 00:14

Merhaba idrar tahlili ve ultrason muayeneleri sonucunda bir anormallik tespit edilmedi ise ve kediniz kısır ise idiyopatik sistit yaşıyor olabilir. Bu hastalık için bilinen en önemli faktör strestir. Kediniz için dışarıda başına gelebilecek hastalık riski ve travma açısından hiç evden çıkmayan kediler için dışarı çıkılmasını pek tavsiye etmesek de sizin kediniz artık dışarıya alıştığı için onu eve kapatıp idrarını eve yapmasına zorlamak stres kaynağı olacaktır. Stresli olduğu sürece de bu durumun iyileşmesi güçleşecektir. Geçmiş olsun.


Aynur duransoy
Kas 2, 2023 / 19:29

3 yaşında dişi kısır kedim var sadece kendisi istediği zaman kendine dokundurup sevdiriyor neredeyse bir yıldır giriş halima ve vestiyerime çiş yapıyor ne yapmalıyım çaresiz kaldım 3 yere su 3 yere mama 2 ayrı yere tuvalet koydum fakat hala yapıyor (özellikle birileri gelip gittiğinde ve temizlik yaptirdigimda)


Veteriner Hekim
Kas 8, 2023 / 22:45

Merhaba bu durum idiyopatik sistitten kaynaklanabilir. Stres faktörleri durumla ilişkili gibi gözükmektedir. Kedinizi veteriner hekiminize götürüp gerekli tahlilleri yaptırdıktan sonra eğer veteriner hekiminiz gerekli görürse bu durumlar için kedinize sakinleştirici ilaçlar reçete edebilir. Geçmiş olsun.


tuğba
Mar 6, 2024 / 21:09

Merhaba, bir erkek kedim var evde başka bir kedi veya hayvan beslemiyorum. kendine ait odasında kum kabı var. büyük dışkısını hep oraya yapıyor fakat mart ayından mıdır mutfak önününe oldukça fazla idrarını yapıyor ve bu durum ben bir hafta evden uzaklaştıktan sonra olmaya başladı. eşim işten geldiğinde ilgileniyor fakat. sanırım benim gitmeminde etkisi var. geri geldim ama hala aynı şekilde mutfak önüne idrarını yapıyor. mama kabına hassas oldukları için oraya mama kabı koydum fakat hala durum bu şekilde. sebebini çözemiyorum. mart ayında daha az idrar ile evin heryerine koku bırakmak istediklerini biliyorum ama fazla idrar yapıyor ve hepsini oraya yapıyor. bazen kumuna yapıyor ama yinede orayı ihmal etmiyor. bunun için ne yapabilirim ?


Veteriner Hekim
Mar 12, 2024 / 15:23

Merhaba anlattığınız durum stresle ilişkili olabileceği gibi mutlaka veteriner hekiminizle paylaşmanız gereken bir durumdur. Kedilerde idrarını yapamaması böbreklerine zarar verir. İdrar çıkışını takip etmelisiniz ve tam idrar tahlili yaptırmanız gerekmektedir.