Kedinizin tuvalet kabı dışına kaka yapmasını nasıl engellersiniz?

29 Haziran 2021
6481
Kedinizin tuvalet kabı dışına kaka yapmasını nasıl engellersiniz?

Evcil hayvanlar arasında en temiz dostlarımız olarak da bilinen kediler, içgüdüsel olarak tuvaletlerini nereye yapacaklarını çoğu zaman bilirler. Bu akıllıca hareketleri onları her zaman diğer evcil hayvanlardan bir adım öne çıkarsa da işler bazen istenildiği gibi gitmeyebilir. Ancak, minik dostunuzla tanışmanız henüz yavru döneminde olduysa o halde kedinizin, istediğiniz davranışlara alışma dönemi sandığınızdan daha da kolay geçebilir.

İçgüdüsel olarak tuvaletlerini nereye yapacaklarını bilen kediler bazen kakalarını tuvalet kabının dışına yapmaya başlayabilirler. Genel olarak bu duruma kedinizin stres altında olması ya da herhangi bir sağlık sorunu neden olabilir. Henüz yeni bir yavru kedi sahiplenmiş kişilerin sıklıkla sorduğu kedi tuvalet kabı nereye konulmalı sorusunun cevabı da büyük ölçüde minik dostlarınızla geçireceğiniz ilerleyen dönemler adına oldukça önemlidir. Sizlere bu yazımızda kedinizin tuvalet kabı dışına kaka yapmasının nedenleri ve bu davranışı önleme yöntemleri hakkında tüm ayrıntıları paylaşmaya çalışacağız.

Kediler Neden Tuvalet Kabını Kullanmayı Bırakır?

Kediler, normal şartlar altında temizliğine her daim ihtimam gösterecek kadar akıllıdırlar. İster kum kabı kullansın ister toprak, her kedi, tuvaletini yaptıktan sonra üzerini kapatma eğilimindedir. Kediniz bu davranışta bulunmuyor ve aksine kum kabının dışına ortalık yere tuvaletini yapıyorsa ciddi bir sorun ile karşı karşıya olduğunuzun farkına varmalısınız. Bu davranış karşısında kedinize göstereceğiniz azıcık bir ilgi bile onda karşılaştığınız bu tuvalet kabı sorununu kısa sürede çözebilir, tuvaletini olması gerektiği gibi yapmasını, daha da önemlisi kendini daha iyi hissetmesini sağlayabilir.

Peki, kediler neden aniden tuvalet kaplarını kullanmaktan vazgeçerler ki?

Kedi Tuvalet Kabı Yer Değişikliği

Yer Değişikliği: En Yaygın Sebep

Kedilerin tuvalet kabı dışında evin farklı bölgelerini bu amaçla kullanıyor olmasının en yaygın nedenleri arasında yer değişikliği gelir. Unutmamalısınız ki kediniz de tıpkı diğer canlılar gibi alışkanlıklarına ve aynı zamanda kendine özgü bir karaktere sahiptir. Kediniz, bu alışkanlıklarını kolay kolay terk etmek ya da değiştirmek istemiyor olabilir. Bununla birlikte kedilerde strese neden olan yer değişikliği sonucu bir taşınma, sahiplendirme ve benzeri durumlar meydana geldiğinde de kediniz kendisini güvende ya da rahat hissetmeyebilir. Ayrıca kedi kumunun yerini değiştirmek veya kumun türünü değiştirmek de olumsuz sonuçlar almanıza sebebiyet verebilir.

Kedinizin yeniliklere alışması için ona zaman tanımalı ve sabırla anlayış göstermelisiniz. Tuvalet kabının yerini değiştirmek durumunda kaldıysanız yeni bölgesinin de güvenli olduğunu ona hissettirmeli, gerektiği takdirde kum kabının etrafında kediniz ile birlikte vakit geçirmelisiniz. Yeni bir kum türünü kullanmaya karar verirseniz başlangıç olarak eskisi ile karıştırarak kullanabilir, alışma dönemini daha kolay hale getirebilirsiniz.

Sağlık Sorunlarına Dikkat!

Tuvalet kabını hiç kullanmama ya da sadece bazen kullanmak, kedinizin herhangi bir sağlık sorununa -genellikle bağırsak veya böbrek sorunlarına- sahip olduğunun habercisi olabilir. Kediniz, rutin beslenme programı içerisinde daha sık ishal oluyor ya da farklı renk dışkı çıkarıyorsa en kısa sürede veterinere başvurmanız gerekir. Kedinin beyaz kaka yapması ya da kedi kakasında kana rastlamak gibi endişe verici durumlarda dikkatli olmak minik dostunuzun sağlığı için çok önemlidir.

Yemek Rutinini Gözden Geçirin

Bazen kedinizin tuvalet kabının dışına kakasını yapmasının tek sebebi kötü bir gün geçiriyor olması olabilir. Özellikle her zaman yediklerinden farklı bir öğüne sahip olması, kedinizin bağırsaklarını kötü etkileyebilir. Laktoz oranı yüksek süt, yoğurt, peynir ve benzeri yiyecekler ishali tetikleyebilir, aynı zamanda her zamankinden farklı bir yaş mama, içerisinde et geçen sizin pişirdiğiniz ve kediniz ile paylaştığınız herhangi bir yemek, kedinizin aniden tuvaletini tutamadan kum dışında kakasını yapmasına neden olabilir. En önemlisi de kedinize son kullanma tarihi geçmiş ve bozulmuş hayvansal gıdaları vermemenizdir. Aksi halde kediniz sadece ishal değil aynı zamanda zehirlenme ile de baş etmek durumunda kalır -ki bu evcil dostlarımız için hiç istemeyeceğimiz bir şeydir.

Kedilerin Tuvalet Kabı ile İmtihanı

Kazaları Göz Ardı Etmeyin

Yavru ya da yetişkin fark etmeksizin kedinizin başına ufak kazaların gelebileceğinin her zaman farkında olmalısınız. Kedi sahipleri titizlik konusunda her ne kadar özen gösterseler de yaşayan her canlı gibi kediler söz konusu olduğunda da kazalar kaçınılmazdır. Nadir olarak meydana gelen tuvalet kabının dışına kaka yapma sorunu için endişeye kapılmadan kedinizi takip edin. Bu durumun tekrarlanması sonucunda aşağıda paylaştığımız bir takım önlemleri alabilir, davranışın devam etmesi ya da kedinizde bir takım endişe verici farklılıkların ortaya çıkması durumunda veteriner bir hekime başvurabilirsiniz.

Kediniz Tuvalet Kabı Dışına Kaka Yapıyorsa Ne Yapmalısınız?

Kediniz kuma değil de evin başka bölümlerine kakasını yapıyor ise müdahale etmeniz kaçınılmazdır. İlk ve en önemli adım her an sakinliğinizi korumanız, kedinize olan sevgi ve anlayış dolu tavrınızı devam ettirmenizdir. Kedinizi tuvalet kabı dışında herhangi bir yere kakasını yaparken görürseniz onu nazik bir biçimde alarak kum kabına bırakın. Kedinize kesinlikle bağırmayın, vurmayın ya da cezalandırmaya yönelik girişimlerde bulunmayın. Aksi halde kediniz tuvalet kabını, bağırmak, vurmak ya da cezalandırma ile ilişkilendirerek bir daha hiç kullanmak istemeyebilir. Kedinize bu şekilde davranmak da son derece kaba ve yanlış olacaktır.

Kedinize Vurmayın, Bağırmayın ve Onu Cezalandırmayın

Bazı kedi sahipleri edindikleri yanlış bilgiler neticesinde kedilerine tuvalet eğitimi verirken onları cezalandırmak ve ‘’öğretmek’’ amacı ile burunlarını kakaya sürter. Bu davranış biçimi hiçbir şekilde tasvip edilmeyen, çağ dışı ve barbarca bir yöntemdir. Tuvalet kabının yerini kedinize nazikçe hatırlatmak ve daha da önemlisi kedinizin kullanmak isteyebileceği bir kap ve kum sağlamak çok daha etkilidir.

Meydana gelebilecek bir kaza sonrası kedinizin kakasını eldiven, poşet ya da peçete yardımı ile alın ve tuvalet kabının içerisine bırakın. Bu sayede kediniz, kakasının yerinin kum olduğunu hatırlayacaktır. Aynı zamanda kakasını tuvalet kabına yapma konusunda önemli ölçüde cesaretlenecektir. Evin farklı bölümlerinde kedinizin bu sorunu ile alakalı ortaya çıkan koku sorununu enzim bazlı temizleyiciler kullanarak çözümleyebilirsiniz. Koku, sadece deodorize edilmemeli, nötralize de edilmelidir. Bu da kötü kokunun maskelenmesinden çok havadaki kokuya neden olan kötü partiküllerin ortadan kaldırılmasını sağlar.

Kedi Tuvalet Kabı Temizliği

Kediniz İçin Doğru Tuvalet Temizliği

Kedinizin kum kabı dışına yaptığı idrarı temizlemeniz, aynı sorunun tekrarlanmaması açısından mühimdir. Aksi halde kediniz kokuyu takip ederek bir daha aynı yere idrarını yapabilir. Dolayısıyla çamaşır suyu kullanarak idrar ile işaretlenen bölgeleri iyice temizlemeniz kedinizin bir daha aynı yere tuvaletini yapmasına engel olabilir. Ayrıca bu bölgeyi temizledikten sonra üzerini örtmek de faydalı olacaktır. Bknz: Kedi idrar kokusu nasıl giderilir?

Kediniz, tuvaletini bu bölgeye yapmayı tekrarlarsa su kabını buraya koyabilirsiniz. Çünkü kediler su içtiği yere idrarını yapmayı istemezler. Ayrıca bölgeye yerleştirilmiş narenciye kokusu etkisindeki pamuk toplarını (örneğin limon yağı, mandalina kolonyası ya da limon suyu) da deneyebilirsiniz. Kediler, narenciye kokusuna karşı mesafeli duracaklardır. Bu sebeple pamuk toplarının olduğu bölgeye geri dönmeyi ya da tuvaletlerini yapmayı tercih etmeyeceklerdir.

Tuvalet Kabının Yerini Değiştirmeyi Deneyin

Tüm bunların hiçbiri işe yaramıyorsa tuvalet kabının yerini değiştirmeyi deneyin. Kumun yeni yerini siz belirleyebilir ya da kedinizin tuvaletini yaptığı noktaları seçebilirsiniz.

Kediniz, kendi kararlarını vermek istiyor olabilir. Onu dinlemek, iki taraf için de işleri kolaylaştıracaktır. Bırakın kendi tuvalet kabının yerini kendisi seçsin. Tuvaletini yaparken kediler, birazcık mahremiyet istiyor olabilirler. Doğru yeri bulmak için birkaç kez deneme yanılma yöntemi uygulamak yararlıdır. Birden çok kediniz var ise bölgesel anlaşmazlıklardan kaçınmak için her kedi için bir tuvalet kabına ihtiyacınız olacaktır. Her kedinin rahat edeceği şekilde yerleştirilmiş tuvalet kapları, hem sizi hem de kedilerinizi mutlu eder.

Ayrıca Okuyabilirsiniz:

Daha önce evinizde hiç minik dostunuzun istemediğiniz bir yere tuvaletini yaptığına rastladınız mı? Eğer rastladıysanız bu durum karşısındaki tutumunuz ne olmuştu? Peki, kedinizin bir daha bu davranışı tekrarlamaması için ne gibi önlemler aldınız? Aşağıdaki yorumlar kısmından tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Kıymet
Ağu 10, 2022 / 05:04

Benim kedim bazen odasına kapatıyorum gece feç saatlere kadar uyutmayabiliyor (bazen) kapattıgımda oda uyuyor. Sabah saatim çaldıgında kalktıgımı bildiği için ma diye ses çıkarıyor kapıyı açıyorum yanıma geliyor masaj yapıyor bana. Bir gün hçalar saatim açık kalmış caldı ama ılk dersim boş olduğu için kalkmadım 1 saat sonra uyandım. O zaman kaka yapmistı halıya cok kücük . O kadar. Birde bu aksam yaptı ilk defa . Bu neden bilmiyorum.


Veteriner Hekim
Ağu 14, 2022 / 13:00

Kediler bu davranışı kum kapları kirli olduğunda gösterebiliyor. Bazen de size tepki olarak gerçekleştirebiliyorlar. Odada normalden uzun kalması bu duruma sebep olmuş olabilir. Davranışsal gelişenlerin dışında ishal veya kabızlık gibi durumlarda istemsiz olarak evin çeşitli yerlerine dışkılarını yapabiliyorlar.


Melisa
Eyl 9, 2022 / 02:29

Merhaba benim kedim 3 aylık daha bir hafta önce sahiplendim. Tuvalet sorunu çekiyoruz kakasını bazen kuma yapıyor genel olarak dışarı yapıyor. Kum kabına kaka yaptığı zaman bitirmeden çıkkyor ve küçük küçük kaka oluyor yerler ne yapacağımı bilmiyorum gömmeyi öğrettim kakasını kuma yapmasına da ama ara ara kakasını dışarı yapıyor ne yapmam gerekiyor


Veteriner Hekim
Eyl 10, 2022 / 13:29

kumunu her zaman için temiz tuttuğunuzdan emin olun. Biraz daha büyüyünce bu alışkanlığı daha da oturacaktır.


Rozerin
Eyl 14, 2022 / 18:30

Kedimi 7 aylıkken aldım 3 aydır bende sabah uyandığımda sürekli kakasını lavabonun önüne yapıyor bunu engelleyen bir koku var mı acaba


Veteriner Hekim
Eyl 16, 2022 / 14:07

Merhaba kediler bazen kum kaplarını temiz bulmadığından ya da kumun kokusunu sevmediğinde kum kabının dışına dışkı yapabilirler. Kumunu değiştirmeyi ve sürekli temiz tutmayı deneyebilirsiniz.


Inci
Eyl 22, 2022 / 16:10

Merhaba. Benim iki kedim vardı. Geçen kış yavru kedi bulup eve almak zorunda kaldım çünkü annesiz ve hastaydı. Yavruyken çok sıkıntı yaşamadık evdeki kediyle ama yavruyu sevmiyordu dişi olan kedim. Yavru kızana girdikdikten sonra evdeki dişimi rahatsız etti. Kisirlastirdim yavruyu ama dişi kedim pislemeye başladı evde. 4 ayı aşkındır düzelmedi idrarini yapıyor evin içine. Bugün diskisini yapmış. Düzelmiyor alışmiyor. Zor durumda kaldım. Yardım istiyorum ne yapmalıyım 😖 stres önleyici macun kullanıyoruz, havaya koku yayan rahatlatıcı bi madde aldim onu kullanıyoruz. Sevmiyor alışmiyor. Ikisinden de vazgeçmek istemiyorum


Veteriner Hekim
Eyl 25, 2022 / 12:47

ikisi için de ayrı bir kum kabı kullanmanızı tavsiye ederim. Alışmaları için bir süre farklı odalara farklı kum ve mama kaplarıyla beraber kapatılıp alışmaları sağlanabilir.


Emine
Eki 8, 2022 / 01:25

Bir yaşında dişi bir kedim var normalde kaba yapan kedim mamasını değiştirdim hemen ishal kusma sonrasida kakasini halıya yapıyor ayakta yapıyor ve kasılıyor çişini kuma yapıyor neden acaba asilarida tam değil sadece parazit yapılmış yardımcı olursanız sevinirim


Veteriner Hekim
Eki 14, 2022 / 14:49

ishalinden dolayı kuma yetişemiyor olabilir. Aşıları olmadığı için tedbiri elden bırakmayıp onu veteriner hekiminize götürmenizde fayda var.


Banu
Eki 29, 2022 / 21:04

Merhaba kedim 7 aylık ne zaman veterinere götürmek için çıksak taşıma kabına kakasını yapıyor.tabi çanta çok büyük alan değil hertarafı na bulaşıyor artık bu olay eziyet haline gelmeye başladı bunu neden yapar ve nasıl engellerim .


Veteriner Hekim
Eki 30, 2022 / 20:08

Muhtelemen bunu stresten yapıyor. Engellemenizin pek bir yolu yok. Zor olsa da dışkısını yaptıktan kısa süre sonra veteriner ziyaretleri yapmayı deneyebilirsiniz.


Ayşe Şahin
Kas 23, 2022 / 21:40

Merhaba 1.5 yaşında bratish sorh hair kedim var. Iki adet kum kabı iki adet farklı kum aldım ancak kedim ıdrarını tuvaletine yapıyor kakasını sürekli tuvaletinin ya sağına ya soluna yapıyor yerini değiştirmeyi de denedim ancak bu sefer de yine dışarı yapıyor uzun süredir mücadele ediyoruz bir öneriniz var mı?


Veteriner Hekim
Kas 27, 2022 / 19:12

Kapalı bir kum kanı almayı deneyebilirsiniz. Anladığım kadarıyla kuma yapmak istiyor ama denk getiremiyor. Kapalı bir kum kabı olursa bu sorun çözüleektir.


Serap
Kas 24, 2022 / 21:57

Merhaba Ben size çok önemli bir sorundan bahsetmek istiyorum benim 1 yaşında bır erkek kedım var bu Kedı tuvaletını tuvaletıne yapıyordu şimdi kakasının büyük çogunlugunu tuvaletıne yapıyor ama işi bıttıkten sonra sanki nişan koyar gıbı 1 tane kaka parçasını evın farklı yönlerıne yapıyor bunun anlamı nedır? Ben sizden bunun için yardım istiyorum ne yapmam konusunda bana yardımcı olabilirsenız memnun kalırım saygılar…


Veteriner Hekim
Ara 2, 2022 / 11:52

Merhaba bu davranışı genellikle kediler bir sindirim sistemi problemi yaşadıklarında gerçekleştirirler veteriner hekiminize gidip bir muayene edilmesinde fayda var. Geçmiş olsun.


Tuğçe
Kas 30, 2022 / 16:05

Bende kedimi klozete alıştırmaya çalışıyorum. Klozete alıştırma kitinden aldım. Son kademedeyim. Ama 2-3 kere tuvalet kapısının önüne dışkısını yaptı. Klozete yapıyor normalde ama bazen kapı önüne yapıyor. Sizce bunun önüne nasıl geçebilirim?


Veteriner Hekim
Ara 2, 2022 / 11:48

Hekim olarak kedilerin klozete alıştırılmasını doğru bulmuyorum. Kediler içgüdüsel olarak kuma yapmayı tercih ederler ve bu imkanın sunulmaması onu strese sokar. Bu stresi siz gözünüzle göremeseniz de ileride başka hastalıklar geliştirmesine sebep olabilir. Aynı zamanda kum kabı kullanması sizin dışkısını ve idrarını takip etmenizi sağlar. Eğer klozete yaparsa ishal mi kabız mı ya da idrarını ne sıklıkla yaptığı gibi bizler ve kedinizin sağlığı için çok önemli olan bilgileri takip edemezsiniz.


Kübra Kalecikli
Ara 6, 2022 / 10:06

Merhaba 2 aylık yavru kedim bana geleli 2 gün oldu her sabah kakasini yatağimiza yapıyor buna nasıl engel olabilirim


Veteriner Hekim
Ara 12, 2022 / 14:27

Tuvaletini temiz tuttuğunuzdan emin olun. Eğer temizse onu alışana kadar geceleri onu kum kabıyla beraber ayrı bir odada tutabilirsiniz.


Mine
Ara 9, 2022 / 00:14

Merhaba kedim nerdeyse 2 haftadır (3 kez) çişini başka yere yapmaya başladı örenek olarak ayakkabı kutusu duvar kenarı gibi sebebini merak ediyorum ve nasıl bir yol izlemem gerekiyor


Veteriner Hekim
Ara 12, 2022 / 14:23

Öncelikle veteriner hekiminize gidip bir idrar tahlili yaptırarak bunun bir hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmeniz gerekiyor. Eğer idrar tahlili normal çıkarsa kedinizde idiyopatik sistit olabilir. Bu durumda da çevresel zenginleştirme ve stres azaltıcı değişikliklerle sorun çözülebilir. Geçmiş olsun.


Seher Kılınç
Ara 26, 2022 / 00:53

Evde iki erkek yavrum var. Biri 6 aylık diğeri 5 aylık. Küçük olan sonradan geldi, geldiği günden beri hem çişini hem de kakasını yataklara yapıyor. Evde üç yatak odamız var sürekli kapıları kapatıyoruz yanlışlıkla kapatmayı unuttuğumuz an gidip yatağın tam ortasına çiş-kaka yapıyor. İki kapalı tuvalet var ve sürekli de temiz tutuyoruz. Artık yorgan çarşaf yıkamaktan yoruldum. Çözüm bulamıyorum. Bana yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler


Veteriner Hekim
Ara 28, 2022 / 10:58

Bir tane de açık kum kabı almanızı öneririz. Bazı kediler kapalı kum kabına yaparken kendilerini rahat hissedemezler. Ayrıca iki kedi için ideal kum kabı sayısı 3tür.


Özlem
Ara 26, 2022 / 09:00

2.5 yaşındaki kısır dişi kedim kumu rmiz olmasına rağmen holde ki halıya kakasını yapıyor. Evde 6 yaşında bir.dişi kedimiz daha var. 6 yaşındaki kedimiz bu kedimizi hiç istemedi ve anlaşamıyorlar. Ama uzunca bir süredir aynı kum kabını kullanıyorlar 6 yaşındaki kedimde bir sıkıntı yok ama bu 2.5 yaşındaki kedim 3 gündür kakasını hep aynı yere yapıyor. Neden yapıyor olabilir. Ayrı kum kabı mı istiyor acaba? Bugün artık kızdım ve sesimi yükselttim. Sağlık açısından bir sıkıntısı varmış gibi görünmüyor, birşeyi protesto ediyor ama.neyi!


Veteriner Hekim
Ara 28, 2022 / 10:56

Aslında kedinizin rahat bir şekilde tuvaletini yapabilmesi için 2 kediniz varsa 3 adet kum kabı bulundurmalısınız. Diğer kedinizin de yaptığı yere dışkısını yapmak istemiyor olabilir.


Meral
Ara 27, 2022 / 01:56

Merhaba benim kedim 1 hafta once 1 kattan dustu ve suan kakasinida idrarinuda bilinc siz bir sekilde ortaya yapiyor sistit tedavisi gordu dustukten sonra ama suan zaten kuyruk felcli kadi ondan da olabilirmi


Veteriner Hekim
Ara 28, 2022 / 10:54

Evet eğer omuriliği zarar gördü ve buradaki sinirler hasar aldıysa özellikle kuyruk bölgesindeki sinirler kedinizin dışkı ve idrar yapmasını uyarır. Sistit buna bağlı sonradan gelişmiş olabilir. ancak omuriliğindeki hasarın tespiti ve bu konuda ne yapılabileceğinin konuşulması için kedinize MR çekilmesi gerekiyor. Çok geçmiş olsun.


Derya kaya
Oca 9, 2023 / 23:27

Merhabalar kedim dişi ve 7 aylık yaklaşık 3 aydır neredeyse her gün tuvaletini dışarı yapıyor. Çok nadir kum kabına yapıyor. Ne yaptıysam olmadı. Veterinere de gittim bir çözüm bulamadılar. Genellikle bunu ben işteyken yapıyor. Artık bu durum beni çok rahatsız ediyor. Lütfen bı çözüm önerin


Veteriner Hekim
Oca 11, 2023 / 10:20

Kedinizdeki bu durum psikolojik olabilir. Kedilerin evdeki stresini azaltıcak çevre düzenlemeleri ile çözüm bulabilirsiniz. Örneğin her kedi sayısı için 1 adet ekstra kum kabı kullanmak. evde tırmanıp oynayabileceği oyuncaklar kullanmak. ya da ödüllü oyuncaklar oynarken içerinsinden mama taneleri düşenlerden. Bu sayede kediniz oyalanacak ve siz yokken daha az strese girecektir. Bu şekilde geçmezse davranış uzmanı bir veteriner hekimle görüşmenizi öneririz.


Gaye
Oca 10, 2023 / 00:18

Benim 5 aylık bir kedim var daha önce idrar sıkıntısı yaşıyorduk durduk yere yatağa çıkıp idrarını yapıyordu Allah’tan o günleri atlattık şimdi ise son birkaç haftadır evin köşelerine kakasını yapmaya başladı
Her defasında temizliyorum ama devam ediyor
Hastalık açısından veterinerimize danıştık kontrol etti fakat olumsuz bir durum gözükmüyor
Bu acil bir çözüm bulmam lazım lütfen 🥺


Veteriner Hekim
Oca 11, 2023 / 10:21

Kedinizdeki bu durum psikolojik olabilir. Kedilerin evdeki stresini azaltıcak çevre düzenlemeleri ile çözüm bulabilirsiniz. Örneğin her kedi sayısı için 1 adet ekstra kum kabı kullanmak. evde tırmanıp oynayabileceği oyuncaklar ya da ödüllü oyuncaklar oynarken içerinsinden mama taneleri düşenlerden kullanmanız kedinizin avlanma içgüdüsünü tatmin ederek daha mutlu olmasını sağlayacaktır. Bu şekilde geçmezse davranış uzmanı bir veteriner hekimle görüşmenizi öneririz.


Buse
Oca 11, 2023 / 19:10

Merhaba, 4 yaşında bir kedim var ve 6 ay önce yavru bir kedi daha sahiplendim görme engelli olduğu için mecburen. Birbirlerine saldırma huyları yok ama büyük kedim küçük olanı istemiyor sanırım, yavru kedinin mamasını yiyor ve yavru kedi ile aynı odada oldukları zaman sürekli bağırıp kızıyor ona. 2 gündür de yavru kedinin mama kabının yanına kakasını yapıyor. Kumu temiz ulaşılabilir çözüm bulamıyorum.


Veteriner Hekim
Oca 17, 2023 / 00:06

Merhaba kedilerinizin birbirine alışması için onlara yeterli kaynak sağlamalı ve paylaşım stresini ortadan kaldırmalısınız. Bu 2 kedi için 3 kum kabı ve 3 su ve mama kabı anlamına gelmektedir. Bunun dışında kedilerde stresi azaltan bazı kedi feremonları mevcuttur. Bunları veteriner kliniklerinden veya internetten temin edebilirsiniz. Bulduğunuz ürünü veteriner hekiminize sormadan kullanmamanızı tavsiye ederiz. Umarım ufaklıklar bir an önce kaynaşırlar.


Aylin
Oca 12, 2023 / 21:48

Merhaba benim kedim bizim evimize büyük geldi biri sokaha atmış biz sahiplendik geldiği günden beri kakasını bir ker kuma yapıyorsa üç kere yatakların üzerine yapıyordu iki ay oldu bende kumu degistirdim iri taneli olandan aldım bu sefer çişini bile yapmadı hep yatakların üzerinde zaman zaman kakasinda kan arada da cıvık kaka yapıyor kanı da cıvık kaka içinde gördüm onu çok seviyorum ama bu sorun beni çok yoruyo napabilirim


Veteriner Hekim
Oca 16, 2023 / 23:58

Merhaba birden fazla kum kabı alıp evin çeşitli yerlerine yerleştirmelisiniz. Kumunuz kokulu ise kokusuz bir kum tercih edebilirsiniz. Kum kapları her zaman temiz tutulmalıdır. Bunun dışında özelliikle cıvık yaptığı ve kan gördüğünüz için mutlaka bir veteriner hekim tarafından kontrol edilmelidir. Veteriner hekiminiz kedinizin sağlığını yerine getirdikten ve bu çevresel düzenlemelerden sonra sorun hala devam ediyorsa davranış uzmanı bir veteriner hekimle görüşmelisiniz.


Yasemin
Oca 23, 2023 / 15:44

Benim kedim de idrar ve dışkısını kabın dışına yapıyordu. Kapalı kum kabı onu tedirgin ettiği için bunu yapıyormuş anladım. Şimdi kum kabını açık şekilde kullanıyoruz. belki birine yardımcı olur sevgiler


Buse
Oca 30, 2023 / 09:30

4,5 aylık kedim 2 gündür tuvaletini kabının dışarısına yapıyor. Gündüzleri girip ihtiyacını karşılıyor fakat gece olduğunda evin yüzeyine yapıyor. Ve ishal olmuş birde. 2 gün önce yeni bir yavru kedi aldık evimize acaba tepki olarak mı gösteriyor bu davranışı ? Ne yapacağımızı bilmiyoruz onu da sahipleneli 2,5 ay oldu henüz


Veteriner Hekim
Mar 3, 2023 / 14:06

Merhaba evet muhtemelen ishal olmasından kaynaklanan bir durum umarım kediniz iyileşmiş ve normal dışkılama düzenine geri dönmüştür.


Pelin SARDOĞAN
Şub 22, 2023 / 22:07

Merhaba 3.5 aylık yavru iki kedim var tuvalet eğitimleri olmasına rağmen son bir haftadır belli bir yere tuvaletlerini yapıyorlar kum kapları temiz ve yerleri sabit ama inatla oraya gidiyorlar çamaşır suyu ile temizledim koku kalmasın diye ama alışkanlıkları değişmedi ve odaya kapatmiyorum da ama sebebini anlayamadim


Veteriner Hekim
Mar 3, 2023 / 14:15

Merhaba iki kedi için evde en az 3 kum kabı bulunması gerekmektedir. Evdeki kum kabı sayısını arttırmanızı ve hatta bir tanesini o kaka yapmayı tercih ettiği bölgenin yakınına yerleştirmeniz bu durumu çözecektir.


Enejan garrybayeva
Şub 25, 2023 / 23:26

Kedimi sokaktan sahiplendim diger kedilerim gibi. Gözleri cok kötü haldeydi alınması gerekti ama öncesinde denedik ilaç tedavisini vs o surecte cısını kakasını kuma yapıyodu. Sonra hem gözleri alındı hem kısırlastırdık dişi oldugu için. Veterinerde kaldı bir hafta kucuk kafeste tuvaletini yanına yapmaya basladıgı için tuvalet egitimini unuttu. Simdi cisini kuma kakasını yere yapıyor.gözleri görse belki hatırlardı egitimini kendi kendine ama görmedigi için komple unuttu sanırım. Nasıl tekrar alıstırabilidiz


Veteriner Hekim
Mar 3, 2023 / 13:40

Kakasını yapmayı tercih ettiği yerlere fazladan kum kabı koymanız işe yarayabilir. Aslında kedilerde kuma boşaltım yapmak öğretilen bir şey değil içgüdüsel olarak tercih ettikleri bir durumdur. Evin çeşitli yerlerine kum kabı yerleştirmeniz ve bu kum kaplarını sürekli temiz tutmanız kedinize yardımcı olacaktır. Geçmiş olsun..


Cemile
Mar 19, 2023 / 15:11

Merhaba, ben kedimi 37 günlükken sahiplendim, tuvalet eğitimi dahil her şeyi çok normal ve aşıları da tam. Şu an 2,5 yaşında ve yaklaşık olarak 8 aydır kapalı kum kabı kullanıyorduk. Kum kabına girip kakasını yapıp üzerini bile kapatmadan kaçmasıyla başladı bizim de serüvenimiz. Kapağı çıkarttık başta, biraz daha normaldi. Sonra yine girmemeye başladı. Üstünü tümden kaldırdık açık kum kabı haline getirdik. Sorun şu ki kedim kumundan ve daha ilginci kakasından korkuyor. Kakasını banyo paspasına yaptı ve iyice inceledim acaba bir şey mi var diye ama hem normal hem de sağlıklı görünüyor dışardan. Stres olması gereken bir durumda olmadı. Bu sabah kakası geldi ve kumuna gitti, kumuna bastı ve korkup korktuğunda hep kaçtığı yere saklandı. Bu durum neden kaynaklanır acaba ? Ekstra ilgi gösteriyoruz şuan, kızmıyoruz, kötü hissettirmiyoruz ama bir an önce bir çözüm gerekiyor, ne yapmalıyız?


Veteriner Hekim
Mar 21, 2023 / 14:27

Merhaba tarif ettiğiniz gerçekten ilginç bir duruma benziyor. Bu süreçte kumunun markasını değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Bazı pelet şeklinde kumlar mevcut onlara şans verebilirsiniz. Bunlar çare olmazsa veteriner hekiminize gitmeyi ve bu tarz bir davranış değişikliğine sebep olabilecek FİP, Toxoplasma gibi hastalıklar yönünden incelenmesini eğer sağlığı yerinde ise psikolojik destek alabileceği davranış uzmanı bir veteriner hekimden randevu almanızı öneririz. Geçmiş olsun..


Ali KATIRCI
Mar 24, 2023 / 23:49

İyi akşamlar evimizde iki tane kedimiz var biri erkek biri kız dişi olan kedim yaklaşık iki ay önce doğum yaptı hepside sağlıklı doğdu ama anne kedim bir hafta önce tuvaletini dışarı yapmaya başladı ve dahada devam ediyor çok zayıfladı karnından sürekli sesler geliyor ve bugünde kustu napacam bilmiyorum yavru kedileri banyoda çişlerini öğrenmesi için kapattım annelerinide yanına bırakıyorum yavrular hem emiyor hemde mama yiyor bana bi bilgi verirmisiniz şimdiden teşekkürler


Veteriner Hekim
Mar 25, 2023 / 17:54

Merhaba kedinizde kilo kaybı anormal dışkılama ve kusma semptomları mevcut olduğu biçin bir hastalık belirtisi olabilir bütün bunlar. Veteriner hekiminize göstermenizde fayda var. Geçmiş olsun..


Seda
Mar 26, 2023 / 05:16

Merhaba 6 yaşında scottish erkek kedi sahiplendim 10 gün oldu sahibi terk etmiş bu kediyi.evimde de tekir 2 yasinda bir kedim daha var iki kedi arasında şimdilik herhangibir sorun yok ancak scottish kedim asla ben kuluna koymadıkca tuvalete gitmiyor ben götürdüğüm de de sadece çişini yapiyor kakasini sürekli kum kabının dışına taşa yapiyor gördükçe alıp kumuna koyuyorum ama ne yaptıysam olmuyor ve ıdrarini her yaptığında tuhaf sesler çıkarıyor neden acaba bu arada bir açık bir kapali iki adet kum kabimiz var ve ikisinin de kumu farklı


Veteriner Hekim
Mar 27, 2023 / 14:44

Merhaba iki kedi için önerilen kum kabı sayısı 3’tür. Bir tane daha kum kabı almanızı öneririz. Kediler açık kum kablarına yapma konusunda daha rahat hissederler yeni alacağınız kum kabı da açık olmalı. Bunun dışında kedinin ortama alışmasını kolaylaştıracak bazı kedi feromonları mevcut. Bunlardan alıp kullanmanız da fayda sağlayabilir.


Özkan
Nis 16, 2023 / 20:08

Merhaba, 8 aylık kedimiz 4 aydan beri bizimle birlikte ve sokaktan aldığımız günden beri tuvaletini asla kum kabı dışında bir yere yapmıyorken, son 2 haftadır dışkısını ve idrarını banyoda kum kabının önüne ve paspasın üzerine yapıyor. İlk etapta kedimize tuvaletini göstererek kızıp bağırmak gibi yanılgılara da düştük ve stresini arttırdığımızdan da endişeleniyoruz. Bu durumu nasıl kalıcı olarak çözebiliriz lütfen yol gösterin


Veteriner Hekim
Nis 17, 2023 / 12:20

Merhaba bu konuda öncelikle kedinizin sağlığının yerinde olduğundan emin olmak için veteriner hekiminize muayene ettirmeniz faydalı olacaktır. Bunun dışında eğer sağlığı yerinde ise evinizdeki kum kabı sayısını arttırmanız, yakın zamanda kum değişimi yaptıysanız eski kumunuza geri dönmeniz etkili olabilir.


Doğukan
Nis 27, 2023 / 05:20

7 aylık erkek kedim önce miyavlıyor yanına gittiğimde ise dışkısını bırakacak gibi pozisyon alıyor bende kedimi alıp kum kabına bırakıyorum oraya yapıyor.Bunu neden yapıyor olabilir


Veteriner Hekim
May 1, 2023 / 21:39

Kum kabına götürmediğinizde yere mi yapıyor? Bu durum ne zamandır böyle devam ediyor? Her gün düzenli normal kıvamlı dışkı yapıyır mu? Size yardımcı olabilmemiz için biraz daha detaya ihtiyacımız var 🙂


Tuğba
Nis 27, 2023 / 17:49

Merhabalar 1 yaşında daha yeni kısırlaştırdığım bir britch kedim var bu ay tam 3 kere kakasını dışarı yaptı daha önce asla böyle bir davranış sergilemedi ve ikisini kızımın yatağına yapıyor dışkı yumuşak ve çok az kan var daha önceki dışkıyı Dr muza götürdüğümde bir sıkıntı yok demişti bugün hiç bir değişiklik olmadı evde ve neden yaptığını anlamadım ve ben kendi doğurduğum çocuğun dahi dışkısından tiksinen biriyim elimde değil bu durum böyle tekrarlarsa benim için sıkıntı oluşturacak nasıl engelleyebilirim yardımcı olursanız çok sevinirim


Veteriner Hekim
May 1, 2023 / 21:35

Aslında dışkının kıvamı ve kanlı olması normal bir durum değil. Kediler bazen yaşadıkları problemi göstermek için bu tarz davranışlar sergileyebilirler. Dışkıdan taze kan gelmesi genellikle kalın bağırsak kaynaklı problemlerde görülür. Kedinizi tekrar yaptığı taze dışkısıyla birlikte bir veteriner hekime götürmenizde fayda var.


Irmak
May 9, 2023 / 11:40

Merhaba
6 yaşında dişi british shorthair bir kedim var. Yıllardır hiçbir sorun çıkarmadan hep kum kabını kullanıyordu. Yaklaşık iki ay önce kedim çok tüy döktüğü için tüylerini kestirdik. Bunun sonrasında ise 4-5 kere kardeşimin yatağına kakasını yaptı, bir dönem durdu dün ve bugün hem yatağa hem çalışma masasına tekrar yaptı. Mamasında, kumunda, kum kabının yerinde herhangi bir değişiklik yok ve kumunu her zaman temiz tutuyoruz. Tüyleri kesildiği için yapmış olabilir diye şüpheleniyoruz. Buna son vermek ve yeniden kumunu kullanmasını sağlamak için ne yapmamızı önerirsiniz?


Veteriner Hekim
May 13, 2023 / 14:38

Evdeki kum kanı sayısını arttırmanız faydalı olacaktır. Kediler bazen bunu tepki olarak ya da yaşadıkları strese bağlı olarak da yapabilirler. Yani sizin de düşündüğünüz gibi traş sırasında ve tğylerinin olmamasının yarattığı stres buna sebep oluyor olabilir.


Fatma
Haz 9, 2023 / 11:15

Merhaba kedimi sahipleneli 10 gün oldu 2 aylık kedim 4 gün önce veterinere gitiitk genel sağlık kontrolune orda kulaklarını gözlerini falan temizlediler sevmedi muayeneden sonra eve gelince halıya çişini yaptı o günden beri kuma yapıyor ama kumdan çıkınca evin içinede yapmak istiyor kum yada kabını hiç bi şekilde değiştirmedim ama ne zman odasından çıksa kendine çiş yapmak için bi yer arıyo çişini yaptrıp odadan çıkarıyorum ama genede eve yapmak istiyor enzimatik temizleyicide kullanmama rağmen buluyor çiş yaptıgı yeri bulamazsa kendine yeni bi yer arıyor nasıl önüne geçebilirim


Veteriner Hekim
Haz 10, 2023 / 18:51

Merhaba kediniz daha çok küçük kedilerde kuma yapma içgüdüsel olarak gelişen bir davranıştır. Kedinizin kumunu temiz tuttuğunuzdan emin olarak ona biraz zaman tanımalısınız.


Kayahan
Haz 18, 2023 / 22:51

Merhaba, 4.5 aylık kedimiz var. Tuvalet sorunumuz ilk geldiğinde olmuştu (2aylık) kapalı tuvalet kullanmak istedik korktu yapmadı daha sonra açtığımızda bir daha sorun yaşamadık. Ancak 2dir kakasını kumuna yapmıyor. Çişini kuma yapıyor ama ilk dışarı bugün sabah kakasını yaptığında tuvaleti temiz değildi o yüzden yapmadığını düşündüm ve temizledim ve üstüne tamamen temizken akşam tuvalette biraz yapmış sonra koşturarak başka odaya kaçtı ve kaçarken de tabi farklı farklı yerlere yapmış düşmüş. Sabah ilk yaptığında da kaçarak yaptı ve yine birkaç farklı yerde vardı. Neden olabilir? Neden kaçarak yapabilir?


Veteriner Hekim
Haz 21, 2023 / 10:02

Kum kabıyla alakalı bir tedirginlik yaşıyor olabilir. Evinizdeki kum kabı sayısını arttırmanız, kum kabının şeklini ve yerini değiştirmeniz Hatta gerekirse kumunuzun markasını değiştirmeniz faydalı olabilir. Bunun dışında kedilerde stresi azaltacak bazı feromonlar satılmaktadır. Bunlardan edinip kedinizin kum kabının bulunduğu odaya takabilirsiniz. Geçmiş olsun.


Furkan
Haz 19, 2023 / 11:53

Kedim birden fazla kez kum kabının tam yanına kakasını yapıyor hani bu seyrek bile olsa yine de arada yapıyor nedeni nedir ?


Veteriner Hekim
Haz 21, 2023 / 09:58

Kum kabının temiz olduğundan emin olmalısınız. Bazen kediler kum kabını yeterince temiz bulmadıklarından başka taraflara yapmayı tercih ederler. Bunun dışında evdeki kum kabı sayısını arttırmanız da hem bu problemin hem de ileride yaşayabileceği bir çok problemin önlenmesinde fayda sağlayacaktır.


Buket
Tem 1, 2023 / 01:30

Merhabalar üç aylık tekir erkek bir kedim var. Kendisi daha önce araba motoruna sıkışıp oradan çıkarılmış travmali bir kedi. Bir aydır benimle ve hiç tuvalet sorunu yaşamadık,daima kumuna yapar. Dün çişini koltuğun üstüne bugünde kakasını su içme kabına yapmış bir kez,bunun nedeni nedir sizce? Yani bir olaydan vs etkilenmiş olabilir mi ve nasıl cozebilirim? Şimdiden çok teşekkür ederim vereceğiniz kıymetli cevaba❤️


Veteriner Hekim
Tem 2, 2023 / 23:53

Merhaba tek bir sefer böyle yapması ve daha öncesinde böyle bir problem yaşamamış olmamanızdan geçmişte yaşadığı travmadan bağımsız bir sorun olduğunu düşünüyorum. Kediler bazen kum kaplarını yeterince temiz bulmadıklarından başka yerlere dışkı ve idrar yapabilirler. Kum kabını sabah akşam temizlemeli ve eve bir kum kabı daha almanız iyi olur. Eğer bu sorunu yaşamaya devam ederseniz kedinizi bir veteriner hekime muayene ettirmelisiniz. Geçmiş olsun.


Meryem
Tem 2, 2023 / 18:02

Merhaba, 11 Haziran 2023 ye 1 yaşında olan ve deprem sonrası ailesinin kendisini veterinere bırakarak terkedilmiş dişi ve kısır olan brithis kedi sahiplendim. Kızım iş yerimde kalıyor haftanın 6 günü akşama kadar birlikte kalıyoruz, yalnızca pazar günleri yalnız kalıyor. Her gün sabah ve akşam olmak üzere iki defa kumunu temizliyorum ancak kedim çişini düzenli olarak her defasında kuma yapmasına rağmen kakasını yalnızca bir defa kuma yapıyor ikinci kakasını istisnasız kumun yer aldığı banyoda farklı yerlere yapıyor. Hatta bir defa benim odama da yaptığı için artık iş çıkışı odamın kapısını kapatıp çıkıyorum iş yerimden. Bu durumu veterinerimiz ile ile konuştuk ışıklar kapalı olduğu için görmemiş olabilir dedi bu nedenle artık çıkarken banyonun ışığını açık bırakmama rağmen bu davranışını yine de tekrarlıyor. Bu durum benim için büyük bir problem haline geldi ve çözüme kavuşturmak istiyorum bu konuda tavsiyenize açığım 🙂


Veteriner Hekim
Tem 2, 2023 / 23:30

Merhaba kediniz hem deprem atlatmış hem de ailesinden ayrılmak zorunda kaldığı için travmatik bir kedi maalesef. Kedilerde bu tarz travmalar sonrası bunun gibi davranış bozuklukları görülebiliyor. Evdeki kum kabı sayınızı arttırmanızı tavsiye ederiz. Bunun dışında evde kullanabileceğiniz bazı kedi feremonları kedilerdeki stresi azaltarak uyum sağlamalarını kolaylaştırıyor. Bu feromonlardan edinip deneyebilirsiniz. Geçmiş olsun umarım bir an önce çözüme kavuşursunuz.


Aleyna
Tem 21, 2023 / 01:19

Kedim kakasını tuvaletin dışına yaptı bir hastalığı olabilirmi 6 aylık ve dişi


Veteriner Hekim
Tem 29, 2023 / 02:00

Bu olayın bir tek sefer yaşanması muhtemelen önemsiz bir şeydir. Dikkati dağılmış, kafası karışmış veya stres kaynaklı olabilir. Eğer bu durum devam ederse veteriner hekiminizle görüşmelisiniz.


Gül
Tem 31, 2023 / 07:33

3aylik iken aldım kızımız maya,yı aynı evimiz hiç degiştirmedikşu an 1 yaşında kum kabıda öyle kenar bir bölgeye koydum hiç değişiklik yapmadım herşey çok iyi gidiyordu ama son 2aydır kakasını farklı yerlere yapmaya başladi halılara kaçsefer yıkamaya verdim kaç sefer doktoruna göturdum çok şeyler denedik bı türlü vazgeçiremedik işin gerçeği benim artık migdem de kaldırmıyor böyle giderse malesef evlat edindirmek zorunda kalacağım 😔 çok üzgünüm


Veteriner Hekim
Ağu 9, 2023 / 18:31

Merhaba evinizdeki kum kabı sayısını arttırmanız ve strese neden olacak etkenleri kaldırmanız gerekmektedir. Bunun dışında kedilerde stres azaltıcı bazı feromonlar bulunmaktadır. Bunlardan da yardım alabilrsiniz.


Fıgen
Ağu 7, 2023 / 00:46

Selam benım 1 yasında cıns erkek bı kedım var bu zamana kadar yavru kedıyken bıle kumun dsında hıç bır yere yapmayan son 10 gundur benım yatama yapıyo veterıner ceza vermemı soyledı bır hafta ama dayanamadım odamın kapısını kapadım bu sefer solanda koltuga yaptı ve hala yakalasamasam tekrarlıyor ne yapmalıyım sımdıden teşekkürler 🙏🏻


Veteriner Hekim
Ağu 9, 2023 / 18:45

Merhaba kedinizin kum kabını sürekli temiz tutmayı ve evde daha fazla kum kabı bulundurmayı deneyebilirsiniz. Bunun dışında kullandığınız kum tipini değiştirmeniz de fayda sağlayabilir.


Esra
Ağu 7, 2023 / 13:56

Merhaba benim iki tane kedim var biri dişi diğeri erkek 6 aylık şuan düne kadar hiçbir sıkıntı yoktu ve bugün girdiğimde odalarına odanın heryerine kakalar yapmış erkek olan ve kendi üstündede çok büyük bir kaka vardı sebebini anlayamadım neden böyle oldu acaba


Veteriner Hekim
Ağu 9, 2023 / 18:36

Merhaba kedinizin dışkısı normal miydi? Normalse bu durumu takip etmenizi değil ise veteriner hekime götürmenizi tavsiye ederiz.


Ege
Ağu 9, 2023 / 17:56

Merhaba, benim iki kedim var bir tanesi 4 yasinda erkek kisir, digeri 1 yasinda disi ama kisir degil (1ay icinde kisiralasacak. suan kziginlikta). Büyük erkek kedim son 1 aydir inatla kakasini, dusa kabinin icerisinde duran 2 adet kum kabina degil de hemen 10 cm yanina kum kabi disina yapiyor. yaptigi kakasini o da yanimdayken alip kum kabina koyup, patisiyle agresif olmayan bir sekilde kapattiriyorum. odul mamasi ile destekliyorum fakat baka misin demiyor. Kum olarak topaklanmayan pelet ve elekli kum kabi kullaniyorum. kedim cisini kum kabina yapiyor, sadece kaka konusunda problem yasiyoruz. sizce sorun nedir?


Veteriner Hekim
Ağu 9, 2023 / 18:41

Merhaba evinizdeki kum kabı sayısını arttırmanızı, kum tipini değiştirmenizi ve kum kaplarını sürekli temiz tutmanızı öneririz. 2 kedi için evde en az 3 adet temiz kum kabı bulunmalıdır. Geçmiş olsun


Damla ALTUN
Eyl 15, 2023 / 16:58

Merhabalar 🙏 3 yaşında dişi kedimi 1 aylıkken sokaktan bulup sahiplendik. Cılız ve kardeşlerine göre az beslenmişti, annesi de istemiyordu alıp biz beslemeye başladık. Maalesef o gün bugündür çişini kuma yapıyor, ilk kakasını kuma ama sonrasını dışarıya kum kabının önüne. Önceleri acaba kum kabını mı temizlemiyoruz yeteri kadar diye düşünürdük ama yok kum temiz de olsa 1 gün kullandıktan sonra hemen kakasını dışarı yapıyor. Kedim 1,5 yaşındayken bir kedi daha sahiplendik. Aralarında sorun yok. Tuvaletleri ayrıydı ama ortak kullanıyorlar çünkü iki tuvalette olsa birini asla kullanmayı tercih etmedikleri için XXL tuvalet aldık. Kedim huyundan ala asla vaz geçmedi. Diğer kedim de şuan 2 yaşında ve 1,5 yıldır bizimle ama onun daha önce böyle birşey yaptığına hiç şahit olmadım. Tuhaftır ki, kedim kakasını dışarı yapınc aşırı üzgün bakıyor ama yine de bunu yapmaya devam ediyor.
Bir de son zamanlarda dışkısı kanlı. Mama değiştirdik ve çok az su içiyor bundan kaynaklanıyor olabilir mi?


Veteriner Hekim
Eyl 21, 2023 / 13:58

Merhaba evet, mama değişimi gibi durumlardan dışkısı etkilenmiş olabilir. Yine de kanlı dışkı yaptığı için mutlaka kedinizi veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir. Bunun dışında kullandığınız kum kabı sayısını arttırmalısınız. 2 kedi için önerilen kum kabı sayısı 3’tür. İLk etapta farklı türlerde kumlar tercih ederek hangsini seveceğini deneyimleyebilirisniz. Geçmiş olsun


Hilal
Ara 7, 2023 / 04:44

Merhaba kedin 6 yaşına yaklaşan bir erkek tekir koku bırakma alışkanlığı olmadığı için ve ailem kıyamadığı için kısırlaştırmamıştık ta ki 2 ay öncesine kadar her yere çişini yapmaya başladı ve kısırlaştırdık ama şuan da hem kakasını hem de çişini dışarıya yapıyor. Nasıl bu alışkanlığını değiştirebilirim


Veteriner Hekim
Ara 8, 2023 / 09:35

Merhaba kedilerde kısırlaştırma sonrasında 6 ay kadar koku bırakma davranışı devam edebilir. 6 ay sonrasında hala devam ediyorsa üstüne düşmek gerekir. Aynı zamanda kedilerde bazı idrar yolu enfeksiyonları veya idiyopatik sistit gibi durumlarda da kum kabı dışına idrar yapma görülebilir. Kedinizi veteriner hekiminize götürerek muayene ettirmenizi öneririz. Geçmiş olsun.


Yağmur
Ara 22, 2023 / 14:21

Merhabalar 1,5 yaşında kedimiz. Normalde çişini ve kakasını kumuna yapıyor. Fakat bazı zamanlar evde koltuk ve yataklara kakasını yapıyor.
Çok sık olmuyor ama ara,ara yapıyor bunu.
Sebebini anlayamıyorum. 😔


Veteriner Hekim
Ara 23, 2023 / 17:52

Merhaba bu durum eğer devamlı olmuyorsa tepkisel olarak yaptığı bir davranış bozukluğu olabilir. Size kızmasına sebep olabilecek eve misafir gelmesi, mamasının değişmesi, ev düzeninde değişiklik, yeni bir eşya yeni bir koku bile kedilerde strese sebep olabilir. Bu gibi durumlarda bu tarz davranış bozuklukları görülebilmektedir.


Ben bsl
Ara 26, 2023 / 00:21

Merhaba 7 aylık erkek kedim var son zamanlar sürekli kakasını yaptığı kapalı tuvalete kafasını sokuyor ama kakasını dışarı bırakıyor içine girmiyor sebebi ne olabilir


Veteriner Hekim
Ara 29, 2023 / 19:48

Açık kum kabı kullanmanızı tavsiye ederiz.


Gülay
Oca 4, 2024 / 19:03

Merhaba, 3 yaşında smokin cinsi erkek kedim için yazıyorum onu sokaktan aldığımda 3 aylıktı ,10 gün içerisinde 3 defa kakasını kabının yanina yaptı tuvaleti temizlenmemis bile olsa asla böyle bir davranışı yoktu , şu anda 10 gündür ailem bana geldi bundan dolayı olabilir mi? Sirkeyle yaptığı yeri temizliyorum bunu alışkanlık haline getirecek diye korkuyorum


Veteriner Hekim
Oca 23, 2024 / 16:14

Merhaba bu davranış bozukluğu kedilerde strese bağlı sık olarak görülmektedir. Evde tanımadığı insanların bulunması stresini arttırdığı için bu durum şekillenmiş olabilir. Bu durumlarda stresini azaltmasını sağlayacak bazı takviyeler kullanabilirsiniz. Bu takviyeler için veteriner hekiminizden bilgi almalısınız.