Kedinizin küvete kaka yapmasını nasıl engellersiniz?

8 Mayıs 2021
2049
Kedinizin küvete kaka yapmasını nasıl engellersiniz?

Kedinizin neden bir anda kedi kumunu bırakıp duşta, küvette ve hatta lavaboda dışkısını yaptığına dair bazı açıklamalar bulunuyor. Kedilerin küvete kaka yapması, çok tatsız bir deneyimdir. Bu durum kürklü sevimli dostlarımızla yaşayan birçok kişinin karşılaştığı bir durumdur.

Alacağınız bazı tedbirler ile bu hoş olmayan ve hayli sinir bozucu davranış değişikliğinin önüne geçebilirsiniz. Kedinizin küvete kaka yaptığını ve onu tam olarak nasıl durdurabileceğiniz öğrenmek istiyorsanız okumaya devan edin.

Kediler neden küvete ya da lavaboya kaka yapar?

kedi lavabo

Kedilerde tuvalet eğitimi ile ilgili problemlerin altında tıbbi nedenler, stres, çevresel faktörler gibi çeşitli nedenler yatabilir. Sorunun neden kaynaklandığını anlamak, çözüme ulaşmak adına çok önemlidir. Kediler çok titiz canlılar olduğundan dışkılama alışkanlıklarındaki değişiklikler, kedinizin size bir şeyler anlatmaya çalıştığı anlamına gelmektedir.

İlk olarak kum kutusunda herhangi bir problem olup olmadığını, kedi kumunda kötü koku, dışkının dışarıda olması gibi farklı sebepleri kontrol edin. Eğer bu noktada her şey yolunda görünüyorsa, o zaman farklı sebeplerin peşine düşmeniz gerekecektir:

Sağlık sorunları

Kumla ilgili bir sorun görülmediğinde ilk aklınıza gelecek sebeplerden biri bir sağlık problemi olabileceğidir. Sahibinin önünde işeyen ya da kaka yapan bir kedi sahibinden yardım istiyor olabilir. Sistit (idrar yolu enfeksiyonu) veya böbrek taşı gibi hastalıklar bazen kedilerde uygun olmayan yerlerde dışkılama davranışına itebilir. Mesela kediniz kabızlık durumunda yaşadığı ağrıları kum kabıyla ilişkilendirebilir ve buraya tuvaletini yapmaktan kaçınabilir.

Değişikliğin herhangi bir tıbbi durumdan kaynaklandığını düşündüğünüz durumlarda veterinerinizden randevu almanız çok önemlidir. Bu durumda arama motorlarında çözüm aramak sizi yanıltabilir ve yanlış uygulamalar yapmanıza neden olabilir. Veterineriniz fiziki muayenenin yanı sıra ihtiyaç duyduğu taktirde kan tahlili ve radyografik uygulamalara başvurulabilir. Böylece veterineriniz kedinizdeki sağlık problemini teşhis edecektir.

Stres

Evdeki bazı değişiklikler, kedilerin strese girmesine ve dışkılarını dışarı yapmasına neden olabilir. Yeni bir bebeğin doğumu, evden birinin ayrılması, yeni bir evcil hayvanın eve getirilmesi, yeni bir eve taşınılması bu değişikliklere örnek olarak verilebilir. Ayrıca kedi sahibinin günlük yaşamındaki değişiklikler de etkilemektedir. Çalışma saatinin uzaması ya da kedinin yalnız kaldığı sürenin artması gibi durumlar da kediniz için büyük bir kaygı ve stres kaynağı olabilmektedir.

Kedinizin stresli olduğunu gösteren şu belirtilere de dikkat etmeniz faydalı olacaktır:

  • Saklanma davranışı
  • İshal
  • Kendini aşırı tımar etmesi
  • İştahta azalma
  • Sahibine karşı yapışkan davranışlar

Bahsettiğimiz bu gibi durumlarda kediniz kendini güvensiz hissedecek ve dışkısı ile kendi alanını işaretlemeyi seçecektir. Bunu kaka yaparak gösterebileceği gibi çoğunlukla idrar püskürtme davranışı ile de gerçekleştirebilir.

Kedi kumu kabıyla ilgili sorunlar

kedi kum kovası

Kediniz kedi kumunun kirli olduğunu düşündüğü zaman dışkısını dışarı yapma davranışına başvurabilir. Eğer kedi kumu kabı uzak bir mesafede bulunuyor da bu da aynı şekilde dışarı kaka ve idrar yapma durumlarına yol açabilir.

Kum kabının yeterli büyüklükte olmaması, güvensiz ve çok kuytu, loş bir yerde olması da kedinizin hoşuna gitmeyecek ve kullanmasını engelleyecektir. Birden fazla kedinin yaşadığı evlerde tek kum kabının bulunması da kedinizin küvete kaka yapması ile sonuçlanabilir çünkü bir kedi kumu ne yazık iki kedi için yetersiz kalacaktır.

Bilişsel işlev bozukluğu

Kedinizdeki bilişsel işlev bozukluğu durumu kedinizin kabı dışındaki bir yere, özellikle küvete kakasını yapmasına neden olabilir. Özellikle yaşlı kedilerde görülen bilişsel işlev bozuklukları, kedilerde yönelim ve yer bulma konusunda sıkıntılara neden olabilir. Bu da kedilerin kum kutusunun nerede olduğunu unutmasına ve dışkılarını başka yerlere yapmasına neden olabilir.

Kedinizin küvette ya da lavaboda dışkılamasını nasıl durdurabilirsiniz?

Kedinizin istenmeyen bu davranışını önlemek için alabileceğiniz bazı önlemler bulunuyor. Kediniz, yaşam tarzınız ve şartlarınıza en uygun çözüm yolunu denemeniz sizin ve kedinizin faydasına olacaktır. Davranışı önlemek için birkaç farklı uygulama yapmanız da gerekebilir.

Kedi kumu ile ilgili değişiklikler

kedi kumu

Kum kabıyla ilgili yapacağınız bazı basit değişiklik ve uygulamalar ile bu sorunun üstesinden gelme ihtimaliniz bulunuyor. Evin birkaç farklı noktasına daha kum kabı koyarak kedinize bir seçenek sunabilirsiniz. Kedinizin kum kabını onun korkacağı sesler çıkartabilen çamaşır makinesi gibi makinelerden uzak bir yere yerleştirin.

Kapları günde birkaç kez boşaltmak ve haftada bir kez temizlemek kedinize kedi kumunun temiz olduğu mesajını verecektir. Daha büyük bir çöp kutusu da kedinizi kovayı kullanmaya teşvik edecektir. Kutunun büyüklüğünün, kedinizin yaklaşık 1,5 veya 2 katı kadar olmasına özen gösterin. Kum kabının kedinizin kendisini tehlikede hissedebileceği aşırı kuytu yerlerde olmamasına dikkat edin. Kabın olduğu yerin yeterli düzeyde ışık aldığından emin olun.

Kullandığınız kedi kumunu kediniz sevmiyor olabilir. Özellikle alışılmışın dışında yeni bir kedi kumu alındığı zaman kediler dışkısını farklı yerlere yapabilir. Pençelere yapışma eğilimi gösteren kumlar çok fazla sevilmez. Kediler genellikle büyük parçalar halinde bulunan ve pençelere yapışmayan kumları sever. Bu durumda kediniz için en uygun kedi kumunu bulmanız gerekecek.

Kedi kumu seçiminize yardımcı olması için okuyun: Kedi kumu çeşitleri

Kedi kumunun, kedinizin suluğuna ve mama kabına yakın olmaması faydalı olacaktır. Kapaklı kutular kullanmaktan kaçının çünkü kapalı yerler kedinizi ürkütebilir. Kapaklı kutuların bir diğer dezavantajı ise kedilerinizin hoşlanmayacağı kötü kokuların hapsolmasına neden olmasıdır. Yeni bir kum kabı deneyerek kedinizin için daha uygun bir ortam oluşturabilirsiniz.

Kedinizin küvete girmesini engelleyin

Lavabo veya küvete koyacağınız az miktarda su, kedinizin küvete girmemesi konusunda için büyük işaret olabilir. Böylece kedinizin buralara dışkılamasının önüne geçebilirsiniz.

Son çare uzmana başvurun

kedi veteriner

Aldığınız bu pratik önlemlerden sonra kediniz hala dışkısını dışarıya yapmaya devam edebilir. Bu durumda artık kedigiller konusunda uzman bir veterinerden destek almanın zamanı gelmiş demektir. Veterinerinizin sunacağı öneriler ile kediniz, unuttuğu bu davranışı yeniden kazanabilir. Özellikle kaygıdan (anksiyete) kaynaklanan davranış problemlerinde veterinerin yazacağı ilaçlar davranışın hafifletilmesine yardımcı olabilir. Kedinizin bu sorununun çözümünde veterinerinize danışmadan asla ilaç kullanmayın.

Ayrıca okumanızı tavsiye ediyoruz: Kedinizin kakalarını gömmesinin 5 nedeni!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.