Kedilerin kakasını gömmeyi bırakmasının 5 nedeni!

7 Mayıs 2021
4951
Kedilerin kakasını gömmeyi bırakmasının 5 nedeni!

Dışkısını örtmek normal bir kedi davranışı olsa da, bu her zaman şart değildir. Dışkılarını gömen doğadaki kedilerin bunu yapmasının temelde iki nedeni var: Birincisi, kendini olası avcılardan gizlemek. Diğer neden ise bölgedeki baskın kedilere meydan okumadıklarını veya onlarla savaşmak istemediklerini göstermektir. Tuvalet eğitimi almış bir kedinin dışkısını gömmeyi bırakması ise beklenmeyen bir durumdur.

Daha baskın kediler çok nadiren dışkılarını gömme davranışı gösterirler ve çoğu zaman özellikle görünmesi adına dışkılarını çalılık ve kayalık gibi yüksek yerlere bırakırlar ki rakipler onun varlığından haberdar olsun. Yani evcil bir kedinin kakasını gömmemesinin tek nedeni evde baskın başka bir kedinin olması gibi görünüyor.

Zaten insanların köpekler yerine kedileri tercih etmesinin en büyük nedenlerinden biri kedilerin dışkısını gömme eğiliminde olmasıdır. Eğer evde baskın bir kedi yoksa kedinizin neden dışkısını gömmediğini araştırmakta fayda var.

Okumanızı öneriyoruz: Kedi kumu ve kalıbı ile ilgili her şey!

Evcil kediler neden dışkılarını gömerler?

Yabani dünyadaki kedigilleri incelediğimizde kedilerin dışkılarını açıkta bırakması normal bir davranış olarak kabul edilebilir. Öyleyse neden evcil kediler kakasını gömüyor?

Bu durumun olası iki nedeni bulunuyor:

  • Evcil kediler sahiplerini ya da çevredeki diğer kedileri baskın gördükleri için onlarla güç gösterisine girmemek adına dışkılarını gömme davranışında bulunuyorlar.
  • Diğer bir düşünce ise kedilere dışkılarını gömme davranışını insanların öğrettiği yönündedir. İnsanların “temizlik” dürtüsü nedeniyle evlerinde besledikleri kedilere dışkılarını yok etmeleri yönünde eğitim verildiği ve böylece kedilerin kakasını ortadan kaldırdığı savunulmaktadır.

Kedilerin kakasını gömmemesinin nedenleri ve çözüm önerileri

Evcil kedilerin dışkılarını açıkta bırakması doğal bir davranış ancak öğrenmiş olduğu ya da başka bir sebepten dolayı kakasını gömme davranışını bırakıyorsa bu konuda endişelenmeli ve olası sebeplerini araştırmalısınız.

Kedilerin dışkısını gömmeyi bırakması davranışını bir işaret olarak kabul etmelisiniz. Bu davranış değişikliği kedinizin bir şeylerden hoşnut olmadığı anlamına gelir. Alacağınız tedbirlerle kedinizin yeniden dışkısını gömmesini sağlayabilirsiniz.

Bölge işaretleme

kedilerde bölge işaretleme davranışı

Vahşi doğada jaguar, leopar, aslan gibi kedi familyasından gelen canlılar diğer kedilere bölgelerinin sınırlarını belli etmek amacıyla idrar püskürtme ve dışkılarını açıkta bırakma gibi davranışlarda bulunabilirler.

Evcil kediler de bu amaçla dışkılarını gömmekten kaçınabilirler. Ya evdeki, bahçedeki, sokaktaki diğer kedilere ya da ev sahibine orada olduğunu hatırlatmak için dışkılarını gömmemeyi seçebilirler. Böylece kakalarındaki koku o kedinin varlığının bir işareti olmaktadır. Özellikle eve yeni bir kedi ya da bir misafir geldiğinde kediniz kakasını gömmeyi bırakabilir.

Nasıl düzeltebilirim: 

  • Evde birden fazla kedi olması durumunda birden fazla kedi kumu, suluk ve mama kabını evin çeşitli bölgelerine yerleştirin. Genellikle kabul geçer uygulama evde ne kadar kedi varsa yaşamsal malzemelerin de o kadar olması şeklindedir. Böylece kediler arası rekabeti en aza indirmiş olursunuz. Bu yaşamsal malzemeleri birbirinden uzak yerlere koyarsanız her kedinin kendine ait bir hakimiyet bölgesinin olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kedinizin diğer kedilerle rekabet etmesi nedeniyle stres altında olduğunu hissediyorsanız tırmalama alanları, kedi tünekleri, saklanma yerleri gibi imkanlar sunarak kedilerinizin rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

Kedi kumu kedinize uygun olmayabilir

kedi kumu

Kedilerin tuhaf davranışlarından biri olarak kabul edilebilen dışkıyı örtmeme, kedi kumundan ve kutusundan kaynaklanıyor olabilir. Eğer kumun olduğu kap kedinizin hareket etmesini engelleyecek kadar küçükse kediniz dışkısının üstünü örtmeyebilir.

Kediler titiz canlılardır ve kum kabının yeterince temiz olmaması ya kedi kumunu sevmemesi gibi sebeplerden dolayı dışkısını örtecek kadar fazla vakit geçirmeyi istemiyor olabilirler.

Nasıl düzeltebilirim:

  • Bu davranışın kedi kumuyla ilgili olabileceğini düşünüyorsanız farklı kedi kumu çeşitlerini ve farklı kapları deneyebilirsiniz. Kabı değiştireceksiniz ve mevcut kap kediniz için küçükse daha büyük bir kap seçmeye özen gösterin.

Kum kabı dışkıyı gömmeye uygun değil

kedi kumu kabı

Kum kabıyla ilgili bir diğer sebep ise konumlandırılmasının yanlış olmasıdır. Kedi kumu evin çok orta yerinde ise kedi mahremiyetinin ihlal edildiğini düşünecektedir. Bu nedenle kakasını gömecek kadar fazla vakit geçirmek istemeyebilir. Kum kabının küçük olması, ağzının kapalı olması gibi nedenler de kedinizin dışkısını gömmesine engel olabilir.

Nasıl düzeltebilirim:

  • Kedinizin mahremiyetine özen gösterin. Kedi kumunu ev için de kuytu ve kedinizin rahat edebileceği bir yere koyduğunuzdan emin olun. Tabi çok sıkışık bir yerde olması da uygun olmaz. Böyle bir durumda kediniz kendini köşeye sıkışmış hissedebilir.
  • Kum kabının kedinizin rahat hareket edebileceği kadar büyük olmasına özen gösterin. Kabın ağzını açık tutun.
  • Yemek ve su kaselerine uzak bir yerde tutun.
  • Kabın olduğu yerin yeterli ışığa sahip olduğundan emin olun.
  • Kum kabının çamaşır makinesi, buzdolabı gibi kediyi rahatsız edecek gürültüler çıkaran cihazlara yakın olmamalıdır.

Sağlık sorunları

kedi patisi

Kedinizin kakasını gömmemesine sebep olarak herhangi bir tıbbi teşhis yoktur. Buna karşın bu davranışa önayak olacak bazı durumlar olabilir. Örneğin pençelerindeki ya da vücudunun herhangi başka bir noktasındaki ağrılar, kedinizin kakasını gömmesini engelleyebilir. Bu da  kakasını örtmeden hızlıca kum kabından çıkmasına neden olabilir. Özellikle idrar yolu enfeksiyonları da kedinin dışkısını gömmek için yeterli zamanı ayırmamasının sebeplerinden olabilir.

Nasıl düzeltebilirim:

Eğer kedinizde gözlemlediğiniz bahsettiğimiz tarzda sağlık sorunları olabileceğini düşünüyorsanız veterinerinizin muayenesi çok önemli olacaktır. Tıbbi bir problem tespit edilirse veterinerinizin müdahalesi ile uygulanacak tedavi yöntemleriyle sorun ortadan kalkabilir. Sorunun ortadan kalkmasıyla da kediniz öğrenmiş olduğu tuvalet eğitimini uygulamaya dönebilir.

Kedinizin dışkısını gömme içgüdüsü yok

kedilerde dışkıyı gömme içgüdüsü

Kediniz uzun bir süredir dışkısını gömüyorsa, aniden durmak için ilgisizdir. Bununla birlikte dışkı gömme davranışı kediler için kimi zaman anneleri tarafından öğretilmiş bir davranıştır. Bu davranışı annelerinden öğrenmemiş olan evcil kediler, kakalarını gömmeleri gerektiğinin farkında olmayabilir. Yani insanlar kedileri, kakalarını gömmeyi bildikleri için seçiyor olsalar da, bu davranış bütün kediler için tamamen içgüdüsel olmayabilir.

Nasıl düzeltebilirim:

Bu durumda kedinize kakasını gömmeyi öğretmeniz gerekecek. Bunun çok zor olacağını bilmelisiniz. Kediniz kakasını yaptıktan sonra pençesini alıp kazı hareketi yapmasını sağlamalı ve ona yapması gerektiğini öğretmelisiniz.

Kediniz doğru anlayıp uygulamasını doğru yaptığında onu güzel bir ödülle ödüllendirin. Bu, onun daha hızlı bir şekilde öğrenmesini sağlayacaktır. Kedinizin kumunu gömme davranışını öğrenmesi için bunu defalarca tekrarlamanız ve sabırlı olmanız gerektiğini unutmayın.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

A.nur
Ağu 12, 2022 / 10:08

Verdiğiniz bilgiler icin cok tesekkur ederim tamda şu anda yasamis oldigum sorunla ilgili kedim kakasini kapamayi birakti tavsiyelerinize uyucam insallah duzelir