Kedilerin tuhaf davranışları! Açıklanabilen 10 gariplik

6 Mayıs 2021
5478
Kedilerin tuhaf davranışları! Açıklanabilen 10 gariplik

Eğer evde kedi besliyorsanız; Kedim neden bu kadar tuhaf davranıyor? Kedimin bir problemi olabilir mi? Bunu yalnız ben mi yaşıyorum? Gibi pek çok soru bazen kafanızdan geçiyordur. Öncelikle bu konuda yalnız olmadığınızı bilmelisiniz.

Hatta kediniz, tüm garipliklerine rağmen tamamen normal kabul edilebilir. Zira kedilerin tuhaf davranışları hakkında şimdiye dek pek çok araştırma ve gözlem yapılmış. Kedilerin garip davranışlarının bir kısmı açıklanabilmiş.

Sözün kısası, kedilerin tuhaf davranışları ve bu davranışları neden sergilediklerini öğrenmek istiyorsanız, başlıyorum! 10 tuhaf kedi davranışını, kedinizin bu gariplikleri neden yaptığını ve onlarla yaşamayı nasıl öğrenebileceğinizi görmek için sayfayı kaydırmaya devam edin. Sonrasında ise kedinizin ilginç komikliklerin tadını çıkarın.

yuvarlanan kedi

Yuvarlanma

Kediniz sık sık kendini yere atıp yuvarlanıyor mu? Kedi nanesi etkisi altında mı? Yoksa başka bir şey mi oluyor? Meraklanmayın, çünkü endişelenecek bir şey yok! Kediniz yuvarlandığında tipik olarak kendini güvende hissettiğini ve belki de sizden biraz ilgi görmek istediğini göstermeye çalışıyordur.

Veyahut da bir ihtimal yuvarlanarak ve koku bırakarak söz konusu bölgeyi işaretlemeye ve o bölgenin kendisine ait olduğunu göstermeye çalışıyor olabilir.

Popo kaldırma

Kedilerin pop kaldırması… Kediniz poposunu ve de kuyruğunu kaldırmışsa başka bir kediye kendini güvende hissettiğini ve nazikçe popo koklama fırsatı sunduğunu işaret eder. Kediler bu hareketi sahiplerine de yapabilir. Bu insanların selamlaşırken kucaklaması ve öpmesi gibi bir şeydir.

Yani kediniz muhtemelen size sevgisini gösteriyor! İyi haber şu ki, karşılık vermek için kedinizin poposunu koklamanıza gerek yok! Bunun yerine, kedinizi sevebilir veya en çok sevdiği yeri tırnaklarınızla nazikçe kaşıyabilirsiniz.

Dışkıyı kumla örtmeyip, açıkta bırakmak

Bunu bazen tüm kediler yapıyor. Yoksa yapıyorlar mı? Kediler bazen kum kabındaki dışkısını tüm dünyanın görmesini isterler. Fakat kediler, kum kabının kurallarını ve tuvalet adabını genellikle annelerinden öğrenirler ve dışkılarını örtmeleri için teşvik edilirler.

Eğer anne kediden böyle bir şey görmemiş ve öğrenmemişse dışkısını açıkta bırakması normaldir. Lakin bu huy nasıl düzeltilir, bilinmiyor. Bunun yanı sıra kediniz, kum kabındaki kedi kumu azalmışsa dışkısını açıkta bırakmış olabilir. Bunu da muhtemelen, size ‘kumumu doldur’ demek için yapmıştır!

kapalı mama

Mamanın üzerini kapatmak

Kediler bazen titizliğin dozunu kaçırabiliyor. Bazı kediler, mama yedikten sonra mama kabının üstünü örtüp, onu temiz tutmaya çalışarak, tatla ilgili ne denli hassas olduğunu fazlasıyla gösteriyor. Kedinizin mamasının üstünü kapamasının bir diğer sebebi içgüdüsel olabilir. Zira vahşi doğada yabani kediler, avlarını diğer kedilerden korumak için her zaman saklarlar.

Ayrıca kediniz bazen, mama yedikten sonra mama kabının etrafını patileriyle eşelemeye ve tırmalamaya çalışabilir. Bu patilerini temizlemeye çalıştığını gösterir. Peki, kedim mama kabının üstünü nasıl örtebilir ki? Haklı bir soru soracak olursanız, kediler bazen bir yerlerden bir kağıt parçası bulup, mamalarının üstünü örtebiliyor.

Poşet takıntısı

Marketten eve dönersiniz ve siz daha kedinizi çağırmadan önce onu hemen ayaklarınızın dibinde, poşetlerinizi koklayıp, yalarken bulursunuz. Eğer erken fark edilip, müdahale edilmezse, kediniz plastiği yiyebilir de! Yavru kediler diş çıkarırken, diş etlerini kaşımak için her şeyi çiğneyebilir. Buna plastik şeyler de dahildir.

Dolayısıyla kediniz, yavruyken, plastik dokusuna özel düşkünlük geliştirmiş ve bunu yetişkinlik dönemine de taşımış olabilir. Bunun yanı sıra plastik poşetin tadı, bazı kedilere güzel gelebilir. Fakat dikkat etmenizde fayda var; zira plastik cisimler, kediler tarafından yutulursa, boğulma veya bağırsak tıkanmasına neden olabilir.

Bu nedenle eğer kediniz, henüz bir yavruysa ve diş çıkarıyorsa, plastik cisimleri uzak bir yerlerde tutmaya çalışın ve kedinizin diş çıkarma sürecinde işinize yarayabilecek şeyler alın.

Yeşillik, çayır, çimen

Kediniz yeşil şeyler mi yiyor? Esasen bunun endişelenecek bir tarafı yok. Eve, kediler etobur hayvanlardır; ancak aynı zamanda çimen ve diğer yeşilliklerin tadına bakmaktan da zevk alırlar. Dolayısıyla bazen ot, çimen benzeri yeşillikleri yemeleri normaldir.

Sizler de dilerseniz kedinize, yemesi için arada sırada meyve ve sebze verebilirsiniz. Kedilerinize hangi besinleri verebileceğiniz öğrenmek için mutlaka okuyun: Kediler ne yer? Sağlıklı kedilerin yiyebileceği her şey!

Flehmen tepkisi

Küçümseyici mimikler

Merak etmeyin, kediniz sizinle dalga geçmiyor ve öyle gözüküyor olsa bile sizi küçümsemiyor! Kedilerde Flehmen tepkisi ya da flehmen reaksiyonu adı verilen bir durum söz konusudur. Flehmen tepkisi ya da reaksiyonu, kedilerin üst dudaklarını yukarıya doğru kıvırarak ön dişlerini göstermesi ve bu esnada genellikle burun delikleri kapalı olarak nefes almasından oluşan ve birkaç saniye süren davranışa verilen addır.

Kediler bunu genelde, feromonların ve diğer kokuların, ön dişlerinin hemen arkasındaki bir kanaldan ağzın tavanında bulunan vomeronazal organa ulaşmasını kolaylaştırdığı için yapar. Vomeronazal organ, çoğu hayvanda bulunan bir yardımcı koku duyu organıdır.

Her ne kadar flehmen tepkisi denilse de bu ifade tıpkı bir kedi küçümsemesine benziyor. Erkek kedilerde daha sık görülen bu küçümseyici mimik, esasen gayet normal! Zira kediniz, bu mimiği yalnızca daha iyi koku alabilmek için yapıyor.

Göz kırpma

Kediniz, “göz kırptığında” flört mü ediyor dersiniz? Kedilerin bazen göz kırptığı olur. Bu, kedi öpücüğü olarak da adlandırılan bir durumdur. Kedilerin göz ile iletişimlerinin bir parçası olarak göz kırptığı düşünülmektedir. Bir kedinin göz kırpması harika bir iltifattır.

Kediler, hem birbirleriyle hem de sevdikleri insanlarla bu şekilde anlaşmak isteyebilir. Dolayısıyla kediniz, muhtemelen sizi sevdiğini göstermek için size yavaşça göz kırpıyor olabilir. Aynı sinyali siz de kedinize gönderebilir, böylelikle onu mutlu edebilirsiniz.

Ön patiler

Kediler ön patileriyle, sanki hamur yoğuruyormuş gibi hareketler yapar. Ve bunu sıklıkla yapar. Ön patilerinin yoğuruyormuş gibi hareket ettirmesinin birkaç farklı sebebi olabilir. Bu durum yavru kedilerde, ön patilerini, annelerinden süt alabilmek adına, bir emzirme davranışı olarak sergilemesiyle ortaya çıkar.

Yetişkin kedilerde ise bu davranış, genellikle mutluluk ve tatminin bir göstergesi olarak kabul edilir. Buna ek olarak kedilerin ön patisiyle bir yeri yoğuruyormuş gibi yapmaları, aynı zamanda onların kokularını açığa çıkarmalarını sağlar.

Kediler bu kokuyu, bölgelerini işaretlemek ve bu bölge benim, demek için kullanır. Bir kedi, eğer arka patileriyle aynı şeyi yapıyorsa, çiftleşmeye hazırdır ya da çiftleşme bitmiştir veyahut da başka bir kediye saldırmak üzeridir.

kediler ve laptop

Telefon ve laptop krizi

Kediniz, telefonla oynamanıza ya da konuşmanıza müdahil olup, sürekli sizi bölmeye mi çalışıyor? Ya da bilgisayar başında çalışırken gelip klavyenizin üstüne mi oturuyor? Ve tüm bunları neden yapıyor? Çünkü kediniz muhtemelen kendisinden çok bu nesnelere dikkatinizi vermenizi kıskanıyor ve ilginizi üstüne çekmeye çalışıyor.

Eğer acil bir işiniz yoksa onunla bir süre oyun oynayarak minik dostunuzu mutlu edebilirsiniz. Fakat önemli bir iş için bilgisayar başındaysanız, kedinizin dikkatini dağıtacak bir oyuncakla oyalanmasını sağlayabilirsiniz. Mesela uzaktan kumandalı ya da titreşimli oyuncak fare! Sitemizde bol miktarda mevcut.

Kedilerin davranışları ile ilgili daha fazla bilgi almak için kesinlikle okuyun: Kedileri nasıl anlarız? Kedilerin vücut dili çözüldü!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.