Yavru kedilerin ilk altı haftası! Hem eğlenceli hem eğitici!

1 Mayıs 2021
2274
Yavru kedilerin ilk altı haftası! Hem eğlenceli hem eğitici!

Yavru kedilerin ilk altı haftası nasıl geçer veya geçmeli? Yeni yavru bir kedi sahiplendiyseniz veya yetişkin hamile kediniz yeni doğum yaptıysa az sonra anlatacaklarımı kesinlikle dikkate almalısınız. İlk altı hafta, bir kedinin hayatı için oldukça önemlidir. Çünkü kedinin hayatının geri kalanında kişiliğini ve karakterini belirlemede ilk altı hafta önemli rol oynayacaktır. İlk altı haftalık dönem, gelişen yavru kedinin sağlığı açısından son derece önemlidir.

Ayrıca yavru kediler en hızlı ve en önemli gelişimlerini ilk altı haftada yaşarlar. Ve bu olağanüstü değişime ve de gelişime, haftadan haftaya şahit olmak sizler için inanılmaz bir deneyim olacak! Çünkü muhtemelen bu dönemde yaşadıkları hızlı değişimi ve gelişimi, bir daha asla bu hızda ve bu olağanüstülükte yaşamayacaklar.

Fakat bu dönemde minik mucizeler gibi sevindirici şeyler kadar dikkat etmeniz gereken birtakım olumsuzluklar da var. Bu olumsuzlukların başında ise maalesef çeşitli hastalıklar geliyor. Çok minik yavru kediler, pire ve üst solunum yolu enfeksiyonları (URI) gibi çeşitli ciddi tehditlere karşı fazlasıyla açık bir durumdadır.

Bu, diğer sorunlarla birleştiğinde ciddi ve genellikle ölümcül bir hastalık olan Soluk Yavru Kedi Sendromuna (FKS) yol açabilir. Soluk Yavru Kedi Sendromu, daha çok başıboş sokak kedilerinde ve vahşi kedilerde görülür.

Fakat siz yine de yavru kedinizi, bulaşıcı hastalıklardan tamamen arındırılıncaya kadar evdeki ya da sokaktaki diğer kedilerden uzak tutmaya çalışmalısınız. Peki, sizleri yavru kedinizin ilk altı haftasında neler bekliyor? Öğrenmek için sayfayı kaydırın!

1. hafta

Yavru kedinizin birinci haftasında karşılaşabileceğiniz durumlar:

Yavru kedi, ilk haftasında tamamen beslenme ve büyümeye konsantre olacaktır. Ve bu hafta doğduğu an sahip olduğu ağırlığı hemen hemen ikiye katlayacaktır. Fakat yakın zamanda daha belirgin hale gelecek olan fiziksel değişiklikler sizleri bekliyor olacak.

2. hafta

Yavru kediniz, günde en az 10 gram olmak üzere giderek kilo almaya ve şaşırtıcı bir hızla büyümeye devam edecek. İkinci haftada ayrıca birtakım değişiklikler gözlemlenebilecek. Bu değişiklikler şöyle sıralandırılabilir:

Gözleri açılmaya başlayacak ve hatta 9 – 14 günlükken tamamen açılma gerçekleşecektir. Tüm yavru kedilerin doğdukları ilk dönem gözleri mavidir ve birkaç hafta bu şekilde kalacaktır. Başlangıçta etrafını bulanık bir şekilde görebilecektir. Sizin yapmanız gereken, göz bebekleri kolayca büyüyüp büzülmediği için yavru kedinizi parlak ışıklardan korumak olacaktır.

Bunun yanı sıra bu hafta yavru kedinizin koku alma duyusu gelişmeye başlayacak. Ve hatta alışılmadık kokularda tıslamaya başladığına bile şahit olabilirsiniz.

İkinci haftada, çok düşük bir ihtimal olsa da yavru kedilerin cinsiyetini belirleyenler çıkabiliyor. Belki siz de belirleyebilirsiniz; lakin dediğim gibi oldukça düşük bir ihtimal… Yavru kedinizin cinsiyetini belirlemek için ne yapmanız gerektiğini, başlıklı yazımı okuyarak öğrenebilirsiniz.

3. hafta

Yavru kedinizde artık pek çok değişiklik gözle görülebilecek düzeye ulaşmış durumda… Üçüncü haftaya gelindiğinde yavru kedinizin kulak kanalları tamamen açılacaktır. Bunun yanı sıra sindirim sistemleri iyiden iyiye geliştiği için yavru kediniz artık tuvalet ihtiyacını kendi kendine halledebilecek. Ayrıca bu hafta şahane bir şey daha olacak! Yavru kediniz, sosyalleşmeye başlayıp, sizi ve çevrenizi biraz keşfetmek isteyecek.

4. hafta

Evet, artık bir ayı geri bıraktık. Yavru kedinizde bir ayda meydana gelen değişiklikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Derinlik algısı iyice gelişmiştir.
  • Koku alma duyusu tamamen gelişmiştir.
  • Bebek dişleri çıkmaya başlayacaktır.
  • Tökezlemeden yürümeyi öğrenecektir.
  • Eğer yanında kardeşleri de varsa şimdiden onlarla etkileşim kurmaya ve gruplaşmaya başlayacaktır.

5. hafta

Bir ayın sonunda farklı ve yeni değişiklikler sizleri bekliyor olacak. Beşinci haftada artık yavru kedinize konserve kedi maması verebilirsiniz. Kaliteli ve sağlık açısından zengin bir mama markası seçmelisiniz. Mümkünse tercihiniz tavuk ağırlıklı bir mama olmalıdır. Dolayısıyla bu dönem tavuklu yavru kedi mamaları imdadınıza yetişecektir.

Ayrıca yavru kedinizin kuru mamaya ne kadar çabuk alıştığını ve uyum sağladığını görünce şaşırabilirsiniz. Beşinci haftada yavru kedinizi artık tuvalet kutusuna alıştırabilirsiniz. Kutunun küçük ve yavru kediniz için kolayca girip çıkabileceği bir durumda olduğundan emin olmalısınız. Bunun yanı sıra içine 2 – 3 cm olacak şekilde kedi kumu ekleyebilirsiniz.

Kedi kumunuzu sürekli temiz tutmaya çalışın. Topaklanmaları hemen atın. Zira yavru kediler de tıpkı bebekler de olduğu gibi nesneleri tanımak için ilk olarak ağzını kullanacaktır. Dolayısıyla yavru kedinizin ağzına atabileceği ve belki de boğulmasına neden olabilecek küçük şeyleri, kağıt ve odun parçası gibi maddeleri ortadan kaldırın.

 

6. hafta

Yavru kediniz altıncı haftasına geldiğinde, onu doğru bir şekilde sosyalleştirmek çok önemlidir. Zira bu dönemde ne denli başarılı bir şekilde sosyalleşirse, ilerde o kadar sağlıklı ve insanlarla etkileşim kurabilen yetişkin bir kedi olacaktır. Altıncı haftada dikkat edilmesi gereken en önemli kilometre taşları şunlardır:

*Yavru kediler koşabilir, sıçrayabilir ve kendi kendine oyun oynayabilir; sahibini durmadan eğlendirebilir. Fakat yavru kedinizin çok fazla enerji harcayıp, yorulması onun için iyi değildir. Bundan dolayı onları yormamaya dikkat edin.

*Yavru kediler, anne kedilerinin insanlarla sosyalleşmedeki liderliğini takip edip; onu taklit edeceklerdir. Yetişkin anne kedinin sahibiyle ve çevresindeki insanlarla güvene dayalı rahat bir ilişkisi varsa, yavru kedilerin de öyle olacaktır.

Bununla birlikte, eğer bir yavru kedi, ilk altı hafta içinde insanlara alışamaz ve iletişim kuramazsa, daha sonraki süreçte onu eğitmek sizler için uzun ve meşakkatli bir yol olacaktır. Zira bu durum kedinizin ilerde bir ‘kucak kedisi’ yani kucağa gelmeyi seven ve insanlarla etkileşime girebilen bir kedi olmasını engelleyebilir.

– Önemli İpuçları!

Yavru kediler bu yaşta, sahibinin ellerini hep bir oyun aracı olarak görür ve onları tırmalamaya ya da ısırmaya çalışır. Dolayısıyla onları severken ellerinizin bir oyun aracı değil; aksine onu tutabilmek, sevmek ve beslemek için olduğunu öğrenmelidir. Bunu öğretmek için işinize yarayabilecek en iyi oyuncak plastik bir pipet olacaktır.

Pipetle birlikte yavru kedinizi oynatarak, enerjisini atmasını sağlayabilir ve pipet ile eliniz arasındaki farklı anlamasını sağlayabilirsiniz. Bunu pipeti yerde hareket ettirerek, arada yukarı kaldırıp, indirerek ve kedinizin onu yakalamasına izin vererek yapabilirsiniz.

Ayrıca plastik pipet, yavru kedinizin diş çıkarma sürecinde de işinize yarayabilir. Zira yavru kediniz diş çıkarma sürecinde, diş etleri kaşındığı için sürekli bir şeyler ısırmak isteyecektir. Plastik pipetler, yapısı itibariyle ısırmak için idealdir. Diş çıkarma sürecinde yavru kediniz için işe yarayabilecek başka oyuncaklar da kullanabilirsiniz.

Sosyalleşme süresini başarılı bir şekilde tamamlamış ve arttık tamamen sütten kesilmiş olan yavru kediler, yalnızca birkaç hafta içinde sonsuza dek kalacakları yeni evlerine hazır duruma gelirler. Sütten kesildiği andan itibaren yavru kedilerin her biri sahiplendirilmeye başlanabilir. Bu süreçte de çok dikkatli ve özenli davranmaya dikkat etmeli, yavru kediyi emin olduğunuz ailelere teslim etmelisiniz.

Bunun için sabırlı davranmanızda fayda var. Çünkü yavru kedi sütten kesilmeden önce onu asla sahiplendirmemelisiniz. Aksi takdirde yeteri kadar anne sütü alamaz ve iyi beslenemez. Bu durum da ileride çeşitli hastalıklara ve sağlık sorunlarına yol açacaktır. Dolayısıyla beklemek, en iyisi olacaktır. Hem yavru kedilerin ilk altı haftası öylesine mucizevi ve eğlenceli ki bunu asla kaçırmak istemezsiniz!

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Fatma/Denizli
Nis 27, 2022 / 00:25

Çok teşekkürler harika bilgiler minnoşlarım için araştırma yapıyordum bütün sorularıma resmen eksiksiz cvp bulabildim.Emeklerinize sağlık.🙏


irfan Akmehmet
Nis 29, 2022 / 16:32

Merhaba Fatma hanım,

Yardımcı olabildiysek ne mutlu Petibom Ailesine tekrar bekleriz 🙂


Evrim Sahin
May 13, 2022 / 22:18

Merhaba.Merhaba benim 12 günlük bir yavru kedim var.Annesi doğumdan hemen sonra terk etmiş.Bulduğumuzda göbek bağı ve plasentası bile duruyordu, veterinerde kestirdik. İlk günden itibaren kedi süttozu ile besledik.Çok hareketli. 2 günlükken emeklemeye başladı ama 12 günlük olmasına rağmen gözlerinde açılma başlaması.Neden olabilir, normal bir durum mu?Gözlemlediğim kadarıyla çok güçlü ve sağlıklı bir kedi ama endişeleniyorum gözleri için:(


Veteriner Hekim
May 15, 2022 / 19:26

Yavru kedilerin gözlerini açması 1-3 hafta arasında değişkenlik gösterebilir. Eğer kedinizin gözlerinde akıntı gelmiyor göz kapaklarına dokunduğunuzda ağrı duymuyorsa 1 hafta daha gözlemleyip. Açılmaz ise kontrole götürmenizi öneririm.


Şeyma
Tem 8, 2022 / 01:08

Merhaba kedim 1,5 aylık çağırınca ve yanında yüksek sesler çıkarınca tepki vermiyor gibi bunun için çok mu erken ya da sağır olma ihtimali var mı ?


Veteriner Hekim
Tem 9, 2022 / 12:07

Evet, kedinizin doğuştan da sağır olma ihtimali var ancak henüz çok küçük olduğu için çağırınca tepki vermemesi de normal bir durum birkaç ay sonra veteriner hekiminizden sağırlık yönünden değerlendirilmesini rica edebilirsiniz.