Ne tür bir kedi sahiplenmeliyim? Doğru kedi seçimi!

30 Nisan 2021
2436
Ne tür bir kedi sahiplenmeliyim? Doğru kedi seçimi!

Hayatınızda ilk defa bir kedi sahiplenmek istiyor ancak ne tür bir kedi sahiplenmek istediğinize karar veremiyorsanız, doğru adrestesiniz. Belirli bir ırk, yetişkin ya da yavru kedi… Acaba sizin için hangisi doğru bir seçim olacak? O zaman ”Ne tür bir kedi sahiplenmeliyim?” diye fazla düşünmeden, sizin için hangi kedinin uygun olduğunu yazımızı okuyarak öğrenin!

Sahiplenebileceğiniz Kedi Türleri;

Erkek – Dişi Kediler

Kediler kısırlaştırıldıkları süre boyunca, cinsiyetleri açısından çok büyük bir fark yaratmazlar. Kısırlaştırılmış erkek kediler, evin dışarısında yaşıyorsa bölgesini korur ve gerekirse savaşır. Eğer evin içerisinde yaşıyorsa, kendi bölgesini belirlemeye ve kendine ait olduğunu hissettirmeye çalışır. Bunun için de duvarlara, perdelere kokusunu sürerek etrafa yaymaya ve dişi kedilerin ilgisini çekmeye çalışırlar. Bu bazen kötü sonuçlar verebilir. Bırakılan koku kalıcı ve kötü kokulu olabilmektedir. Bu kediden kediye değişen bir faktördür. Kimisinin koku bırakıp bırakmadığını bile anlayamazken, kimisinin koku bıraktığını çok rahat bir şekilde anlayabilirsiniz.

Ayrıca yaz aylarında yüksek sesler çıkaracakları gibi ilginç vücut kıvrımları ile hem kendilerini hem de sizleri mutsuz edeceklerdir. Kısırlaştırılan kedilerin kişilikleri de değişeceği için farklı davranışlar gözlemleyebilirsiniz. Örneğin kısırlaştırılmış erkek kediler daha sevgi dolu ve sadık olurlar. Kısırlaştırılmış dişi kedilerin ise mutluluktan mırıldandığına şahit olabilirsiniz.

Safkan Kediler

Genetik olarak farklı şekilde yaratılan bir ırkın belirgin fiziksel özellikleri vardır. Örneğin uzun tüy, baş ve kulakların ya da kuyruğun şekli gibi çeşitli özelliklere sahip olurlar. Aynı zamanda bir ırkın fiziksel özellikleri dışında mizacı ve davranışı da büyük bir ilgi görür. Belirli bir ırkın karakteristik özellikleri bile net bir şekilde belli olurken, sahiplenilmiş ya da kurtarılmış bir kedinin karakterini öğrenmek haliyle daha zordur. Bu yüzden safkan kedileri sevip tercih etmek isteyenler, güzel oluşundan ziyade karakterlerini de beğendikleri için sahiplenmek isterler.

Günümüzde Maine Coon, Bengal ve Ragdoll gibi kedi ırkları oldukça popülerdir. Son dönemlerde ise tüysüz Sfenks, kuyruksuz Manks ve yumuşak ve kıvırcık tüylü Rex gibi fiziksel özellikleri belirgin olan kediler de çok sık tercih ediliyor. Bu türlerden kısaca bahsedecek olursak; yeni evine direkt olarak uyum sağlayan Ragdoll ırkındaki kediler, oldukça sakin ve sessiz bir kedi olma özelliğine sahiptir. Norveç Orman kedileri çocuklar için en iyi tercih olurken, Oriental Shorthair (Oryantal kısa tüylü) kediler ise sizlerin en iyi arkadaşı olur.

Safkan ırkların kendilerine özgü doğuştan gelen hastalıkları olabilmektedir. Bu yüzden sürekli kontrol edilmeleri gerekebilir. Detaylı bilgi için veteriner hekiminize mutlaka danışın.

Karışık Irklar

Melezlenerek daha büyük gen havuzuna sahip hale gelmiş cins kediler, melezlendikleri ırkların sahip olduğu hastalıkların taşıyıcısı olabilir. Genel olarak karışık ırklar, her boyutta olup farklı renkte ve farklı görünüşte olurlar. Çünkü birkaç ırkın birleşiminden oluşurlar.

Yavru Kediler

Kedi sahiplenirken genel olarak yavru kediler daha sevimli ve daha çekici gelebilir. Sonuçta minicik ve sakar olurlar, tatlı tatlı miyavlarlar. Birlikte oynamayı sevdikleri gibi sarılmaktan ve sevilmekten de oldukça hoşlanırlar. Ancak yavru kedi sahiplenmenin iyi tarafları olduğu gibi kötü tarafları da vardır. Henüz çok küçük oldukları için, her konuda eğitilmeye ihtiyaçları vardır.

Özellikle yavru kediler için tuvalet eğitimi çok önemli bir detay. Ayrıca eşyalarınızı tırmalamamayı öğretmeniz, diş çıkarma olayına şahit olmanız ve daha birçok olaya tanıklık etmeniz gerekecek. Eğer çocuğunuz varsa, yavru kedi ile iyi anlaşacağını düşünebilirsiniz. Nitekim doğru da. Ancak ikisi de henüz küçük olduğu için birbirlerine zarar vermeleri de bir olasılıktır.

Yavru kedilerin aşılanması gerektiği de unutulmaması gereken bir detay. Küçük yaşlarda yakalanabileceği hastalıkların kötü sonuçları olabilir. Bu yüzden aşı programına en uygun zamanda başlanmalı ve iç-dış parazit ilaç uygulamaları da aksatılmadan düzenli bir şekilde devam ettirilmesi gerekir.

Yetişkin Kediler

Yavru kedilere göre daha az kırılgan olan yetişkin kediler, sahiplenmek için çok ideallerdir. Her konuda eğitimli olan yetişkin kedilerin avantajları yavru kedilere göre daha fazladır. Tuvalet eğitimleri vardır, evinizdeki eşyalara dokunmazlar, çocuklarınız için en iyi arkadaş potansiyeline sahiptirler, genellikle kısırlaştırılmış ve aşıları yapılmış olur.

Olumlu yanlarının yanı sıra bazı yetişkin kedilerin geçmişi bilinmeyebilir ve kötü alışkanlıklara sahip olabilir. Örneğin agresif olabilir, ısırmaya meyilli olabilir, kaşınmaya ve kusmaya meyilli olabilir. Eğitimli bir kedi için bunlar alışık olmayan durumlardır. Daha önceden oturmuş bazı davranışları değiştirmek her zaman mümkün olmaz. Bu nedenle sabırlı olmak gerekir.

Kıdemli Kediler

Yaşlı kedilerin ömürleri, yavru ve yetişkin bir kediye göre daha azdır. Üstelik yaşlı kediler daha az aktif ve daha az talepkar olurlar. Zaman ilerledikçe de tıbbi sorunlar yaşayan yaşlı kedileri, veteriner hekime götürmek zorunda kalabilir ve yüksek miktarda ödeme gerçekleştirebilirsiniz.  Ancak iyi bir bakım ve rutin yapılan sağlık kontrolleri oldukça endişelenmenizi gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Diğer yaştaki kediler için risk ne kadar büyükse iyi bir bakım ve rutin sağlık kontrolleriyle birlikte yaşlı kediler için de risk aynı derecede olmaktadır.

*Önemli Detay! 

Yavru kedi mi, yetişkin kedi mi yoksa daha yaşlı bir kedi mi sahiplenmek istersiniz bilemiyoruz. Fakat yetişkin bir kedi sahiplenme avantajlarına göz atabilirsiniz, Eğer siz de buna hala karar veremediyseniz, bir ipucu daha verebiliriz. Kendi yaşınıza göre yeni arkadaşınızı seçebilirsiniz. 65 yaşında veya daha büyükseniz, yaşlı bir kedi tercih edebilirsiniz. Özellikle kör, sağır veya başka bir sakatlığı olan yaşlı kedileri sahiplenirseniz, sizinle ayrı bir bağ kuracağını ve çok sevgi dolu olacağını bilmelisiniz. Eğer daha gençseniz ve okul çağında çocuklarınız varsa, 1 veya 2 yaşında yetişkin bir kediyi sahiplenmek daha iyi olabilir.

Uzun Tüylü Kediler

Uzun tüylü bir kedi sahiplenmenin hem artı yanları hem de eksi yanları vardır. Uzun tüylü kedilerin çok yumuşak olmaları olumlu yanlarından biridir. Ancak bu durumun tabii ki bir eksi yönü de vardır. Kediniz etrafta dolaştıkça tüy dökecektir. Bu nedenle düzenli olarak hem kedinizi taramanız hem de evi temizlemeniz gerekecek. Uzun tüylü kediler kendilerini yalaması sonucu tüylerini yutarlar ve bu da sindirim sistemiyle alakalı problemlere yol açabilir. Bunun için de kedi maltı kullanmanız önerilebilir.

Kısa Tüylü Kediler

Kedi ırkları olarak en yaygın türlerden biri şüphesiz kısa tüylü kedilerdir. Tüyleri, uzun tüylü kedilere göre daha az görünür ve daha az dökülme eğilimindedir. Tüm kedilerin haftada en az bir kez taranması gerektiğinin altı çizilse de, daha sık taramaların gerektiği durumlar da olur. Unutmadan, eğer kedi tüylerine alerjiniz varsa, sizin için birkaç kısa tüylü hipoalerjenik ırklardan örnek verebiliriz.

Tüysüz Kediler

Tüysüz tek ırk olan Sfenks kedisi, kedi alerjisi olanlar için en ideal seçimlerden biridir. Akıllı ve arkadaş canlısı olan Sfenks, tüysüz, pürüzsüz ve yumuşak bir cilde sahiptir. Tüyleri olmadığı için sıcak yerleri seven Sfenks türü kediler, kucak, düz üstü bilgisayar, monitör ve örtü altlarını sık sık tercih ederler.

Öte yandan Sfenks’in soğuk havalarda dışarıda uzun süre kalmaması öneriliyor. Ve aynı zamanda evin içerisinin de orta ısıda olması gerektiği söyleniliyor. Ayrıca derideki yağ birikimini hafifletmek açısından, kedinizi sık sık banyo yaptırmanız gerektiğini belirtelim. Ancak mizacına göre kediniz banyo yapmayı sevmeyebilir. Bu yüzden kedinizi banyo yaptırmaya alıştırmanız gerekebilir.

**Ne tür bir kedi sahipleneceğinize artık kolaylıkla karar verebilirsiniz. Erkek mi, dişi mi, uzun tüylü mü, kısa tüylü mü, yavru mu, yetişkin mi… İstediğiniz gibi birini seçip, birlikte yaşamınızı sürdürmeye başlayabilirsiniz. 

**Önemli not: Her ne kadar kedi ırkları arasında farklılıklar görülebilse de bu farklılıklar bariz derecede fazla değildir. Her kedi bir bireydir ve her bireyin kendine özgü bir karakteri bulunmaktadır. Hiçbir ırka, sadece o ırka ait olduğu için olumlu veya olumsuz bir önyargıyla yaklaşmamak gerekir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Melek
Haz 17, 2022 / 01:47

Tekir ve Sarman kırması 3aylik kedim var ve yavru edinmesini istiyorum cins bir erkek kedi ile