Yetişkin bir kedi sahiplenmenin avantajları

28 Nisan 2021
761
Yetişkin bir kedi sahiplenmenin avantajları

İşte o gün geldi çattı! Evinize artık yeni bir aile üyesi daha katılacak. Müthiş bir heyecan, tatlı telaşlar… Bir evcil hayvan sahiplenmek zaten başlı başına çok güzel bir duygudur. Ancak çoğu insan kedi ya da köpek sahiplenmek istediğinde, yavru olmasını tercih eder. Hem daha çok sevimli olduğunu düşünür hem de çocukları varsa birlikte büyümelerini ister. Fakat şöyle bir gerçek var ki yavru kedi sahiplenmek yerine yetişkin bir kediyi sahiplenmek çok daha faydalıdır.

Kuşkusuz hepimize yavru kediler daha sempatik gelir. Ancak çoğu kimse yaşlı bir kedi sahiplenmenin avantajlarını ve nedenlerini bilmez. Yaşlı bir kedi sahiplenmenin tahmin edemeyeceğiniz kadar çok olumlu yanı vardır. Hani şöyle bir söz vardır ya, yaş bilgelik gerektirir diye. Gerçekten bu durum kedilerde de söz konusudur. Peki yetişkin bir kedi sahiplenmenin faydaları nelerdir? Gelin hep birlikte öğrenelim…

Neden Yaşlı Bir Kedi Sahiplenmeliyim?

Nasıl insanlar büyüdüğünde olgunlaşır ve kişilikleri zamanla oturur, kedilerin de kişiliklerinin oturması biraz zaman alır. Sevmediği ve hoşlanmadığı bir takım şeyler olabilir, belirli bir takım davranış biçimleri olabilir, sürekli olarak tercih ettikleri bir rutin olabilir… Bu anlamda bir yavru kedi sahiplendiğinizde, çocuk büyütüyor gibi baştan aşağıya ilgilenmeniz ve tüm bu eylemlerine ayak uydurmanız gerekir.

Bu önerilerimizi dinleyerek eğer yetişkin bir kedi sahiplenirseniz, kişiliği oturmuş olacağı için sizi daha az yoracağından emin olabilirsiniz. Böylece çizik duvar veya kanepeler görmeyeceksiniz. 🙂 Fazla bir eyleme ihtiyaç duymadıkları gibi içindeki çocuk dürtüsü yani merakı da bir yavru kediye göre daha az olacaktır. Hem bu durum birbirinize daha kolay alışmanızı da sağlayacaktır.

Yetişkin Bir Kedi Sahiplenmek İçin 10 Neden;

Daha Temiz Olmaları

Yavru kediler tahmin edersiniz ki çok daha enerji doludur. Sadece sizinle oynamaz, aynı zamanda hem oyuncakları hem de tuvalet kabı ile sürekli olarak oynar. Tuvalet kabını henüz tanımadığı için önce ne işe yaradığını öğrenmeye çalışır. Tuvalet kabını keşfetmeye başladığında da tuvaletini dışarı yapabilir, kumu saçabilir ve etrafı dağıtabilir. Ancak yetişkin bir kedi daha önceden tuvalet kabını keşfettiği ve öğrendiği için buna ihtiyaç duymaz. Alıştıkları için de zaten tuvalet kabı ile oynamayı tercih etmez. Nitekim tuvaletini yapma eğitimini de çoktan almıştır. Tabii bu demek değildir ki kutudan çıkan çöpleri izlemeyecek. Sadece yavru kediler kadar dağıtıcı değillerdir o kadar!

Tuvalet kabı oynamak gibi dağıtıcı faaliyetler dışında yaşlı kediler, yavru kedilere nazaran kendini daha iyi temizler. Yavru kediler kendini temizleyemediği için iş size düşer. Bu yüzden bebek mendilleri ya da ince dişli taraklarla yavru kedinizi temizlemeniz gerekir. Yetişkin bir kedinin özellikle de uzun tüyleri yoksa birinin yardımına ihtiyaçları olmaz. Normal rutinleri dilleri ile kendilerini temizlemek olduğu için herhangi bir yardım etmenize gerek yoktur.

Bu özelliklerin yanı sıra yaşlı kediler yavru kedilere göre daha az ishal olur. Özellikle yiyecekleri değişen ve yeni sütten ayrılmış bir yavru kedinin, çok sık ishal olabileceğini belirtmeliyiz. Çünkü yavru kedilerin ilk birkaç yılında, yemek konusunda bazı değişiklikler olur. Bu durumda da yavru kedinizin arkasında ya da kumunda sürekli olarak sulu dışkı görebilir ve kokusu sizi rahatsız edebilir. Ayrıca ishal olan bir kediye ilaç vermekte biraz karışıktır.

Diş Çıkarmazlar

Yavru kedilerin yetişkin dişleri çıkmadan önce, çıkarması gereken süt dişleri vardır. Süt dişleri çıkarken de zor zamanlar geçiren yavru kediler, aynı bebekler gibi tepkiler vermeye başlar. Dişleri kaşındığı için ayakkabı bağları, teller, şarj kabloları, mobilyalar ve daha pek çok eşyayı çiğnemek ister. Çiğnemeye çalıştığı takdirde de yavru kedilerin dişleri hasar görür. Ancak yetişkin bir kedinin zaten dişleri çıktığı için, artık diş çıkarmayacak olması sizleri oldukça rahat ettirecektir.

Kedi Sahiplendiğinizi Daha İyi Anlarsınız

Yetişkin bir kedi sahiplendiğinizde görünüş olarak ne kazandığınızı daha iyi anlarsınız. Yavru bir kedi sahiplendiğiniz zaman ise, daha büyüyeceği ve sürekli olarak değişeceği için bu duyguyu tam olarak anlamayabilirsiniz. Çünkü yavru kediler bir orada bir buradadır. Onlar sizinle ilgilenmek yerine her yeri ve her şeyi keşfetmek ister. Ama yaşlı kediler öyle mi? Onlar her istediğiniz zaman kucaklaşmaya ve sarılmaya hazırlar!

Hatta yaşlı kedilerin şöyle güzel bir yanı daha var ki o da en az sizin kadar çok tecrübe ve deneyim yaşamalarıdır. Siz neler yaşadıysanız o da o kadar çok şey yaşamıştır. Bu yüzden de sizle neden çok iyi bir bağ kurduğunu anlayabilirsiniz. Birbirinizde adeta şifa bulabilir ve yeni maceralara atılmak için iyi bir geleceğe adım atabilirsiniz.

Daha Az Sorunla Karşılaşırsınız

Yavru kediler, çocuk gibi oldukları için daha çok meraklı ve yaramazlar. Yetişkinlere göre daha fazla sorun ile karşılaşmanızı sağlayan yavru kediler, yapmamaları gereken şeyleri yapar, mutfak tezgahlarına çıkar, perdelere ya da duvara tırmanır ve daha pek çok yaramazlığa imza atar. Sizler de bir bebek gibi peşinden koşacağınız için ekstra yorulursunuz. 🙂 Yaşlı kediler ise yaramazlık modlarından ziyade daha çok uyku modunda olur ve sizleri yavru kediler kadar yormaz.

Uzun Süre Yalnız Kalabilirler 

Tüm gün çalışıyor ve çok yoğunsanız yavru kediniz ile ilgilenmeye vaktiniz olmayabilir. Aynı zamanda yavru kediler evde uzun bir süre yalnız kalmaya da alışık değiller. Çünkü ilgi ve sevgi beklerler. Ancak yetişkin kediler çok nadir ilgi ve alaka bekler ve tam tersi olarak yalnız kalmaktan hoşlanırlar. Üstelik yalnız olduklarında rahatça uyudukları için sakinliği ve sessizliği severler.

Çoçuklarınızın En İyi Arkadaşıdır

Yavru kediler çok hassas ve kırılgan oldukları için çocuğunuzun dilinden bazı durumlarda anlamayabilir. Bir yavru kedi düşünün, çocuğunuz ile oynayan… İkisi de henüz küçük olduğu için birbirlerine zarar verebilir ve canlarını yakabilirler. Sonuçta yavru kediler çok sık düşebilir, kucakta sevmeye çalışıldığı zaman sıkışabilir ve yanlışlıkla üzerlerine basılabilir.

Yavru kedilerin aksine yetişkin kediler, sert bir yapıya sahip oldukları için daha az kırılgan yapıdadırlar. Böylece çocuklarınız ile daha çok eğlenebilir ve bolca zaman geçirebilirler. Üstelik yaşlı bir kedi, yanından ve önünden geçilirken ezilme tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını bildiği için önlemini çoktan almış olur. Ayrıca sevilmek konusunda da oldukça usta olan yetişkin kediler, kıpırdaman oturup saatlerce okşanıp sevilebilirler.

Sizlere İhtiyaçları Var

Yaşlı kedilerin yuva bulmakta sıkıntı yaşadığını bilmelisiniz. Evet yavru kedi sahiplenmek çok daha kolaydır ve sevimli oldukları için de çok sık tercih edilir. Ancak yetişkin bir kedinin sahiplenilmediği zaman barınaklarda ya da koruyucu evlerde zor zamanlar geçirebileceğini söylemeden geçemeyiz. Bu anlamda yetişkin kedilere bir şans vermeniz ve evinize davet etmeniz gerekir. Böylece her şey sandığınızdan çok daha güzel olacaktır!

Para Biriktirmenize Yardımcı Olurlar

Yavru kedilere göre yetişkin kedilerin veteriner muayeneleri ve aşıları daha ucuzdur. Hatta çoğunun muayenesi ve aşıları yapılmış olup, kısırlaştırılmıştır. Yaşlı kedinizin ihtiyaçlarını karşılamak, bakım ve egzersizlerini en iyi şekilde yapmak ve doğal olarak sağlıklı beslemek isteyeceksiniz. İşte bu gibi durumlarda parasal anlamda fazla korkmanıza gerek kalmayacak. Yavru kedilerin ihtiyaçlarına nispeten, yaşlı kedilerin ihtiyaçları için daha düşük bir ödeme gerçekleştirmiş olacaksınız.

Evdeki Evcil Hayvanlarla Uyumu Daha İyidir

Yavru bir kedinin, bir aileye katıldığı zaman ortamda daha çok kaos yaşanacağı beklenir. Özellikle de evin içerisinde onu bekleyen arkadaşları varsa! Ancak yetişkin bir kedi genel olarak diğer evcil hayvanlarla (kedi ya da köpek) daha kolay anlaşır ve çok çabuk adapte olur.

Ömürleri Sandığınızdan Daha Uzundur

Genelde çoğu insan yetişkin bir kedi sahiplendiği zaman, ömrünün kısa olduğunu ve hemen öleceğini zanneder. Ancak kediler tahmin edemeyeceğiniz kadar daha uzun yaşar ve yaşları her ne kadar büyük olursa olsun zamana meydan okurlar. Elbette bir kedinin yaşlı ya da yavru fark etmezsizin ne kadar yaşayacağına dair kesin bir kanıt yoktur. Nitekim hepimiz de olduğu gibi. Fakat bu konuda size yardımcı olacak ipucuyu hemen verelim; Bir ev kedisinin ortalama ömrünün 16 yıla yakın olduğunu bilmelisiniz. 🙂

**İşte yetişkin bir kedi sahiplenmenin 10 faydası… Şimdi neden yaşlı bir kedi sahiplenilmesi gerektiğini anlamışsınızdır. Tabii ki yavru kedi de sahiplenebilir gerekirse iki üç tane kedi dahi sahiplenebilirsiniz. Sonuçta isteğinize, tercihinize ve yaşam biçiminize göre bu durum değişir. Her ne olursa olsun onlarla çok iyi anlaşacağınızdan, harika bir arkadaş ve mükemmel bir anne-baba olacağınızdan kuşkumuz yok. Sadece yetişkin bir kedi sahiplenmenin avantajları adlı yazımızı okurken, bu konuyu daha detaylı bir düşünün deriz.

Son olarak ilk kez bir kedi sahibi olacaksanız, Kedi sahiplendiğimizde kimleri bilgilendirmeliyiz? adlı yazımızı da okuyabilir ve farklı deneyimler kazanabilirsiniz. 

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.