Neden kedi sahiplenmeliyim? Kedi sahiplenmek için 22 neden! 

2 Mayıs 2021
1890
Neden kedi sahiplenmeliyim? Kedi sahiplenmek için 22 neden! 

Evcil hayvan sahiplenmek kuşkusuz dünyanın en güzel ve en rahatlatıcı şeyidir. Kedi, köpek, kuş, balık ve kaplumbağa gibi evcil hayvanlar en sık tercih edilen canlılardır. Çoğu insan bunlardan birini tercih ederek hayatına yeni bir arkadaşın katılmasını sağlar ve kendini adeta ona adar. Ancak içlerinden kedi sahiplenmenin daha bir başka olduğunu kabul edelim! 

Sevimli, zeki, cool ve muhteşem olan kediler, huysuz ve asi olsalar da hala sosyal medyanın gözdesi halindeler. Aynı zamanda yüzünüzü güldürmeyi başaran bu kediler, yıllardır komik videoları ile viral olmaya devam ederler. Hatta sosyal medyada o kadar çok video ve fotoğrafları döner ki yaptıkları hareketler ile dünyayı ele geçireceklerinden şüpheleniriz. Üstelik gerçeklik payı da çok yüksektir. 🙂

Sizin için dost olan kedilerin, bir zaman sonra en değerli varlığınız olacağına emin olabilirsiniz. Yine de neden kedi sahiplenmeliyim? diye sorarsanız sizin için kedi sahiplenme sebeplerini hemen sıralayalım.

Kedilerin İnsan Sağlığına Etkileri 

Dil Çıkaran Kedi

Felç Riskini Azaltır

Yapılan bir araştırmaya göre kedi sahiplenen insanların, hiç evcil hayvanı olmayanlara ya da diğer evcil hayvan sahiplenenlere göre felç geçirme olasılıkları daha düşüktür. Bunun nedeni de kedilerin insanlar üzerinde rahatlatıcı ve sakinleştirici bir etkisi olmasıdır.

Stres ve Anksiyeteyi Azaltır

Kuşkusuz stres ve anksiyete herkesin baş düşmanıdır. Belli başlı nedenlerden dolayı çoğu zaman strese giriyoruz ve bir şekilde bunu atlatmaya çalışıyoruz. Peki kedilerin stres ve anksiyetenin doğal ilacı olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle kedilerin mırıldamasının, ciddi bir şekilde sakinleştirici etkisi vardır. Bu nedenle kediler ile birlikte yaşayan insanlarda stres ve anksiyete çok düşük bir oranda görülür. 

Kalp Krizi ve Kalp Rahatsızlıklarına Yakalanma Riskini Azaltır

Kediler ile birlikte yaşayan insanların, kalp rahatsızlıklarına yakalanma ve kalp krizi geçirme riskinin, diğer insanlara göre %30 – %40 daha az olduğu gözlemlenmiştir.

Kan Basıncını Düşürür

Kedilerin insanlar üzerinde etkileri bir hayli çoktur. Özellikle sağlık konusunda. İnsanlar üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahip olan kediler, aynı zamanda insanlarda kan basıncını da düşürür. Yapılan bir araştırmaya göre, yüksek kan basıncı olan kedi sahiplerinin kedilerini severken kan basınçlarının sabit kaldığı görülmüştür. 

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Kedilerle yaşamanın bir artısı daha vardır o da bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesidir. Çocukluktan itibaren kedi ile birlikte yaşayan insanların bağışık sistemlerinin, diğer insanlara göre çok daha kuvvetli olduğunu biliyor muydunuz? Evet, bu doğru! 🙂 

Kolesterolü Düşürür

Yüksek kolesterolü olan insanlara, yine kedilerin büyük bir faydası olduğunu söylemeliyiz. Yapılan bir araştırmaya göre kedilerin, kolesterolü de düşürdüğü gözlemlenmiştir. 

Karbon Ayak İzini Azaltır

Kediler, diğer evcil hayvanlara göre daha az yemek yerler. Bu yüzden de karbon ayak izi kedilerde daha az görülür.

Daha Az Alerjiye Yol Açar

Kedi ile birlikte büyüyen çocukların, alerji geliştirme olasılıklarının daha düşük olduğunu biliyor muydunuz? Üstelik bu Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından yapılan bir araştırmada ortaya çıkmıştır. Kedi sahiplenmek evcil hayvan alerjilerini ortadan kaldırdığı gibi aynı zamanda toz akarları, kanarya otu ve çimen gibi diğer alerjileri de ortadan kaldırır.

Kedilerin İnsan Ruhuna Etkileri

Kucakta Kedi

Sosyalleşmenizi Sağlar

Kedi sahiplendikten sonra insanların genel olarak çok daha fazla sosyalleştiği görülmüştür. Aynı zamanda insanlarla birebir sosyalleşmeyi tercih etmeyenler, kedi sahiplenerek onlarla vakit geçirmeyi ve sosyalleşmeyi daha çok tercih ederler.

Yalnızlık Hissini Azaltır

Eğer evde tek başına yaşıyorsanız, kediniz size en yakın arkadaş ve çok iyi bir dost olur. Zaten kedi ile birlikte yaşayan insanların, diğer insanlara göre çok daha sağlıklı bir ruha sahip olduğu da bilinir. 

Kedilerin Bakımı

Uyuyan Kedi

Temiz ve Düzenlidirler 

Köpeklerin yanı sıra kediler, daha düzenli olup daha derli toplu hayvanlardır. Özellikle belirli bir rutinleri varsa, bunu alışkanlık haline getirmekten hoşlanır ve düzenli olarak bu eyleme devam ederler. Üstelik evi de sandığınız gibi dağıtmazlar. Bunun dışında kediler oldukça temiz hayvanlardır. Kendilerini sürekli olarak temizledikleri gibi kendilerine ait alanı da mutlaka temiz tutarlar. 

Az Bakım Gerektirirler

Kedilerin, köpekler kadar dışarı çıkma ihtiyacının olmadığını söylemeliyiz. Bu nedenle kedinizi günde birkaç kez dışarı çıkarmanıza da gerek kalmaz. Zaten temizlenme ihtiyacını kendi hallettikleri ve tuvalet eğitimleri de oldukları için çok fazla dışarıyı çıkmak istemezler. Üstelik bir işte uzun saatler boyunca çalışmak zorundaysanız ya da seyahat etmeyi seviyorsanız, kedi sahiplenmek sizin için bir avantaj olacaktır. Ancak kedim nasıl olsa dışarı çıkmayı sevmiyor diyerek onunla egzersiz yapmaktan sakın vazgeçmeyin. Bu ikinize de iyi gelecektir.

Tuvalete Kendileri Gider ve Kolay Eğitilirler 

Köpeklerin tuvalet eğitimi her zaman daha zordur ve bunun için büyük bir çaba sarf etmeniz gerekebilir. Ancak kediler öyle mi? Çok çabuk öğrenirler ve kolay adapte olurlar. Böylelikle sizi de bu konuda fazlasıyla rahat ettirecekler ve bundan sonra yapmanız gereken tek bir şey kalacak. O da kedinize bir tuvalet kabı ve kum almak! Sonrasını zaten ev arkadaşınız halledecek. 🙂 

Bakımı Ucuzdur 

Evde kedi bakmak, köpek bakmaktan çok daha az maliyetlidir. Genel olarak daha az yiyeceğe ve daha az oyuncaya ihtiyaç duyan kedilerin maliyetini, bütçenize göre kolaylıkla ayarlayabilirsiniz. 

Kedilerin Eve Uyumu

Kutunun İçindeki Kedi

Avcıdırlar 

Evinizde herhangi bir böcek ya da fare görürseniz, artık endişelenip korkmanıza gerek kalmayacak. Çünkü kediniz bu işi çok rahat bir şekilde halledecek. Doğuştan avcı olan kediler, evinizdeki herhangi bir cismi yanınıza yaklaştırmamayı ilke haline getirecekler. 🙂 Üstelik kemirgen hayvanları yakalamalarına bile gerek olmayacak çünkü kemirgenler kedinizin varlığını gördükleri anda siz farkında olmadan ortadan kaybolacaklar. Avlarını takip etmeye, avlamaya ve saldırmaya hazır olan kediler, evinizdeki fare ve böcek gibi canlılardan uzak tutmak için mükemmel bir yoldur. 

Kolay Adapte Olurlar

Her an her yerde olma potansiyeline sahip olan kediler, evlerine çok kolay bir şekilde adapte olurlar. İster yüksek bir yerlerde ister aşağıda bir yerlerde kalsınlar. Onlar için bu durum çokta fark etmez. Çünkü hiçbir engele takılmaz, her yere girip çıkar ve rahatça koşarlar.

Yalnız Kalabilirler

Hafta sonları bir yere gitmeyi düşünüyorsanız, uzun saatler boyunca çalışıyorsanız, seyahat etmeyi seviyorsanız ya da sosyal hayatınız oldukça aktifse kediniz için çok endişe duymanıza gerek yok. Kediler, evde su ve mama kapları dolu ve oyuncakları olduğu sürece evde tek başına kalabilirler. Üstelik yetişkin bir kediniz varsa, evde yalnız kalmaktan daha çok hoşlanacağını bilmelisiniz. Ancak bu demek değildir ki kedinizi sürekli evde bırakın. Onu ihmal etmemeye özen göstermeniz gerektiğini de vurgulayalım. 

Sessizdirler

Kedi sahiplendiğinizde acaba çok ses çıkarır da komşularımı ve ev sahibimi rahatsız eder mi diye düşünmeyin. Kediler, köpeklere nazaran daha sessiz canlılardır. Bu nedenle yaşadığınız çevrede herhangi bir sorun yaratmayacaklardır. Onlara güvenebilirsiniz!

Kedilerin Özellikleri 

Sevilen Kedi

Sevgi Doludurlar

Sevgi dolu olan kediler, şımartılmaya ve kendini sevdirmeye bayılırlar. Hep bir kucak hep bir sarılma… Üstelik siz ona ne kadar sevgi ve şefkat verirseniz, size minnet duyduklarını belli etmek amacıyla onlar da iki katını yapmak ve sevgilerini göstermek için hazırdırlar. 

Ömrü Uzundur

Evcil hayvan sahiplenmek istiyor ancak çok bağlanıp sonrasında üzülmek istemiyor olabilirsiniz. Ancak kedilerin diğer evcil hayvanlara göre çok daha uzun yaşadığını bilmelisiniz. 15 yıl yaşadıkları gibi aralarında, çok nadir de olsa, 20 yıl yaşayan da vardır.

Videoları Bile Gülümsetir 

Şüphesiz sosyal medya trendlerinde muhakkak bir kedi videosu yer alır. Hani sürekli arkadaşlarınıza, ailenize veya akrabalarınıza attığınız şu videolar… İşte o videolardaki kediler bile bazen sizi güldürmeye ve mutlu etmeye yetiyor. Üstelik yapılan bir araştırmada, bu videoları izleyen insanların enerji seviyeleri ve pozitif duygularının arttığı da ortaya çıkmıştır. E video bile böyle etki veriyorsa, birde kedi sahiplendiğinizi düşünün! Kim bilir ne kadar güzel duygulara kapılacaksınız. 

Bonus: Hayat Kurtarır

Kedi sahiplendiğinizde, özellikle barınaktan bir kedi sahiplendiğinizde, bir değil iki hayat kurtarmış olacaksınız. Barınaklar çok kalabalık olduğu için siz bir kedi sahiplendiğinizde, hem yeni bir arkadaşın daha gelmesini sağlayacaksınız hem de yeni arkadaşınıza ev vermiş olacaksınız. Hatta yapabiliyorsanız bir değil iki üç gerekirse daha çok kedi sahiplenin! Hem böylece birbirleri ile olan ilişkileri de kuvvetli olmuş olur hem de bahsettiğimiz gibi diğer arkadaşlarına yer açılmış olur.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.