Barınaktan kedi sahiplenmek isteyenlere öneriler

1 Mayıs 2021
3244
Barınaktan kedi sahiplenmek isteyenlere öneriler

Barınaktan bir kedi sahiplenmeye karar verdiyseniz, öncelikli olarak sizinle gurur duyuyoruz. Bu yapılabilecek en güzel ve en doğru davranıştır. Çünkü barınaklarda pek çok farklı ve cinsten kediler, gerekli şefkati ve sevgiyi alamadığı için sizler tarafından kurtarılmayı ve sahiplenilmeyi bekliyor. Bu yüzden kedi sahiplenmek isteyenler için, bu seçimlerini barınaklardan yana kullanması gerektiğinin altını çizelim. İhtiyacı olan gerçek sevgiyi onlara vermek adına tek yapmanız gereken şeyin barınağa gitmek ve kendinize en yakın olan kediyi bulmak olduğunu bilmelisiniz. 

Aynı zamanda barınaktan kedi sahiplendiğinizde bir hayat değil iki hayat kurtarmış oluyorsunuz. Hem barınaklardaki aşırı nüfus sorununu bir nebze olsun azaltmış oluyor ve yeni bir arkadaşın gelmesini sağlıyorsunuz hem de sahiplendiğiniz kediyi evinize götürerek yeni bir hayat bağışlıyorsunuz. Tüm bu güzel sonuçların dışında barınaktan sahiplendiğiniz kedi, sizinle oldukça iyi anlaşır ve birbirinize olan bağı daha da güçlendirir. Çünkü gösterdiğiniz şefkat ve sevgiye karşılık olarak onlar da size minnet duyar ve gösterdiğiniz sevginin çok daha ötesini göstermeye başlarlar.

Barınaktan Kedi Nasıl Sahiplenilir?

Barınaktaki Kediler

Barınaktan kedi sahiplenmek tahmin edildiğinden çok daha kolaydır. Kedi sahiplenmeye hazır olup olmadığınızı anladıktan ve evinizin kedi bakmak için uygun olduğuna kanaat getirdikten sonra geriye pek bir şey kalmıyor. Yapmanız gereken tek şey barınağa gidip formu doldurmak! Doldurduğunuz formda sizinle ilgili çeşitli sorular yer alıyor. Daha önce bir evcil hayvan sahiplenip sahiplenmediğiniz, tatil veya uzak yerlere gittiğinizde kedinizi bırakabileceğiniz bir yer olup olmadığı gibi çeşitli sorulara cevap vermeniz gerekiyor. Bu formun dışında kedinizin gerektiği yaşta kısırılaştırılacağına dair bir taahhüt isteniyor o kadar. 

Barınaktan Sahiplenilen Kedi Nasıl Beslenir?

Barınaktan bir ya da iki belki de çok daha fazla kedi sahiplenebilirsiniz. Sahiplendiğiniz kedilerin beslenmesi de oldukça önemlidir. İlk olarak kedinizi susuz bırakmamanız ve belli aralıklarla kedinize su vermeniz gerekiyor. Tabii ki bu mama içinde geçerli. Ancak hangi aralıklarla su vermeniz gerektiğini bilmiyorsanız, bir su ve mama kabı almalısınız. Böylece hem mama hem de su kaplarına istediğiniz kadar doldurup kenarda durdurabilirsiniz. Kediniz de evine alıştığı süre boyunca, kendi isteğine göre suyunu içecektir. 

Sahiplenilen Kedi Ne ile Beslenir?  

Kediler hem yaş hem de kuru mamayı severek tüketirler. Ancak şunu belirtmeliyiz ki kuru mamanın yanı sıra sürekli olarak yaş mama ile beslemek iyi bir fikir değildir. Yaş mamanın sık sık tüketilmesi durumunda, kedinizin dişlerinde kalıntılar olabilir ve diş problemlerine yol açabilir. Kedi sahiplendikten sonra kedinizin ırkına göre bir mama bulmanız genellikle daha çok önerilir. Her ırkın ihtiyacı olduğu mama farklı olabilir ve kedilerin yeme miktarı yaşına, boyuna, cinsine ve ne sıklıkta haraket edip etmediğine bağlı olarak değişir. 

Barınaktan Sahiplenilen Kedinin Tıbbi Sorunları

Muayene Olan Kedi

Birçok hayvanın, barınakların kalabalık olmasından dolayı tıbbi sorunlar yaşadığı görülür. Bu nedenle barınaktan sahiplendiğiniz kedinizde de herhangi bir sorun ortaya çıkabilir. Eğer evinizde başka bir evcil hayvanınız daha varsa, sahiplendiğiniz kediyi eve getirmeden önce mutlaka bir veterinere götürerek kontrol ettirmelisiniz. Veterineriniz, kedinizin dışkı örneğini ve barınaktaki tıbbi kayıtları görmek isteyebilir. Ayrıca ilk defa bir kedi sahipleniyor ve bir veterineriniz yoksa, barınaktaki yetkililer sizin için tavsiyelerde bulunabilir. Peki veterinerinizin kedinizde kontrol edeceği şeyler nelerdir? Bir bakalım…

Parazitler

Barınaklar kalabalık olduğu için pireler, keneler ve solucanlar gibi parazitler oldukça yaygındır. Aynı zamanda burada saçkıran ve zoonotik gibi hastalıklara da rastlanabilir. Eğer kedinizin kontrolünde dışkı testi sonucunda solucanlar tespit edilirse, pire banyosu ya da topikal pire kontrol ürünlerini kullamanız tavsiye edilir. Bunun yanı sıra solucanlardan kurtarılması adına ilaç verilir. 

Hayatı Tehdit Eden Hastalıklar

Barınaklardaki kediler sokaklarda zor zamanlar yaşadıkları için, FIV (Feline Immunodeficiency virüs) veya FELV (Kedi lösemi virüsü) gibi hastalıklara maruz kalabiliyorlar. Bu yüzden kedinizi sahiplendikten sonra mutlaka test yaptırmanız gerekiyor. Eğer bu testin sonucunda kediniz negatif çıkarsa, aşı yaptırıp yaptırmayacağınızı doktorunuz ile konuşarak tartışabilirsiniz. 

Diğer Bulaşıcı Hastalıklar

Barınaklardaki kedilerin çoğu üst solunum yolu enfeksiyonları hastalığı taşırlar. Bunlardan en yaygın olanları arasında Feline Panleukopenia Virus, Feline Calicivirus ve Rhinotracheitis (Feline Herpes Virus – Kedi nezlesi) yer alıyor. Göz akıntısı, hapşırma ve yüksek ateş gibi semptomlar bu virüslerin belirtisidir. Yavru kediler için en ciddi olan hastalık ise panlökopeni yani kedi genç hastalığıdır. Eğer kedinize yapılan testin sonucunda kediniz pozitif çıkarsa, tedavi seçeneklerini veterineriz ile konuşmanızda fayda var. Eğer testin sonucu negatif çıkarsa, bu üç virüs için kedinizin aşılarını mutlaka yaptırmanız gerekiyor. 

Fizik Muayene

Yukarıdaki tedavilerin yanı sıra veterineriniz kedinizi fiziksel muayene de yapacaktır. Veteriner hekimi fizik muayenenin ardından kedinize gereken aşıları verecektir. Son olarak kediniz kısırlaştırılmamışsa, o an kısırlaştırabilir ya da bir randevu alarak daha sonraya erteleyebilirsiniz. Ancak bunu ihmal etmeyin deriz, kediniz ne kadar erken kısırlaştırılırsa o kadar iyi. 

Barınaktan Sahiplenilen Kedinin Eve Alışma Süreci 

Evde Saklanan Kedi

Barınaktan kedi sahiplenme olayı hem sizin hem de kediniz için mükemmel bir duygu olsa gerek. Ancak zorlu bir sürecin sizi beklediğini bilmelisiniz. Çünkü kediniz kafesin kapalı ortamına ve kalabalığa alıştığı için ilk günlerde oldukça stresli olabilir ve eve alışma süreci biraz zaman alabilir. Bu nedenle ilk birkaç gün kedinizini güvenli bir odada kapalı tutmak iyi olabilir. 

Aynı zamanda kediniz birkaç gün yatağın altında saklanabilir. Bu duyguyu ortadan kaldırmak adına tuvalet kabı, mama ve su kabı, yatak ve oyuncak gibi kedinin temel ihtiyaçlarını satın almanız gerekiyor. Böylece kedinizin eve daha kolay alışmasını ve benimsemesini sağlamış olacaksınız. Bunun dışında birlikte bolca zaman geçirmeye çalışın. Onunla sohbet edin, kitap okuyun ya da birlikte oyunlar oynayın. Ancak bunları yaparken acele etmeyin. Sakin ve sabırlı olmaya özen gösterin. 

**Barınaktan kedi sahiplenme olayı işte bu kadar kolay! Barınaktan kedi sahiplenmek isteyenlere öneriler verdiğimiz bu yazı, umarım sizin için faydalı olur. 🙂 

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.