Kedi sahiplenmek için hazır mıyım? Önemli öneriler!

30 Nisan 2021
1295
Kedi sahiplenmek için hazır mıyım? Önemli öneriler!

Bir kedi sahiplenmeye karar verdiniz ancak buna tamamen hazır olup olmadığınızdan emin değilsiniz. Belki çok yakın bir arkadaşınızın kedisi ile tanıştınız ve onunla çok iyi vakit geçirdiniz. Belki sokakta kendini sevdirmek için bekleyen bir kediye denk geldiniz ve gözleriniz parladı. İşte bunun gibi sebepler sizde bir çağrışım yaptı ve kedi sahiplenmek istediğinize karar verdiniz. Ancak kedi sahiplenmenin en az bir çocuk büyütmek kadar zor olduğunu bilmelisiniz.

Bu nedenle bir kedi sahiplenmeden önce, kedi sahibi olmaya hazır olup olmadığınıza karar vermeniz gerekiyor. Bütçenizin yeterli olması, evinizde yaşayan diğer aile bireylerinin onayının olması ve evinizde beslediğiniz diğer evcil hayvanların sıkıntı yaratmayacak türde olması gibi nedenleri göz önünde bulundurmalı ve adım atmadan önce son bir kez daha düşünmelisiniz. Görüyorsunuz bazı durumlarda sadece sizin istemeniz yetmiyor.

Baktığınız zaman parasal anlamda kedi büyütmek, çocuk büyütmekten çok daha ucuzdur. Ancak her ne olursa olsun sonradan pişman olmamanız için dikkate almanız gereken bir takım faktörler vardır. Mesela maddi ve manevi olarak hazır hissetmek gibi. Peki gerçekten kedi sahiplenmek için hazır mısınız? Sizin için yazdığımız önemli önerileri takip ederek, kedi sahiplenmeye hazır olup olmadığınızdan kolaylıkla emin olabilirsiniz.

Kedi Sahiplenmeye Hazır Olup Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Beraber Yaşadığınız İnsanlarla Konuşun

Bir kedi sahiplenmek istediğinizde ilk olarak bilgilendirmeniz gereken kişiler arasında tabii ki aile bireyleri yer alıyor. Bu nedenle evinizde birlikte yaşadığınız aile üyeleri ya da oda arkadaşlarınız ile bir sohbet başlatın. Herkesle konuşup onların rızalarını almak, fikir ve önerilerini öğrenmek oldukça önemli.

Gerçekleştirdiğiniz bu sohbetin ardından herkesin endişelerini dinlemeli ve bu konu hakkında fikir beyan etmelerini özellikle istemelisiniz. Bu fikre çok sevinip size ortak olabilecekleri gibi bu fikirden hoşlanmayarak kedi sahiplenmenizi istemeyebilirler. Eğer birlikte yaşadığınız aile üyeleri ya da oda arkadaşlarınız ikinci fikirde oldukça kararlı ve kesinlikle kedi sahiplenmenizi istemiyorlarsa, o zaman bu fikri unutmalısınız. Çünkü bir kişinin bile kedi ile birlikte yaşamak istememesi büyük bir sorundur.

Ayriyeten evcil hayvanlara izin verilmeyen bir evde yaşıyorsanız da kedi sahiplenmeniz yanlıştır. Ev sahibi bu işin asıl ciddi kısmıdır. Bunun dışında kedi alerjisi olan arkadaşlarınız ya da aile üyeleriniz varsa da kedi sahiplenemezsiniz. İşte tüm bu nedenlere dayanarak kedi sahiplenmeniz konusunda yanınızdakilerden izin çıkmıyorsa, ne yazık ki kedi sahiplenmek için hazır değilsiniz.

Bütçeniz ile Birlikte Kedi Maliyetlerini Hesaplayın

Ev arkadaşınız ya da aile bireyleri ile konuştuktan sonra izin aldığınızı varsayalım. İznin ardından gelelim şimdi diğer önemli meseleye. Kedi sahiplenmek için yeteri kadar bütçeniz var mı? Bu oldukça önemli. Çünkü kedilerin temel ihtiyaçları sandığınızdan çok daha fazladır. Kediler için su ve mama kabı, tuvalet kabı, yiyecekler ve oyuncakların yanı sıra veteriner hekimi muayeneleri ve aşılarının yapılması da gerekli olup hepsi için ayrı bir maliyet gerekmektedir.

Tüm bu ihtiyaçların dışında kediniz için gerekli olan ve düzenli olarak almanız gereken şeylerin bir listesini yapın. Çünkü kediniz için almanız gereken ihtiyaçları alamayacak güçteyseniz kedi sahiplenmek için hazır değilsiniz. Günlük tükettiği mamaları ve tuvaletini yapması için gereken kumu düzenli olarak almanız gerekecek. Belki her hafta belki her ay… Ve bunları alacak bütçeniz dolayısıyla olmayabilir.

Evde Kedi İçin Alan Olup Olmadığını Kontrol Edin

Her insan kedi sahiplenmek ister ancak çoğunun evi müsait olmadığı için bu fikirden cayar. Kediler ya da genel olarak evcil hayvanlar, küçük bir ev dahi olsa içerisinde yaşamayı sever. Ancak sizin bu konuyu iyi düşünmeniz gerekir. Kediniz için yaşadığınız daire uygun değilse ve yeteri kadar alanınız yoksa, kedi sahiplenmek için hazır olmayabilirsiniz.

Sadece yeterli alan olması değil, evin bulunduğu bölge ve iç düzeni de önemlidir. Evinizin bulunduğu bölge kedilere diğer hayvanlar ve parazitler tarafından taşınan hastalıkların bulaşmasına elverişli bir bölge olabilir. Buna dikkat ederek ve mutlaka bu konu hakkında veteriner hekiminizden bilgi alarak işe başlamalısınız. Evin iç düzeni de önemlidir çünkü kediler çok meraklı olabilirler ve bu da çeşitli sorunların oluşmasına sebep olabilir. Örneğin kediniz gıda olmayan cisimleri yemeye karşı bir ilgi gösterebilir. Bu yabancı cisimler iğne, cımbız, makas, çorap, ip, boncuk, meyve çekirdekleri, kalem vb. birçok şey olabilir. Evet, kediler gerçekten bu cisimlerin hepsini yiyebilmektedir. Yabancı cisimlerin yanında evinizde yine kedinizin yiyebileceği veya koklayabileceği bitkilerin varlığı da önemlidir. Bazı bitkiler kediler için son derece zehirleyicidir. Bu yüzden bir kedi sahiplenmeden önce evinizdeki bitkiler hakkında mutlaka bir veteriner hekime danışmalısınız.

Evdeki Diğer Evcil Hayvanların Kediyi Kabul Edeceğinden Emin Olun

Kedi ve Köpek

Eğer evinizde beslediğiniz başka bir evcil hayvan varsa, yeni bir arkadaş edinme fikrini iyi düşünmelisiniz. Çünkü evinizdeki diğer evcil hayvanlar, yeni bir kediyi kabul etmek istemeyebilir. Bazı evcil hayvanlar yerini ve alanını benimsediği için yeni bir arkadaşa şiddetli bir tepki gösterebilir. Evcil hayvanınızın ne tepki vereceğini anlamak için ise sizlere birkaç önerimiz var;

Kedi ya da köpek gibi evcil hayvanınızı, bir veteriner hekime ya da hayvan barınağına götürdüğünüzde etrafındaki diğer arkadaşlarına nasıl davrandığını gözlemleyin. Eğer yakın bir arkadaşınızın kedi ya da köpeği varsa, evcil hayvanınızı aynı ortama getirerek yine hareketlerini gözlemleyin. Böylece yeni bir arkadaş edindiğinde nasıl bir tepki vereceğini görmüş olacaksınız.

Kedinizi sahiplendikten sonra diğer hayvanlara alışabilmesi için ona mutlaka belirli bir süre tanıyın. Hem diğer hayvanların hem de kedinizin birbirlerine alışabilmeleri için önce sadece birbirlerini duyabilecekleri, daha sonra birbirlerini görebilecekleri ama birbirlerine zarar veremeyecekleri bir bölgede gözlemleyin. Bu şekilde bir süre sonra birbirlerinin kokusuna ve varlığına alışacaklardır. Bu aşamaya geldiğinizde birbirlerini tanıyabilmeleri için bir araya getirmeyi deneyin.

Yaşam Tarzını Düşünün

Kedi sahiplenmeden önce bir kediye bakıp bakamayacağınızı iyi düşünün. Çünkü hayatınızın geri kalanında kendinizi kedinize adamanız gerekecek. Kedilerin uzun ömürlü olduklarını hepimiz biliyoruz. Ortalama bir kedinin 10 ya da 20 yıl yaşadığını hatta bazı kedi cinslerin daha da uzun yaşadığını söylemeliyiz. Bu anlamda kedinizden vazgeçemezsiniz! Çünkü onları sahiplendikten sonra sıkılıp birine vermeye çalışmak oldukça üzücü bir durum olacak.

Zamanınızın Olduğundan Emin Olun

Yatakta Yatan Kedi

Bir kedi sahibi olmadan önce hayatınızı gözden geçirin. Hatta daha iyi anlamak adına günlük bir program bile yapabilirsiniz. Kediniz ile oynamaya ve sosyalleşmeye vaktiniz yoksa, günde 10-14 saat gibi uzun aralıklarla çalışıyorsanız bir kedi sahibi olmaya hazır değilsiniz.

Ayrıca hayatınızda işle alakalı akademik kariyer düşünüyorsanız, sürekli olarak sosyal etkinliklerle meşgulseniz ve dışarı çıkıp seyahat etmeyi çok seviyorsanız kedi sahiplenmeden önce bir kez daha düşünün.

Sabırlı Olup Olmadığınızı Tartın

Yukarıda saydıklarımızın belki çoğuna tamamsınız. Kedi sahiplenmek için hem zamanınız hem paranız hem de ortamınız var. Ancak bir bakıcı gibi sahipleneceğinizden ve doğru mizaca sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Örneğin kolayca sinirleniyor musunuz? Hayvanların sevgisinden hoşlanıyor musunuz? Kedinizin ya da evcil hayvanınızın şefkatine ve ilgisine ihtiyacınız var mı? Bunları iyi düşünmeli ve sonrasında doğru bir şekilde karar vermelisiniz.

Çok Sık Seyahat Ediyorsanız İyi Düşünün

Herhangi bir nedenden dolayı çok sık seyahat ediyorsanız, bir kedi sahiplenmeden önce bir kez değil iki kez düşünmelisiniz. Çünkü kediniz sürekli olarak evde yalnız kalmaktan hoşlanmaz ve çeşitli zorluklarla karşılaşabilir. Kedilerin evde yalnız kaldıklarında strese maruz kaldıklarını söylemeden geçemeyiz. Bu nedenle bunu iyi düşünmeniz gerek.

Ayrıca kedinizi evde yalnız bırakmak istemediğiniz için hayvan barınağına veya bir bakıcıya siz gelene kadar bakmasını önerebilirsiniz. Ancak bu da ekstra maliyet demektir.

Evde Çocuğunuz Varsa Anlaşıp Anlaşamayacaklarına Karar Verin

Kedi ve Çocuk

Yeni yürümeye başlayan çocuklar, özellikle kendileri gibi yavru kedilere bayılır ve onlarla çok iyi anlaşırlar. Ancak yavru bir kedi sahiplenirseniz, bu size zorlu bir süreç yaratabilir. Çünkü yavru kediler çok hareketli ve enerji doludur. Bu anlamda da birbirlerine zarar verebilirler. Eğer yine de kedi sahiplenmek ve çocuklarınız ile oynamasını istiyorsanız, yetişkin bir kedi sahiplenmeniz daha yararlı olacaktır. Çünkü yetişkin bir kedinin faydaları saymakla bitmez!

Evdeki Eşyalarınız Kedinizden Daha mı Değerli Emin Olun

Malum, kediler çok hareketli olup oyun oynamayı fazlasıyla sever. Özellikle de tırmalanma keyfi onlar için vazgeçilmezdir. Eğer bunu ön görüp, kediniz için bir tırmalama direği ya da tırnak makası alırsanız işiniz kolaylaşır. Öteki türlü mobilyalarınız, perdeleriniz, halılarınız, duvarlarınız ve daha pek çok eşyanız hasar görebilir. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman da kedinizden kurtulmaya çalışmak ve ona kızmak baştan aşağıya yanlıştır.

**Şimdi bu anlattıklarımızdan yola çıkarak kedi sahiplenmek için hazır olup olmadığınızı daha iyi anlayabilirsiniz. Bu saydıklarımızdan hepsi sizin için tamamsa, bundan sonra yapmanız gereken tek bir şey kalıyor. O da bir kedi sahiplenmek! 🙂

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.