Bir kedinin cinsiyetini anlamak ya da belirlemek kolay bir şey değildir. Dolayısıyla erkek bir kediyle dişi bir kediyi birbirinden ayırt etmenin birtakım zorlukları var. Dişi, erkek ve yavru kediler genelde benzer davranışlar sergilerler ve birbirlerine benzerler.
Dolayısıyla davranışlarından yola çıkarak cinsiyetlerini anlamak zordur. Bununla birlikte kedilerin cinsiyetlerini belirlemeyi sağlayacak birkaç kritik nokta vardır. Kedinin dişi mi erkek mi olduğu nasıl anlayacağımızı ele aldık.
İçindekiler
Yeni doğan yavru kedilerin üreme organları pek gelişmemiştir. Bunda dolayı bir yavru kedinin cinsiyetinin anlaşılabilmesi için birkaç hafta beklemek gerekir. Yavru kedilerin, ürüme – cinsel organları, genellikle altı veya sekiz haftalık olduklarında gelişip, gözle görülebilecek bir şekilde belirginleşir.
Bununla birlikte ister yavru isterse de yetişkin olsun erkek kedilerin üreme organları genellikle görünür değildir. Bundan dolayı kedinizdeki skrotumu yani testis torbasını görmeniz pek olası değildir. Ancak bu kedinizin dişi olduğu anlamına gelmemektedir. Yavru veya kısırlaştırılmış kedilerin cinsiyetini belirlemek veya anlamak adına bazı fiziksel işaretler işinize yarayacaktır. Peki, bu işaretler nelerdir?
Kedinizin fiziksel özelliklerinden yola çıkarak birkaç adımda cinsiyetini kolayca belirleyebilirsiniz. Bu aşamada kedinizi ürkütmemek için kibarca ve sakin davranmalısınız. İzlemeniz gereken diğer adımlar ise şöyle:
1.Kedinizin yanında durup ya da çömelip, size yaklaşmasını bekleyin. Kediniz yaklaştığında elinizi koklamasına izin verin. Eğer kediniz agresif görünüyorsa, daha sonra şansınızı tekrar deneyin.
2.Kedinizin kuyruğunu nazikçe kaldırın. Kuyruğunu kaldırırken diğer kolunuzla kedinizi kucaklayabilirsiniz. Böylelikle kaçmasını önlemiş olursunuz.
3.Kuyruğu kaldırdığınızda orada nokta şeklinde iki açıklık göreceksiniz. Üst açıklık anüs iken, alt taraftaki açıklık hem erkeğin hem de dişinin genital organının göstergesidir. Yavru kedilerde, eğer erkekse testisler gelişmemiş olabilir. Dolayısıyla bu aşamada iki noktanın birbirine olan uzaklığına dikkat etmelisiniz. Kedinizdeki iki açıklık birbirine yakınsa bu kedinizin dişi olduğu; iki açıklık birbirinden uzaksa kedinizin erkek olduğu anlamına gelir.
Kedilerde genellikle erkek kedilerin cinsiyetini belirlemek daha kolaydır. Neden daha kolay olduğunu birkaç maddeyle açıklayalım:
– Erkek kedilerde anüs, skrotum (testis torbası) ve penis varken; dişi kedide yalnızca anüs ve idrar yolu açıklığı vardır.
– Erkek kedilerde skrotum iki testisten oluşup, tüy ile kaplıdır. Kedilerdeki testislerin boyutu genelde kiraz çekirdeği ile normal bir kiraz büyüklüğü arasında değişir.
– Skrotum, erkek kedinin kıç tarafından, epeyce belirgin olan bir çift yumru şeklinde dışarı çıkıntı yapmaktadır. Eğer kedinin tüyleri uzunsa skrotumu ayırt edebilmek zorlaşabilmektedir. Böyle durumlarda tüyleri suyla ıslatarak skrotumu daha net görebilirsiniz.
– Kısırlaştırılmış erkek kediler de skrotum bulunmakla birlikte; normal erkek kedilere göre genelde daha küçüktür.
– Kedide, penis, skrotum ve oradaki derinin alt tarafında, kedinin uyluk bölgesinin arasında küçük, tüylü bir tümsek şeklinde bulunur. Dolayısıyla erkek kedilerin üreme organı, şekil itibariyle iki noktaya (:) benzetilebilir.
– Yetişkin erkek kedilerin anüsü ve idrar yolu açıklığı en az 2,5 cm; yavru erkek kedilerinki ise 1,3 cm’dir.
– Dişi kedilerde bir anüs ve idrar yolu açıklığı/vulva bulunur. Vulva dikey bir yarık şeklindedir. Bu açıdan dişi kedilerin üreme organları, noktalı virgüle (;) benzetilebilir.
– Dişi kedilerin anüs ve vulvası arasındaki mesafe, erkek kedilere oranla daha kısadır. Dişilerde anüs ve vulva genelde 1,3 cm açıklığındadır.
Kedilerde bazı renkler cinsiyete özgüdür ve kedinin cinsiyetini belirlemenizde yardımcı olabilir. Mesela kedinizin tüyleri üç renkliyse (beyaz, sarı ve siyah) ya da kaplumbağa kabuğu desenine sahipse o kedi büyük bir olasılıkla dişidir.
Daha turuncu ve kızıl renkli kedilerin erkek olma olasılığı her zaman daha yüksektir. Fakat bunlar tek başına kedinin cinsiyetini belirlemek adına yeterli değildir ve kesin sonuçlar vermez.
Kısırlaştırılmamış yetişkin kedilerin cinsiyetini belirlemek diğerlerine oranla çok daha kolaydır. Zira bu kediler doğal yapıları gereğince cinsiyetlerinin getirdiği özellikleri ve davranışları sergilerler. Örneğin; kısırlaştırılmamış yetişkin erkek kediler, dişi kedilere oranla daha fazla agresiftir. Bu kedilerin kafaları daha büyük; derileri ise daha kalındır.
Ayrıca kısırlaştırılmamış erkek kediler, aylak aylak dolaşmayı severler. Ve hatta bazen birkaç gün boyunca öylesine dolaşırlar. En önemlisi de kendi bölgelerini yani sahiplendikleri yerleri, keskin kokulu bir idrar bırakarak kendilerince işaretlerler. Bunu kızgınlık dönemlerinde (çiftleşme) de tekrar ederler. Dişi kedilerin etrafa idrar veya koku bırakma olasılığı çok azdır.
Bunun yerine dişi kediler, üreme yani kızgınlık dönemlerinde, fazla ilgi isteyip, yüksek tonda miyavlamaya ve mırlamaya başlarlar. Dişi kediler, eğer kısırlaştırılmamışlarsa 3 – 5 haftada bir hamilelik dönemi ve doğurganlık olarak bilinen kızgınlık dönemine girerler. Kızgınlık dönemindeki kedilerin davranışları da az önce de belirtildiği gibi cinsiyetlerine özgü davranışlar sergilerler.
Örneğin dişi kediler kızgınlık döneminde, erkek kedilerin ilgisini çekmek için birtakım sesler çıkarmaya başlarlar. Bu ses sanki acı çekiyormuş ya da ağlıyormuş gibi bir sestir. Bunun yanı sıra dişi kediler, üreme organını göstermek için kuyruğu yana doğru hareket ettirirler. Genellikle çiftleşmeye hazır bir duruşa geçerler. Bu esnada vulvadan şeffaf bir akıntı salgılanabilir.
Kızgınlığa girmiş olan dişi kedilerin, insanlara, insanlara, nesnelere ve diğer hayvanlara normalden daha fazla sürtündüğü gözlenir. Ayrıca meme uçları da cinsiyet ayrımında belirleyici olabilir. Zira her iki cinsiyette de meme ucu bulunmakta olup; doğum yapmış dişi kedilerin meme uçları daha büyük ve belirgindir. Tabi bu faktör, tek başına, kedilerin cinsiyetini belirlemek için yeterli değildir.
Kısırlaştırılmış kediler ister dişi ister erkek olsun, kızgınlık yani üreme dönemlerine girmediği için yukarıda bahsedilen hiçbir davranışı sergilemezler. Genellikle çok daha sakin ve hatta pasiftirler. Dolayısıyla kısırlaştırılmış kedilerin cinsiyetlerini belirlemek için yine kuyruklarını kaldırıp; kıç kısımlarında bulunan iki açıklığı (anüs ve idrar açıklığı/vulva) incelemek gerekir. Bu konuyu yukarıda detaylıca anlattığım için burada ekstra değinmiyorum.
Bir kedinin cinsiyetinin ne olduğunu anlamak için en iyi yöntem cinsel organını kontrol etmektir. Zira kedilerin davranış özellikleri ile cinsiyetlerini kesin olarak belirlemek mümkün değildir. Öyle ki bazı uzman doktorlara göre; erkek ve dişi kedilerin farklı davranış özelliklerine sahip olduğu bir yanılgıdan ibarettir.
Kedinizin cinsiyetini tek başınıza belirleyecekseniz dikkat etmeniz gereken birkaç şey var. Öncelikle kedinizin tırmıklarından ve sizi tırmalama ya da ısırma ihtimalinden korunmak için eldiven ve uzun kollu bir tişört işinize yarayacaktır.
Eğer sokaktaki bir kedinin cinsiyetini anlamaya çalışıyorsanız, fiziksel bir inceleme yapmadan önce kedinin size alışmasını beklemeli ya da bir veterinerden yardım almalısınız. Zira kedi sizi tanımadığı ve kokunuza aşina olmadığı için gerilip, korkacaktır.
Yardımcı Kaynaklar
Doğum yapan dişi kedilerin karın bölgesinde meme uçları çıkabilir. Fakat meme uçlarına bakarak cinsiyet tahminde bulunmak doğru olmayabilir, çünkü hem dişi hem de erkek kedilerde meme ucu vardır.
Erkek kedilerin de karınlarında meme uçları vardır. Dişi kediler gibi tipik olarak iki sıra meme ucuna sahiptirler. Erkek kedilerde genellikle dişi kediyle aynı miktarda 6-8 meme ucu vardir.
Ya hamile yada tahriş etmiş olabilir. madecasol diye bir ilac var ondan sürebilirsiniz günde 2 sefer.
Kedinizin memesinde siyah noktalık varsa sebeplerinden bir kaçı bunlar olabilir.
Yorum & Görüşünüzü Bildirin.
Yorumlar