Kedilerde feline calicivirus enfeksiyonu

12 Mayıs 2021
3484
Kedilerde feline calicivirus enfeksiyonu

Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan feline calicivirus, kedilerde oldukça yaygın olarak görülür. Bulaşıcı bir hastalık olan feline calicivirus, çok çabuk yayılır ve özellikle hayvan barınakları gibi kalabalık ortamlarda büyük bir sorun haline gelir. Peki kedilerde feline calicivirus nedir? Kedilerde feline calicivirus belirtileri ve nedenleri nelerdir? Tedavisi nasıl olmalıdır? İşte kedilerde feline calicivirus enfeksiyonu ile ilgili her şey bu makalede!

Feline Calicivirus Nedir?

Kedileri etkileyen bulaşıcı bir hastalık olan feline calicivirus, caliciviridae adındaki RNA virüsü ailesinin bir parçası olarak bilinir. Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonlarının ve ağız hastalıklarının önemli bir nedeni olan bu virüs, tüm kedileri enfekte edebilir ve hastalığa neden olabilir. Pek çok farklı virüs ya da bakteriler, kedilerde solunum yolu hastalığına neden olabilir ancak feline calicivirus, solunum yolu enfeksiyonu olan kedilerde en yaygın bulaşıcı hastalıklardan biridir.

Kedilerde Feline Calicivirus Belirtileri

Grip Olan Kedi

  • Ağız içi ve çevresinde (dil, diş etleri, sert damak, dudaklar ve burun) ülserler
  • Burun akıntısı
  • Göz akıntısı
  • Hapşırma
  • Pembe göz (Conjunctivitis)
  • Akciğer enfeksiyonundan dolayı solunum güçlüğü
  • İştahsızlık
  • Kilo kaybı
  • Salya akıntısı / Aşırı tükürük
  • Ateş
  • Topallık
  • Deri (cilt) lezyonları ve ülserler

Hasta kedilerde en yaygın olarak görülen semptomlar arasında dil üzerinde, dudaklarda ve burun ucunda ülserler, gözlerde veya burunda akıntı, hapşırma ve öksürük yer alıyor. Bu semptomlar ile birlikte üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri gelişen kedilerde, enfeksiyonların şiddetli bir şekilde ilerlemesi zatürreye (pnömoni) yol açabilir.

Öte yandan bazı kedilerde topallık ve ateş görülebilir. Hasta olan bazı kedilerde yukarıda saydığımız enfeksiyonlar kronik olabilir ve bu yüzden periyodik olarak bu semptomları yaşayabilirler. Ayrıca bazı kediler bu virüsü taşıyor olsalar bile herhangi bir belirti göstermeden hayatlarına devam edebilirler. Ancak belirti göstermeseler de bu virüsü bir başka kediye bulaştırabilirler.

Kedilerde Feline Calicivirus Nedenleri

Çoğu kedi virüsün taşıyıcısıdır. Eş zamanlı enfeksiyonların olması, bağışıklığın düşük olması, çok kedili ortamlarda bulunma ve aşılamanın eksikliği gibi durumlarda hastalık daha sık ortaya çıkmaktadır.

Bir kedi, enfekte olmuş bir kedinin tükürüğü, göz veya burun akıntısı ve hapşırığından oluşan damlacıklar ile doğrudan temas yoluyla bu hastalığı kapabilir. Çok kalabalık ortamlarda hızlıca yayılan feline calicivirus, hayvan barınakları, evcil hayvan dükkanları ve yatılı tesisler gibi riskli alanlarda fazlasıyla görülür.

İçerisinde feline calicivirus olan ve kediler için yapılması zorunlu (core) aşı olarak belirlenen FVRCP aşısını (karma aşı) olan kediler, hastalığa karşı bağışıklık kazanırlar. Aşılama virüsün oluşturacağı enfeksiyonu  tam olarak engellemez ancak çoğu suşun oluşturabileceği şiddetli klinik hastalık durumunu önleyebilmektedir. Kediler daha hafif semptomlar yaşayarak veya hiç semptom göstermeden hastalığı atlatırlar. Eğer kedinize yaptırmanız gereken aşılar hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz buyrun; Kedilerde aşılama sorunu – Kedi aşıları protokolleri kılavuzu! ve 2021 Kedi aşı takvimi ve aşı fiyatları! 

Kedilerde Feline Calicivirus Tanısı

Veteriner hekiminiz hastalığın teşhisi için kedinizin geçmişi ve şu anki yaşam biçimi hakkında bilgi isteyebilir. Hastanın fiziksel muayenesi ve yukarıda saydığımız klinik bulgular tanı için oldukça önemlidir. Hastalığa ait spesifik hemogram, biyokimya veya idrar tahlili sonuçları olmasa da eşlik eden başka bir hastalığın olup olmadığının kontrolü ve diğer hastalıkların eliminasyonu için bu testler yapılabilir. Radyografi ile solunum yollarının ve akciğerlerin kontrolü yapılabilir. Özellikle akciğerlerin durumunu görmek tedavide kullanılacak ilaçlar bakımından yol gösterici olacaktır. Bunların yanında yapılacak serolojik testler ile kedinizde kalisivirüse karşı oluşturulmuş antikor titreleri de saptanabilir. Bu da hastalığın tanısı açısından fikir verici olabilir. Kesin tanı için çeşitli doku örneklerinden yapılan hücre kültürlerinden virüsün izolasyonu ve/veya PCR testi kullanılır.

Kedilerde Feline Calicivirus Tedavisi

İlaçlar ve Beyaz Kedi

Kedi kalisivirüsü’nün spesifik bir tedavisi yoktur. Şiddetli zatürre veya sistemik kanama meydana gelmedikçe hospitalizasyona gerek olmamaktadır. Kedinizin belirtilerine göre tedavi şekli değişmektedir. Gözler ve burun temizlenir. Diğer kedilerle temas kısıtlanır. Hafif ve orta derecede üst solunum yolu enfeksiyonu olan kedilere geniş spektrumlu antibiyotikler kullanılır. Bununla birlikte veteriner hekiminiz göz merhemleri ve ağrı kesici ilaçlar yazabilir.

Bu hastalığa yakalanan kediler koku ve tat alamadığı için iştah kaybı yaşayıp kilo verebilirler. Ayrıca kedilerin ağzında oluşan ülserler, kedileri yemek yerken rahatsız eder ve bu yüzden iyi derecede beslenemezler. Kedinizin ağzında ülser olmuşsa, daha yumuşak besinleri yedirebilirsiniz. Orta ile ağır belirtileri olan kediler ise, destekleyici bakım için hastaneye yatabilirler. Ayrıca kedinize enjekte edilebilir ilaçlar verilebilir ve kediniz mama yemiyorsa bir beslenme tüpü de yerleştirilebilir.

Kedilerde Feline Calicivirus Nasıl Önlenir?

Kedinizi feline calicivirus hastalığından korumanın en iyi yollarından biri düzenli olarak aşı yaptırmanızdır. Aşı bu hastalığı tamamen engellemese bile, kedinizin enfeksiyonlar ile savaşmasına ve hastalığı daha hafif atlatmasına yardımcı olur. Eğer kediniz bu hastalığa yakalandıysa, diğer kedilerden uzak tutulması gerekmektedir.

Kedilerde Feline Calicivirus Ne Kadar Sürer?

Bir kedi, kalisivirüse yakalandığında hastalık 3-4 gün sonra ortaya çıkar. Hastalık şiddetli bir seyir göstermedikçe 1 hafta içinde iyileşme gözlenir. Bu süre zarfı boyunca ise, kedi kalisivirüsü’ne yakalanan kedi, diğer kedilere de bu hastalığı bulaştırabilir. Enfekte olmuş kediler, vücut salgılarına göre 2 – 3 hafta boyunca virüsü yayabilirler. Hastalıktan kurtulan enfekte olmuş kedilerin yarısı, virüsü atmaya devam edeceği için bir taşıyıcı durumuna gelirler. Bazı kedilerde bu taşıyıcılık 1 ay sürerken, bazı kedilerde çok küçük bir ihtimal de olsa taşıyıcılık durumu ömür boyu sürebilir.

Evdeki Diğer Kediler Enfeksiyon Riski Altında mı?

Birlikte Yatan İki Kedi

Feline calicivirus enfeksiyonuna yakalanan bir kedi, yukarıda da bahsettiğimiz gibi kuluçka döneminde ve semptomlar gösterdikten sonra diğer kedilere bu hastalığı bulaştırabilir. Çünkü bu hastalığın taşıyıcısı olan bir kedinin, her zaman diğer kedilere bulaştırma riski vardır. Aşılanmamış, yavru kediler ya da herhangi bir kronik sorunu olan kediler daha hassas oldukları için bu enfeksiyon ile birlikte daha ciddi hastalıklar geçirebilirler. Üç yaşından büyük yetişkin kediler ve aşılanmış kediler ise tedavi olmasa bile bu hastalığı daha hafif olarak atlatabilirler. Öte yandan Feline calicivirus ve diğer bulaşıcı hastalıkları en aza indirmek için kedinizi, evinizdeki diğer kedilerinizden 1 – 2 hafta ayrı tutmanızda fayda var.

Kedilerden İnsanlara Feline Calicivirus Bulaşır mı?

Feline calicivirüs türe özgüdür ve insanlar için herhangi bir risk ya da tehdit oluşturmaz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Sibel
Tem 5, 2022 / 00:02

Merhaba erkek kısır van kedim var sokaktan aldığım için tam yaşını bilmiyorum vetimiz tahminen 8 yaş diyor. Ağız ici yaralarımız ve dış problemimiz var sürekli püre ile besliyoruz. Iltihapli kanlı ve kokulu salyamiz ve ağız dışı yaramız için tedavi olduk ama sürekli tekrarlıyor 10 gün Iyi sonra yine aynı belirtiler ve kedim hiç hareket etmiyor kendini temizlemiyor birazcık yiyip gün boyu uyuyor çok agresif 3 aydır sürekli bu döngudeyiz ve acı çekiyor çok üzülüyorum bazen acı çekmesine o kadar üzülüyorum ki uyutmayidahi düşünüyorum Sizin tavsiyeniz olabilir mi Nasıl bir yol izlemeliyim


Veteriner Hekim
Tem 5, 2022 / 11:46

Merhaba bu tür durumlarda veteriner hekimler total diş çekimi önerebiliyor. Ağzını görmeden yorum yapmam pek doğru değil ancak bu konuda profesyonel hizmet veren diş ve ağız sağlığı ile ilgilenen veteriner hekimler mevcut. İnternetten araştırp uzman bir veteriner hekime göstermeniz iyi olur. Geçmiş olsun.


Şifa
Şub 24, 2023 / 00:10

Merhaba, 8 aylık scottish fold erkek kedim var. Ağzının içinde pamukçuk tarzında bir şey göremedim fakat sürekli burun ve ağız akıntısı oluyor. Aynı zamanda dudağı ve burnunda küçük yaralar oluştu. Ultra ağır (hastalık ve iltihap tarzında) kokan bir yapıya sahip bu yaralar. Yaklaşık 3-4 gündür böyle.. aynı zamanda bir kalça problemi vardı. Onun tedavisini sürdürüyorduk. Şuan hangisinin acısını çekiyor bilmiyorum. Ağzı yara olduğu için ilacını da içeremiyorum.. ne yapmalıyım?


Veteriner Hekim
Mar 3, 2023 / 14:13

Merhaba kedinizde bu duruma calisivirüs herpes virüs sebep olabileceği gibi kedi aids (fiv) ve kedi lösemi (felv) hastalıkları da bu duruma sebep olabilir. Emşşn olmak için bu testlerin yapılmasında ve sonrasında ağzı için de bir tedavi görmesi gerekecektir. Ağzındaki yaralar oldukça acı verici olabileceği için iştahının azalmasına ve ilaç içememesine sebep olabilir. Çok geçmiş olsun..


Afra
Ara 30, 2023 / 11:20

Merhaba 1 hafta önce bulduğum kedimde yüzde doksan calicivirus var. Kedi 8 9 aylık civarı smokin. Beş kez iğne oldu hapsuruk öksürük bitti sayılır. Enerjisi de guzel şu an. Ama sol alt çene dış etinde kizariklik var çok az da kanıyor. Veteriner bal gibi bir ilaç verdi günde iki kez uyguluyorum. Ama tüm dişlerini çekmeyi tavsiye etti. Ben bunu hiç istemiyorum. Böyle bir durumdan dişleri çekmeden kurtulmak hiç mümkün değil mi


Veteriner Hekim
Oca 23, 2024 / 16:18

Merhaba ağzının durumunu görmeden bir yorumda bulunamayız. Muayene eden hekimin tavsiyelerine uymanız gerekmektedir.