Kedilerde soğuk algınlığı: Grip & Nezle Belirtileri ve tedavi yöntemleri

16 Ekim 2023
6574
Kedilerde soğuk algınlığı: Grip & Nezle Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Kedi dostlarımız da tıpkı bizler gibi soğuk algınlığına yakalanabilir ve hapşırma, burun akıntısı gibi semptomlar gösterebilirler. Kediniz soğuk algınlığına yakalandı. Peki ona nasıl yardım edebilirsiniz? Hangi durumlarda veteriner hekim desteği almalısınız? Bu ve bunun gibi merak edilen daha pek çok sorunun cevabını, sizler için hazırladık. 

Kedilerde soğuk algınlığı nedir? Nedenleri nelerdir? 

Bazen nezle olarak da adlandırılan soğuk algınlığı, bilinenin aksine soğuktan ya da ıslanmaktan değil çeşitli bakteri veya virüslerden kaynaklanan bir üst solunum bir enfeksiyondur. Genellikle grip ile karıştırılan soğuk algınlığına çeşitli patojenler neden olur. Calicivirüs ve kedi herpes virüsü, soğuk algınlığına neden olan en yaygın iki etkendir. 

Soğuk algınlığı bulaşıcı mıdır? Nasıl bulaşır? 

Soğuk algınlığı, insanlarda olduğu gibi kediler arasında da oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Patojen, genellikle bir kedinin havada virüsü taşıyan damlacıkları soluması, yutması veya kontamine nesnelere temas etmesi ile bulaşır.  

Barınak gibi kedi topluluklarının yoğun olduğu yerlerde enfeksiyonun görülme oranı daha yüksektir. Tabi evcil kedilerin de soğuk algınlığına yakalanma riski bulunmaktadır. Dışarda hasta bir kediyle yakın temas kurduktan sonra eve gelip kedinizle etkileşime girdiğinizde dahi kedi dostunuz patojenlere maruz kalabilir. 

Kedilerden insanlara soğuk algınlığı bulaşır mı? 

Hayır, kedilerden insanlara soğuk algınlığı geçmez. Enfeksiyona neden olan virüsler tek türe özgüdür ve farklı bir konakta yaşayamazlar. 

İnsanlardan kedilere soğuk algınlığı bulaşır mı? 

Hayır, kediler insanlardan soğuk algınlığı kapamaz. Bu virüslerin çoğunluğu tek türe özgü olma eğilimi taşır. Bazı bakteriyel enfeksiyonlar insanlara ve kedilere bulaşabilir fakat bunun görülme oranı çok nadirdir. 

Köpekler kedilerden soğuk algınlığı kapabilir mi? 

Kediler köpeklere soğuk algınlığı bulaştıramaz. Bunun nedeni ise kedilerde soğuk algınlığına neden olan bakteri ve virüslerin yalnızca kedilere özgü olması ve yalnızca kedilerde konaklamasıdır. 

Biraz daha detaylandıracak olursak, kedilerde soğuk algınlığına neden olan en yaygın iki virüsü örnek gösterebiliriz. Bunlar kedi herpesvirüs ve kedi calicivirüstür. Virüs isimlerinde yer alan “kedi” kelimesi bunların yalnızca kedilere özgü olduğunu belirtir. Kedilerin bordetella ve klamidya nedeniyle de soğuk algınlığı geliştirmesi mümkündür. Fakat bu durumda köpeklerin kedilere bu patojenleri bulaştırması daha olasıdır. 

Kedilerde soğuk algınlığı belirtileri nelerdir? 

Kedilerde soğuk algınlığı belirtileri genellikle şu şekilde gözlemlenir: 

Daha şiddetli belirtiler 

  • Nefes darlığı 
  • Uzun süreli iştahsızlık 
  • Öksürük 
  • Dehidrasyon 
  • Büyümüş lenf düğümleri 
  • Ülserler (özellikle dilde) 
  • Letarji 
  • Yüksek ateş

Bu semptomların bir veya iki hafta süreyle gözlemlenmesi mümkündür.

burnu akan hasta kedi

Kediler soğuk havalardan dolayı hastalanabilir mi? Kedilerin soğuk havalarda soğuk algınlığına yakalanma riski var mı? 

Aslında soğuk havaların hastalıklarla doğrudan bir ilişkisi yoktur. Hipotermi gibi durumlar haricinde soğuk havalar genellikle hastalık nedeni değildir. Savunma sistemi bazı nedenlerden dolayı zayıflar ve virüslerle savaşma konusunda yetersiz kalır. İşte böyle bir durumda soğuk havalar, altta yatan bir sorunu tetikleyebilir.  

Bu durumu daha detaylı şekilde açıklayabiliriz; soğuk havalar, barınma şartları kötü olan ve beslenemeyen bir kedinin bağışıklık sistemini daha da yorar. Bağışıklığı düşük ve stresli bir kedi virüs ile bakterilere daha açık olduğu için, olumsuz hava koşullarında soğuk algınlığına yakalanma riski artar. Fakat yeterli beslenen ve barınan sağlıklı bir kedi için soğuk havalar, soğuk algınlığı riski oluşturmaz.

karlı havada duran siyah kedi

Kedilerde soğuk algınlığı nasıl önlenir? Aşısı var mı? 

Kedilerde soğuk algınlığına yol açacak patojenleri önlemenin en sağlam yolu düzenli aşılamadır. Temel kategoride yer alan ve düzenli yaptırılması gereken karma aşı, kalisivirüs ve kedi herpes virüs gibi patojenlere karşı kedinizin bağışıklığını uyarır. Aşılanmış bir kedi soğuk algınlığı kapsa dahi diğer kedilere nispeten daha çabuk atlatacak ve daha hafif semptom geliştirecektir. Karma aşı ve diğer aşı fiyatları için 2021 Kedi aşı takvimi ve aşı fiyatları adlı içeriğimize göz atabilirsiniz:  

Aşılamanın haricinde kedinizde soğuk algınlığını önlemenin ikincil yolları da mümkündür: 

  • Yalnızca soğuk algınlığı için değil diğer hastalıklar için de geçerli bir husus: Kediniz enfekte kedilerden ve aşı / sağlık geçmişi bilinmeyen kedilerden uzak durmalıdır! Bundan dolayı minik dostunuzu mümkün olduğunca iç mekânda tutun; dışarı çıkma rutini varsa dahi bir gövde tasması ile onu gezdirmeniz daha sağlıklı olacaktır. Gezintisi sırasında onunla birlikte olmanız, kedilerle olan temasını minimum düzeye indirecektir. Ayrıca dışarıda araba kazaları gibi daha pek çok tehlike varken minik dostumuzun kesinlikle tek çıkmamasını öneririm. Bununla birlikte düzenli olarak dışarı çıkan kedilerin mutlaka aşılanması gerekmektedir. Bu noktada düzenli aşılamanın önemini bir kere daha vurgulayalım. 
  • Kedinizin yaşam alanını mümkün olduğunca temiz tutun ve ortamın yeterince havalandırıldığına emin olun. 
  • Kedinizin, bağışıklık sistemini güçlendirici ve genel sağlığını destekleyici bir diyet planı ile beslenmesi, sadece soğuk algınlığının değil birçok hastalığın da önlenmesinde yardımcı rol oynar. 

Kedilerde soğuk algınlığı nasıl teşhis edilir? 

Kedilerde soğuk algınlığının yaygın belirtilerinden yola çıkarak teşhis ve tanı koymak oldukça kolaydır. Fakat hekiminiz farklı bir bakteriyel / viral enfeksiyondan veya hastalıktan şüpheleniyorsa, başka test ve tetkiklere başvurabilir. 

Kedilerde soğuk algınlığı nasıl tedavi edilir? 

Kedilerde basit soğuk algınlığı vakalarında veteriner hekim genellikle klinik semptomları iyileştirmeye yönelik bir tedavi uygulayacaktır. Soğuk algınlığının spesifik bir tedavisi olmasa da mevcut semptomları hafifletmek ve ikincil bakteriyel enfeksiyonları iyileştirmek ilaç tedavisi ile mümkündür. Kedinizin akan gözleri için merhemler, şüpheli bakteriyel enfeksiyonlar için antibiyotikler veya şiddetli seyreden viral enfeksiyonlar için antiviral ilaçlar reçete edilebilir. Daha ciddi vakalarda ise hidrasyonu arttırmak amacıyla sıvı, oksijen ve beslenme takviyesi gerekli görülebilir.

Soğuk algınlığı geçiren / nezle kedinize evde nasıl bakım yapabilirsiniz? 

Kedinizde soğuk algınlığı semptomları varsa ancak genel durumu iyiyse, evde uygulayacağınız birkaç destekleyici bakım ile onu daha rahat ettirebilirsiniz. 

  • Kedinizin dinlenmesine izin verin ve ona evde sakin, sıcak, rahat bir ortam hazırlayarak işe başlayın. 
  • Akan burnunun ve gözlerinin etrafını temizlemek amacıyla yüzünü nazikçe nemli ve ılık bir bezle silin. 
  • Burun tıkanıklığı kedinizin koku alma duyusunu azaltacağı için, kedinizin sevdiği yoğun, kaliteli ve aromalı mamaları tercih edin. Bu adım, kedinizin mamasına daha çok ilgi duymasına neden olacaktır. 

Veteriner hekiminize danışmadan kedinize herhangi bir soğuk algınlığı ilacı vermemelisiniz. Kedilerin ilaçları metabolize etme şekli insanlardan daha çok farklıdır. İnsanlar için basit ve güvenilir olan ilaçlar, kediler için oldukça zehirleyicidir. Semptomlar, insanlardakiyle benzerlik gösterse de uygulanan tedavi ve ilaçlar da bir o kadar farklıdır. 

Kedilerde soğuk algınlığı, destekleyici bakım ile genellikle kendiliğinden çözülür. Kediniz ilaca gereksinim duyacak kadar hastaysa mutlaka veterinerinizle iletişime geçmelisiniz.

battaniye altındaki kedi

Hangi durumlarda veteriner hekime başvurmalısınız? 

Soğuk algınlığı çoğu durumda bir tehlike teşkil etmez ve 1 – 2 hafta gibi bir süre içerisinde destekleyici bakım ile geçer. Bununla birlikte belirtiler gün geçtikçe iyileşmiyorsa, tedavi edilmeyen bir soğuk algınlığının zattürreye dahi yol açması söz konusudur.

Kedinizde yalnızca hafif akıntı, hapşırık gibi semptomlar varsa ve bunun haricinde bir sorunu yoksa veteriner aciliyeti genellikle yoktur. Fakat bazı semptomlar var ki acilen veteriner hekim desteği gerektirir.  

Zaman kaybetmeden veterinerinize başvurmanızı gerektiren semptomlar şu şekildedir: 

  • Nefes almada güçlük (bu oldukça ciddi ve acil bir durumdur) 
  • Öksürük 
  • Burunda veya gözlerde aşırı ya da irin şeklinde akıntı 
  • Bir günden fazla süren iştahsızlık ve hiç yemek yememek 
  • Dilde ve ağızda oluşan ülserler 
  • Letarji ve depresyon 

Kedinizde bu belirtilerden bir veya birden fazlasını gözlemlerseniz acilen veteriner hekiminizin yolunu tutmalısınız. Özellikle öksürük, nefes almada güçlük ve yemek yememe durumları oldukça ciddi semptomlardır. Bu belirtiler yalnızca soğuk algınlığında değil diğer hastalıklarda da göz önünde bulundurulmalıdır.  Ayrıca yavru, yaşlı, hamile veya başka nedenlerden dolayı bağışıklık sistemi daha zayıf olan kediler, basit bir hastalığı dahi daha ağır geçirebilmektedir.

İlgili içerikler:

Sıkca Sorulan Sorular

Hayır, kediler insanlardan soğuk algınlığı kapamaz. Bu virüslerin çoğunluğu tek türe özgü olma eğilimi taşır. Bazı bakteriyel enfeksiyonlar insanlara ve kedilere bulaşabilir fakat bunun görülme oranı çok nadirdir.

Bazı kedilere vitamin takviyeleri, antibiyotikli göz damlaları, ağız içi yaralara karşı ağız antiseptiği, burun içi solüsyonlar ve damlalar verilebilir. İştah sorunu ciddi bir düzeye ulaştıysa veteriner hekimlerin değerlendirmesi sonucu damar yolu ile mineral ve sıvı takviyesi sağlanabilir.

Kedi Gribi İçin Ev Çareleri

1. Sıcak, nemli hava

Buharın burun kanallarını açmasını sağlamak için kedinizin yakınında bir nemlendirici bulundurun veya duş alırken onu banyoya götürün.

2. Yumuşak, keskin kokulu yiyecekler

Kedi gribi, kedinizin koku alma duyusunu etkileyebilir ve boğaz ağrısı yemek yemeyi rahatsız edebilir. Kedinizi yemeye teşvik etmek için hafifçe ısıtılmış yumuşak yiyecekler verin.

3. Nazik yüz yıkama

Sıcak bir bez kullanarak, herhangi bir salgıyı gidermek için kedinizin gözlerini ve burnunu nazikçe silin.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.