Kediler neden hapşırır? En yaygın sebepleri ve tedavi yöntemleri

23 Temmuz 2021
1999
Kediler neden hapşırır? En yaygın sebepleri ve tedavi yöntemleri

Kedinizin hapşırmasına hiç tanık oldunuz mu? Tıpkı insanlar gibi kedilerin de bazen hapşırması normaldir ve bu durumda genellikle endişelenmeye gerek yoktur. Bazen heyecan veya hareket gibi faktörler dahi kedilerde hapşırığa yol açabilmektedir. Fakat kediniz art arda birkaç gün süresince hapşırıyor ve hapşırığı bir türlü geçmiyorsa veterinerinize danışmanız gerekebilir. Zira başka belirtilerin de eşlik edebileceği uzun süreli hapşırıklar, bazı bulaşıcı hastalıkların habercisi olabilir. 

Kediler neden hapşırır?

Kedilerde hapşırığın birden çok nedeni mevcuttur. Bazı nedenler nispeten daha ciddi olabilir. 

Enfeksiyonlar

Kediniz normalden fazla hapşırıyorsa, veteriner hekiminiz hapşırığa eşlik eden belirtileri değerlendirerek bir sorundan şüphelenebilir. Bununla birlikte hapşırmanın ana sebeplerinden biri de enfeksiyondur. Enfeksiyon şüphesi söz konusuysa, veterineriniz ağızdan, boğazdan, gözlerden veya burundan bir örnek alarak, enfeksiyon teşhisi için laboratuvara gönderebilir.  

Sık sık hapşıran bir kedide üst solunum yolu enfeksiyonu ihtimali oldukça yüksektir. Bu durum insanlarda yaşanan soğuk algınlığına benzemektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonları özellikle genç kedilerde ve hayvan barınağı gibi bulaş riskinin yüksek olduğu ortamlarda oldukça yaygındır. Bu enfeksiyonların çoğu, düzenli ve tam aşılama ile önlenebilmektedir. 

Kedilerde hapşırmaya neden olan en yaygın viral enfeksiyonlar ise şu şekildedir: 

Kedi herpes virüsü (FHV); Üst solunum yolunda meydana gelen bulaşıcı bir viral hastalıktır. Belirtileri arasında, hırıltılı solunum, öksürük, gözlerde akıntı, ağızda yaralar, salivasyon, kilo kaybı ve ateş görülür. Feline herpes virüsü, zoonotik değildir ve insanlara bulaşmamaktadır. 

Kedi calicivirüs (FCV); Kediler arasında oldukça bulaşıcı olan feline calisivirüs, genel olarak solunum yolunu etkileyen bir hastalıktır. En yaygın belirtisi ağız ülserleridir. Tedavi edilmediği takdirde ölüme kadar gidebilmektedir. 

Bu enfeksiyonlar, kedinizin hapşırmasını şiddetlendirecek ikincil solunum problemleri geliştirme ihtimalini arttırır. Örneklendirecek olursak; FHV geçiren bir kedi, ikincil bir bakteriyel enfeksiyon geçirebilir. Tedavi yönteminde genellikle antibiyotikler ve destekleyici ilaçlar tercih edilir. 

Toz, polen veya başka bir alerjen

Solunan tahriş edici maddeler ya da çeşitli alerjenler de kedilerde hapşırmanın en yaygın nedenleri arasındadır. Alerjik bir durumdan şüpheleniyorsanız, kedinizin hangi durumlarda hapşırdığını gözlemleyebilirsiniz. Alerji kaynaklı hapşırığın en yaygın nedenlerini şu şekilde maddeleyebiliriz: 

  • Sigara dumanı 
  • Parfüm 
  • Böcek spreyleri 
  • Kedi kumu, özellikle toz oluşturan türler 
  • Temizlik maddeleri 
  • Mumlar 
  • Toz 
  • Polen

hapşıran kedi 

Kum çeşidi

İnce taneli, tozlu veya kokulu kumlar, kedinizin hapşırmasına neden olabilir. Kalın taneli, az tozlu ve kokusuz kumlar, kedilerin sağlığı ve konforu için her zaman daha iyidir.

Evde kullanılan kimyasal ürünler

Temizleyici, deterjan ve parfüm gibi ürünler kedinizin alerjik reaksiyon geliştirmesine neden olabilir. Evde mümkün olduğunca kokusuz ve hafif kimyasal maddeler kullanmaya özen gösterebilirsiniz.  

Tozlu bir yaşam alanı

 Kediler vakitlerinin birçoğunu yerde ve yere yakın yerlerde geçirirler. Evin yüzeyinde yer alan tozlar veya polenler kedinizin hapşırmasına neden olabilir. Evinizi sık sık süpürüp, hafif bir temizleyici ile temizleyebilirsiniz. Bu sayede kedi dostunuz daha ferah bir yaşam alanına sahip olacaktır. 

Tüm bu çevresel faktörlere rağmen kediniz hala hapşırıyorsa, veteriner hekiminizin yolunu tutmanız iyi olacaktır.  

Kedilerde hapşırığa yol açabilecek diğer nedenler 

Bu saydığımız faktörlerin haricinde, kedilerde hapşırmaya başka nedenler de yol açabilir. Kediniz burun tıkanıklığını gidermek için hapşırma ihtiyacı hissedebilir. Hava yolunda yer alan yabancı bir cisim veya yapısal bozukluklar da hapşırık nedenleri arasındadır. Hapşırık, çok ender durumlarda ise kanser belirtisi olarak karşımıza çıkabilir. 

Kedilerde hapşırığa eşlik edebilecek diğer belirtiler hangileridir?

Kedilerde hapşırığa başka belirtiler de eşlik edebilir. Bu belirtiler genellikle hapşırmanın nedenine bağlı olarak gelişir. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Göz akıntısı veya ülser 
  • Bazen sarı veya yeşil renkte aşırı burun akıntısı (bazen bakteriyel bir enfeksiyon belirtisi olabilir)  
  • Yorgunluk veya depresyon  
  •  Ateş  
  •  Salya akması  
  • Azalmış iştah
  • Kilo kaybı  
  • Büyümüş lenf düğümleri  
  • Hırıltı veya öksürük  
  • Nefes darlığı 
  • Ağız açık nefes alıp verme
  • İshal

Kedilerde uzun süreli hapşırık nasıl tedavi edilir? 

Kedilerde hapşırık tedavisi, hapşırığın nedenine bağlıdır. Hafif vakalarda kedinizin daha rahat etmesi amacıyla hava nemlendiricileri önerilebilir. Diğer durumlarda ise antibiyotikler, antihistaminikler, steroidler veya damar içi sıvılar reçete edilebilir. Çok nadir ve gerek görülen durumlarda ise cerrahi prosedürler uygulanabilir. 

Kedinizde tıbbi tedavilerden sonra iyileşme görülmezse kedinizin bağışıklık sistemini zayıflatan kedi lösemi virüsü (FeLV) ya da kedi immün yetmezlik virüsü (FIV) gibi hastalıklar araştırılabilir. Veteriner hekiminiz, muhtemelen altta yatan bir sorun olup olmadığını belirlemek için sizden birkaç laboratuvar testi isteyecektir. 

Kedinizi hangi durumlarda veterinere götürmelisiniz? 

Kediniz ara sıra hapşırıyorsa ve sağlıklı görünüyorsa, genellikle endişelenmenize gerek yoktur. Hafif semptomlar varsa dahi onu birkaç gün gözlemlemek isteyebilirsiniz. Kediniz sık sık hapşırıyorsa veya yukarda saydığımız gibi duruma başka belirtiler de eşlik ediyorsa detaylı bir veteriner hekim muayenesi gerekebilir.

İlginizi çekebilir: 

Sıkca Sorulan Sorular

Kedilerin hapşırması birçok nedene bağlanabilmektedir. Alerjiler, viral enfeksiyonlar, yabancı cisimler ve solunum yolu enfeksiyonları dahil birçok nedeni bulunmaktadır. Bu semptomları, kedinizde gözlemliyorsanız kedinizin bir veterinere görünmesi en iyi seçenek olacaktır.

Bazı kedilerin burunları çok hassas oldukları için kendilerini rahatsız edecek kokuları duyumsamaları halinde hapşırma sorunları yaşayabilirler. Sigara dumanı, parfüm, böcek spreyi, tozlu kedi kumları, mum, toz, polen, küf gibi durumlar kedinizin sık hapşırmasına neden olabilir.

Hastalık viral kaynaklı olduğu için net bir tedavisi olmamakla birlikte , hastaya yapılacak olan yoğun antibiyotik tedavisi , vitamin takviyesi yapılmaktadır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.