Kedilerde veteriner ziyareti sonrası oluşan saldırganlık hali

20 Mayıs 2021
1527
Kedilerde veteriner ziyareti sonrası oluşan saldırganlık hali

Kediler arasında görülen ve sıklıkla tekrar eden farklı saldırganlık türü içeren  davranış problemleri bulunmaktadır. Örneğin, daha önce anlaşabilen fakat sonrasında anlaşamayan kediler arasında saldırgan davranış tutumları görülebilmektedir. Böyle durumlar özellikle kedi sahiplerini oldukça üzmektedir. Ayrıca saldırının hedefindeki kediler de bu durumdan hem fiziksel hem de duygusal olarak yara alabilmektedirler. Özellikle bu tür saldırganlıklar, kediniz evden başka bir yere gidip, döndüğünde ya da bir veteriner ziyareti sonrasında gerçekleşebilmektedir. Çünkü kedinizin üzerine sinmiş farklı kokular buna sebep olmaktadır.

Kediler, kendi dünyalarında görsel ve kokulu ipuçları ile iletişim kurmaktadırlar. Kedinizin kendine ait eşsiz kokusu, aslında onun kimlik kazanmasında rol oynamaktadır. Kedi nüfusu fazla olan evlerdeki kediler, birbirleriyle aynı yatağı paylaştıklarında, birbirleri ile oyunlar oynayıp, yemek yediklerinde kokuları birbirine geçerek, ortak bir koku oluşturmaktadır. Oluşturdukları bu ortak koku, kedilerinizin aynı ailenin bir üyesi olduğunu göstermektedir. Bu noktada kedinizle veteriner ziyaretine gidip, eve döndüğünüz zaman, kedinizde farklı kokular olabilir. Çünkü veterinerde kedinize uzmanlar tarafından yapılan tedaviler, banyo yaptırılması ya da değişik kokan ilaçlarla tedavi edilmesi onda farklı kokuların oluşmasına sebep olur.

Ayrıca kedinizde, hasta olmasından kaynaklı, sağlıksız kokma da gözlemlenebilir. Evdeki diğer kediler, kolayca tanıyamadığı yabancı kokuları hemen alırlar ve onlar için bu durum yabancı tehlike anlamına gelir. Farklı kokan kedileri, diğer kediler kendilerine yaklaştırmak istemezler ve ona karşı savunma yaparlar. Ardından saldırganlık ortaya çıkabilmektedir. Bknz: Kedilerde flehmen tepkisi (feromonlar) nedir?

Kedilerde Veteriner Ziyareti Sonrası Saldırganlık Nasıl Durdurulur?

Aynı bölgede yaşayan kedi gruplarında, bütün kediler birbirlerini tanımaktadır. Bu kediler düzenli bir şekilde koku alışverişinde bulunmaktadırlar. Herhangi bir kedinin, kedi grubundan belli bir süreliğine ayrılması ve daha sonra eve geri döndüğünde, gruptaki herhangi bir kedi tarafından ya da grup içerisindeki bütün kediler tarafından tanınmaması endişeye ve bununla birlikte saldırganlık hareketlerine sebep olmaktadır. Bu durumun sebebi, kedinize sinmiş olan yabancı insanların ve değişik kokan maddelerin kokularıdır. Kedi grubu içerisinden ayrılan kedinizde böyle sorunlar olmasını istemiyorsanız, eve döndükten sonra birtakım önlemler almanız gerekmektedir. Aşağıda belirtiğimiz önlemleri, kedinizde veteriner ziyareti sonrası saldırganlığı durdurmak için kullanabilirsiniz. İşte o önlemler;

  • Öncelikle ilk olarak yapmanız gereken, ortamda rahat bir hava yaratmak için, kedilerinize zarar vermeyen sentetik rahatlatıcı kokuları, evinizin köşelerine püskürterek oda içi atmosferin huzurlu olmasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde olası bir saldırganlığı azaltmış olabilirsiniz.
  • Veteriner ziyareti sonrası eve gelen kedi ile diğer kedilerin arasında bir saldırganlığın olmaması için, eve gelen kedinin, diğer kediler gibi kokması gerekmektedir. Bunu sağlamak için evinizde yaşayan herhangi bir kedinin kokusunun üzerinde bulunduğu bir bez ile kedinizi ovalayarak, evde yaşayan yerleşik kediler gibi kokmasını sağlayabilirsiniz. Bu durum kediler arasında saldırganlık olmasını engelleyebilir.
  • Kedinizi veterinere götürürken, bulunduğu taşıma kutusuna, evde yaşayan bir kedinizin örtüsünü koyabilirsiniz. Bu sayede veteriner sonrası eve gelen kedinizin farklı kokmasını engelleyebilirsiniz.
  • Kedi nüfusu fazla olan bir evde yaşıyorsanız, kedilerinizin veteriner ziyaretlerini aynı zamana denk getirmeye çalışmalısınız. Rutin veteriner ziyaretleri planlama, bütün kedilerin tedavi sonrasında aynı şekilde kokmalarını sağlayarak, eve dönüş sonrasında aralarında bir saldırı olma olasılığını azaltabilir.
  • Kediler hasta olduklarında, sağlıksız kokabileceklerini ve diğer kedilerin de bu durumdan rahatsız olabileceğinden bahsetmiştik. Bu durum, hedef alınan hasta kedinin, veterinere gitmeden önce bile diğer kediler tarafından saldırılarına neden olmaktadır. Böyle bir durumda hasta kendinizi ayrı bir yerde tutmalısınız. Kedileriniz saldırdığı için onlara şiddet uygulamanız, saldırıların şiddetini daha da arttırabilir. Veteriner ziyaretinden dönen hasta kedinizi, bir odada ayrı olarak, bir süre yalnız bırakmalısınız. Bu süre yaklaşık yarım gün olarak ifade edilmektedir. Tek başına kedinizin bir odada ayrı kalması, kendine bakım yapma ve diğer kedilerin rahatsız olduğu kokuyu tüylerinden çıkarma zamanı tanımaktadır. Ayrıca hasta kedinizin, veteriner ziyareti sonrasında oluşan stresini de atması sağlanabilir.

Veteriner ziyaretleri öncesi ve sonrasında kedilerinizin stresli bir durumla karşılaşmaması gerekmektedir. Eğer böyle bir durumla karşılaşırlarsa, kedilerinizin üzerinde kalıcı etkiler bırakabilmektedir. Bu etki, kedinizin ileride veteriner konusunda korkusuna neden olabilir ve ziyaretlere karşı daha dirençli bir hale gelebilir. Bu işlemleri sakin ve stressiz geçirmeyi sağlayabildiğiniz sürece, kedilerinizin hem yavru olduğu zamanlarda hem de yetişkin yaşamlarında veterinere giderken, daha rahat ve özgüvenli olmasını sağlayabilirsiniz.

Kedilerde Veteriner Dönüşü Yaşanan Saldırganlık

Kedilerin Veteriner Ziyareti Sonrasında Sergilediği Davranışlar

Kedilerinizi tedavileri ve rutin kontrolleri için veterinere götürüp ardından eve döndüğünüzde farklı olarak tipik bazı davranış özellikleri göstermektedir. Bütün kediler veteriner ziyareti sonrasında eve geldiğinde, tanıdığı ve rahat olduğu bir ortama döndüğü için mutlu olmaktadırlar. Kedi sahipleri olarak bu noktada yapmanız gereken, kedinizin alışkın olduğu eve, sessiz ve sakin bir şekilde yerleşmesini sağlamaktır. Veteriner ziyareti sonrasında kediler, kendilerini sağlık açısından iyi hissettiklerinde, evde herhangi bir değişiklik olup olmadığını kontrol etmek isteyeceklerdir. Yani kediler, evdeki mobilyaların yerinin değiştirilmediğinden, alışık olduğu bir bahçe varsa eğer o bahçenin aynı yerde olduğundan ya da kum kabının kendisine ait olduğundan emin olmak için kontrol etmektedir. Bu kontrol ettikleri yerleri sık sık dolaşarak, alınlarını sürtebilirler ya da tırnakları ile bir yerleri tırmalayarak kokularını bırakıp, o yerleri sahiplenmek isteyebilirler. Ancak evinizde birden fazla kedi varsa, kedinizin veteriner ziyareti sonrası evine mutlu ve huzurlu bir şekilde dönüş yapabilmesi için, sizin desteğinize ihtiyacı olacaktır. Sizler de kedi sahipleri olarak bu konuda, kedinizin mutluluğu ve huzuru için önlem almayı ihmal etmemelisiniz.

Kedilerde Veteriner Ziyareti Sonrasındaki Saldırganlık Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde genellikle veteriner ziyaretleri sonrasında yaşanan stres sebebiyle saldırganlık görülebilir. Ayrıca ziyaret sonrası kediler, üzerine sinmiş olan değişik kokular yüzünden, diğer kedilerin onları yabancı tehlike olarak algılanmasına neden olarak, saldırıların hedefi olabilmektedir. Bu durumda hedef alınan kediler, diğer kedilere karşı hem savunma ve hem de saldırı davranışında bulabilmektedirler. Veteriner ziyareti sonrası eve dönen kedileriniz veya evdeki yerleşik kedilerin eve dönen kediye karşı, sizin bulunduğunuz ortamda sergileyebileceği ve dikkat etmeniz gereken bazı saldırganlık belirtileri bulunmaktadır. Bu saldırganlık belirtileri aşağıdaki gibidir;

  • Kedilerin genişlemiş göz bebekleri ile gözlerini ayırmadan birbirlerine bakması durumunda, aralarında bir saldırı olabileceği anlaşılmalıdır.
  • Eğer kediler aynı ortamdayken, kuyruklarını bir taraftan diğer tarafa hızlı ve sert bir şekilde sallıyor ya da vuruyorsa, bu durum bir saldırı olabileceği anlamı taşıyabilir.
  • Evde bulunan kedilerinizin birbirlerine karşı tıslama, tükürme ve mırlama gibi davranışlar sergilediğini gözlemlersiniz, hemen müdahale etmelisiniz. Bu durum, aralarında bir saldırı olacağının tipik bir göstergesidir.
  • Eğer kedilerin kulaklarının arkaya doğru yatık olduğunu ya da geriye doğru baktığını gözlemlersiniz, sonraki aşamanın bir saldırı atağı olduğunu anlamanız gerekmektedir.
  • Kedilerinizin vücut duruşlarının yere yatmış bir pozisyonda olması ve bununla birlikte vücutlarının gerginleşmiş olması, ortada bir gerginliğin olduğunun tipik bir göstergesidir. Olaya hemen müdahale etmezseniz, kedilerinizin birbirlerine saldırı davranışında bulunması muhtemeldir.

Eğer kedilerinizde yukarıdaki durumlardan herhangi birini görürseniz, fiziki temastan önce dikkatli davranmanız gerekmektedir. Aksi takdirde kedilerinizin size karşı da bir saldırganlığı söz konusu olabilir. Ayrıca kedileriniz arasında bu tarz saldırganlık belirtileri ile karşılaşmak istemiyorsanız, veteriner sonrası eve döneceğiniz zaman kedilerinizin daha rahat ve huzurlu bir ortamının olması için, önlem almanız gerekmektedir. Bknz: Yeni veya birbirinden ayrı kalan kedilerde saldırganlığı durdurmanın yolları

Kedilerde Saldırganlık Türleri

Kedilerde Veteriner Ziyareti Sonrasında Oluşabilecek Saldırganlık Türleri

Kedilerinizde ki bu saldırganlıklar, bir davranış problemidir. Bazen bu agresif tavırlar ürkütücü olabilmektedir. Çoğu kedi sahibi kendisine saldıran, tırmalamak ve ısırmak isteyen bir kediyle olmaktan memnun olmayabilir. Kedilerin doğal yaşamında, kendi ailelerini ve bulunduğu bölgeyi korumak ya da çiftleşmek ve avlanmak için yani yaşamını sürdürmeyi sağlamak için saldırganlık davranışında bulunabilmektedirler. Ancak ev yaşamında kedilerinizde stres ve korku yaşatan durumların olması sebebiyle, içgüdüsel olarak saldırganlık ortaya çıkabilmektedir. Bknz: Kedi ısırması nasıl önlenir?

Kedilerinizde strese ve korkuya neden olan durumlardan biri ise, veteriner ziyaretleridir. Veteriner ziyaretleri öncesi ve sonrası, kediler yaşadığı durumlar karşısında saldırganlık özelliği gösterebilmektedirler. Normal dönemde kedinizde görmediğiniz bazı davranışların, böyle durumlarda artmasının nedeni, kedinizin bu şekilde davranışlar sergilemesinden başka bir şansının olmadığını düşünmesidir. Bu tarz durumlarda kedinize yardımcı olabilmek için, onları dikkatli bir şekilde izleyerek, saldırgan tavırlar sergileyeceği zaman ona engel olmalı ve bu davranışların olmaması için ve ortaya olumsuz sonuçların çıkmaması için önlem almanız gerekmektedir.

Kedileriniz agresif tavırlar sergilediği zaman, yaptığı bu hareketin yanlış olduğunu anlamasını sağlamalısınız. Kedi sahipleri olarak kediniz bu davranışı sergilediğinde, bir köşeye çekilip, müdahale etmeden ve korku ile ona bakarsanız, bu davranışı sizin kabullendiğinizi düşünebilir. Burada şunu da belirtmeliyiz ki kedinizin saldırı anında, ona direkt müdahale etmekten de kaçınmalısınız. Çünkü kediniz size de zarar verebilir. Böyle zamanlarda kedinizin sakinleşmesi için yardımcı olmanız gerekiyor. Peki, nasıl yardımcı olabilirsiniz? Bu soruya, kedinize güzel sözler söyleyerek, onları yalnız bırakmayarak ya da onları yumuşak okşamalarla severek sakinleşmesine yardımcı olabileceğiniz yanıtını verebiliriz.

Kedilerinizde oluşabilecek agresif tavırların bazı göstergelerini bilmeniz sizin için yararlı olacaktır. Her kedi saldırganlık durumunda farklı davranışlar sergiler. Kedilerin cinslerine göre bu konuda farklılık olabileceği gibi aynı cins kedilerde de, aynı olaylara karşı farklı davranışlar görülebilmektedir. Bütün kedilerde görülen saldırgan davranışlarının başında, kedilerin çıkardığı değişik ses tonları gelmektedir. Bununla birlikte, kuyruğunu sert ve hızlı bir şekilde bir yerlere vurma, derinin seğirmesi ve patilerinin vuruşları da gözlemlenebilir. Bazen kedilerin bazılarında stresten kaynaklı olabilen ve herhangi bir belirti görülmeden saldırı durumu oluşabilir. Böyle durumlarda yapmanız gereken en iyi çözüm, kedinizin üstüne gitmemek ya da onların yalnız kalmalarını sağlamaktadır. Aksi halde kediniz daha fazla strese girerek, size ve çevrenizdekilere zarar verebilir.

Kedilerinizde veteriner ziyareti sonrasında oluşabilecek saldırganlık durumları farklı olabilmektedir. Bu durumların farklı olması çözüm yollarını da farklılaştırmaktadır. Saldırganlık davranışları, kedinizin veterinerde yaşadığı tedaviler ve olaylar karşısındaki deneyimlerinden dolayı gerçekleşebilmektedir. Bazıları için yapılan bu müdahaleler, kötü bir tramvaya dönüşebilmektedir. Bunun sonucunda kedilerinizde korku ve stresin oluşması, kedilerinizde değişik saldırganlık davranışları görülmesine sebep olmaktadır. Kedilerinizde böyle durumlarda gözlemleyebileceğiniz saldırganlık davranışları aşağıdaki gibidir.

Korku Durumunda Gösterilen Saldırganlık

Kedilerde stresin sebep olduğu korku, her an bir tehlike ile karşılaşma durumunu düşünmesine neden olmaktadır. Böyle zamanlarda kedilerinizi yalnız bırakmalısınız. Bu tür bir saldırganlıkla, veteriner ziyareti sonrasında sıklıkla karşılaşılmaktadır. Kedi sahiplerinin, minik dostlarında karşılaştığı en zor durumlardan bir tanesidir. Veterinere götürdüğünüz zaman böyle davranışlar sergileyen bir kediniz varsa, kendini güvende hissedebilmesi için bir kedi çantası ile götürmeniz faydalı olacaktır. Kedileriniz veterinere giderken, stresinden dolayı kaçma eğiliminde olacağı için tedbirli olmalısınız. Korku durumunda gösterilen saldırganlık davranışına sahip bir kediniz varsa, gösterdiği özellikler belirgindir. Bu özellikler;

  • Evde bir odanın köşesine sinerek, gözbebeklerini genişletir ve kulaklarını düzleştirir.
  • Daha sonra tıslama ve mırlama sesleri çıkarır. Olası saldırılara karşı hazır ve tetikte beklemektedir.
  • Kedinizde bu özelliklerden herhangi birini fark ettiğinizde, normal davranışlarını sergileyene kadar yalnız kalması gerekmektedir. Normal davranışlara örnek olarak, yemek yeme ve tuvaletini yapma davranışlarını söyleyebilir. Ayrıca kedilerinizin kolayca saklanabilecekleri alternatifler de sağlamalısınız. Korku durumlarında görülen saldırının nedeni korku olsa da, kediler içgüdüsel olarak savaşmaları gerektiğini de bildikleri için saldırganlaşabilmektedirler.

Kedilerde Bölgesel Saldırganlık

Kedilerde Bölgesel Saldırganlık

Eğer kediler bulunduğu ortamda herhangi bir tehlike olduğunu düşünürlerse, bölgesel saldırganlık ortaya çıkabilir. Veteriner ziyareti sonrasında kedilerin farklı kokuları taşıması, onların diğer kediler tarafından bir tehlike olarak algılanmasını sağlamaktadır. Böyle durumlarda evdeki diğer kediler, tehlike olduğunu düşündüğü kedilere karşı bölgelerini belirlemeye çalıştıkları için saldırganlaşmaktadırlar. Birbirlerini bu alanda gördükleri an agresifleşerek, üstünlük çabası içine girmektedirler. Bu durum sizin evde olmadığınız zamanlarda da gerçekleşebilmektedir. Kedileriniz arasında ciddi sorunların oluşmasını engellemek için, onları farklı bölgelerde tutmanız önerilmektedir. Oluşabilecek kavgaları ve kedilerinizin vücut dilini anladığınızda, onların ilgisini farklı bir şeye çekerek, saldırıları önleyebilirsiniz. Ayrıca böyle zamanlarda kedilerinizin ayrı mama ve su kapları olması gerekmektedir. Bununla birlikte kedilerinizin vakit geçirmekten zevk alacağı oyuncaklar da, siz evde yokken oluşabilecek saldırının engellenmesinde fayda sağlayacaktır. Bknz: Ev kedileri arasındaki saldırgan tutum ve çözüm yöntemleri

Kedilerde yaşanan stres hali ve saldırganlık durumu, davranış bozuklukları olarak değerlendirilmesi gereken önemli bir süreçtir. Bu durum karşısında her zaman ihtiyatlı ve bilinçli olmak gerekmektedir. Kedilerde davranış problemleri hakkında yazdığımız birçok içerik bulunmaktadır. İlgili içeriklerimize göz atabilir, kedinizin gösterdiği davranışlar karşısında paniğe kapılmadan bilinçli bir şekilde ilk müdahaleyi yapabilirsiniz.

Peki, siz kedinizin gösterdiği bu tür davranışlar karşısında onu hangi yöntemlerle sakinleştiriyorsunuz? Veterinere giderken veya dönüşte kedinizde herhangi bir stres veya saldırganlık hali yaşanıyor mu? Kedinizle veteriner ziyareti sonrasında yaşadığınız tecrübelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.