Yeni veya birbirinden ayrı kalan kedilerde saldırganlığı durdurmanın yolları

14 Mayıs 2021
1181
Yeni veya birbirinden ayrı kalan kedilerde saldırganlığı durdurmanın yolları

Evinizi paylaştığınız birden fazla kediniz olabilir. Bu yüzden kediler arasındaki saldırganlığa ve aralarındaki büyük kavgalara aşina olmalısınız. Kedi sahipleri, çoklu kedi evlerinde yaşanan kavgalardan dolayı zaman zaman çok rahatsız olabilmektedir. Kediler bazen büyük kavgalara karışarak, kendilerini yaralama durumunda da kalabilmektedirler. Kediler arasında zaman zaman yaşanan bu büyük kavgalara seyirci kalıp izin vermek hiç de iyi bir fikir değildir. Onları kendi hallerine bırakmak ya olayları nadiren çözer ya da daha da kötüleştirebilir. Bu yüzden kediler arasındaki saldırganlık problemine karşı bir takım önlemler almalısınız.

Kediler Arasında Saldırganlık Nedenleri

Kediler aslında kavga gibi durumların içinde yer almaktan pek de hoşlanmazlar. Birbirleriyle iyi geçindiklerinde, birbirlerini hoş görmeyi ve kavga sırasında bu durumdan kaçınmayı öğrenebilirler. Ama bazen durumlar bir hayli karışabilir ve istenmeyen kavgalar ortaya çıkabilir. Kedilerde genellikle bu kavgalar, korkudan ve yönlendirilmiş saldırganlıktan ortaya çıkmaktadır. Bunun dışında saldırganlığı tetikleyen başka nedenler de olabilir.

Kedilerde saldırganlık nedenleri aşağıdaki gibidir;

  • Kediler arası yaşanan çoğu kavgalara erkek kediler neden olmaktadırlar. Ergenliğe yeni giren genç erkek kediler, çiftleşme dürtüsünden dolayı, daha fazla saldırgan ve agresif tavırlar sergileyebilmektedir. Özellikle aynı cinsiyetten kediler arasında saldırganlık olayları sıkça görülmektedir.
  • Ev ortamında birden fazla kedinin yaşaması, saldırganlık nedenleri arasında yer almaktadır. Evde yaşayan saldırgan kediler, genellikle evin en yaşlı kedisi ve en güçsüz kedisini hedef alabilir ve onlara saldırıda bulunabilir. Güçsüz kedilerin evde dolaşması, saldırgan kedinin dikkatini çekebilir ve onu tehdit olarak algılayabilir. Bknz: Ev kedileri arasındaki saldırgan tutum ve çözümleme yöntemleri
  • Eve alacağınız yeni bir kedi veya alışılmış bir kedinin evden ayrılması, kedinin rahatsız olmasına neden olabilir. Bu yüzden kedilerde saldırganlık artışı gözlemlenebilir.
  • Kedilerin evdeki düzeninin değişmesi de, kediler arası kavgalara neden olabilmektedir. Örneğin, kedi yatakları, mama ve su kapları, kedi tuvaletleri gibi kediye ait özel eşyaların yerlerinin değişmesi, azalması gibi durumlar, kendinizin rahatsız olmasına ve saldırganlık göstermesine neden olabilir.
  • Kedinin günlük rutininde bir değişiklik yaşanmasıyla birlikte bunu fark etmesi sonucunda da onda bir saldırganlık görünebilir.
  • Kediler sosyal olgunluğa 2 veya 4 yaşları arasında ulaşmaktadırlar. Böyle zamanlarda birbirlerine karşı gösterecekleri güç gösterileri, kediler arasında büyük kavgalara neden olmaktadır.
  • Kediler arasında sıkça gözlemlenen, bölgesel işaretleme, kediler arasında saldırganlık sebebidir. Kedinin bölgesine izinsiz giren başka bir kedinin olması durumunda, kedinin bunu tehdit olarak algılamasına ve daha saldırgan davranmasına neden olacaktır.
  • Bazı kediler baskın karakterlidir. Bu özellik onları diğer kedilerin gözünde güçlü kılar. Baskın kediler, karşılarındaki kedilere tıslayarak veya mırlayarak yerlerini gösterirler ve onların bu düzene uymalarını isterler. Eğer bu hiyerarşiye uymayan bir kedi olursa, ona meydan okuyarak kavga çıkarabilirler. Bknz: Baskın ve hırçın kedilerle nasıl başa çıkılır?

Oynayan Kediler

Kedi Saldırganlığını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Kediler arasında sık sık kavgaların yaşandığı bir ortamda yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumu düzeltmek ve kediler arasındaki saldırganlığı azaltmak için en uygun olan çözümü bulmalısınız. Bu konu kedinizin psikolojisi ve sağlığı için oldukça önemli bir konudur. Bu sürecin hemen gerçekleşmeyeceğini bilmeniz gerekmektedir. Kediler eğitilmesi zor canlılardır. Bu tür davranış bozukluklarını düzeltmek bazen aylar sürebilir. Bu yüzden sabırlı ve istikrarlı davranmalısınız. Bir şeyi unutmamak lazım; evinizde yaşayan kediler ne kadar eğitim alırlarsa alsınlar, asla birbirleriyle anlaşamazlar. Bunu ilk başta anlamanızda fayda olacaktır.

Kediler arasındaki saldırganlığı önleme yolları aşağıdaki gibidir;

  • Evde yaşayan ne kadar kediniz varsa, onlar için yeterli miktarda mama ve su kabı, tırmanma tahtası ve saklama alanları gibi, bölgesel alanların sayısını arttırmalısınız. Kedilerin istedikleri zaman bu kaynaklara sahip olmaları, kediler arasındaki rekabeti azaltacak ve saldırıların olmasını engelleyecektir. Ayrıca kedinize yeterli miktarlarda oyuncak almanız da aynı şekilde kavgaların önüne geçecektir.
  • Evinize alacağınız kedi kutuları ve/veya odalarınızın kapılarının aralıklı olması, herhangi bir saldırı anında, korkak kedinin, saldırgan kediden kaçarak saklanacak alanlar bulmasını kolaylaştıracaktır. Kendine saklanacak alan bulan korkak kedinin yerine yer bulamayan saldırgan kedi bu kavgadan vazgeçecektir.
  • Evinizdeki baskın karakterli saldırgan kediye, ödül vermekten kaçınmalısınız. Kedi kötü davranışlar sergilediği halde ona ödül verip ilgi göstermeniz, onun bu hareketini ödüllendirmek anlamına gelecektir. Ödüllendirme yerine saldırgan kedinin tam saldıracağı anda, onun dikkatini lazer gibi etkili bir oyuncakla başka bir yöne çekmelisiniz. Bu sayede olası bir kavganın önüne geçebilirsiniz.
  • Saldırgan kedi herhangi bir nedenden dolayı saldırıdan vazgeçip, yönünü başka bir tarafa çevirirse, ona bu davranışından dolayı ödül vermeli ve onunla oyun oynamalısınız. Bu olayı bir şekilde pekiştirmeniz, kedinin doğru hareketi yaptığını anlamasına imkân sağlayacaktır.
  • Kavga eden kedileri ayırarak, farklı zamanlarda onları tekrar tanıştırmaya çalışmalısınız. Sanki ilk kez tanışıyorlarmış gibi önemli ve dikkatli olmalısınız.
  • Saldırganlığı durdurmanın başka bir yolu ise, davranış uzmanına gitmenizdir. Güvendiğiniz bir veteriner hekimin yönlendirmesi ile konusunda uzman bir davranış terapistine gidebilirsiniz. Davranış terapistinin yönlendirmesi ve vereceği bazı ilaçlarla, kedinizdeki saldırganlığı azaltabilirsiniz.
  • Kedileri birbirlerine alıştırmayı deneyebilirsiniz. Kedi tasmaları ve kedi taşıma çantalarını kullanarak, kedilerin aynı ortamda durmalarını sağlayabilirsiniz. Ayrıca yuvasında kullandıkları malzemeleri birbirine sürterek feromonları sayesinde alışmalarına yardımcı olabilirsiniz. Bknz: Kedilerde flehmen tepkisi nedir?
  • Kedilerle beraber bulunduğunuz bir ortamda, onlara sevdikleri yiyecekleri aynı anda yemelerini sağlamalı ve onlarla beraber oyunlar oynamalısınız. Bu sayede birbirleriyle iyi geçinmeyi zamanla öğreneceklerdir.
  • Kediler arasındaki gerginliği ve stresi azaltacak, bazı önlemler almalısınız. Stres bilindiği üzere kedilerde saldırganlığa ve agresifliğe neden olmaktadır. Kediler için kullanılan özel spreyler, kedilerin sevdikleri kokulardan oluşmaktadır. Bu kokuları kullanarak, kedilerin evde huzurlu zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede kediler arası kavga büyük oranda azalacaktır. Bknz: Kedi nanesi nedir?

Saldırgan Kedilere Yaklaşmanın Yolları

Agresif ve Saldırgan Kedilere Yaklaşmanın Yolları Nelerdir?

Kedilerde oluşan agresif davranış ve saldırgan tutumlar sizleri endişelendiriyor olabilir. Ama bu sorun sandığınız kadar korkutucu bir olay değildir. Saldırgan ve agresif kedilerle iletişim kurmak ve sorunu çözmek için, bu öfkeye ne gibi durumların neden olduğunu bulmanız gerekmektedir. Bu durumların altında genellikle erken yaşlarda sosyalleşememe, korku ve stres yatmaktadır. Kediler bu tür sorunların altından kalkmakta oldukça zorlanabilirler. Kediye bu konuda yardım ederek, iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu konuda ona yardımcı olmak için, ona yaklaşmanız gerekmektedir. Kedilere yaklaşmanın da bin bir farklı yolları vardır. Bazıları aşağıdaki gibidir;

  • İlk önce yapmanız gereken, kedinizin neden agresif olduğunu anlamanızdır. Bunu yapabilmeniz için, kedilerinizde meydana gelen davranış modellerini incelemeniz gerekmektedir. Kedilerin agresif davranışlarını anlayabilmeniz için, bazı davranışların anlamları vardır.

Örneğin;

– Erkek kedilerde öfke içgüdüsel olarak meydana gelmektedir,

– Kediler oyun oynarken fazla agresifleşerek, ortaya oyun öfkesi çıkmaktadır,

– Kediler kendilerini savunmasız hissettikleri anda, savunma öfkesi ortaya çıkmaktadır,

– Anne kedide oluşan yavrularını koruma öfkesi ortaya çıkar,

– Kediler acı hissettiklerinde oluşan öfke durumunda onları anlamanız daha kolay olacaktır.

  • Kedilerin beden dilini anlamak, sizlere önemli ölçüde ipucu verecektir. Kedilerin gösterdiği sinyallerde, ne zaman savunmada ve ne zaman saldırı pozisyonunda olduğunu anlamalısınız. Bu sayede kedilere yaklaşmanız gereken zamanı anlayabilirsiniz.

Kediler Arası Saldırgan Davranış

Kedilerde saldırı pozisyonları;

  • Mırlama ve tıslama sesleri çıkarması,
  • Göz bebeklerinde büyüme,
  • Kulakların geriye doğru veya dik olması,
  • Kuyruğunu sinirli bir şekilde sallaması.

Kedilerde savunma pozisyonları;

  • Çömelmesi,
  • Kuyruğunu korkmuş vaziyette kendi vücuduna sarması,
  • Karşınızda yan yatarak, kulaklarını geriye alması,
  • Kafasını geri çekmesi,
  • Saldırganlığı neyin tetiklediğini bulmalısınız. Bulunduğunuz ortamda herhangi bir nesne veya herhangi bir kişi kedide saldırganlığa neden olabilir. Saldırganlığı tetikleyen nedeni bulmak ve çözmeye çalışmak, kedide saldırganlığı azaltabilir.
  • Anne kediler doğum yaptıktan hemen sonra, saldırgan tavırlar sergileyebilmektedir. Bu yüzden, anne kediye ilk günlerde yaklaşmamakta fayda vardır. Bknz: Kediler nasıl doğum yapar? Doğum anında ve sonrasında yapılması gerekenler

Bu konulara dikkat ederek kediye yaklaşmanız, onda kendisini anladığınız hissi oluşturur ve iletişiminiz her geçen gün daha da güçlenebilir. Kedilere yaklaşmadan önce bu önerilerimizi dikkate alabilirsiniz.

Ayrıca Okuyabilirsiniz:

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.