Kedilerde korku saldırganlığı nedenleri ve çözüm önerileri

12 Mayıs 2021
1933
Kedilerde korku saldırganlığı nedenleri ve çözüm önerileri

Kediler bazen korkularına engel olamayıp, saldırgan tavırlar gösterebilmektedirler. Böyle durumlarda sahiplerinden gelen desteğe ihtiyaçları olabilmektedir. Korkuları yüzünden saldırganlaşabilen kedinize yardımcı olabilmek ve eğitebilmek için, yapmanız gereken bazı yöntemler vardır. Bunların başında ilk olarak yapmanız gereken ve en önemli olanı kedinizde korkuyu tetikleyen durumu ve nesneyi anlamanız olacaktır. Kediler korktukları esnada, saldırgan tavırlar göstererek, tetikleyicileri ortadan kaldırabileceğini öğrenebilmektedirler. Bunu anladıktan sonra, korku tetikleyiciyi bulunduğu ortamdan uzaklaştırmak için, saldırgan tavırlarını tekrar tekrar yenileyebilir.

Korku saldırganlığı davranışında bulunan kediler, saldırı anında hücumdan bir anda kendini savunmaya geçirebilmektedir. Kediler, kendini savunurken davranışları belirgin özellikler gösterir. Defansif vücut hareketleri bunlardan bir tanesidir. Bu hareketler, kuyruğu sıkışmış, kulakları yana doğru düzlenmiş, çömelerek vücudunu esnetme gibi hareketleri ile açıklanabilir. Bir diğer savunma biçimi ise karşı tarafa verilen agresif sinyallerdir. Agresif sinyaller, kabarmış tüyler, hırıltı, tıslama, kaşınma ve ısırma gibi davranışlar olarak sıralanabilir. Ayrıca kedilerin böyle durumlarda, göz bebeklerinin büyüğü de bilinmektedir.

Kedinizi bu davranış tutumuna sokan nedeni veya nedenleri belirleyerek onu sakinleştirebilir ve korku saldırganlığını ortadan kaldırmak için ona yardımcı olabilirsiniz. Kedinizin korku saldırganlığı çok ciddi boyutlarda değilse ve saldırganlaşmasına sebep olan unsurlardan veya olaylardan, onları uzak tutmayı başarabilirseniz, onu bu konuda eğitmeniz oldukça kolay olabilir. Aynı zamanda kedinizin korku saldırganlığı durumuna göre, tetikleyicilerden uzak kalması, onun bu sorununun tedavisi için de yeterli olacaktır. Eğer kedinizin korku saldırganlığı ciddiyse ve tetikleyicilerden uzak kalsa dahi önlenemiyor ve bu durumun neden olduğunu anlayamıyorsanız, bu korku saldırganlığının ortadan kaybolması için, kedinizle bir sürece girmeniz gerekmektedir. Bu süreçte size en sağlıklı bilgiyi, veteriner hekimler verecektir.

Kedinizde Korku Saldırganlığına Neden Olan Sebepler

Kedilerde görülen korku anında ki saldırganlık, birçok kedide görülebilen en yaygın saldırganlık türüdür. Birçok kedide, utangaç geni bulunmaktadır. Bu genden dolayı korktukları her durumda sinirli ve öfkeli davranabilmektedirler. Hem diğer kedilere karşı hem de insanlara karşı agresif davranabilirler.

Kedi saldırganlığına sebep olan nedenlerden bir diğeri ise, kedilerinizin sosyalleşememesi olabilmektedir. Bu sosyalleşememe durumu, kedi sahiplerinin kedisini cezalandırması ile git gide kötü bir hal alabilmektedir.

Kediler çevresindeki gelişen durumları veya insanları, yabancı bir tehlike olarak algılayabilmektedir. Yani, diğer kedileri, insanları, alışık olmadığı yerleri, duydukları sesleri veya aldıkları bazı kokuları, yabancı tehlike olarak algılayıp, korku ile birlikte saldırganlık özelliği gösterebiliyorlar.

Korku saldırganlığına neden olabilen bir diğer sebep ise, kedinizin yaşadığı korkutucu deneyimler olabilmektedir. Bu duruma örnek verecek olursak, kedinizle yaptığınız bir veteriner ziyareti onu korkutmuş olabilir. Bazı kediler için, veterinerin yaptığı tedaviler kötü bir travmaya neden olabilir ve veterinere gittiğiniz her seferde kediniz bu korkuyu yaşayıp saldırganlaşabilmektedir. Bknz: Kedilerde veteriner ziyareti sonrası oluşan saldırganlık

Kedilerde korku saldırganlığı, uzun yıllar iyi ilişkiler içinde olduğu bir kedi arkadaşıyla yaşadığı herhangi bir olumsuz olayla da ortaya çıkabilmektedir. Bu olay sonucunda, kedi arkadaşı ile ilişkileri bozulabilir ve bu durum iki kedi arasında saldırganlığa sebep olabilir. Bknz: Ev kedileri arasındaki saldırgan tutum ve çözümleme yöntemleri

kediler nasıl tutulur

Kedinizde Korku Saldırganlığını Ortadan Kaldırmak İçin Neler Yapabilirsiniz?

Kedinizde korku saldırganlığını ortadan kaldırmak için yapmanız gereken ilk adımlardan bir tanesi veteriner hekime danışmaktır. Bazı durumlarda kedinizde bir hastalık belirtisi olmasa bile, sergilediği saldırgan tavırlar, altında yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanıyor olabilir. Kedinizde korku saldırganlığı, ani bir duygu veya davranış değişikliği gösteren kedilerinizde azalma eğiliminde olabilir. Örneğin, kedinize kısırlaştırma işlemi yaptırmanız, kedinizde davranış değişikliğine sebep olabileceğinden, böyle bir sorun karşılaşma ihtimalinizi düşürecektir. Kendinizde ki bu fiziksel değişiklikler, kedinizin davranışlarını etkileyerek, bu durumu azaltabilir. Kedinizin saldırgan tavırlarını azaltmak için herhangi bir kararı almadan önce, mutlaka veteriner ile görüşerek, yardım almanızda fayda vardır.

Kedinizde ki korku saldırganlığını ortadan kaldırmak için, yaptığınız herhangi bir tıbbi müdahale sonrasında, kedinizin korkuya karşı toleransını ve tetikleyicilerle olan mesafe düzeyinde, hangi koşullarda saldırıya geçebildiğini anlamanız gerekmektedir. Kedilerinizin tetikleyicilerle olan mesafesi yaklaşık 6 metre aralığında olduğunda, saldırganlık özelliği göstermemektedir. Ancak daha yakın mesafelerde, kediniz korkarak saldırganlaşmaya başlayabilmektedir. Korku saldırganlığı davranışı sergileyen kediniz ile bu duruma sebep olan neden arasındaki mesafeyi ayarlayabilirseniz, kedinizin bu durumdan kurtulmasına yardımcı olabilirsiniz.

Ardından belli bir süre geçtikten sonra korku saldırganlığına sebep olan tetikleyici ile mesafeyi azaltarak, kedinizi tetikleyicilere yavaş yavaş alıştırmak için beraber zaman geçirmelerini sağlamalısınız. Bunun sonucunda kediniz, korkmasını gerektiren bir durum olmadığını anlayabilir. Mesafeyi azaltma şekliniz ve kedinizin korkuyu tetikleyen nesne ile geçireceği zamanını arttırmanız, tetikleyicinin ne olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Eğer kediniz ile onda korku saldırganlığını tetikleyen nesne arasındaki mesafeyi ayarlayamıyor ve kedinizin saldırganlığını önleyemiyorsanız, mutlaka size yardımcı olması için bir veterinerle görüşerek, önerilerini alabilirsiniz.

Evinizde kedinizin, kendini güvende ve rahat hissedebileceği sessiz alanlar oluşturmalısınız. Ayrıca kedilerinizin saklanma noktalarını da arttırmanız gerekmektedir. Kedinizin kendini güvende ve rahat hissedebileceği yerler, kutular, raflar ve yüksek tünekler olabilmektedir. Ayrıca kedinizde bu saldırganlığın oluşmaması için, evdeki diğer kedilerle olan rekabeti de azaltmanız gerekmektedir. Bunu sağlamak için, evinizde çok sayıda oyuncak ve tırmalama dilekleri bulundurabilirsiniz. Bu sayının evde beslediğiniz kedi sayısınca olması önerilmektedir. Kedilerin birbirleriyle olan göz temasları, korku saldırganlığını tetikleyebilmektedir. Bu durum saldırgan davranışları ortaya çıkardığı gibi mevcut olan durumu da kötüleştirebilir. Eğer başka bir kedi, kedinizde bu davranışı tetikliyorsa, mutlaka bir yolunu bularak onları ayırmalısınız.

kedi içinde kutu

Kedinizde oluşan bu durumu azaltabilecek ürünler de mevcuttur. Bu ürünleri kullanarak kedinizin stresini azaltabilirsiniz. Damlalık şeklinde de bulabileceğiniz bu ürünleri, kedinizin sularına birkaç damla eklemeniz halinde, stresinin azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Stresini azaltmayı başarabilirseniz, kedinizde korku saldırganlığı da azalma eğiliminde olacaktır.

Kediniz korku saldırganlığını başka bir kediye odakladıysa, bu durumu azaltmak için olumlu pekiştirme ve karşı koşullandırma tekniklerini kullanabilirsiniz. Kedinizin size olan güvenini sağlayabilmeniz için onunla etkileşim sağlayabileceğiniz oyunlar oynamalısınız. Örneğin, bir lazer ile kedinizi oynatmanız, sizinle uzaktan da olsa bir etkileşim içinde olmasını sağlayacaktır. Arada mesafenin olması ise herhangi bir saldırıyı tetiklemeyecektir.

Bu konuda, kedi sahipleri tarafından yapılan en büyük hata ise, korku saldırganlığının kedilerde hemen ortadan kalkacağı düşüncesidir. Tetikleyicileri anlayabilmeniz durumunda bile kedilerinizin bu davranışını aşabilmesi için ona zaman tanımalısınız. Verdiğiniz eğitimler sonrasında, kediniz bu davranışını tekrarlasa bile şaşırmamalı ve kedinize öfkelenerek, cezalar vermemelisiniz. Çünkü böyle davranmanız, kedinizin durumunu daha da kötüleştirebilmektedir. Bu durumla tek başınıza başa çıkamıyorsanız, mutlaka profesyonel bir yardım almalısınız. Bir kedi davranışı terapisti veya veteriner hekim size bu konu hakkında yardımcı olacaktır.

Saldırgan kedi

Kedilerde Korku Saldırganlığı Bir Davranış Bozukluğu mudur?

Kedi sahiplerinin en yaygın sorunlarından biri olan kedi davranış bozuklukları, kedilerde ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Bu davranış bozukluklarından bir tanesi ise, kedilerde korkuya bağlı gelişen saldırganlık halleridir. Bu hareketleri kediler, farklı sebeplerden dolayı gerçekleştirebilmektedirler. Bu saldırganlık hali kedilere karşı olabileceği gibi insanlara karşı da olabilir. Korku, bu durumu tetikleyen en önemli etkendir.

Kedilerinizde görülen korku saldırganlığı, bazen kalıtsal da olabilmektedir. Kediler korktukları esnada kaçma eğilimi gösterirler ancak bu durumdan kaçamadıklarında, saldırgan tavırlar göstererek, korkuya sebep olan nedeni ortadan kaldırmak isterler. Bu davranış bozukluğu kedilerde zayıf sosyalleşme, diğer hayvanlar tarafından uygulanan baskılar ve kedi sahiplerinin verdiği cezalardan dolayı oluşabilmektedir.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Merve Çakır
May 13, 2021 / 17:34

Merhaba,

Kedimi seviyorum ve ansızın bazen kızıp bana diş gösteriyor. Acaba hastalık olabilir mi? Öneriniz üzerine bir veterinere götürmeyi düşünüyorum.

Teşekkürler.


Fatih Kibar
May 14, 2021 / 09:20

Merhaba Merve hanım,

Kedilerde bu tür davranış problemleri yaşanabilmektedir. Endişelenmenize gerek yok. Kedilerde Davranış Sorunları adlı kategorimizde buna benzer davranış problemlerine yönelik birden fazla içeriğimiz bulunmaktadır. İlgili içeriklerden kedilerde davranış problemlerini (ısırma, tırmalama vs.) çözümlemede etkili önerilerimize göz atabilir, ileri vaka durumunda bir veteriner hekimle görüşmenizi öneririz.


Gül Nur
Eyl 8, 2021 / 03:45

Merhaba,

Beni üzen bir konu var. Kedim Scottish Fold ve 11 aylık. O kadar usluydu ki sabah bana öyle bir saldırıya geçti ve inanamadım. 12 saattir aynı. Beni kovalıyor, tıslıyor ve sanki canavar gibi görüyor. Acaba kuduz mu oldu diyeceğimde temas da etmedi ama belirtiler öyle gibi. Sabah olsun da veteriner açılsa hemen. Çok ağlıyorum. Her şeyim, hayatımın anlamı neden böyle oldu. Salonu kapattım giremiyorum korkudan. Bir travma mı yaşıyor? Beni tanımıyor asla ve bensiz uyumaz bile. Lütfen bir açıklama istiyorum. Neden beni böyle görmeye başladı bir anda?


Eyl 11, 2021 / 01:01

Merhabalar Gül hanım

Öncelikle geçmiş olsun diliyor, https://blog.petibom.com/kedilerde-tirmalama-sorunu/ yazımızdan daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.


Sedef
Kas 29, 2021 / 12:54

merhabalar kedime bir kaç kez çok pişmanım ki sesli uyarı yaptım, dünden beridir kendini geceleri sevdırmek dışında gün içinde benden uzakta yatıyor hiç yatmadıgı yerlerde bakıp gözlerimi kırpsam da tepki vermıyor kafasını döndürüyor ya da hafif ürkek yaklasıyor canı ıteyınce yakınıma gelıyor ama kısa sürüyor, rutin alışanlıklarında bir değişiklik yok sanırım bana küs yada aramızda ji bağı kopardım güvenmiyor bana ne yapmam gerek, dün misafir vardı gittiler arkalarından miyavladı bana korkarak baktı kactar gibi tepkıler yaptı sonra fece yanıma geldı sevdırdı kendını yattı uyuudu


🌹 Gül
Oca 15, 2023 / 11:38

Kedimin Aşıları tam karma aşıdan 15 gün Arayla birdaha yepılacak veterinerin mesaj gönderince götürecem şuana kadar bir sıkıntı yoktu siyah iri yarı biryabani kedi evcil olmayan kesime salddırdı kesimde Aşırı sitres iştahıyok huysuzlanıyo sevdirmiyo kendini besaldıb bensiz iyumazdı kedim bende Anne şevkati buluyordu onu bulduğumda gözleribile açılmamıştı ben büyüttüm onu herakşam gelir kulağımı emer öyke uyurdu


Veteriner Hekim
Oca 16, 2023 / 23:54

Eğer iştahsızlık mevcutsa aşı zamanını beklemeden veteriner hekiminize gitmelisiniz. Saldırı sırasında hasar almış olabilir. Belki göremediğiniz yerlerinde yaralar oluşmuş olabilir. Kontrol edilmesinde fayda var.


özlem Yardımedici
Oca 26, 2023 / 22:03

merhaba benim de kedim 1.5 yaşında tekir sokak kedisi ve boynuna poşet dolanmasına bağlı korku endişe yaşadı ve 10 dakika geçmeden oğlumda ayağına basınca travmaların travmasını yaşıyoruz 2.5 aydır ve sürekli saldırıyor kim ve ne olduğu önemli değil kullanmadığımız sakinleştirici kalmadı ama düzelmiyor başka ne yapılabilir


Veteriner Hekim
Oca 27, 2023 / 10:39

Merhaba davranış uzmanı veteriner hekim tarafından muayene edilmesini ve gerekirse onun reçete edeceği daha güçlü ilaçlar kullanmanızı tavsiye ederiz.


Dilek d
Mar 20, 2023 / 10:15

Merhaba.
Benim 14 aylık bir british kedim var.2 gün önce kısırlaştırma operasyonu geçirdi. Dün sabah bana saldırdı kolum, bacağım ve elimi ciddi derecede yaraladı. Operasyondan önce inanılmaz sevgi dolu sakin bir kediydi aslında . Bu durum beni endişelendiriyor 🙁 bu konu hakkında nasıl bir yaklaşımda bulunmalıyım


Veteriner Hekim
Mar 21, 2023 / 14:23

Üstüne gitmeden ona ameliyat sürecinde yaşadığı stresi atlatabilmesi için zaman tanımalısınız. Bu süreçte onu sevmek kucaklamak için ısrarcı olmayıp, sevdiği şeyleri arttırarak ve onun istediği zaman sevginizi gösterek ilerlemeniz fatdalı olacaktır.