Kedilerde tırmalama sorunu ve çözüm önerileri

4 Mayıs 2021
1677
Kedilerde tırmalama sorunu ve çözüm önerileri

Kedilerde Aşırı Tırmalama Sorunu ve Çözüm Önerileri

Kedilerde tırmalama içgüdüsü, doğaları gereği bulunmaktadır. Kediler evlerinizde bulunan eşyaları tırmalayarak, maddi hasara neden olabilmektedirler. Bu durum ise, birçok kedi sahibinin ortak şikâyetidir. Kedilerde tırmalama, çok can sıkıcı bir durum olsa da, unutmamalıyız ki bu durum kediler için normal ve son derece doğal bir davranış olarak algılanmaktadır. Her ne kadar bu davranışlar normal olsa da kedilerin kanepeleri, perdeleri veya diğer ev eşyalarını tırmalaması oldukça zarar vericidir. Bu sorunun çözümünü açıklamadan önce kedilerin neden tırmalama ihtiyacı duyduğunu anlamanız gerekmektedir. Kedilerin tırmalama isteği ruh hali ile alakalı değildir. Yani kediler üzgün ya da kızgın olduklarında bu şekilde davranmazlar. Bu durumun birkaç sebebi olabilir. Bunlar;

  • Kediler işaretlemek istediği yerleri, hem tırnaklarını kullanarak hem de patilerinden salgılanan koku bezleriyle işaretlemek amacı ile bu davranışı sergiler.
  • Bu durumu kedilerin egzersizi gibi düşünebilirsiniz. Vücutlarını esnetmek için ayakları ile tırnaklarını kullanarak bir yerleri tırmalama ihtiyacı duyarlar.
  • Kediler bazen kendilerine oyun arayışı içinde olabilirler. İşte bu noktada bir yerleri tırmalamak onlar için eğlenceli bir oyun olabilir.
  • Tırmalama hareketleri ile tırnaklarının içinde bulunan ölü dokulardan kurtulmaktadırlar.

Kedinizi Rahatlatacak Tırmalama Çeşitleri

Bu gibi sebeplerden ötürü kedileriniz tırmalama davranışında bulunabilirler. Hem evinizdeki eşyalarınızın zarar görmesini istemiyorsanız hem de kedilerinizden vazgeçmek istemiyorsanız, tırmalama sorunu ile ilgili çözüm önerileri bulunmaktadır. Birkaç düzenleme ve evinize koyacağınız alternatif eşyalarla bu soruna çözümler üretebilirsiniz.

Kedi Tırnak Makası

Kedi Tırmalama Sorunu Hakkında Çözüm Önerileri

Kedileriniz ve ailenizle birlikte, mutlu bir şekilde evinizde yaşayabilmeniz için bu sorun hakkında birkaç çözüm önerisi bulunmaktadır.

  • Bir tırnak makası yardımı ile veya veterinerlerden temin edebileceğiniz, kedilerinizin tırnaklarını kesmenize yarayacak kedi pençe makası ile bu sorundan kurtulabilmeniz mümkündür. Öncelikle kedinizin sakin ve rahat bir durumda olduğundan emin olduktan sonra, kedinizi sıkıca tutarak tırnak köklerini kesmeyecek şekilde, tırnaklarının çengelli olan yerlerine kadar kesmelisiniz. Bu işlemi 3 veya 6 hafta ara ile yaparsanız, kedilerinizin eşyalarınızı tırmalayarak zarar vermesini önleyebilirsiniz.
  • Kedileriniz için alternatif tırmalama yüzeyleri oluşturmalısınız. Öncelikle kedilerinizin evlerinizde nerelere gittiğini ve gittiği yerlerde neleri tırmalamaktan hoşlandığını dikkatlice izleyerek belirlemelisiniz. Bu sayede ne tür bir yüzeyi sevdiğinin bilgisine ulaşabilirsiniz. Daha sonraki aşamada ise, belirlediğiniz tırmalama alanlarına kedilerinizin tırmalamaktan hoşlandığı yerlere benzer yüzeyleri ya da tırmalama direkleri koyarak bu sorunu minimum düzeye getirebilmeniz mümkündür.
  • Kedilerinizin tırmalamaktan hoşlandığı eşyaları, tırmalama isteğini ortadan kaldırmak için, yıkayabilir, farklı bir yere taşıyabilir veya üzerine örtüler örtebilirsiniz.
  • Kedilerinizin bu davranıştan kurtulması için doğru yerlerde tırmalama davranışı gösterdiğinde onlara ödül mamaları verebilirsiniz. Çünkü kötü olan davranışlardan en iyi sonuçları almak için kedilerinizi ödüllendirmek önemlidir. Doğru yerlerde ve zamanlarda vereceğiniz ödül mamaları bu konuda etkili olabilmektedir.
  • Kedilerinizi ayarladığınız tırmalama platformlarına alıştırmak için, bu yüzeylere onları cezbeden kokular sürebilirsiniz. Özellikle toz veya sprey şeklinde temin edebileceğiniz kedi nanesi size bu konuda yardımcı olabilir.
  • Kedilerinizin tırmalamak için istekli olacağı en uygun mobilyalar deri ve ahşap olanlardır. Kedinizi bu alandan uzak tutmak istiyorsanız Vicks adı verilen merhemi kullanabilirsiniz. Bu merhem mentol kokuludur. Kediler bu kokudan hoşlanmazlar. Merhemi yüzeylere sürerek kedinizi uzaklaştırabilir ve zamanla bu alışkanlığını unutmasını sağlayabilirsiniz. Aynı yöntemi, özellikle yavru kedilerin sıkça yaptığı kablo kemirme davranışı için de uygulayabilirsiniz.
  • Kedilerinizin tırmalamasını istemediğiniz yüzeylere çift taraflı bantlar yapıştırabilirsiniz. Bu şekilde kedilerinizi uzaklaştırmanız mümkün olacaktır.

Bu yöntemleri kullanırken belirli bir süre rahatınızdan ve evinizin estetik görüntüsünden ödün vermeniz gerekebilir. Ancak bu sürecin sonunda kedileriniz ev ortamına daha uyumlu bir hale gelecektir. Bunu unutmamalısınız.

Koltuk Tırmalayan Kedi

Kediler Tırmalama Davranışı Sergilediğinde Nasıl Davranmalısınız?

Kediler, doğaları gereği pek söz dinleyen hayvanlar olmayabiliyor. Kediniz, evinizdeki herhangi bir eşyayı tırmaladığı zaman ona nasıl davranmanız gerektiğini bilmeniz gerekmektedir. Öncelikle kediler bu davranışı sergilediklerinde, onları azarlamak veya fiziksel olarak uzaklaştırmak çoğu zaman işe yaramayacaktır. Bu sebepten ötürü onlardan uzak tutmanız gereken yerlere kesin çözümler üretmelisiniz. Sizin istemediğiniz bölgelere kediniz ısrarla gitmek istiyorsa onu uzak tutacak spreyleri deneyebilirsiniz. Bu durum bir süre devam edebilir ancak kediniz ilerleyen zamanlarda bu durumun yanlış olduğunu ve yapmaması gereken bir davranış olduğunu algılayacaktır.

Kedilerimiz, bizimle birlikte hayatı paylaşan dostlarımızdır. Onlara bu davranışlardan dolayı sabır göstermelisiniz. Bu davranışı hemen bırakabileceğini düşünmemelisiniz. Çünkü bu onların doğalarında vardır. Kedilerinize bu konu hakkında zaman tanımalısınız. Alışkanlıklarından kurtulmaları kolay olmayacaktır. Onlara sinirlenmek veya öfkelenmek yanlış bir davranış biçimi olabilir. Kedileriniz ile olan ilişkinizi bozabilirsiniz. Elinizde olan bütün imkânları, minik dostlarınız için kullanmalısınız. Bazen sınırlarınızı zorlasalar da onlara tahammül göstermeniz gerekmektedir. Hala belli bir süre geçmesine rağmen aynı davranışları sergilemeye devam ediyorsa, altında yatan bazı sorunlar olabilir. Böyle durumlarda bir veteriner hekime giderek kediniz için yardım isteyebilirsiniz.

Kedi Tırmalama Eğitimi

Kedilerin Tırmalama Davranışından Kurtulması İçin Eğitim Nasıl Verilmelidir?

Kedileriniz de tıpkı insanlar gibi birbirinden farklıdır ve olaylar karşısında değişik tepkiler verebilmektedirler. Kedilerinize bu davranışları düzeltmeleri için verdiğiniz eğitim sonrasında, bazıları olumlu tepki verirken bazıları ise bu isteğinizi reddederek davranışlarını daha da ileriye götürebilir. Kediler oldukça zeki hayvanlardır. Sizin, vereceğiniz eğitimlere doğru bir başlangıç yapmanız gerekmektedir. Bu konuda eğitim sırasında neleri yapıp neleri yapmamanız gerektiğini bilmeniz gerekmektedir.

Bir kediyi eğitirken yapmanız gerekenler;

  • Kedilerinize bir şeyler öğretmek istiyorsanız, onları cezalandırmak yerine, doğru davranışlarda bulunduğunda, onları överek veya ödül mamaları vererek yaptıkları davranışın doğru bir davranış olduğunu fark etmesini sağlamalısınız. Böyle durumlarda mutlaka kedilerinizi ödüllendirmelisiniz. Bu sayede kötü olan davranışları olumlu bir şekilde düzelmeye başlayacaktır.
  • Kedileriniz yanlış davranışlarda bulunduğu zaman hızlı bir şekilde dikkatini dağıtıp, kedinizi farklı yerlere yönlendirmelisiniz. Yani kediniz kanepelerinizi tırmalamaya başladığı sırada hemen onu oradan alarak, hızlı bir şekilde o bölgeden uzaklaştırıp, belirlediğiniz tırmalama alanlarına yönlendirmelisiniz.
  • Kendinizi eğitebilmek için en önemli püf nokta ise, onlarla zaman geçirmek, etkileşim kurmak ve yaptığı doğru davranışlar sonucunda onları övmektir. Kedileriniz her ne kadar bağımsız olsa da ilginiz ile onlarla sevgi dolu bir bağ kurabilirsiniz.

Bir kediyi eğitirken yapmamanız gerekenler;

  • Kedinizi eğitirken, diğer evcil hayvanlarınızla kıyaslamamalısınız. Örneğin, bir köpeğe vereceğiniz eğitimi aynı şekilde kedinize vermemelisiniz. İkisi de çok farklı hayvanlardır ve öğrenme şekilleri birbirine benzemez. Öncelikle kedinizi eğitmek için, onlara farklı şekilde yaklaşmanız gerekmektedir.
  • Kedinize bir şeyler öğretmeye çalışırken asla onlara fiziksel zarar vermemelisiniz. İnsanların cezalandırma tarzlarına karşı kediler oldukça tahammülsüzdür. Bu şekilde bir davranış kedilerinizle olan bağınızı koparabilmektedir. Kedilerinize eğitim aşamasında sinirlenip, onların üzerine bastırmayın, onları sarsmayın ve en önemlisi onlara vurmayın. Bu durum kedilerinizin kaçmasına ve sizden uzaklaşmasına sebep olabilir. Eğitim konusunda yeterli bir bilgiye sahip değilseniz mutlaka yardım almalısınız. Ailenizden birinden veya bir eğitmenden bu konuda yardım isteyebilirsiniz.
  • Kedilerle aynı dili konuşmadığımız için onlara isteklerinizi yaptırmak için bağırmamalısınız. Ses tonunuzun yüksek olması, isteklerinizi daha iyi anlayacağı anlamına gelmemektedir. Yüksek sesle bağırdığınız zaman, kediniz ters giden bir şeyler olduğunu anlayabilir. Ancak bu durum onu çok korkutabilir ve strese sokar. Bu davranışlarınız, kedinizin daha çok olumsuz davranışlar sergilemesine neden olmaktadır.
  • Kedinizi tırmaladığı alanlardan püskürtme şişesiyle uzak tutma yöntemini kullanmanız, bu kötü davranışı ile ilgili bağlantı kurmaz. Sadece o an ki durumdan kaçıp, yaptığı şeyi bırakabilir. Aksine püskürtme şişesinin bulunduğu yerden korkup, sinme davranışında bulunabilir.
  • Kedilerinize, oyun esnasında yaptığı kötü davranışlara devam etmesine izin vermeniz, yanlış bir harekettir. Kötü davranışları sergilediğinde, o anda oyunu bırakıp, bu durumun yasak olduğunu anlamasını sağlamasınız.

Kedi Gerilmesi

Kedi Tırmalaması Bir Hastalık Habercisi midir?

Kedilerin doğasında olan ve normal davranışlardan biri olan kedi tırmalaması sanılanın aksine bir hastalığın habercisi veya belirtisi değildir. Aksine sırtındaki kasları kullanarak vücudunu germesi, onlar için bir egzersiz olup, sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Kedilerin patileri düşündüğünüzden daha fazla işleve sahiptir. Hem el hem de ayak işlevi gören patiler, kedilerin temel yaşam faaliyetlerini gerçekleştirebilmek için önemli rol oynar. Kedi tırmalaması sayesinde kediler, patilerindeki dış katmanları atarak, altından gelen eskisinden daha keskin pençe katmanlarına sahip olabilirler. Kedileriniz için bu davranış oldukça önemlidir. Minik dostlarımızın sağlığı için büyük bir öneme sahiptir.

Stres ve Kaygı Kedi Tırmalamasını Tetikler mi?

Kedi tırmalaması dikkat çekici davranışlardan bir tanesidir. Çoğu dikkat çekici davranışın sebebi stres ve kaygıdır. Kedi tırmalama davranışının sebebi de olabilir. Özellikle evlerde gerçekleşen değişiklikler kedinize stres ve kaygı yaşatabilir. Bu durumlar;

  • Yeni bir eve taşımanız halinde, kediler değişiklikleri sevmediği için ortama adapte olabilmek adına bu tarz davranışlar sergileyebilirler.
  • İşiniz veya tatil sebebiyle evde olmayışınız kedinizin strese girmesine sebep olabilir. Bknz: Evden uzak kalan kedilerde yaşanan davranış bozuklukları
  • Diğer kedilerden gelen ani ve şiddetli saldırılar strese girmesine neden olabilir.
  • Evinize getireceğiniz yeni evcil hayvanlar, kedinizi, alışana kadar tedirgin edebilir.
  • Sahibinin ve evde bulunan diğer kedilerin hastalığını kediler hissedebilir. Bu durum onları olumsuz etkileyerek strese sokabilir.

Böyle durumlarda kedinizin rutinlerini takip etmeli ve onların kötü alışkanlıklar edinmesine engel olmalısınız.

Kedi Tırmalama Direği

Uygun Tırmalama Alanlarını Çekici Hale Getirin

Kedilerinizin dikkatini mobilyalarınızdan çekebilmek için tırmalama direğini kullanabilirsiniz. Belirlediğiniz tırmalama alanlarına yerleştirerek, kedilerinizin o bölgeye yönelmesini sağlayabilirsiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır. Kedilerinizi tırmalama direğinin yakınında olmaya zorlamayın. Tırmalama direğine koyarak, tırmalaması için beklemeyin. Kediler zorlanmaktan hoşlanmazlar ve bu durum onları korkutup kaçırabilir. Bu tarz zorlamalar yerine, tırmalama alanlarını çekici hale getirebilirsiniz. Böyle yerlere ilgi çekici oyuncaklar takarak kedinizin dikkatini o tarafa çekmesini sağlayabilirsiniz. Tırmalama direğine alışması için, kediniz orada vakit geçirirken, onlara sağlıklı ödül mamaları vererek alışmasını sağlayabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise, kedilerinizle tırmalama direğinin olduğu alanda oyunlar oynayarak ve orada birlikte vakit geçirerek, kedinizin o alanda kalmasını sağlayabilir ve tırmalama direği ile olumlu ilişkiler kurmasına olanak sağlayabilirsiniz. Kediler için kokular önemlidir. Bu alanlara, kedilerin hoşuna gidecek kokular sürerek orayı onlar için çekici hale getirebilirsiniz. Orada sevdiği kokuların olması tekrardan tırmalama içgüdüsünü teşvik eder.

Kediler için belirlediğiniz tırmalama alanlarında çeşitli yüzey ve dokulara sahip birkaç tane tırmalama eşyası bulundurmalısınız. Bu eşyaların çeşitli stilleri, boyutları ve farklı dokularda malzemeleri mevcuttur. Kedinizin durumuna göre en uygun malzemeleri bu alanlara yerleştirin.  Onlar için daha eğlenceli ve güzel bir oyun alanı olabilir. Tırmalayıcıların sağlam olmasına dikkat etmelisiniz. Kedileriniz onları tırmalarken sallanmamalı ve devrilmemelidirler. Bu tırmalama direklerinin uzun olması gerekir. Kediler vücudunu tam olarak esnettikleri sırada, direğe vücudunu tamamen uzatmaları gerekmektedir. Sonuç olarak, tırmalama eşyalarını kedinizin rahat vakit geçireceği yerlere yerleştirmelisiniz. Bu çözüm önerilerini uygulayarak, tırmalama sorunundan kolay bir şekilde kurtulabilmeniz mümkün olacaktır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.