kedilerin tırnakları kesilir mi? Kedi Tırnağı Kesilmeli mi?

3 Mayıs 2021
2607
kedilerin tırnakları kesilir mi? Kedi Tırnağı Kesilmeli mi?

Kedilerin tırnakları nasıl kesilir? Bu çok merak edilen ve çok araştırılan bir durumdur. Rutin tırnak kesimi, kedilerin sağlığı için önemli bir olgudur. Tırnaklar düzenli olarak kesilmezse uzadıkça patilerin altına kıvrılıp, batmaya başlarlar. Bunun sonucunda da kedinizin patisinde şişme ve enfeksiyon gibi istenmeyen durumlara neden olabilirler.

Rutin olarak bir kedinin tırnakları, en az üç en çok altı haftada bir kesilmelidir. Kediler kendilerini tırnaklarını kullanarak kaşıdıkları için bazı kişiler tırnak kesiminin çok gerekli bir şey olmadığı görüşündedir. Fakat tırnakların periyodik olarak kesilmesinin pek çok faydası vardır.

Zira kedinizin uzayan tırnakları evinizde koltuklara, sandalyelere ve perde gibi eşyaların dokularına zarar verirken, aynı zamanda bu eşyalara takılan tırnakların kırılması gibi kedinize zarar verebilecek durumlarla da karşılaşılabilmektedir. Daha da önemlisi sürekli uzaya ve törpülenme ortamı olmayan kedilerin tırnakları içeri doğru döner ve patilere batmaya başlar. Kimi kedi sahipleri tırnak kesme işlemini veteriner hekimleri yardımıyla gerçekleştirirken kimileri kedilerinin tırnaklarını evde kendileri keserek bakım rutinini gerçekleştirirler.

Bu durum tırnak kesimine alışık olmayan bir kedinin gözünü biraz korkutabilir. Ancak kedinizin tırnaklarını fazla zorluk çekmeden kesebilmenizi sağlayacak birtakım ipuçları işinizi görecektir. Böylece stres yapmadan kedinizin tırnak bakım rutinini evinizde rahatça gerçekleştirebilirsiniz.

Tırnakları kesmeye başlamadan önce

Kedinizin tırnaklarını kesmeden önce size ve elinize alışmasını sağlayın. Böylelikle kediniz için stresi en aza indirir ve sizi ısırıp, çizmesini önleyebilirsiniz. Yetişkin kedilerin, özellikle de kedi geçmişte olumsuz deneyimler yaşamışsa, tırnak kesme ve tırnak törpüsü gibi işlemleri yapabilmek oldukça zaman alır.

Zira kedinizi bu duruma alıştırmak biraz zor olabilir. Yavru kedilerde ise tırnak kesim işlemi çok daha kolay bir şekilde uygulanabilecektir. Lakin her iki durumda da yavaş ve sabırlı olmanızda fayda var.

Tırnak kesmek için ihtiyacınız olan şeyler

– Tırnak kesme makasları, makineleri ve düzelticiler (törpü vs.)

Kediniz henüz yavruysa, tırnaklarını kesmek için normal bir tırnak makasını kullanmanız yeterli olacaktır. Fakat yetişkin kediler için özel bir makas gerekebilir. Evcil hayvan malzemesi satan mağazalarda, yani petshoplarda kedi tırnağı düzelticisi veya kedi tırnak makası gibi ihtiyacınız olan her şeyi bulabilirsiniz.

Kediler için özel üretilen tırnak makaslarının, yaylı, menteşeli ve giyotine benzer bıçağa sahip olan modelleri mevcuttur. Hangi modelin sizin ve kediniz için en uygun olduğunu öğrenmek biraz da deneme yanılma yönteminden sonra belli olacaktır. Kedi tırnak makasınızı aldıktan sonra, alıştırma yapmak için paket spagettilerden bir adet alıp onu kesmeyi deneyebilirsiniz.

Kedi tırnak makası

Kedinizi hazırlama süreci

Kedinizin tırnaklarını kesmeye başlamadan önce, onun rahat bir durumda olduğundan emin olun. Belki kediniz mamasını yedikten sonra olabilir. Kedinizi kucağınıza çağırın ve o rahatlayana kadar bekleyin. Ardından, kedinizin patilerinden birini nazikçe kaldırın. Eğer patisini çekmezse, nazikçe okşayın. Bunu her gün birkaç dakika yapın.

Bir sonraki adımda, kedinizin patilerini birkaç dakika tutmaya çalışıp bunu bir seans gibi her gün uygulayın. Sonunda, tırnağı meydana çıkarabilmek için ayak parmaklarından birini nazikçe sıkmayı deneyin. Kedinizi sakin kaldığı için onu ödüllendirmeyi unutmayın. Kediniz endişeli veya tedirgin olup paniklemeye başlarsa bir adım geri gidin.

Tırnak kesim işlemi 

Yukarıda önemle vurguladığım her bir hususun hallolduğuna eminseniz, birkaç tırnağı kesmeyi denemenin zamanı gelmiştir. İlk denemede sadece bir tırnağı kesmeyi başarabilirseniz bile, bunu dert etmeyin. Hızlıca tüm tırnakları kesmeye çalışmak yalnızca kedinizi stresli hissettirmekle kalmaz, aynı zamanda ısırılmanıza veya tırmıklanmanıza da neden olabilir.

Keseceğiniz tırnaklar için kucağınıza bir havlu veya örtü koyduktan sonra, yavaşça kesme işlemine başlayın ve kedinizin tırnaklarının kucağınıza girmesini önleyin. Kütikülü (tırnak eti) kazara kesmeniz ihtimaline karşı, elinizde yapışkan bir pudra veya Styptic (stiptik) kalem bulundurmaya çalışın.

Bu, kanamayı durdurmak için kullanılır ve evcil hayvan malzemeleri satan bir mağazada bulunabilir. Kediniz rahatladığında, bir patisini yavaşça elinize alın. Çoğu kedinin tabanında pembe olan beyaz tırnakları vardır. Pembe kısım, sinirlerin ve kan damarlarının olduğu bölge, kütikül yani tırnak etidir. Bu kısmı kesmek ağrı ve kanamaya neden olabilir.

Pembeliğin bittiği ve beyaz kısmın başladığı yerden kesmeye çalışın, tırnak etine değmediğinizden emin olun. Pembe kısımdan yaklaşık bir veya iki milim yukarıda, beyaz kısmı hızlıca kesmek için tırnak makasını kullanın. Bir yandan da kedinizin kucağınızdan atlamasını engellemeye çalışın.

Tırnağı kestikten sonra bir ödül maması verip, kedinizi övgülü sözlerle sevin (aferin kızım veya akıllı oğlum vs.). Kediniz endişeli veya heyecanlı değilse, devam edin ve bir sonraki tırnağı kesin. Bunu böyle devam ettirin ve dört patinin tırnaklarını da kesin.

Kedi tırnak kesimi

Kedinizde istenmeyen bir durum (kanama vs.) oluşursa;

– Yanlışlıkla tırnağın pembe kısmına çok yakın keserseniz, kediniz kısa süreli ağrı hissedebilir ve tırnağında biraz kanama olabilir. Kanama durana kadar bölgeye stiptik kalem veya pudrayı uygulayın. Kediniz üzgün görünüyorsa tırnak kesme işlemini bırakın ve erteleyin. Başka bir gün tekrar deneyebilirsiniz.

– Kediniz tırnak kesme işlemi için fazla hareketliyse, başka birinden yardım almanız gerekebilir. Siz tırnaklara odaklanırken bir kişinin kedinizi tutması daha kolay olabilir. Veya en iyisi kedinizin sakin, uyuklayan bir anını yakalamak olabilir. Hırıltı veya tıslama duyarsanız, işlemi durdurmak en iyisi olacaktır.

– Kedinizin tırnaklarını kesme sürecinde sürekli sorun yaşıyorsanız. Düzenli tırnak kesimi için kedinizi veteriner kliniğine veya bir hayvan kuaförüne götürmeniz en doğru hareket olacaktır.

Önemli!

Kedinizin tırnağını kesme konusunda kendinize güvenmiyor veya tırnağı keserken onu inciteceğinizi düşünüyorsanız, veteriner kliniğine veya bir hayvan kuaförüne gitmelisiniz. Aksi durumlarda kedinize istemeden de olsa zarar verebilirsiniz.

Sıkca Sorulan Sorular

Bir de kediciklerimizin arka patilerindeki tırnakları kesinlikle kesmemeliyiz. Sadece ön patilerindeki tırnakları kesmek yeterli olacaktır. Neden mi? Çünkü arka patilerindeki tırnakları kesersek özellikle üst katlarda yaşayanlarımız için kedilerin cam kenarı ve balkonlardan düşme riskini artırmış oluruz.

Kedi tırnakları ne kadar sürede uzar sorusunun yanıtı her kesi için farklılık gösterebiliyor. Tırnak kesmeyi düzenli hale getirmeniz halinde 3 ile 4 hafta arasında tırnak kesiminin gerçekleşmesi sağlanacaktır.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.