Tatil veya ayrılık kaygısı nedeniyle evden uzak kalan kedilerde yaşanan davranış bozuklukları

16 Mayıs 2021
966
Tatil veya ayrılık kaygısı nedeniyle evden uzak kalan kedilerde yaşanan davranış bozuklukları

Evden uzaklaşmak zorunda kalan kedilerde zaman zaman davranış bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Örneğin, tatile çıkmak çoğu insan için eğlenceli olabilir. Tüm yıl tatile çıkacağınız günün hayalini kurarsınız. Ancak siz böyle hayaller kurarken, evcil dostunuzun da ne hissedeceğini düşünmelisiniz. Tatil durumu ve evden uzaklaşma meselesi birçok kediyi strese sokabilir. Bu stres zamanla büyüyerek, davranış bozukluğu ve kedilerde anksiyete ile sonuçlanabilmektedir. Davranış bozuklukları genellikle kedilerde sahibinin yokluğunda ya da alışık olduğu evlerden ayrılırken ortaya çıkmaktadır. Kedi sahipleri tatile veya işe giderken, ister kısa süreli olsun ister uzun süreli olsun kedilerini de yanlarında götürmek isterler. Ancak çoğu kedi tatile çıkmak yerine, alışık oldukları evde bakıcı ile kalmayı tercih edeceklerdir. Ama bu her kedi için mümkün olmayabilir.

Bu yazımızda, siz evden ayrılırken kedinizde nasıl değişikler yaşanacağını, ne tür davranış bozuklukları görüneceğini ve çözümleri hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.

Evden Uzaklaşan Kedinizde Oluşabilecek Davranış Bozuklukları

Kediler alışkanlıklarına sadık hayvanlardır. Minik dostunuzun ortamında oluşan değişiklikler, onların stresli olmalarına neden olacaktır. Kedilerde davranış değişiklikleri, alışık oldukları ortamdan uzaklaştıklarında, beslenme değişikliklerinde veya sahiplerinden ayrıldıklarında ortaya çıkmaktadır. Kediler yeni durumlara genellikle bir hafta ya da iki haftada uyum sağlayabilirler. Bu nedenle kediler farklı durumlara zor adapte olmaktadırlar. Kediler bu tür ortamlara uzun süre alışamadıklarında, davranış bozuklukları ortaya çıkmaktadır.

Kedilerde görülen bazı davranış bozuklukları ise aşağıdaki gibidir;

Bu davranış bozukluklarını sizlere detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağız. Belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında gerekli tüm bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Kedilerde Çiğneme Sorunu

Kedilerinizde Yaşanan Pika Sendromu Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pika sendromu yaşayan kediler, gıda dışında, ip, tel, kum, kumaş, iğne, plastik vb. nesneleri yeme eğilimi gösterirler. Zamanla bu davranışın tekrar etmesi ciddi problemlere neden olabilmektedir. Bu tür şeyleri yemek, kedilerde sindirim sorunlarını arttıracaktır. Pika sendromuna neden olan olaylar, kedinizin üzerinde yaşadığı stres, can sıkıntısı, uyguladığınız şiddetlerdir. Bu durumu tedavi etmeniz oldukça güç olabilir. Pika sendromu ile başa çıkmak için ilk yapmanız gereken, kedinizin yiyebileceği nesneleri ortadan kaldırmanız ve acilen güvendiğiniz bir veteriner hekimden yardım almanızdır.

Kedilerinizde Yaşanan Saklanma Sorunu Ve Nedenleri

Kedilerde saklanma sorunu genellikle korktuklarında ve tehdit altında hissettiklerinde meydana gelmektedir. Bazen kedinizin günlük rutininde oluşan bir farklılık, onu strese sokarak, saklanmasına neden olacaktır.

Kedinizin saklanmasına neden olacak bazı davranışlar;

  • Alışık olduğu ortamdan farklı bir yere taşınmak veya tatile çıkmak,
  • İnsanlar, Bknz: Kedilerde yabancı fobisi: Kediler neden insanlardan korkar?
  • Gürültüler,
  • Günlük rutinde yapılan değişiklikler,
  • Ev ortamında yapılan değişiklikler,
  • Son olarak tıbbi sorunlar da saklanmaya neden olmaktadır.

Kediniz günün çoğunu saklanarak geçiriyorsa, bir veteriner hekim ile bu durumu görüşmeniz iyi olacaktır.

Bu konuda yapmanız gerekenler;

  • Kediniz saklandığı zaman, onu zorla çıkarmak yerine sabırlı olmalı ve kendi kendine çıkmasını beklemelisiniz.
  • Saklandığı yerden çıktığında kedinize ödül verin, bu onu cesaretlendirecektir.
  • Kediniz saklanma davranışı gösterdiği zaman onu sevmeye devam etmemelisiniz. Çünkü yaptığı davranışın yanlış olduğunu algılamayarak, devamlı yapacaktır.
  • Beslenme alanlarını artırarak tedaviye yardım edebilirsiniz.

Kedilerde Aşırı Çiğneme Tedavisi

Kedilerde Yaşanan Yün Emme Sorunu ve Çözüm Yolları

Kedilerde genellikle yavruyken ortaya çıkan yün emme sorunu, bazı durumlar sonucunda yetişkin kedilerde de görülebilmektedir. Bu davranış bozukluğunun yetişkin dönemde ortaya çıkması ona ciddi zararlar verebilir. Kedilerde yün emme sorunu genelde stres nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Yün emme sorunu, ev değişikliği veya evde olan değişiklikler (eşyaların yerlerinin değişmesi gibi) nedeniyle ortaya çıkan stres sonucu tetiklenebilir. Bu soruna neden olan faktörleri ortadan kaldırmak, sorununuzun çözümü olabilir. Ayrıca kedinizin emdiği nesneyi ortadan kaldırmak da bir çözüm olacaktır. Kedinize alacağız bir tırmalama tahtası, onu emme davranışından da vazgeçirecektir. Bununla birlikte kedinizin dikkatini çekebilecek, hareketli oyuncaklar almanız da tedavi süresince oldukça yararlı olacaktır.

Kedilerde Yaşanan Kedi Fobisi Nedir, Nasıl Başa Çıkılır?

Kediler kontrolü ele almak isteyen canlılardır. Oluşan herhangi bir değişiklik, onların stres altında kalmalarına ve fobilerin oluşmasına neden olabilir. Genellikle bu durum, korkunun çok fazla oluşmaya başlamasından kaynaklanmaktadır.

Bu nedenler;

  • Yaşadıkları eve yeni birinin gelmesi onlarda korku yaratabilir,
  • Birdenbire oluşacak ani sesler,
  • Tanımadıkları eşyalarla temas etmek,
  • Evde oluşacak düzen değişikliği.

Kedilerde fobiler hemen ortaya çıkabilir. Ancak bu durumu kedilerde fark edebilmek epeyi bir zaman alacaktır. Bu durumu anlayabilmek için, kedilerinizin davranışlarını takip etmelisiniz.

Bu davranışlar;

  • Saklanmak,
  • Sürekli saldırganlık gösterme,
  • Korkudan titreme ve kaskatı kesilmek,
  • İshal olmak,
  • Hiperaktiflik ve agresifleşmek,
  • Aşırı yalama ve kelleşme,
  • İdrar püskürtme.

Kedi fobisi ile başa çıkmak için, kedinize sinirlilik halinde dokunmak, yakalamaya çalışmak ve yaklaşmak oldukça tehlikeli olabilmektedir. Bu yüzden kedinizi, kendi haline bırakarak, sakinleşmesi için ona zaman tanımalısınız. Böyle durumlarda onlara yaşadıkları yerde kendilerini güvende hissedebilecekleri alanlar oluşturmalısınız. Kediniz bu dönemde oldukça hassas olduğundan, onu azarlamamalı ve cezalandırmamalısınız. Uzman bir davranış bilimciden veya veteriner hekimden detaylı bilgiler alarak, kedi fobisi için en etkili çözüm bulabilirsiniz.

Kedilerde Hiperestezi Nedenleri

Kedilerde Yaşanan Obsesif Kompulsif Bozukluk Ve Nedenleri

Kedilerde Obsesif Kompulsif Bozukluk yani kısaca OCD, son yıllarda sıkça karşılaşılan davranış bozukluğundan biridir. Bu davranış bozukluğunun tam olarak ne olduğunu anlamanıza yardımcı olmak için, detaylarını yazımızın devamında sizinle paylaşıyoruz.

Obsesif Kompulsif Bozukluk, kedinin çok fazla endişe içinde olması nedeniyle oluşan, kendini tekrarlayan davranış bozukluğudur. Bu durumun kedilerde neyin tetiklediği bilinmemekle birlikte, yoğun endişe ve stres nedeniyle oluştunu söyleyebiliriz. Kedi dostunuzun bu soruna karşı gösterdiği bazı belirtiler vardır.

Bunlar;

  • Kedilerde aşırı yalama davranışı, takıntılı bir davranış türüdür. Bu davranış bozukluğunda şiddetine bağlı olarak kedilerde kelleşme görülebilir.
  • Volta atmak yani kedinizin sürekli olarak yürüme isteğidir. Bu kedilerde takıntılı bir davranış olarak karşınıza çıkabilir.
  • Kedinizin sürekli olarak, sabit bir ses tonu ile miyavlaması, bu sorunu yaşadığının göstergesidir.
  • Kedilerde pika sendromu da bu sorunun belirtilerinden bir tanesidir.
  • Sürekli olarak kuyruğunu kovalayarak, kendine yönelik bir saldırı benimsiyorsa, kediniz bu sorunu yaşıyor olabilir.
  • Kedilerde halüsinasyon görmek, olmayan avların peşine düşmek gibi takıntılı bir davranıştır.

Bu belirtiler kapsamında, davranış sorununun teşhisini koyabilecek tek kişi veteriner hekimdir. Bu sorunun tedavisi genellikle ilaç tedavisi ile olmaktadır.

Kedilerde Yaşanan Kum Dışına Tuvalet Yapma Davranışı

Kediler bilindiği üzere titiz canlılardır. Ancak bazen fiziksel ve psikolojik sorunlar nedeniyle tuvaletlerini kum dışında başka alanlara yapmaktadırlar. Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde, kedinize kızmadan bu davranışın altında yatan nedeni bulmalısınız. Bu soruna neden olabilecek ciddi rahatsızlıklar ve durumlar vardır.

Bunlar;

Kedileri Düzenli Beslemenin Önemi

Evden Uzak Kedilerde Yaşanan Davranış Bozukluklarını Önleme

Kedilerde görülebilen davranış bozuklukları, tıbbi sorunlardan kaynaklanmadığı, veteriner tarafından yapılan muayene sonrasında tespit edildiyse, sizin alacağınız birkaç önlem sayesinde kedinizdeki davranış bozukluklarının giderilmesini sağlayabilirsiniz. Burada şunu da belirtmeliyiz ki, bu alacağınız önlemler davranış bozukluklarında tam etkili olmayabilir ancak bu önlemleri denemeniz önerilmektedir.

Deneyebileceğiniz bazı önlemler aşağıdaki gibidir;

  • Kedinizin düzenli bir yemek saati olmalıdır. Onu her gün aynı saatte beslemeye özen göstermelisiniz.
  • Kedinizin kumunu düzenli bir şekilde her gün temizlemelisiniz.
  • Kedinize değişik ve farklı oyuncaklar alarak, eğlenceli vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.
  • Kedi tırmalama tahtası gibi oyuncakları kedinize alarak, tırmalama ve saklanmayı da keşfetmesine fırsat sunmalısınız.
  • Kedinizin avlanma içgüdüsünü tatmin etmesini sağlamak için, mobilyaların altına yiyecekler saklamalısınız.
  • Kedinize açık havada kuş veya yaban hayatı izleme fırsatı sunmalısınız.
  • Kediniz için kedi çimi kullanmanız bu sorunlara çözüm olabilir.

Kedinizle birlikte tatile çıkar mısınız? Peki, kedinizle birlikte daha önce hiç evden uzak farklı bir yerde birkaç gün bulundunuz mu? Kediniz yerleşik olduğu evden farklı bir yerde zaman geçirdiyse onda herhangi bir davranış bozukluğu gözlemlediniz mi? Yanıtınız evet ise, minik dostunuz için neler yaptınız? Süreç hakkındaki tecrübelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Nevin Kılıçoğlu
Tem 28, 2022 / 15:18

Evet oğlumuxla once ankara ya gittik ve kaldığımız evde gündüzleri tek kaldi sonrasında koye gectik ve orada gittigimiz gun evden kaçıp karanlikta 1 saatweyakin disarida kalmis buldugumuzda asiri saldirgandi ve cok kotu kokuyordu 😔1 kac saate sakinleşti sonraki bir gunde evde çok gürültülü bagrismali bir kavgamiza sahit oldu eve doneli bir hafta oldu ama pek yanasmiyor ve sevdigim zaman hsmur gibi olan kedim kendini kasıyor kuyruguna kadar onun dışında sürekli mama yerine gidip miavliyor birsey istergibi tabi bu (malt istedigi icin olabilir) epeydir vermiyorum😔sonradan fark ettik yan tarafinda büyük bir çizik olmustu iyilesti ama muhtemelen eşim dışarıda yakalamaya çalışırken çalılıiğa çizdirdi


Veteriner Hekim
Tem 29, 2022 / 16:37

Geçmiş olsun umarız şimdi kediniz iyidir.


Emine
Ara 11, 2022 / 00:00

Merhaba kedim den 10 gün kadar ayrı kalmak zorunda kaldım onu arkadaşıma verdim ve çok iyi baktı kilo bile almıştı ama gün içinde sürekli görüntü gördüm oda beni gördü henüz 5 aylık gelir gelmez aldım ama sürekli uyuyor ve saklanıyor yatağın arkasına keyfi yok gibi mutsuz biraz sürekli neden uyuyor oynayacağımız zamn sıkıntı yok ama az bırakınca yine uyuyor anlayamadım bizi unutmuş olabilirmi


Veteriner Hekim
Ara 12, 2022 / 14:21

Merhaba kediler günlerinin büyük bir çoğunluğunu uyuyarak geçirir. Sizinki de artık yavaş yavaş büyüdüğü için oyuna ayrıdığı zamanın bir kısmını uyuarak geçirmeyi tercih ediyor olabilir. Ancak iştahı yerinde değilse halsizliği mevcutsa hasta olma ihtimaline karşı onu veteriner hekime götürmelisiniz.


Kalya
Eyl 16, 2023 / 22:27

Yazlık aldım ve tadilat süreci bittikten sonra kedimle yeniden yazlığa geldikten sonra penceremize 3 sefer aynı saatlerde gelen bir sokak kedisi yüzünden kedim bana saldırarak ellerimi kollarımı bacaklarımı ısırdı, parçaladı.. şimdi süren tetikte, evhamlı, sürekli göz bebekleri büyüyor ve en ufak bir sese sıçrıyor yerinden.. az önce yine kapıya gelen bir kedi yüzünden aynı tehditkar sesi çıkardı ve dönüp bana saldırabilir diye çok korktum.. sürekli gergin.. ne yapmam gerekiyor? Ona nasıl yardımcı olabilirim?


Veteriner Hekim
Eyl 21, 2023 / 13:51

Merhaba kediler ortam değişikliklerinde çok etkilenirler. Kediniz yeni ortamına alışana kadar ona biraz zaman tanımalısınız. Bunun dışında bu süreci kolaylaştırmak için bazı kedi feromonlarından faydalanabilirsiniz. Veteriner hekiminizden, kulanabileceğiniz sakinleştirici takviyeler hakkında bilgi alabilirsiniz.