Kedilerde çiftleşme dönemindeki kızgınlık belirtileri ve saldırganlık hali

8 Mayıs 2021
4005
Kedilerde çiftleşme dönemindeki kızgınlık belirtileri ve saldırganlık hali

Kedi sahipleri kedilerinin kızgınlığa girdiğini anlamakta pekala biraz güçlük çekebilir. Sizlere bu yazımızda kedilerin çiftleşme dönemlerindeki kızgınlık belirtileri ve bu dönemi atlatmaları adına yapılması gerekenlerden detaylıca bahsedeceğiz.

Kedileriniz daha önce kızgınlık dönemi içine girdiyse, bir sonraki dönemde daha dikkatli olmasınız. Her kedi bu dönemde farklı belirtiler gösterir. Hepsi için geçerli tek bir belirti gerçekleşmez. Bu dönemde kedilerde duygu değişimleri gözlemlersiniz yani yanınıza gelip sizi sevmek ister daha sonra ise saldırır. Bu ufak ısırıklar  “beni yalnız bırak” demektir. Kızgınlık döneminde bu davranışlar kedilerde oldukça normal karşılanmalıdır. Bu dönemi, kedinize zaman ayırarak birlikte geçirmelisiniz. Kedileriniz bu dönemde daha sevecen bir tavır sergiler. Sürekli bir yerlere sürtünerek çiftleşme isteği gösterirler. Bazen de fazla agresif olup evden kaçma eğiliminde olabilirler. Bu döneme girildiğini anladığınızda, evinizde güvenlik önlemlerini almanızın zamanı gelmiş demektir.

Dişi Kedilerde Kızgınlık Dönemi ve Belirtileri

Dişi kedileriniz, olgunlaşmalarının 6. ayında ergenliğe girerek ilk kızgınlık dönemine girmektedirler. Bu dönem onlar için çok çetin geçecektir. Ortalama 10 gün sürecek olan bu zor dönemde, dişi kedinize daha fazla zaman ayırmalı ve onunla empati kurmalısınız. Onunda kendi durumundan hoşnut olmadığını bilmeniz gerekiyor çünkü genel olarak kızgınlık dönemine giren kediler içgüdüsel olarak davranırlar. Bu hassas dönemde, her zamankinden daha özenli ve ona her zamankinden daha şefkatli davranmalısınız. Böyle davranmanız aranızdaki bağı güçlendirecektir. Bu dönemde dişi kendinizde bazı belirtiler gözlenir. Bu belirtiler;

  • Kendi etrafında dönerek, kendini yere atar ve yuvarlanmaya başlar.
  • Koridorlarda, boş odalarda yüksek sesle miyavlamaya başlar.
  • Bu dönemde hormon seviyesinden dolayı iştahsız olur ve az yediği için zayıflama görülür.
  • Sürtünme pozisyonuna geçerek kuyruğunu havaya kaldırıp çiftleşme pozisyonu alır.
  • Bu dönemde kucak delisi olabilmektedir. Sürekli kendini sevdirmek ister.

Kedilerde Kızgınlık Belirtileri

Kedilerde Kızgınlık Dönemi Nasıl Atlatılır?

Kediler kızgınlığa girdiklerinde, sahipleri acı çektiklerini düşünerek yardımcı olma isteği gösterirler. Böyle bir durum kediler için söz konusu değildir. Acı çektiği için bağırmıyorlardır. Aksine seslerini karşı cinse duyurmak için yüksek sesler çıkarıyorlardır. Ama yine de bazı yöntemler deneyerek, evcil dostlarınızı rahatlatabilir ve bu dönemi atlatmalarına yardımcı olabilirsiniz. Bu dönemde kedilerinize yardımcı olabilmek için yapacağınız yöntemler şunlardır;

  • Bu yöntem kulağa çılgınca gelebilir ama kedilerde yararlı olabilmektedir; kediler için rahatlatıcı müzik açmanız onların sakinleşmesini sağlayacaktır.
  • Onunla uzun süre oyun oynayarak bu dönemde enerjisini atmasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Oyun oynadığı zaman yorulacak olan sevimli dostunuzu besleyerek daha rahat bir gün geçirmesine yardım edebilirsiniz.
  • Mama saatini uyumadan önceye ayarlarsanız, sizinle paralel olarak uyku saatini ayarlamış olursunuz. Bu sayede geceleri rahatsız olmak zorunda kalmazsınız.

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi ve Belirtileri

Erkek kedi kızgınlığa girdiğinde, belirgin bir şekilde değişiklik gösterir. Bu dönemde tavırlarında değişiklik ve baskın olma eğilimi gözlenir. Genellikle yaşamlarının 6 ile 12 ay arasında kızgınlık dönemi başlayabilir. İlk kızgınlık dönemine giren erkek kediler, bu duyguyu en yoğun şekilde yaşarlar ve atlatmaları çok zor olacaktır. Bu döneme girmiş bir erkek kedi, dişisini bulana kadar asla durmaz. Bu döneme giren kedinize daha fazla dikkat etmelisiniz yoksa evden kaçarak kendini yaralayabilir. Erkek kediler kızgınlık dönemine girdiklerinde çok net belirtiler gösterirler. Bu belirtiler;

  • Dişi kedilerde olduğu gibi, yüksek sesle miyavlayarak sesini dişi kediye duyurmaya çalışır.
  • Bu dönemde evden kaçma eğilimi göstererek, yaralanabilir.
  • Erkek kediniz bu dönemde daha saldırgan ve agresif olabilir.
  • Eğer erkek kediniz sokağa çıkıyorsa, diğer kedilerle kavga edip yaralanma ihtimali oldukça yüksektir.
  • Bu dönemde iştahı kesilen kediniz zayıflayabilir.

dişi kedilerde idrar püskürtme

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi İdrar Püskürtme

Erkek kedilerin idrar püskürtme olayını içgüdüsel olarak yapmalarına rağmen bazı kedi sahipleri bu durumdan rahatsızlık duymaktadırlar. Erkek kedilerin idrar püskürtme davranışı, yerlerini dişi kedilere göstermek içindir. Bu püskürtme davranışı, normal idrardan daha koyu ve çok keskin kokuludur. Bu koku sayesinde yerlerini işaretleyen erkek kediler, dişi kedileri beklemeye başlayacaklardır.

Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi Nasıl Atlatılır?

  • Bu dönemde erkek kedileri rahatlatmanın en etkili yolu onunla oyunlar oynamaktır. Kedinizle bol bol oyun oynayarak, onu yormuş ve kafasını dağıtmış olursunuz.
  • Beslenme zamanını oyun oynadıktan sonra ayarlamanız onun için daha iyi olacaktır. Bu sayede rahat bir uyku süresi geçirecektir.
  • Bu dönemde erkek kedilerinize yaklaşmanız neredeyse imkânsızdır. Çok sinirli ve agresif tavırlar sergileyebilirler. Bu nedenle rahatlatıcı müzikler açarak sakinleşmesini sağlayabilirsiniz.

Kızgınlık Döneminde Kedilerde Oluşabilecek Ortak Özellikler

Kediler erkek ve dişi olarak ayrılsa da, ortak bazı belirtiler aynı şekilde gösterebilirler. Bu dönemde yaşayacakları zor durumlara karşı ortak belirtiler göstererek, sahiplerine kızgınlık dönemine girdiklerini anlatmaya çalışacaklardır. Bu belirtiler şunlardır;

  • Bu dönem, kedilerinizde aşırı heyecan ve korkuya neden olduğu için kedilerin göz bebeklerinde büyüme görülebilir.
  • Kedinizi kucağınıza aldığınızda hızlı çarpan kalbini hissedebilirsiniz.
  • Devamlı tetikte olma hali, kuyruk hareketleri bu dönemde dikkat edilmesi gereken durumlardır.
  • Kedinizin sırtında dalgalanmalar, kızgınlığın şiddetini gösterecektir.
  • Sürekli kaşınma ve yalama bu dönemde kedilerde sıkça görülür.
  • Sahibinin elini ısırma, onlar için bir işarettir.

Kedi Kısırlaştırma İşlemi

Kızgınlığa Karşı Kedilerde Kısırlaştırma Operasyonu

1 yaşına yaklaşan her kedi için kısırlaştırma işlemi düşünülmelidir. Kedi sahiplerinin bu olaya önemle dikkat etmeleri gerekir. Bu işlem onların üremelerinin önüne geçerek çoğalmalarını engelleyecektir. Kedilerde aile kavramının olmadığını düşünürsek, onların anne ve baba olmalarını beklemenize gerek yoktur. Dişi ve erkek kedilerde kısırlaştırma ameliyatı farklı yollarla yapılmaktadır. Erkek kedilerin kısırlaştırma ameliyatı, dişilere göre daha kolay yapılmaktadır. Kısırlaştırma ameliyatı ile kedilerinizde oluşabilecek kanser, iltihaplanma gibi hastalıkların da önüne geçilecektir. Kısırlaştırma işlemi sonrasında, kedilerinizde oluşan kızgınlık belirtileri ortadan kalkacaktır. Erkek kedilerde görülen evden kaçma olayları da son bulacaktır. Kısırlaştırma ameliyatına karar verdiyseniz, kısırlaştırma için uygun bir veteriner hekimden randevu alabilirsiniz.

Erkek Kedilerde Kısırlaştırma İşlemi

Erkek kedilerinizde cinsel istek yaşamlarının 6. ila 7. ayında başlamaktadır. Ama kısırlaştırma işlemi için kedinizin 1 yaşını doldurmasını beklemelisiniz. Cinsel olgunluğa ulaşmış olan kedinin çiftleşmesine izin verilmediğinde bu durum onda rahatsız bir hal alacaktır. Sürekli miyavlayarak, dişisini arayan erkek kediler bu dönemde çok zayıflayacak ve bağışıklığı düşecektir. Onu bu rahatsız davranışlardan kurtarmak istiyorsanız, kısırlaştırma işlemi gerçekleştirmelisiniz. Erkek kedilerin kısırlaştırma ameliyatı 1 saat sürer ve bu çok kolay bir ameliyattır. Açık olmayan bu ameliyatta kedinizin testisleri dışarıdan alınarak ufak bir dikiş atılır. Kedinizin kendine tam anlamıyla gelmesi 1-2 günü bulacaktır. Bu dönemde Elizabeth başlığı kullanmanız, yarasını yalamasının önüne geçecektir. Operasyon sonrasında kedinizin kaybettiği suyu geri alması için yaş mama ve su vermelisiniz.

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma İşlemi

Dişi kedi yaşamının 6. ayına geldiğinde kızgınlık belirtileri göstermeye başlayacaktır. Kısırlaştırma işlemi sonrasında kedilerde görülen aşırı miyavlama, evden kaçma girişimleri,  sinirli davranışlar gibi durumlar ortadan kalkacaktır. Dişi kedilerin kısırlaştırma ameliyatı kızgınlık dönemi sonrasında yapılmalıdır. Bu dönemde ameliyat yapılırsa aşırı kanama ortaya çıkabilir. Dişi kedilerde kısırlaştırma ameliyatı açık olarak yapılmaktadır. Ortalama 3 saat süren ameliyat sonrasında kedinizin toparlanması bir haftayı bulacaktır. Ameliyat sonrasında kedi sakin bir ortama alınmalı ve güvenliği sağlanmalıdır. Elizabeth başlığı kullanarak kendine zarar vermesini önleyebilirsiniz. Kediniz uyandığında yaş mama ve su vererek kaybettiği suyu ona geri vermelisiniz. Dişi kedinin tuvalet ihtiyacını eskisi gibi karşılaması gerekmektedir. Eğer bu konuda bir sorun olduğunu fark ederseniz veteriner hekime başvurmayı unutmamalısınız.

Yorum & Görüşünüzü Bildirin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.